Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
juby: a bal oldalon NEM kell felfeküdnie a csészének. Ez biztosítja, hogy jól rögzíti a mono-t.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

raczger

raczger

vendég

• fórumtag
  • 116 posts

Írt valaki ilyet? ;)

konkrétan nem, de ez is lejöhet akár a válaszából:)
meg a másik, hogy sok ilyen embernél, aki jól ért ilyen dolgokhoz egy dolgot mindig elfelejt megmondani a körítései után, ami a lényeg, és számomra megerõsítést nyerhet, hogy akkor nyugodtan megvehetem-e a hajtókart (semmiféle baszogatás vagy ilyesmi nincs benne, csak mondom:) én is szoktam ilyet csinálni, ha pl weblapszerkesztéssel kapcsolatban kérdeznek, erre nehéz odafigyelni:S)
Fiat hatulján: "Ne kövess, mert idegesít!"

juby

juby

törzsvendég

• fórumtag
  • 540 posts
köszi thez még egyszer neki futunk bár a méreteket ellenöriztem stimmelt és csak a bal oldalt betekerve is fenmarad a fránya 3mili de ez még nem zavarna ha a jobb oldal nem tekeredik ki pedig rögzitöztem a menetet
lehet holnap jól beragasztom aztán lessz ami lessz:D
:D ...Nem,nem tündérke a kívánság,az kívánság. Térdelj csak le szépen!:D

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts

Biztosan jó méretû a mono? Mert ha 68as vázba 73as monot tekersz, az nem fog menni ^^

egy ilyen kérdés... ;)

ejjejj;)

Juby: mérd meg a monó szélességét (ez ugye adott), mérd meg a csapágyház szélességét, majd a "rossz" oldalról tekerd be a monót, úgy hogy a másik oldalon nem tekered még be.

Ha a méretek stimmelnek, ennek megoldhatónak kéne lennie.

Illetve nem egy esetben elõfordúlt már hogy okosok - fõleg az ezer éves acélvázakon - lemartak a monoblokkház szélességébõl - így meg is van hova tûnhetett az a 2-3 mm.

Nameg az a 2-3 mm, amit kilóg az egyik oldal(ugye a nem peremes? ) annak még nem kéne fennakadást okoznia, maximum ha ferdén van betekerve az egyik csésze.

juby

juby

törzsvendég

• fórumtag
  • 540 posts
olasz menetes 70es váz és a mono is bele való sajnos szerintem menet van oda a vázban:(

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts

hali adott egy sh olasz menetes monoblock melynek a bal csészéjét nem lehet kopra betekerni a vázba (kb3milit kéne még) amugy valszínü a vázban van oda a menet de a kérdésem a következö hogy vajon emiat tekeredet ki a jobb oldal egyáltalán mi a franctol jöhet ki a jobb csésze? talán amiat a 3mili miat nem fekszik fel rendessen a bal csapi és megszorulhat a tengely ?

Biztosan jó méretû a mono? Mert ha 68as vázba 73as monot tekersz, az nem fog menni ^^
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

374Lon

374Lon

vendég

• fórumtag
  • 88 posts

recsego mono marahat amig meg nem hulyit a hangja. ha osszeroppannak benne a golyok v ilyesmi azt ugyis eszreveszed. a tengelyt nem fogo eltorni max ha trialozol vagy dehazol es sok kilo vagy.

a legkisebb lanckerek meg lehet sok minden. valtoful egyenes? "H" jelu kis csillagfeju csavart probaltad kifele tekerni picit? bovden nem tul feszes?

az a baj, h rendesen igénybe van véve a monoblokk és nem akarok vhonnan hazáig gyalogolni, szal csere(de mennyiért?!).

That's all folks!

160 mm-es Avid tárcsa eladó

juby

juby

törzsvendég

• fórumtag
  • 540 posts
hali adott egy sh olasz menetes monoblock melynek a bal csészéjét nem lehet kopra betekerni a vázba (kb3milit kéne még) amugy valszínü a vázban van oda a menet de a kérdésem a következö hogy vajon emiat tekeredet ki a jobb oldal egyáltalán mi a franctol jöhet ki a jobb csésze? talán amiat a 3mili miat nem fekszik fel rendessen a bal csapi és megszorulhat a tengely ?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

nem csak a váltótól függ a láncvonal...

Írt valaki ilyet? ;)

A sebesség mindent megold.

raczger

raczger

vendég

• fórumtag
  • 116 posts
nem csak a váltótól függ a láncvonal... de egyébként az elsõ váltó is 2008-as xt, mint amilyena hajtókar lenne

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

Hali!

elvileg az én bringámon a láncvonal 48mm ...

