Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18261 replies to this topic

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

Német oldalról (bike-discount.de), mikor más cucc is kell :D

Ahogy nézem, ebayen is megtalálható.

Na és rendel mostanában valaki német oldalról?

Ha igen, beszállnék. Természetesen előre utalással.

Ha nem, akkor ebayről olcsóbb: ettől a bolgár eladótól rendelt már valaki?

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Na és a Squirtet hol veszitek?

Német oldalakon találtam csak, onnan meg 10 euró a szállítási költség, ami sok, főképp ha a 120 ml-es kiszerelés 10.50 eurós árát nézem.

BikeWorkx CHAIN STAR WAX termékről senkinek nincs tapasztalata?

Német oldalról (bike-discount.de), mikor más cucc is kell :D

Ahogy nézem, ebayen is megtalálható.

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

Na és a Squirtet hol veszitek?

Német oldalakon találtam csak, onnan meg 10 euró a szállítási költség, ami sok, főképp ha a 120 ml-es kiszerelés 10.50 eurós árát nézem.

BikeWorkx CHAIN STAR WAX termékről senkinek nincs tapasztalata?

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 posts

Én waxolok egy pár hónapja kísérlet képpen. XC és CX gépen többnyire száraz időben megyek.

Viasz+PTFE+BN kerámia por+MoS2 por a recept. Praffin olajjal kellett beállítanom a viszkozitását. Picit krémes a jó, de ha túl sok az olaj, akkor ebbe is ragad a por picit. Szép szürke a viasz. Benzinnel tisztítom flakonban rázva pár percig a láncot. Kivéve a lánc szépen megszárad. Eddig ez a tisztítási módszer hozza a legjobb eredményt (UH tisztító nekem nem vált be). Utána megy a kozmetikus tenyér viaszolóba a lánc 10 percre. Behelyezés előtt meg kell kevernem, mert leül az aljára a belerakott por. Néha megkeverem közben is. Amint az idő lejárt kihalászom és azonnal letörlöm papír törlővel a külső felületekről a még folyékony viaszt. Rövid idő elteltével kihűl, mehet a bringára.

Ahogy itt többen is írták, viszonylag hamar, néhány 10km után, megjön a száraz hang. Ennek ellenére nem nyikorog, mert van még benne kenőanyag. Tiszta, nekem megfelel, a hajtás. Nincs rajta a csiszolópaszta szerű trutymó. Nincs sercegős porhang, ha kézzel hajtogatom a láncot. Takarítani is könnyebb.

Kopásról nem tudok biztosat mondani, mert ezek az első láncok a két bringán. CX 1900km (KMC X10), XC 1000km-t (CN-HG701) futott eddig. Ennek nagy része waxolva. A 0.75% még nem esik bele a BBB láncmérőn, a Shimano TL-CN42, ha jól olvastam valahol 0.75%-nál esik bele az is, még az sem megy bele. Csak széljegyzetként, 68kg vagyok most és nem vagyok erős, inkább pörgetek.

Nem tudom, hogy megéri-e ezzel pöcsölni. Van előnye: egész tiszta.

Az hogy a külső felületekről hamar lejáródik a viasz az mennyire befolyásolja a hajtáslánc kopását, azt nem tudom megítélni. Látom a lánckerekek görgőkkel érintkező felületén a fekete réteget. Remélem ez a waxból marad rajta.

• donciccio likes this

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Squirtet használok, ezzel alapból csont száraz a lánc.

60-70km után néha már van hangja de zokszó nélkül lehet vele tekerni száraz időben 200km -t is az hogy van hangja érdekes módon tény egy olajos kenéshez képest de meé ilyenkor is érezhető rajta a kenés megléte. Én akkor kezdtem el használni mikor ZCS mondta hogy ő is ezzel teker elmebeteg mennyiséget teker évente terepen. Egy szóval összegezve JÓ. Egy baja van hogy nedves időben nem lehet után kenni mert teljesen száraznak kell lennie a láncnak.

Edited by zeezoltano, 2017. May 22. - 18:57.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Hétvégén néhány 10 km-es saras terepen csontszáraz lett a láncom. Indulás előttem kentem be Motorex dry power száraz láncolajjal.

Ez már nem az első ilyen eset. Teljesen száraz terepen is nagyon hamar "lekopik".

Mit javasoltok, mit használjak?

Korábban olvastam, hogy sokan használják a squirt Dry Lube Chain Wax-ot. Ezt hol lehet kapni Magyarországon?

Squirtet használok, ezzel alapból szinte csont száraz a lánc.

Ez is viaszos cucc, csak nem kell főzőcskézni az alkalmazásához.

addig még nem jutottam el, hogy csörgősre hajtsak vele egy láncot, lehet, hogy túl gyakran alkalmazom :D

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

Azt sem fogod szeretni..

Miért?

Alapvetően száraz időben bicajozom, de ha sáros, nedves az ösvény, nem fordulok vissza.

Viszont mostanában Magyarországon ritka az olyan időszak, mikor hosszabb ideig szárazság van, tehát nem is igazán ajánlott a száraz időbe való kenőolaj, netán wax?

BikeWorkx CHAIN STAR WAX-ot használ valaki?

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Hétvégén néhány 10 km-es saras terepen csontszáraz lett a láncom. Indulás előttem kentem be Motorex dry power száraz láncolajjal.
Ez már nem az első ilyen eset. Teljesen száraz terepen is nagyon hamar "lekopik".

Korábban olvastam, hogy sokan használják a squirt Dry Lube Chain Wax-ot. Ezt hol lehet kapni Magyarországon?

Azt sem fogod szeretni..

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

Hétvégén néhány 10 km-es saras terepen csontszáraz lett a láncom. Indulás előttem kentem be Motorex dry power száraz láncolajjal.

Korábban olvastam, hogy sokan használják a squirt Dry Lube Chain Wax-ot. Ezt hol lehet kapni Magyarországon?

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Ez a hajtómű kompatibilis Campa 9/10 lánccal?

Úgy tudom csak a váltógörgőknél lehet gubanc,tányérnál nem.

http://apro.bikemag....34-l390652.html

még 11el is.

mehet

• arpi07 likes this

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

Ez a hajtómű kompatibilis Campa 9/10 lánccal?

Úgy tudom csak a váltógörgőknél lehet gubanc,tányérnál nem.

http://apro.bikemag....34-l390652.html

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Nem kukázásnak, félretevésnek !

3-4 láncot forgatva jó sokáig el lehet menni a hajtáslánccal.

van most rá friss evidencia is, citálnám

http://weightweenies...145240#p1314213

http://weightweenies...art=15#p1314732

utóbbi srác teljesen jól látja.

nekem amúgy a campag lánckeréksorokkal nagyon jó tp-om van. a wilieren használtam kb. 8ezret egy 13-26-os velocsét, kb. új állapotú volt, ahogy eladtam. a coralon a velocse szintén újszeru, pedig nem 3km- van benne. a dale-en chorus van talán (felső 3 és alatta levő 2 alu tartóbakon), használtan került hozzám, és tökéletes, pedig mentem vele.

de van egy lánckeréksor, amit már nem vennék, mert. borzalmas.

miche pr1mato. egyetlen szezont használtam olyan lánckeréksort, nos, a legtöbbet használt lánckerekek szabályosan lesorjázódtak, elcsorbultak, több ismerősnek fogak törtek róla, vagy, volt, mikor a lánckeréknek a talpa, ami a rotorra fekszik fel, tört el.

az a baj velük amúgy, hogy a qc nem létező fogalom arrafelé. rengeteg lánckeréksoruk tökéletes, és nincs vele gond, hozza, amit a drágább termékek. de feltunoen nagy százalék a szemét-selejt...

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

ha félig ejti a 0.75-öt, már csere. Ennélfogva a 0.75 ejtése abszolút indikációja a kukázásnak.

a gyártók 0.4-nél ajánlják kb.

Nem kukázásnak, félretevésnek !

3-4 láncot forgatva jó sokáig el lehet menni a hajtáslánccal.

Marci

laspring

laspring

vendég

• fórumtag
  • 90 posts

Tesóm Magellan Hydra trekking bringáján hajtóművet kéne cserélnem, mert a balos hajtókar pedál menete kiszopódott.

A jelenlegi hajtás valami borzadály (NeWen "márkájú"), szeretném vmi normálisabbra cserélni, de kérdés hogy mire lehet kicserélni?

3x6 sebességes rendszer, hátsó váltó Tourney TX, első váltó vmi Alivio, váltókarok Revoshift természetesen.

Kérdés, hogy tudok-e octalinkes hajtóművet tenni a helyére, úgy hogy monoblokkon kívül nem cserélek mást és működni fog a 6 sebességes lánccal és rendszerrel?

Konkrétan ezt néztem ki: https://www.rosebike...kset/aid:742195

Lánckompatibilitás? Láncvonal? Ezekhez kéne a matek!!

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

0,75-ig bátran használható.

• Vejne likes this

A sebesség mindent megold.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Üdv., Nem igazán használtam eddig láncnyúlásmérőt. Ha 0.75-be beleesik az már csereérett, vagy csak ha az 1.0-ba?

ha félig ejti a 0.75-öt, már csere. Ennélfogva a 0.75 ejtése abszolút indikációja a kukázásnak.

a gyártók 0.4-nél ajánlják kb.

ChainWearLength.jpg

Edited by Vejne, 2017. May 03. - 16:22.

Bagameri

Bagameri

újonc

• fórumtag
  • 8 posts

Üdv., Nem igazán használtam eddig láncnyúlásmérőt. Ha 0.75-be beleesik az már csereérett, vagy csak ha az 1.0-ba?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Vágom, csak még nem tartok ott, hogy mindegy legyen 30-ért komplett hajtóművet venni, vagy 6-ért egy új négyszöges monoblokkot. :)

én mongy 2,5-ért vennék mono-t, pláne ha kisérletezgetés is lesz vele.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts

Vágom, csak még nem tartok ott, hogy mindegy legyen 30-ért komplett hajtóművet venni, vagy 6-ért egy új négyszöges monoblokkot. :)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

Hallo,

igen, a KTM az Shimano T3010 48-36-26/CG hajtóművel.

Épp ma délelőtt szedtem le a nagytányért. Vicc a 48-as nagytányér egy 29-eren. :)

Kistányérra viszont szükségem van.

Mit gondolsz, mi a legkeskenyebb középrész, amit még tud kezelni a váltó?

nem tudom, sajnos már nem emlékszem a tengely-hosszakra (őszintén szólva ezeket sosem tudtam megjegyezni), de ha neked kell a kistányér, akkor szvsz felesleges variálni, hajts rá inkább az slx duplára. néha az apróban is tök jók vannak.  ;)

esetleg egy jó egytányéros? ismerem a tulajt, biztos enged az árból. :D

http://apro.bikemag....mu-l387661.html

Edited by Kisherceg, 2017. May 01. - 19:52.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"