Csütörtökön este megjött a GX Eagle upgrade kit és a 104-es 34 fogú lánctányér. Éjjel egyig szereltem, aztán szombaton délután 5-kor lettem kész. Tényleg jó dolog ez a belső bowdenvezetés (a két éves, intenzíven használt bringán még mindig ugyanolyan tökéletes volt a váltás, mint újkorában), de mivel még nem csináltam ilyesmit (Canyon váz, a középtengely alatt nem bújtatják ki a bowdent), sokat vakartam a fejem, és mindent elrontottam ezzel kapcsolatban, amit csak el lehet, úgyhogy szombaton zárás előtt még el kellett rohannom még egy adag bowden-házat venni a túl rövidre vágott helyébe.
Szombaton délután épphogy mentem vele egy fél órát, aztán a Bükk Maraton volt az igazi teszt. (Verseny előtti nap teljes meghajtás-váltás csere - ugye a tankönyvek szerint is így kell csinálni?) Alapvetően működik a dolog, de azért nem 100%-os.
A váltót állítgatva nem volt egyértelmű, hogy pontosan mikor is optimális a rendszer. A versenyen, és ma délután is időnként picit lassan váltott, illetve a pedált hátrafelé forgatva, legnagyobb lánckerékről magától levált a lánc a kisebbre.
Ma jutottam oda, hogy megmérjem a láncvonalat: 53mm körülinek jött ki, azaz bő 3mm-rel több, mint kéne (a Shimano 2x hajtóművön). A visszafelé forgatós-láncleesős problémát ez megmagyarázza; lehet, hogy a nem tökéletes váltásnak is ez lenne az oka? Most arra tippelek, azt nem okozhatja a rossz láncvonal. Talán a váltótartó fül görbe picit, amit jobban megérez a 12-es rendszer, mint a 10-es?
Egyébként az Eagle lánctányér úgy néz ki, hogy a fogak síkját eltolták kicsit befelé, emiatt azt hittem, jó lesz a láncvonal, ezért is nem méregettem amikor elkészültem - de úgy látszik mégsem jó. Szerencsére a kistányér eredeti csavarjai eleve hosszabbak, mint a nagytányéréi, úgyhogy azok alá be fogok tudni tenni távtartó-alátétet - bár még nem tudom, honnan szerzek ilyeneket hirtelenjében. - Ötlet? (OK, rendelni lehet, de nem szeretném a szállítást kivárni.)
Az áttétel-tartomány mindkét végén 2%-ot vesztettem - ma az ismerős utakat bejárva sem éreztem ebből problémát, ez "mérési hibán" belülvan. A fokozat-váltások is teljesen rendben vannak, soha nem éreztem, hogy túl nagy lenne az ugrás.
Amire nem számítottam: a közepesen nehéz, 10-15%-os fölfeléken magasabb a pedálfordulatom, mint korábban. Ez abból jön, hogy a 2x-es rendszerrel igyekeztem minél tovább a nagytányéron maradni, de keresztbe váltani sem akartam, ebből jött az erőlködés alacsony fordulaton. Most nincs ilyen, amint esik a pedálfordulatom, máris váltok, nincs semmiféle gátlásom
Jó lesz ez!