Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
ja amugy en is azzal kezdenem hogy uj lancot es fogaskereksort veszek eloszor. aztan ha meg mindig nem jo es biztosan elol van a baj, akkor mint mondtam 2500-3000 forintert egy kozepso tanyer

uj hajtomuvet tok folosleges volna venni
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Sziasztok ! Nem vagyok járatos a hajtómûvek között. A trekkingemen Deore Lx Hollowtech-es hajtómû van. A legnagyobb és a középsõ lánctányér csúnyán megkopott a télen, a lánc ugrik, de persze a racsni is elég galád állapotba került. Szóval cserélnem kell. Azt gondoltam, hogy pár ezerbõl max. tízbõl megúszom, de ma nézegettem a webáruházakat és igencsak vannak árak. A lánctányér is húzós és a komplett hajtómû meg természetesen méginkább. Apróhirdetésben viszont láttam egy Shimano Deore Fc-m470-es új hajtómûvet. Vajjon ez jó lehet trekkingbe ? Mert ahogy utánaolvastam Mtb. hajtómûnek írják.

MTB és trekking hajtómûvek között a különbség a fogkiosztás, általában MTB: 22-32-44, Trekking: 26-36-48. Rakhatsz trekkingbe MTB hajtómûvet, de nem biztos hogy az elsõ váltó hibátlanul fog vele mûködni, lehet hogy azt is ki kell cserélned.
...meg persze pörgõsebb lesz minden gang.
Egyébként biztos vagy abban hogy elöl ugrik? Akkor már nagyon kopottnask kell lennie. Egy elsõ lánctányér túlél több láncot és hátsó fogsort is. Vagy azokat már korábban cserélted?
Failure is always an option.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Kobike:
Sram PC-51-es lánc volt a régi, az új lánc Sram PC-830-as.
Próbálok képet készíteni.

Akkor ez az ok kiesett, sztem azok ebböl a szempontbol egyformák, csak a PC-51 (most PC-850-nek hívják) erõsebb. Maradt a görbe váltótartó fül, hátulról nézd meg függõlegesen áll-e a váltó kanala. Valszeg befelé, a kerék felé hajlik...

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

Sziasztok ! Nem vagyok járatos a hajtómûvek között. A trekkingemen Deore Lx Hollowtech-es hajtómû van. A legnagyobb és a középsõ lánctányér csúnyán megkopott a télen, a lánc ugrik, de persze a racsni is elég galád állapotba került. Szóval cserélnem kell. Azt gondoltam, hogy pár ezerbõl max. tízbõl megúszom, de ma nézegettem a webáruházakat és igencsak vannak árak. A lánctányér is húzós és a komplett hajtómû meg természetesen méginkább. Apróhirdetésben viszont láttam egy Shimano Deore Fc-m470-es új hajtómûvet. Vajjon ez jó lehet trekkingbe ? Mert ahogy utánaolvastam Mtb. hajtómûnek írják.

jo lenne ra, de akkor uj monoblokk is kelleni fog. es a hajtomu alapbol 15ezer forint

ehhez kepest egy shimano lanctanyer 3ezer forint
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Veszt

Veszt

vendég

• fórumtag
  • 53 posts
Kobike:
Sram PC-51-es lánc volt a régi, az új lánc Sram PC-830-as.
Próbálok képet készíteni.

Seagull

Seagull

vendég

• fórumtag
  • 21 posts

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
1. nem gyógyul rá

2. csapágyak távolsága jóval nagyobb

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 posts
Megint lenne egy amatõr kérdésem.Miért jobb a kazettás fogaskoszorú a menetesnél?

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Ahhoz hogy fel tudja tenni a legnagyobb fogaskerékre a láncot, akkor beleér, ha úgy állítom be, hogy ne érjen a küllõbe, akkor nem tudja feltenni a láncot. A lánc csere elõtt minden tökéletes volt.