Úgy tudom, az elsõ váltón feltüntetik, mekkora láncvonal kell neki. Ebbõl indulj ki. Jó esélllyel, ha Sh az átdobó, az XT hajtókar jó lesz hozzá.
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

raczger

raczger

vendég

• fórumtag
  • 116 posts
68-as a monoblokk ház mérete (pontosabban 67), akkor gondolom ezek szerint (mivel gondolom, ha kisebb nagyobb valószínûséggel lehet kisebb méretnél ezt beállítani) nyugodtan megvehetem, és be is lehet majd állítani a dolgot (csak hogy biztos legyek :) ).
Köszönöm a gyors válaszodat!

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
azt az XT hajtomuvet csak egyfelekeppen lehet feltenni. a lancvonal pedig fix lesz. adnak hozza tavtartokat, de azokat annak fuggvenyeben kell hasznalni, hogy e-type az elso valtod vagy nem, illetve hogy 68-as vagy 73-as a monoblokkhaza a vazadnak. azok semmikeppen nem arra vannak hogy a lancvonalat allitsd.

ilyen vazgorbitgetos megoldasokat meg felejtsd el, ez tenyleg baromsag. a kereket is hiaba fuzod ferdere, csak azt fogod elerni vele hogy a felni nem kozepen lesz a vazban, attol az agy - ergo a fogaskereksor - ergo a lanc ugyanott lesz.

a lancvonal 50mm.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

raczger

raczger

vendég

• fórumtag
  • 116 posts
Hali!

Most készülnék venni egy 2008-as Shimano XT hajtókart, és a kérdésem a kövektezõ lenne: elvileg az én bringámon a láncvonal 48mm (télen le lett mérve bicikliboltban ez), egyébkén egy 2006-os Kona Kula Primo váz, és azért akarok új hajtókart venni, mert a mostani isis-es monoblokk túl széles, és egy 52mm-es láncvonalat csinált a bringának, és ugye így az elsõ váltó mûködése nem megfelelõ, meg sokszor igencsak keresztbeáll a lánc, és így tovább... tehát úgy olvastam, hogy az XT hajtómû láncvonala 50mm-es (ebike-ról néztem), és hogy ez egy amolyan középérték szerûség, hogy a hézagolókkal lehet játszani, és lehet 48-asra, meg 52-esre is tenni, vagy ez a legkisebb neki, és innentól kezdve maximum szélesíteni lehet azt? Nem szeretném, ha ez akkor derülne ki, miután megvettem a hajtómûvet, ezért remélem, valaki jobban ért ehhez, és tudna válaszolni nekem. Ha mégsem lehet 48-asra kalibrálni a hajtómûvet, akkor úgy hallottam, lehet állítani a vázon is meg a kereken, a kereket elvileg kicsit át kell fûzni, vagy valami hasonló, hogy máshol legyena nyomvonala a bringának, meg a vázat némi görbítéssel (1-2 mm), ott is lehet valamit csinálni (lehet, hogy ezek nagy baromságok, én ezt hallottam, nem kell megrohamozni milyen együgyû vagyok :) ). Esetleg lenne-e erre egyszerûbb megoldás is?
Válaszotokat elõre is köszönöm! Üdv.

zsolesz777

zsolesz777

vendég

• fórumtag
  • 137 posts
Sziasztok!

HAverom bringáján ha valami rázósabb terepen megy leugrik a nagytányérról a lánc a középsõre. Eddig kétszer fordult elõ...El van nyúlva (kopva) a lánc vagy mi lehet az oka? Mert ugrani nem ugrik a fogsoron.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
recsego mono marahat amig meg nem hulyit a hangja. ha osszeroppannak benne a golyok v ilyesmi azt ugyis eszreveszed. a tengelyt nem fogo eltorni max ha trialozol vagy dehazol es sok kilo vagy.

a legkisebb lanckerek meg lehet sok minden. valtoful egyenes? "H" jelu kis csillagfeju csavart probaltad kifele tekerni picit? bovden nem tul feszes?
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

374Lon

374Lon

vendég

• fórumtag
  • 88 posts
volna 2 kérdésem, ti biztos tudjátok:
1 monoblokk csere kb mennyi? meddig lehet hajtani 1 recsegõ monoblokkot?
nem akar bevenni hátul 1 lánctányért, nincs annyira kikopva és mostmár rá sem vált(legkisebb). mi a megoldás?

That's all folks!

160 mm-es Avid tárcsa eladó

healer999

healer999

vendég

• fórumtag
  • 155 posts
Ma (ne kérdezzétek hogy) egy elindulásnál nagyon ráálltam a pedálra és egy reccsenéssel a lánc beszorult a kicsi és a középsõ fogaskerék közé. Valahogy kipiszkáltam, és lett rajta egy felmart-kiálló acélsorja, és egy kis nyolcas.
A kérdés: érdemes kalapáccsal ráhatni egy csöppet, vagy venni ujat?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts
Elvileg lehet kapni külön is 1 neked kellõ lánckereket, nem muszály az egész sort kicserélni. Kérdezz rá a boltokban.
Marci

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts
öröm és boldogság..
akkor veszek sört... öö akarom mondani sort..
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda