Jelentkezz be Regisztrálj

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)
Írta 2010. március 07. - 19:14

Írta 2010. március 07. - 15:58

ha a lanc kopott, es nem volt cserelgetve, akkor eselyes hogy a kazi is el van [legalabbis a kozepso 3-4 fokozat]. ez mind ilyen ranezos-kiprobalos dolog, en pont ezert nem vennek latatlanba hasznalt cuccot
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2010. március 07. - 13:18

amikor ilyen capafogszeru? kiprobalni sajna csak akkor tudom, ha megkaptam postan
![]()
honnan tudom, hogy mi miatt ugrik a lanc (lanctanyerok, fogaskoszoru, racsni, lanc nyulasa)? nincs ide is vmi biztos modszer, mint a lancnyulas-meres?
Láncnyúlásmérõ a lánchoz (pl. Rohloff vagy Park Tools CC-2 v. CC-3 Chain Wear Indicator). Ha ez 0,75 mm körül mutat (a megfelelõ bütyöknél teljesen ráfekszik a láncra), a lánc kidobandó, függetlenül a többi elemtõl. Ha már 1 mm körüli, akkor már a sor is. Egy új és egy kopott lánc egymás mellett fölfüggesztve jól látható méretkülönbséggel bír. Ezt láncnyúlásmérõ híján ellenõrizhetjük mm (vagy épp tört-hüvelyk) beosztású vonalzóval is: egy teljes láncszem épp 1 hüvelyk, ha megmérünk 10-et, már látszik a kopottság mértéke. A láncnyúlásmérõ szerintem hasznos befektektés, gyors és egyértelmû az eredmény.
A Shimano hátsó lánckerekekhez van épp Rohloff HG-IG-Check nevû mérõ (kb. 20 euró), de egy új lánc is megteszi, amit körbevezet (ráigazgatva) a mérendõ lánckeréken az iparos: az elsõ és az utolsó fölfekvõ szemet ujjal oda kell nyomni a megfelelõ fogakra (ill. fogközbe). Ha ekkor az egész, azaz a többi szem is jól ráfekszik, a lánckerék jó, ha lötyög rajta, az is elég jól látszik (fölemelkedik ill. fölemelhetõ a közepe), s annak mértékében cserélendõ (vagy sem, kis lötyögés még elmehet) a lánckerék (lehet, hogy csak az egész sor cserélhetõ illetve a többi is kopott már). Ugyanígy az elsõ lánckerekek kopottságát is lehet így (új lánccal) becsülni. Ha a lánc és a sor is kopott, ettõl még az elsõ lánckerék nem föltétlenül az.
Írta 2010. március 07. - 09:54

honnan tudom, hogy mi miatt ugrik a lanc (lanctanyerok, fogaskoszoru, racsni, lanc nyulasa)? nincs ide is vmi biztos modszer, mint a lancnyulas-meres?
Írta 2010. március 07. - 00:33

Most úgy van szerelve, hogy egy egyszerû - nem Deore - 8-as váltókar van és 9-esek a hátsó lánckerekek.
Ebben biztos vagy? 8-as váltókar nem mûködik (jól) 9-es fogsorral (9-es sor ugyanolyan széles mint a 8-as, tehát a 9-esnek "sûrûbben" vannak a lánckerekei, ezért a 8-as váltókar nagyobbat húz egy-egy váltásnál mint a 9-es.
ha hasznalt hajtomuvet, ill lanctanyerokat vennek, honnan latom, hogy mennyire viseletes, hogy mennyit fog meg birni?
Szerintem a legbiztosabb ha ki tudod próbálni egy új lánccal. Ha nem ugrik nagy terhelésnél egyik lánckeréken/lánctányéron sem akkor az még jó. Ránézésre ha már egy kicsit használt akkor nehéz megállapítani hogy mennyire, persze ha teljesen leharcolt akkor látod, hogy nagyon asszimetrikusak a fogak.
Írta 2010. március 07. - 00:21

Írta 2010. március 05. - 23:00

Írta 2010. március 05. - 21:23

a shimano lanctanyer ha nem XTR-hez valo [de ez kulon oda lesz irva] akkor 4x64es [kistanyer] vagy 4x104es [kozepso vagy nagytanyer] igy gyakorlatilag barmilyen shimano hajtomuhoz jo lesz. nyilvan nem fogjak odairni hogy mielyik hajtomu kompatibilis, mert a lista 2 oldalas lenne.
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2010. március 05. - 20:52

