Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18261 replies to this topic

xclajos

xclajos

vendég

• fórumtag
  • 158 posts

32-42 áttétel az kb a 24-32nek, tehát a 10es rendszeren a 36os alatti fognak felel meg. Szóval olyan, mintha max a 2. fokozatban tekerne, nem válthatna fel a legkönnyebbre. De le lehet cserélni a 32est 28asra és akkor már meg lesz az azonos áttétel - de így meg veszít a gyors fokozatból.

Mivel a barátod nem túl edzett és jól ismerem a Börzsönyt és a szuszogót is, neki (sem) javaslom az 1x11 hajtást. Az a kemény legényeknek való játék.

Szerintem a barátod maradjon a 2x rendszernél.

Edited by xclajos, 2017. February 12. - 00:39.

TZoli

TZoli

fórumtag

• fórumtag
  • 133 posts

Srácok!

Egy barátom szeretne venni egy 29-es montit  1X11-es hajtással. (elöl 32 fog hátul 10-42)

Nem túl edzett a srác és nincs is valami túl sok ideje tekerni. Ez a hajtás mennyivel "combosabb" nagyobb emelkedőkön mint egy 2X10-as hajtás (elöl 24 foggal hátul 36-al). Börzsönyben használná főleg, pl. aki ismeri, Csóványosi szuszogó mennyire abszolválható egy 1X11-el?

Edited by TZoli, 2017. February 11. - 23:05.

outcast

outcast

vendég

• fórumtag
  • 194 posts

Tiszteletem mindenkinek.

Adott egy acél váz ( 68mm),ebbe kerülne egy integrált csapágyas Deore hajtókar középen T32-es tányérral,és egy NEXUS inter -7 agyváltó.

A matek szerint   6 mm-el kell   lánctányérnak elmozdulnia  a váz felé, hogy jó legyen a láncvonal.

Mérések alapján ez elvileg megoldható   6 mm vastag távtartókkal, vagy a csapágyház jobb oldali  hézagoló lemezeit átpakolom a bal oldalra és  csak 3.5mm vastag távtartót használok a lánckeréknél.

És most kérem a közönség segítségét,hogy kiderüljön  jól gondolkodom,vagy  hol tévedek,mert kevés a rutin és bizonytalan vagyok.

Tudom le is cserélhetném a hajtást, de az évek óta port fogó  darabok felszámolása.az elsődleges szempont.

Előre is köszönöm.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

hmm.. megnéztem, át tudom-e alakítani a soromat 14-26-ra (van lánckerék hozzá)

szóval, ránéztem, nem akad-e meg a lánc a láncvillában. De, nagyon szépen. Megoldás? hajtásoldali tengelyre 1 vékonyka alátét, máris van annyi hely, hogy egy elefántcsorda átrohan a láncvilla és lánc közt.

így 14-15-16-17-18-19-21-23-26 lesz hátul :) 

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Viszonylag tartósak az alumínium-ötvözet Narrow-wide tányérok. Egyedül talán a SRAM az, am kilóg a sorból - sajnos negatív értelemben. :)

Használtam alu a2Z, Superstar Oval N/W, Superstar Raptor Oval N/W (ez az új), absoluteBLACK Oval (32t és 34t-m is van) tányérokat, kollégám pedig már 3. éve XX1 N/W-dal megy és használt gyári SRAM-ból acélt, gyári XX1 alut és Race Face N/W-ot. Az alu XX1-en kívül a többi egész jól bírja, úgy tapasztaltam/láttam eddig.

a2Z-ről van fotóm, milyen ~2000 km használat után. Nem vészes, a fogakról csak az anodizálás vásott le. Íme:

a2z_32t_nw_1600px.jpg

Narrow-wide tapasztalatom:

sok-sok merev villás használat és az eddigi 1x11-el megtett 8600 km után is zéró láncleesés!

Edited by zscs, 2016. December 12. - 09:29.

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

Akkor gondolom a súlya is hűha. :D

Bár itt a tartósság a fontosabb.

Arra a Praxis acél, narrow wide lánctányérra nem adtam meg súlyt, de csak 60 euró.

Wolf Tooth acél lánctányéroknál írnak súlyt is, a 104 mm-es 30T az 72 gramm, a 32T meg 88 gramm. Az ára 100 dollár, illetve 105 euró. Annyira nem tartom neheznek, főleg, hogy csak egy kell belőle, inkább csinálnának páratlan fogszámmal is (:

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Az lehet, hogy ilyen időben a hajtáslánc kenései szinte megdermednek? :huh:

A fully-n ahogy visszafelé tekertem a pedált, elég nehezen ment, gondoltam azért, mert nem olajat, hanem viaszos cuccot használok kenésre.
Viszont múlt héten vettem át az átépített merevvázast, ahol a láncon pl még a gyári kenés van. Na, hát azt majdnem izomból kellett visszafelé tekerni, szerintem a középső lánckeréken a hajtómű egyetlen fordulatot sem tud visszafelé megtenni, ha csak lazán küldöm meg :o

Vagy esetleg a szabadonfutó.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Az lehet, hogy ilyen időben a hajtáslánc kenései szinte megdermednek? :huh:

A fully-n ahogy visszafelé tekertem a pedált, elég nehezen ment, gondoltam azért, mert nem olajat, hanem viaszos cuccot használok kenésre.
Viszont múlt héten vettem át az átépített merevvázast, ahol a láncon pl még a gyári kenés van. Na, hát azt majdnem izomból kellett visszafelé tekerni, szerintem a középső lánckeréken a hajtómű egyetlen fordulatot sem tud visszafelé megtenni, ha csak lazán küldöm meg :o

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

:D

http://www.ebay.com/...9sAAOSwnHZYQD5E

igen, ilyet lehet, és már ajánlottam is egy embernek, mikor shimano rotoros zonda kerékszett akadt a hálójába, pedig campag felhasználó volt, hogy vegyen vmi régi centaur v hasonszőrű, már túlméretes-tengelyes agyat, és arról mentse rá a rotort.