A láncnak annyi köze lehet az egészhez, hogy esetleg az új lánccal nehezebben vált a rendszered és jobban be kell engedni hozzá a váltót hogy felmenjen a legnagyobbra. Pl. ha Shimano rendszernél Shimano láncról vmi naname-re cserélted.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Hát ezt mondom, hogy látni kéne.
És ha a kolléga nem tudja ezt maga eldönteni mindenkinek jobb ha szervizbe viszi (nem lenézésképpen).

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
nem a valtotarto ful van elgorbulve?

RAUH-Welt
B E G R I F F

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Hát, ennek igazán nem sok köze van a lánchoz.

Egy kép segítene.

Ha nem tudsz képet kreálni és nem tudod eldönteni mi a gond akkor szerviz.

Veszt

Veszt

vendég

• fórumtag
  • 53 posts
Ahhoz hogy fel tudja tenni a legnagyobb fogaskerékre a láncot, akkor beleér, ha úgy állítom be, hogy ne érjen a küllõbe, akkor nem tudja feltenni a láncot. A lánc csere elõtt minden tökéletes volt.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
A kanál beleér a küllõbe..? Mintha nem lenne az a váltó jól beállítva. Vagy igen?

Veszt

Veszt

vendég

• fórumtag
  • 53 posts
Sziasztok!

Most cseréltem láncot a bicajomon, csere elõtt lemértem a régit és az újat és az új ugyanolyan hosszúra méreteztem mint a régit, de mikor feltettem valahogy elhajlította a hátsó váltó kanalát, mert beleér a legbelsõ fokozatnál a küllõbe. Ilyenkor mit lehet csinálni?

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Köszi jani.. akkor valszeg cserélem is ...ugyis kapott már ez a hosszúkanál pár követ-galyat :)

Arra azért figyelj, hogy ha úgy állítod be a lánchosszt, hogy ne törjön le a váltó amikor elöl és hátul is a legnagyobbra váltasz véletlenül, akkor nem tudod majd hátul használni a 23-nál kisebbeket amikor elöl a kistányéron van, sõt amikor a középsõn van akkor is el kell felejteni hátul a legkisebbet...ugyanis míg a hosszúkanalasnak 45 fog a teljes kapacitása a rövid kanalasnak csak 33.
Mindezt pár grammért, és azért cserébe hogy ne csapkolódjon a lánc annyira. Megéri?

csaba8

csaba8

törzsvendég

• fórumtag
  • 955 posts

Simán viszi. A kanál hossza nem befolyásolja, hogy mennyit mozog függõlegesen a váltó.

Köszi jani.. akkor valszeg cserélem is ...ugyis kapott már ez a hosszúkanál pár követ-galyat :)

"just chillin killin"

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Az viszont asszem mar nem mind1, nem vagyok benne biztos, hogy a rovidkanalas atfutja a 11-34et! Ha jol remlik!

Simán viszi. A kanál hossza nem befolyásolja, hogy mennyit mozog függõlegesen a váltó.

A sebesség mindent megold.

Troy

Troy

törzsvendég

• fórumtag
  • 252 posts
Az viszont asszem mar nem mind1, nem vagyok benne biztos, hogy a rovidkanalas atfutja a 11-34et! Ha jol remlik!

Mi a szösz...nekem is merevvázas van hosszukanalas xt -vel (771) akkor érdemes rövidre cserélni (most néztem nem tul nagy összeg 1800 ft)

ja a sor : 9-es hg-61 11-34 de gondolom az mindegy

csaba8

csaba8

törzsvendég

• fórumtag
  • 955 posts

mindkettovel mukodni fog, de ha merev vazas geped van akkor a rividebb kanalas is eleg lesz. igy hasznalhatsz rovidebb lancot, es nem fog annyira csapkodni a valto

Mi a szösz...nekem is merevvázas van hosszukanalas xt -vel (771) akkor érdemes rövidre cserélni (most néztem nem tul nagy összeg 1800 ft)

ja a sor : 9-es hg-61 11-34 de gondolom az mindegy

"just chillin killin"