Nem tudnál esetleg abban segíteni - mert ma elég sok idõt fektettem a netes keresésbe és nincs pontos információm -, hogy a Shimano FC-M571-es hajtómûre vajon lehet kapni egyáltalán lánctányért ? Sehol nem írják oda, hogy jó az FC-M571-esre és nem találok egy kompatibilis táblázatot. Nekem a 44 és 32 fogszámú lánckerékre lesz szükségem. Még egy kérdés - kérés lenne. Most úgy van szerelve, hogy egy egyszerû - nem Deore - 8-as váltókar van és 9-esek a hátsó lánckerekek. Szeretném ha már úgyis csere lesz, hogy a lánckerék is nyolcas legyen és akkor a hozzávaló lánc is. De vajon meg lehet-e csinálni, mert ahogy olvasom a Shimano oldalát a rendszer 9-es minden elemét tekintve, csak a váltókarom nem az aminek kellene lennie. Tehát, lehet-e ezt a rendszert átalakítani 8-sebességessé. Nem akarok ezzel zaklatni senkit sem, ha nem hát nem.
Írta 2010. március 05. - 20:21

az en kisvarosomban is csak egy bolt volt, ahol se szaktudas se kinalat, igy elso korben a 25km-re levo szolnokra mentem, hogy talaljak egy felig-meddig jo boltot rapszodikus felhozatallal es hozzaertessel. [neha a tulaj edesanyja volt bent, aki kb 70 eves es halvany lila segedfogalma sem volt kb semmirol ami bicikli] ha pedig komoly kinalatot akartam latni akkor meg utaztam masfel orat pestre.
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2010. március 05. - 20:15

Írta 2010. március 05. - 20:03

Írta 2010. március 05. - 19:52

ez nem feltetlen igaz. bemesz a kedvenc boltosodhoz a bicikliddel, akkor o is meg tudta volna ugyanezt mondani, lehet van neki ravalo lanctanyerja is raktaron, fel is szereli, mindenki boldog. es nem kellett hozza internet
Épp ezért kérdeztem itt, mert ráfaragtam már a bolt szakértelemére. Nézd, ott ahol tõlem hallják elõször, hogy léteznek defektmentes külsõk, akkor mégis mire lehet számítani ? Ez a mondat 2009 végén hangzott el. Ez van sajnos.
Írta 2010. március 05. - 18:40

Azért azon elgondolkodtam, hogy internet nélkül már lánctányért sem lehet cserélni
.
ez nem feltetlen igaz. bemesz a kedvenc boltosodhoz a bicikliddel, akkor o is meg tudta volna ugyanezt mondani, lehet van neki ravalo lanctanyerja is raktaron, fel is szereli, mindenki boldog. es nem kellett hozza internet
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2010. március 05. - 18:34

Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!
Írta 2010. március 05. - 12:46

Nem tudja valaki, hogy 9 sebességes Shimano fogaskereket hogy lehet leszedni? Vettem egy kazetta leszedõt, de ugye ezt elkezdem tekerni, akkor a fogaskerekek is elkezdenek mozogni. Próbáltam megfogni ronggyal, de elég erõsen rá van szorítva. Visszatekerésnél 40N van írva, az kb. mekkora?Állítólag elég emberesen meg kell húzni, de megszakítani nem akarom (a nyomatékkulcs meg elég drága).
A leszedéshez szükséged van egy láncos kulcsra, mivel ezzel kell ellentartani a fogaskoszorúnak, hogy ne forogjon el a kazetta leszedésekor.
Példa: http://www.bikemarke...eszlet&tid=2339
Írta 2010. március 05. - 12:39

Azért azon elgondolkodtam, hogy internet nélkül már lánctányért sem lehet cserélni

Írta 2010. március 05. - 12:33

Ilyet vettem:

Írta 2010. március 05. - 12:16

olyat keress hogy peldaul: VIA SHIMANO FC-M583
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2010. március 05. - 12:09

Nagy dilemmám, hogy nem tudom beazonosítani a hajtómûvemet. Csak annyi van rajta, hogy Mega Drive Train. Mert közben utánanéztem és valóban lehet kapmi 3000 ft. körül lánctányért. De úgy látom nem mindegy, hogy melyiket milyen típusú hajtómûre lehet felrakni. Mi alapján lehet vajon eldönteni, hogy jó lesz-e a lánctányér a hajtómûre ? Ez egy 4 éves Shimano Deore Lx felszereltségû kerékpár. Sem a lánctányéron sem a hajtókaron nincs tíusjel.