Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18261 replies to this topic

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Jaaaaaaaaaa :D

CN-M99

Kétbetűs kód? Pl olyanra gondolsz, hogy A3?

Azt alis linkeden amúgy a láncok gyorspatentesek, az tuti nem Shimano lesz. Legalábbis nem hallottam még tőlük patentről. Az én Shimano láncaim közül mindkettő stiftes.

Ettől még lehet gagyi ;)

kétbetűs kód? azért két betűs, mert két betű. nem betűszám. amúgy a gyártás év-hónapot jelöli.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

ja, a sunracera gondoltam hogy melyik volt ....

Jaaaaaaaaaa :D

CN-M99

Kétbetűs kód? Pl olyanra gondolsz, hogy A3?

Azt alis linkeden amúgy a láncok gyorspatentesek, az tuti nem Shimano lesz. Legalábbis nem hallottam még tőlük patentről. Az én Shimano láncaim közül mindkettő stiftes.

Ettől még lehet gagyi ;)

Edited by RelakS, 2017. March 04. - 18:08.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

egyébként a 10-s xt (hg95) most 13.85 euró wiggle-ön, és tényleg az, a kétbetűs kódok is benne vannak mindenhol, stifttel adják. kb. 4290 ft, annyiért bőven lánc! :)

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

hg-73? "azokat" ebayen-alin 2ezer ft-ért osztogatják, köze nincs a shimanohoz.

valami olcsó fosadék shimano dobozban.

A hg-93-as nekem nagyon jól tette a dolgát, 7k km, aztán kimostam-lepucoltam, feltettem apróba, és elment 1 nap alatt.. 0.45-0.5-ig volt kopva a tolómérőm szerint.

Most kmc van (x9-93) kíváncsi leszek rá.. :) szerintem fele annyit nem fog bírni.

https://www.aliexpre...Text=hg73 chain

na, ezek kérem nem shimano láncok. ne is keressen rajtuk senki kétbetűs kódot, mert. nincs :) kíváncsiságból vettem egyet, ment is tovább beszerzésin, mert nem volt kedvem kísérletezni..

Edited by Vejne, 2017. March 04. - 17:34.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Lejárt a szerkesztés.

Megtaláltam a lánc maradványait, CN-HG73 volt az.

ja, a sunracera gondoltam hogy melyik volt ....

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

CN-HG70

Amit nem értek, mert a net szerint ez 8 sebességes. Lehet, hogy 73 volt, olyanom van, és az 9 sebességes :D

Lejárt a szerkesztés.

Megtaláltam a lánc maradványait, CN-HG73 volt az.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

melyik sr ?

5 féle 9es láncuk van, tőbbségük "átmatricázott" kmc.

sokat menő, erős, alkatrészgyilkos kolléga szerint a 8as sr lánc/sor messze veri a shimanot és sramot is. neki is meglepő volt.

CN-HG70

Amit nem értek, mert a net szerint ez 8 sebességes. Lehet, hogy 73 volt, olyanom van, és az 9 sebességes :D

Edited by RelakS, 2017. March 04. - 14:52.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Érdekesség. Régóta SRAM és KMC láncokat használok, elvétve akadt Shimano az utóbbi években.

Most január 30-án tettem fel 1x11-es rendszerre CN-HG601-11 -es láncot, amire azt írták, road, MTB, e-bike fehasználáshoz...

Most vagyok 0.7-0.75-ös nyúlásnál, pontosan 832 km-t használtam. Még mielőtt valaki felvetné, hogy milyen idő volt, kiemelném, hogy az előtte használt alap, gagyi KMC lánc bőven 2000+ -ot elment ugyanilyen ramaty körülmények közt, szóval... ;)

Csak az összehasonlítás végett: KMC láncokkal 2600-2800 km-t megyek el 1x11-es rendszeren. Mi a fenét csinál a Shimano?!?

10es xt túl jó volt, kevés fogyott, okultak belőle :)

vagy még nem csúszott le a palettán annyira hogy átkerüljön a kmc-hez a gyártás, otthon meg ennyire telik .

Nem tudom, mit csinál, de az én 2013-ban vásárolt bringámon is kb 800km-t bírt. Akkortájt vettem egy nyúlásmérőt, és első dolga volt beleesni...

Ja, és az 3*9-es rendszeren ment.

A másik rekorder nálam a Sunrace, az 200km alatt nyúlt kb annyit, mint a KMC/SRAM 800 alatt. Bár lehet, ez a kettő még nincs annyira megnyúlva :D

melyik sr ?

5 féle 9es láncuk van, tőbbségük "átmatricázott" kmc.

sokat menő, erős, alkatrészgyilkos kolléga szerint a 8as sr lánc/sor messze veri a shimanot és sramot is. neki is meglepő volt.

Edited by Bikertigger, 2017. March 04. - 12:13.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Érdekesség. Régóta SRAM és KMC láncokat használok, elvétve akadt Shimano az utóbbi években.

Most január 30-án tettem fel 1x11-es rendszerre CN-HG601-11 -es láncot, amire azt írták, road, MTB, e-bike fehasználáshoz...

Most vagyok 0.7-0.75-ös nyúlásnál, pontosan 832 km-t használtam. Még mielőtt valaki felvetné, hogy milyen idő volt, kiemelném, hogy az előtte használt alap, gagyi KMC lánc bőven 2000+ -ot elment ugyanilyen ramaty körülmények közt, szóval... ;)

Csak az összehasonlítás végett: KMC láncokkal 2600-2800 km-t megyek el 1x11-es rendszeren. Mi a fenét csinál a Shimano?!?