De gyárilag ez így nem létezett, utólag lett cserélve a szabadonfutó, valószínűleg valamelyik középkategóriás fulcrum v campag kerékszettről áttéve (scirocco-zonda)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

hopp:

https://en.wikipedia...cle_chain#Sizes

ennek fényében az előzőekben megosztott élményem merőben érdekes. :) imhol ni, a gyártó oldala:

http://surlybikes.co...teel_chainrings

Én most pl a bicycle chain width -re kerestem.

Képtalálat, amit ilyenkor hozni szoktam (egy cikk két oldalon):

egyik oldal

másik oldal

Most lusta vagyok folytatni a keresgélést ^^

Amúgy úgy néz ki, hogy 2,4mm a belső legkeskenyebb szélesség minden esetben (3/32inch)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

ez azért érdekes (illetve hány sebességtől fölfelé igaz?), mert van egy lánckerekem, ami 8s lánchoz ajánlott, a 9s már picit megszorul rajta.

(és igen, guglizhatnék is...)

hopp:

https://en.wikipedia...cle_chain#Sizes

ennek fényében az előzőekben megosztott élményem merőben érdekes. :) imhol ni, a gyártó oldala:

http://surlybikes.co...teel_chainrings

Edited by Kisherceg, 2016. December 04. - 02:46.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

Valószínűleg igen, tekintve, hogy az összes váltós lánc belső legszűkebb szélessége (tehát a keskenyebb láncszemek belső oldalai közötti távolság) azonos. A külső szélességen szoktak faragni.

Google-el erre is találni példát/cikket B)

ez azért érdekes (illetve hány sebességtől fölfelé igaz?), mert van egy lánckerekem, ami 8s lánchoz ajánlott, a 9s már picit megszorul rajta.

(és igen, guglizhatnék is...)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

én is kérdezek: 10-es lánckeréken használható 11-es lánc?

Valószínűleg igen, tekintve, hogy az összes váltós lánc belső legszűkebb szélessége (tehát a keskenyebb láncszemek belső oldalai közötti távolság) azonos. A külső szélességen szoktak faragni.

Google-el erre is találni példát/cikket B)

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

köszi!

2016 augusztus 12-én kopiztam át egy régebbi revos kommentem, amiben lánc-teszt van 10-11s fajtákból.

tour magazin teszt. Szerintem 11s chorusszal nagyon jól járnál láncügyileg :)

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

Akkor gondolom a súlya is hűha. :D 

Bár itt a tartósság a fontosabb.

Marci

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

országúton mindenképp. Egyesek szerint szebben vált a 11s lánc 10s soron, mint az "oda való" 10s lánc.

általánosságban a keskenyebb láncból nem szokott gond lenni, campag is ajánlotta a 10s láncait 9s sorra, s a 11s láncuk is gyönyörűen fut 10s rendszerben.

köszi!

ez pedig wow!

154362_00_c.jpg

mondjuk az ára meg hűha!

(acélból van... :) )

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

országúton mindenképp. Egyesek szerint szebben vált a 11s lánc 10s soron, mint az "oda való" 10s lánc.

általánosságban a keskenyebb láncból nem szokott gond lenni, campag is ajánlotta a 10s láncait 9s sorra, s a 11s láncuk is gyönyörűen fut 10s rendszerben.

• Kisherceg likes this

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

• Vejne likes this

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

igen, például én! Fogsor van a lánctányérokon és fogsor van egy hátsó kazetta lánckereksorán, annak lánckerekein. Ha fogsorról beszél valaki, hogy elmegy-e a lánc rajta, lánckerékre tudok gondolni csak. Valamint arra, hogy a lánc belső szélessége miatt nyilván passzolni fog (sokáig használtam 9-es láncot 10-es XT első lánctányérokkal - természetesen hátul 9-es lánckeréksorral). De valószínűleg túl jóhiszemű vagyok. :) Arra számítok, hogy ha valaki kérdez, legalább beírta a Google keresőbe a kérdését, mielőtt feltette itt. Ezt feltételezvén fel sem merül bennem (de biztos naív is vagyok), hogy egy hátsó 10-es kazettán próbálna 9-es láncot használni...

Túl naiv vagy. FB-n sokszor rámírnak pm-ben ismeretlenek, egy ideje ignorálom őket, mert 99.999%-ban olyanokat kérdeznek, amit, ha kulcsszavakkal beírnak google-be, az első oldal első 2 találata közt ott a válasz. :)

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

igen, például én! Fogsor van a lánctányérokon és fogsor van egy hátsó kazetta lánckereksorán, annak lánckerekein. Ha fogsorról beszél valaki, hogy elmegy-e a lánc rajta, lánckerékre tudok gondolni csak. Valamint arra, hogy a lánc belső szélessége miatt nyilván passzolni fog (sokáig használtam 9-es láncot 10-es XT első lánctányérokkal - természetesen hátul 9-es lánckeréksorral). De valószínűleg túl jóhiszemű vagyok. :) Arra számítok, hogy ha valaki kérdez, legalább beírta a Google keresőbe a kérdését, mielőtt feltette itt. Ezt feltételezvén fel sem merül bennem (de biztos naív is vagyok), hogy egy hátsó 10-es kazettán próbálna 9-es láncot használni...

• Vejne likes this