Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
na igen. pedálkilazulás az a túl kicsi meghúzási nyomaték miatt van, vagy a pedál menete nem volt az igazi. de a hajtómû bírta. bár hajtómû legyen a talpán amelyik kibírja a síkra ugrásokat. (nem tudom hogy használtad, de ha valaki esetleg rendszeresen ugrik síkra magasról az ne csodálkozzon semmin. én láttam már kikotyogósodott demo8-at. sík beton másfél méterrõl elég sûrûn... az eredmény nem szorul magyarázatra).

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
pedig bírja az....VK-n még xtr-el is mennek sokan

ha a pedál lazult ki belõle akkor te b...tad el ;)

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts

tapasztalat:
én zsír újonan vettem 3 tányérral csapival karokkal 24 be magon 2napig birta az ugra bugrit pedálpersely hinya végett kikotyogott a pedál 3 szor húztam utána nem lett jobb eladtam

vond le a tanulságot

lehet hogy neked sem ártana levonni a tanulságot: lehet hogy az XT hajtókart nem is ugri-bugrira találták ki. :chin: :)

attila07070

attila07070

vendég

• fórumtag
  • 85 posts
Köszi szépen a válaszokat.

Nem estem el, csak így szoktam leszállni

:rocketman

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
elég sokan nyomják ezzel a hajtómûvel a dh-t, még külföldön is. szerelik enduro gépekbe is amiket szintén nem aszfalton használnak. nem egy ugrabugra hajtómû, de erõs. ha a középcsapágyhoz megvan mind a 3 hézagoló akkor jó lesz 68mm-hez.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts

Hali!
Lenne 1 kérdésem a hozzáértõkhöz.
http://piacter.bikem...t=245434&cat=17
A 4-edik képen látható xt hajtást szemeltem ki és érdeklõdnék h ez pászol-e a 68mm-es csapágyházhoz vagy sem. Jha és még annyi h milyen erõs ez? birja a durvulásokat?
Köszi elõre is.

tapasztalat:
én zsír újonan vettem 3 tányérral csapival karokkal 24 be magon 2napig birta az ugra bugrit pedálpersely hinya végett kikotyogott a pedál 3 szor húztam utána nem lett jobb eladtam

vond le a tanulságot

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Passzol, jobban mint te:D
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

attila07070

attila07070

vendég

• fórumtag
  • 85 posts
Hali!
Lenne 1 kérdésem a hozzáértõkhöz.
http://piacter.bikem...t=245434&cat=17
A 4-edik képen látható xt hajtást szemeltem ki és érdeklõdnék h ez pászol-e a 68mm-es csapágyházhoz vagy sem. Jha és még annyi h milyen erõs ez? birja a durvulásokat?
Köszi elõre is.

Nem estem el, csak így szoktam leszállni

:rocketman

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
ha monoblokkod van akkor abban zárt csapágyak vannak, amit a gyárban raknak össze, illetve bele, azokat maximum cserélni tudod. ez egy hagyományos, csak jó minõségû régi xtr középcsapágy. a mostaniak kuka, majd be az új a helyére.

Seagull

Seagull

vendég

• fórumtag
  • 21 posts
Sziasztok ! Segítséget szeretnék kérni. Már kb. 1 hete hallok kattanó hangot a kerékpáromból, nagy nehezen sikerült beazonosítanom, hogy ez csakis a hajtómûbõl jöhet. Már lecseréltem a pedált, a küllõket is meghúztam mert nehéz volt behatárolni a hang irányát mivel csak menet közben jól meghajtva jön elõ. Odáig jutottam, hogy a hajtómûvembõl jöhet csak a percegõ kattogó hang. Van egy egészen kicsi holtjátéka a monoblokk csapágyainak egy bizonyos hajtókar pozícióban, pont abban ahol elõ jön a kattogás. Viszont én már elég régi kerékpáros vagyok, de ezekhez az új kütyükhöz sajnos nem értek. A kerékpár szervizben sem tudtak igazából segíteni. A kérdésem az lenne, hogy mit lehet tenni egy ilyen hajtómûvel és milyen célszerszámot kell beszereznem ? A hajtómû egy Shimano Deore Lx Hollowtech-es hajtómû. A szervízben azt mondták, hogy ez egy monoblokk és csak egyben lehet cserélni, de láttam a neten egy videót - az én hajtómûvem ugyanez - ott szétszedték és zsírozták a hajtókarcsapágyakat. A videó egyébként ez: http://www.5min.com/...talink-66770160
Megköszönném a segítséget, ha tudnám hogy milyen szerszámra van szükségem és mit tehetek a hajtómûvel .

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
vidd vissza a boltba, mondd el nekik hogy miert nem jo. akkor adnak egy masikat [garanciaba kicsereli nekik a nagyker] es hasznalod azt. ha az is rossz, akkor visszaviszed megegyszer es mondod nekik hogy adjanak ugyanannyiert mas fajtat, vagy max radobsz egy kis extra penzt es veszel egy jobbat
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Demon

Demon

törzsvendég

• fórumtag
  • 314 posts
Van valakinek Prodigy terelõje?
ha igen másnak is szarakodik v csak ide jutottak a selejt darabok(havernak és nekem is vacakol)?
nekem például a furat rosszul van belefúrva a hátsó állító alu darabba és a felsõ terelõlapok is meg vannnak hajolva gyárilag, és inkább lelöki a láncot minthogy megtartsa
ha valakinek van hasonló problémája kérem írja meg, csak azért h van-e értelme megpróbálni kicseréltetni v keressek mást..
egyéb terelõt mit tudnátok ajánlani hasonló árban(13000)?
Taposd a pedált és hallgass metált
eladó cuccok

szgabor

szgabor

vendég

• fórumtag
  • 16 posts
Ok. Köszönöm a gyors választ. Akkor csak az a kérdés megéri-e a HOPE? Lehetséges, hogy túlélne egy HOPE három Truvativot? Ha már HOPE, melyik változat, érdemes a kerámiást megfizetni? (A fõ szempont az élettartam.)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

Hello!