Nem tudom, mit csinál, de az én 2013-ban vásárolt bringámon is kb 800km-t bírt. Akkortájt vettem egy nyúlásmérőt, és első dolga volt beleesni...

Ja, és az 3*9-es rendszeren ment.

A másik rekorder nálam a Sunrace, az 200km alatt nyúlt kb annyit, mint a KMC/SRAM 800 alatt. Bár lehet, ez a kettő még nincs annyira megnyúlva :D

Edited by RelakS, 2017. March 03. - 19:07.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

Egy barátom szeretne venni egy 29-es montit  1X11-es hajtással. (elöl 32 fog hátul 10-42)
Nem túl edzett a srác és nincs is valami túl sok ideje tekerni. Ez a hajtás mennyivel "combosabb" nagyobb emelkedőkön mint egy 2X10-as hajtás (elöl 24 foggal hátul 36-tal).

Annyira nincs nagy különbség a két rendszer közt, másnem a 32-es tányért lecseréli 28-asra, 30-asra vagy valami oválisra. Bár ilyet nem használtam, de sokan dicsérik, akkor meg biztos jó (:

Nekem a 29-es montin 26-38 tányérok vannak 11-36-os fogsorral. Végülis elég amerre járok, meg a legkönnyebb fokozat ugyanaz, mint az ezeréves 26-os montimon (hajtómű: 22-32-42, 7-es fogsor: 11-28). A legkönnyebb és a legnehezebb fokozat is majdnem ugyanaz a kettőt összehasonlítva, szóval marad ez. Gondoltam rá, hogy a 26-os kistányért lecserélem egy 24-esre, de ha régen elég volt, akkor legyen most is. Amit leginkább cserélnék, az a fogsor 11-es lánckereke, mert nem tudom kihasználni. Egy 12-es sokkal jobb lenne helyette. Kár, hogy csak Sram gyárt 12-36-os tízes fogsort.

Börzsönyben használná főleg, pl. aki ismeri, csóványosi szuszogó mennyire abszolválható egy 1X11-gyel?

Melyik útra gondoltál? A Foltán-kereszt felőlire?

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,333 posts

Igen,1,37"x24T

https://ebike.hu/ter...azetta-leszedo/ ez kell neked. ez campa kazettához,és monoblokkhoz is jó. a shimano menetes racsni leszedő is jó lenne,de a tengely miatt nem biztos,h beér a körmökig

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

paul

paul

törzsvendég

• fórumtag
  • 383 posts

milyen monoblokk? campa?

Igen,1,37"x24T

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,333 posts

A négyszögletes monoblokk kiszedéséhez valami speciális szerszám kell?A SH kazetta leszedő majdnem belemegy de nem erőltettem.

milyen monoblokk? campa?

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

paul

paul

törzsvendég

• fórumtag
  • 383 posts

A négyszögletes monoblokk kiszedéséhez valami speciális szerszám kell?A SH kazetta leszedő majdnem belemegy de nem erőltettem.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Illetve lenne még egy kérdésem:Campa record hajtó karom van,négyszögletes monoblokkal  van a vázban.Ebbe a vázba betehetek isis drive középrészt?Vagy esetleg hollowtech II-öt?

Nem ismerem a menet szabványokat az országúti vázaknál.

lol.

igen. bár az isist hanyagolnám. sima menetes középcsapágyházú vázad van, vagy angol (1.37*24 van a csészékre írva és 68mm széles) vagy olasz és 36*24 tpi, 70mm széles a ház

a tányérra:

fizikai képtelenség 130-ra 38t-től kisebbet gyártani. Megoldás lehet, egy triple-izer szerű tányérra felfogatni a kisebbet. Amúgy, ha rekord karod van, az 135-ös lyukkörű, és arra meg 39 a legkisebb. 135-re nem lehet még 39-est sem gyártani.

nagytányért cserélheted 38-60-ig kb. mindenre. szerintem az 50-38 síkra teljesen jó. vagy 48-38. 

Tig: van mindenféle nagytányér 130-ra, 46-48-50, minden. :) stronglight, miche, ta spec kínálatot!

https://www.bike24.c...age=4;orderby=2

Edited by Vejne, 2017. February 19. - 08:34.

paul

paul

törzsvendég

• fórumtag
  • 383 posts

Illetve lenne még egy kérdésem:Campa record hajtó karom van,négyszögletes monoblokkal  van a vázban.Ebbe a vázba betehetek isis drive középrészt?Vagy esetleg hollowtech II-öt?

Nem ismerem a menet szabványokat az országúti vázaknál.

paul

paul

törzsvendég

• fórumtag
  • 383 posts

nem

az 50/34 (és a kompaktok ) 110

Köszi.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Sziasztok!

Egy szakmai kérdésem lenne mivel nem értek hozzá:lenne egy fsa karbon hajtókar 130mm BCD mérettel.

Erre fel tudok rakni 50-34-es tányér szettet?

Most 52-38 van rajta.

nem

az 50/34 (és a kompaktok ) 110

Edited by Bikertigger, 2017. February 18. - 23:31.

paul

paul

törzsvendég

• fórumtag
  • 383 posts

Sziasztok!

Egy szakmai kérdésem lenne mivel nem értek hozzá:lenne egy fsa karbon hajtókar 130mm BCD mérettel.

Erre fel tudok rakni 50-34-es tányér szettet?

Most 52-38 van rajta.