Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts

Talán Sram gyárt 7sebességeshez is, (asszem igen) akkor a legközelebbi bringaboltban kérsz 1et, kb 600-1000 ft lehet.

Pontosítanék, a 6, 7 és 8 sebességes lánc ugyanaz, és a sram ezüst patentszem jó hozzá, olyan 300 forintba kerül.

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts

Valaki osszehasonlitana negyszogtengelyes/octalink-es/isis-es a monoblokkokat?
Minek mi az elonye, hatranya? Gondolom az isis-es a legmerevebb, de lehet hogy tevedek.

Patentszemet hetsebesseges lanchoz honnan tudok beszerezni/mennyiert?

Merevség szmpontjából: 4szög->octa->isis. Viszont isis, 4szög törhet, ami octánál nem nagyon fordul elõ.
Ocatához csak shimano, meg sram gyárt hajtómûvet, 2 féle octalink van, a montis, aminek nagyobb bordái vannak és az országútis (plusz régi XTR) aminek kisebbek a bordái.
Isis csak egyféle van, hajtómûvet meg sokan csinálnak hozzá.

Talán Sram gyárt 7sebességeshez is, (asszem igen) akkor a legközelebbi bringaboltban kérsz 1et, kb 600-1000 ft lehet.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
mi a különbség a piros és a fekete kupakos Sram PG-990 fogassorok között?

Tsipet

Tsipet

vendég

• fórumtag
  • 108 posts
Hali!

Valaki osszehasonlitana negyszogtengelyes/octalink-es/isis-es a monoblokkokat?
Minek mi az elonye, hatranya? Gondolom az isis-es a legmerevebb, de lehet hogy tevedek.

Patentszemet hetsebesseges lanchoz honnan tudok beszerezni/mennyiert?

Elore is koszi a valaszokat!
Udv!

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
jó választás, nekem is volt, bírja sokáig

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts
Tartós, jól mûködik, megéri, szerintem.

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

weqa

weqa

vendég

• fórumtag
  • 183 posts
Hali

Sram PG-970es fogaskoszorú (6000) és Sram PC-971es láncról (3700) van valakinek valamilyen tapasztalata - a közölt összeget megéri e?

THX

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

én ilyenre gondoltam majd, ha lesz új: XT/9.0 fogaskoszorú 11-34(de inkább XT), lánc meg szerintem ugyanilyen PC-951- es lesz(nem fogok a nikkel bevonatért fizetni:))

szerintem láncban is nyugodtan xt vagy xtr patentszemmel. csak a legdrágább sram láncok jók, de 3 xt-t kapsz az árán kb...sorból meg abszolút az xt a legjobb vétel, súlyban grammra annyi mint a piros sram viszont kb a 2/3-ába kerül....és amúgy nem vagyok shimi fun.....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Pro Bike Gear

Pro Bike Gear

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,662 posts
én ilyenre gondoltam majd, ha lesz új: XT/9.0 fogaskoszorú 11-34(de inkább XT), lánc meg szerintem ugyanilyen PC-951- es lesz(nem fogok a nikkel bevonatért fizetni:))

pinya

pinya

vendég

• fórumtag
  • 163 posts
Lassan én is cserélem hajtást a következõkre:
Alivio hajtómû (FC-M410)
SRAM 5.0 (PG 850) fogaskoszorú
SRAM PC-58 lánc

Láncból vettem kettõt, majd cserélgetem õket. Egy jó darabig bírni fogja remélem!

Mostani hajtómûvem szegecselt, így nem tudom cserélni rajta tányérokat. A középsõ a legkopottabb, a kicsi meg a nagy még nem rossz.

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,247 posts
szerintem egy új garnitúra. éspedig azért mert a lánctányér kopik el utoljára, és akkor tiszta lappal indulsz

Alivio: a kisbringában az van/volt/lesz, (tavaly használtam a demával is 1.5 hónapot)
ha összeszámolom kb 4000 km van benne és még egész egybe van. még egy 2-3 -at tuti kibír lánctányér csere nélkül. (FC-M410) a tényhez az is hozzátartozik, hogy szinte csak a középtányért használom, az meg acél

Pro Bike Gear

Pro Bike Gear

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,662 posts
nekem is egy hasonló problémám lenne: ugye vettem egy új 2008- as XT hajtómûvet egy kb. 1500 km- es fogaskoszorú/lánchoz... gondolom így gyorsan kopnak az XT lánctányérjai... mit javasoltok, mit vegyek: új lánctányérokat vagy egy egész új garnitúrát?

úgy az nem lenne jó, hogy ezeket az új lánctányérokat elteszem szezonra, veszek egy használtat, amit edzésre használok; és veszek egy új garnitúra fogaskeréksor/láncot és azt felteszem szezonra az új XT lánctányérjaival?

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Az nem középkategória ;)
Ha mind a 3-at /hajtómû, lánc sor/ egyszerre akarsz cserélni és közben nem szöszölni vele, akkor olyan 4-7 ezret bír ki felhasználástól függõen. Ilyen alsó kategóriánál ez éri meg legjobban, nem nagy beruházás egy teljes rendszer.
Ha veszel még egy láncot és 500-1000 km-enként cseréled akkor olyan 6-9ezret bír ki.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

zsolesz777

zsolesz777

vendég

• fórumtag
  • 137 posts
HAli!

Egy középkategóriás hajtás (alivio) kb hány km-t bír ki?mennyi idõközönként érdemes hajtást cserélni?vagy amikor a lánckerék elkopik akkor mindent cserélni kell?
valaki...

parej

parej

vendég

• fórumtag
  • 215 posts
örök hálám mindenkinek :prosze:
now I lay me down to sleep
pray the lord my soul to keep

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
a két imbuszcsavar meghúzása után pedig ez a csavar is megszorul a tengelyben a meghúzott állapotban, így folyamatosan fogja a tengelyt, ne induljon meg lefelé.

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
elöször is:
nézd meg h a hajtásoldalról a kar a tengellyel együtt jól át lett e tolva a mono csapágyain. (javaslok egy rongyon át 1-2 kisebb rásózást gumikalapáccsal)
ha ez megvan akkor feltolod a bal kart. kézzel rányomod ráütögeted. lehet látni h nem marad hézag akkor elág ha kézzel becsavarod az összeszoritó kis csavart.
aztán imuszokat meghúz. (egyszerre, okosan ;))

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
nekem van hozzá szerszámom is, az a kerek mûanyag basz. többek állítása szerint azonban elég kézzel is meghúzni. az éppen csak felhúzza és addig tartja a kart, amíg a két imbusszal nem rögzíted, más szerepe nincs

Feltöltött kép

parej

parej

vendég

• fórumtag
  • 215 posts
köszi. még egy idevágo kérdés: azt a kis müa/fém gyürüt kézzel, vagy vmi spec. szerszámmal lehet meghuzni?

sorry: láma vok, és nem akarok vmit elb@szkurálni
now I lay me down to sleep
pray the lord my soul to keep

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
imbuszokat két oldalról kilazítod, kis müa/fém csavart beljebb tekered a monóba. imbuszokat meghúzod. kész