A következõ a dilemmám. 800 km után megadta magát a Truvativ FireX GXP középcsapágyam (orvosolhatatlan recsegés/lötyögés). Azt olvastam, hogy a Truvativ csapágyak élettartama nagyon rövid, sokkal jobban megérné egy új (2009es) Shimano-t venni (állítólag ezek már tovább bírják). Azt tudom hogy nem kompatibilisek, de mûködne-e a dolog szerintetek ezzel az átalakítóval?

http://www.chainreac...x?ModelID=26899

A HOPE kompatibilis a Shimano-val, akkor elvileg a Shimano is összerakható a Hope converterrel és a Truva karral, nem?

Ha van valakinek tapasztalata Truvativ, Hope, Shimano vagy egyéb integrált csapágyak élettartamával kapcsolatban, azt is szívesen veszem. Mégsem szeretnék 800 km-enként csapágyat cserélni.

ennek az atalakitonak pereme van. ha ezt a shimano monoblokkba beleteszed, akkor szelesebb lesz, ergo nem eleg hosszu a tengely.

Feltöltött kép

Feltöltött kép

a hope csapaggyal valoszinuleg azert mukodik ez az atalakito, mert ha jol megnezed ott van egy perem ami valoszinuleg kipattan, es annak helyebe megy bele a szukito. a shimanonal nincs amit kiszedj, igy szerintem nem is fog bele passzolni.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

cresa64

cresa64

vendég

• fórumtag
  • 78 posts

Esetleg nincs elhajolva a kanál? Nekem a sok esés ill.sziklával való találkozás miatt össze-vissza volt görbülve és nem tudtam tökéletesen kiegyengetni a kanál cseréje oldotta meg a problémát.

Egyszer odavágtam én is, van benne egy kicsi, de nem ez volt a gond, mint kiderült.
Ma volt idõm egész nap terhelni és rájöttem mi a gond: középtányér (4000-4500km után) kissé már "cápafogasodik" és mikor a lánc alul megy vissza, nem válik el vízszintesen, hanem még 1-2-3 fog erejéig haladna a tányérral felfele...ezt a kanál rugója idõvel visszahúzza...emiatt ugrál folyamatosan a kanál. :(

szgabor

szgabor

vendég

• fórumtag
  • 16 posts
Hello!

A következõ a dilemmám. 800 km után megadta magát a Truvativ FireX GXP középcsapágyam (orvosolhatatlan recsegés/lötyögés). Azt olvastam, hogy a Truvativ csapágyak élettartama nagyon rövid, sokkal jobban megérné egy új (2009es) Shimano-t venni (állítólag ezek már tovább bírják). Azt tudom hogy nem kompatibilisek, de mûködne-e a dolog szerintetek ezzel az átalakítóval?

http://www.chainreac...x?ModelID=26899

A HOPE kompatibilis a Shimano-val, akkor elvileg a Shimano is összerakható a Hope converterrel és a Truva karral, nem?

Ha van valakinek tapasztalata Truvativ, Hope, Shimano vagy egyéb integrált csapágyak élettartamával kapcsolatban, azt is szívesen veszem. Mégsem szeretnék 800 km-enként csapágyat cserélni.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Esetleg nincs elhajolva a kanál? Nekem a sok esés ill.sziklával való találkozás miatt össze-vissza volt görbülve és nem tudtam tökéletesen kiegyengetni a kanál cseréje oldotta meg a problémát.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

cresa64

cresa64

vendég

• fórumtag
  • 78 posts

rosszul raktad a gorgoket vissza. az nem teflonos hanem keramias, es az megy felulre. lancban nincsen megszorult szem?

Igen...közben utánnanéztem és tényleg felcseréltem õket.
Az imént viszont orvosoltam a hibát (csapágyasnál a forgásirányra is figyeltem), de ugyanaz a jelenség.
A lánc zsír új és nem vettem észre benne szorult szemet, és a kanál se "fordulatonként" ugrál, hanem folyamatosan...mint a spiccbot vége amikor a hal ízlelgeti a csalit. :)
Ha terhelés nélkül hajtom, akkor minimális (0,5 cm körül), ha viszont terhelem, akkor 1-2-3 cm-eket ugrál...
A váltógörgõk kopása esetleg okozhatja?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
rosszul raktad a gorgoket vissza. az nem teflonos hanem keramias, es az megy felulre. lancban nincsen megszorult szem?

RAUH-Welt
B E G R I F F

cresa64

cresa64

vendég

• fórumtag
  • 78 posts
Új lánc (HG-50) és új fogaskeréksor (PG-830) nagytányérban kb. 4000km...hátsó váltó (Deore XT) görgõk kiszedve, kitakarítva, WD-40, összerak...

Kérdés:
Az mitõl lehet, hogy ha elõl közép vagy kistányér, hátul mindegy melyik fogaskerék...intenzíven elkezdem tekerni a pedált (pl: hegymenet) és a kanál az alsó görgõvel 1-2-3cm-eket ugrál elõre folyamatosan?
Emlékeim szerint a görgõket jól raktam visza (csapágyas felülre, teflonos alulra)...