Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18261 replies to this topic

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Srácok, csak érdekesség, mert már többen írtátok. Összvér, utcai cuvee váltásom van, 10-42t XX1 sor, középkanalas XTR váltó XTR karral, XX1 Eagle hajtókaron egy 'noname' Superstar tányérral, olcsó KMC lánccal és ha hátrafelé tekerek, bárhol is van a lánc, nekem sosem vált le. Ha akár a 42-esen van, akkor is marad ott.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Mitom' én, azért kérdeztem. :) kiszacskóban elvinni a kukáig? Mennyire környezetbarát(ok) ez(ek) a cucc(ok)?

a "fehérek" annyira azért nem (ammóni tartalom pl)

a zöld viszont pl aránylag annak mondható (azért meginni azt sem kell)

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

Persze hogy nem. Kevés annyira őszinte ember van, aki beismeri, hogy valami nem vált be vagy egyenesen sz@r, ha már egy kalap pénzt elköltött rá... és ez nem kritika vagy szurkálás, egyszerű tény.

Hogy én mennyi ilyen szop@st láttam már...De nem !! Ha megvette, akkor már inkább használja.

Az egyik csúcs példám a Rohloff. Havernak volt sok-sok évig. Ezerszer próbáltam, ezer ember próbálta - egy nem mondta, hogy "Húúú, ez milyen jó, akarok ilyet !"

Marci

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 posts

... szvsz szuk a hatarmezsgye, amit nem fog meg, de a kulso meg hasznalhato marad (ilyenbe mar belefutottam). Ha kiszakad, lehet a belsot sem tartja mar meg.

Vannak azért trükkök: betenni a szakadás mellé egy darab erős textilt, kivágott sörösdoboz-darabot, csiszolóvásznat, ...

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 posts

Csütörtökön este megjött a GX Eagle upgrade kit és a 104-es 34 fogú lánctányér. Éjjel egyig szereltem, aztán szombaton délután 5-kor lettem kész. Tényleg jó dolog ez a belső bowdenvezetés (a két éves, intenzíven használt bringán még mindig ugyanolyan tökéletes volt a váltás, mint újkorában), de mivel még nem csináltam ilyesmit (Canyon váz, a középtengely alatt nem bújtatják ki a bowdent), sokat vakartam a fejem, és mindent elrontottam ezzel kapcsolatban, amit csak el lehet, úgyhogy szombaton zárás előtt még el kellett rohannom még egy adag bowden-házat venni a túl rövidre vágott helyébe.

Szombaton délután épphogy mentem vele egy fél órát, aztán a Bükk Maraton volt az igazi teszt. (Verseny előtti nap teljes meghajtás-váltás csere - ugye a tankönyvek szerint is így kell csinálni?) Alapvetően működik a dolog, de azért nem 100%-os.

A váltót állítgatva nem volt egyértelmű, hogy pontosan mikor is optimális a rendszer. A versenyen, és ma délután is időnként picit lassan váltott, illetve a pedált hátrafelé forgatva, legnagyobb lánckerékről magától levált a lánc a kisebbre.

Ma jutottam oda, hogy megmérjem a láncvonalat: 53mm körülinek jött ki, azaz bő 3mm-rel több, mint kéne (a Shimano 2x hajtóművön). A visszafelé forgatós-láncleesős problémát ez megmagyarázza; lehet, hogy a nem tökéletes váltásnak is ez lenne az oka? Most arra tippelek, azt nem okozhatja a rossz láncvonal. Talán a váltótartó fül görbe picit, amit jobban megérez a 12-es rendszer, mint a 10-es?

Egyébként az Eagle lánctányér úgy néz ki, hogy a fogak síkját eltolták kicsit befelé, emiatt azt hittem, jó lesz a láncvonal, ezért is nem méregettem amikor elkészültem - de úgy látszik mégsem jó. Szerencsére a kistányér eredeti csavarjai eleve hosszabbak, mint a nagytányéréi, úgyhogy azok alá be fogok tudni tenni távtartó-alátétet - bár még nem tudom, honnan szerzek ilyeneket hirtelenjében. - Ötlet? (OK, rendelni lehet, de nem szeretném a szállítást kivárni.)

Az áttétel-tartomány mindkét végén 2%-ot vesztettem - ma az ismerős utakat bejárva sem éreztem ebből problémát, ez "mérési hibán" belülvan. A fokozat-váltások is teljesen rendben vannak, soha nem éreztem, hogy túl nagy lenne az ugrás.

Amire nem számítottam: a közepesen nehéz, 10-15%-os fölfeléken magasabb a pedálfordulatom, mint korábban. Ez abból jön, hogy a 2x-es rendszerrel igyekeztem minél tovább a nagytányéron maradni, de keresztbe váltani sem akartam, ebből jött az erőlködés alacsony fordulaton. Most nincs ilyen, amint esik a pedálfordulatom, máris váltok, nincs semmiféle gátlásom :)  Jó lesz ez!

• Kisherceg likes this

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Elvileg az... de szvsz szuk a hatarmezsgye, amit nem fog meg, de a kulso meg hasznalhato marad (ilyenbe mar belefutottam). Ha kiszakad, lehet a belsot sem tartja mar meg. En nem is viszek magammal belsot, csak ha minuszok vannak (mongy akkor potruhat is), mert akkor az egeszseged mulik rajta.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

Az erdőben mi a fenét lehet vele csinálni? Nekem 1x volt ilyen (Mátra Maratonm a Kékesről lefelé egy kő felvágta a papírvékony gumit), kiöntöttem, egy fűcsomóval kitöröltem.

Mitom' én, azért kérdeztem. :) kiszacskóban elvinni a kukáig? Mennyire környezetbarát(ok) ez(ek) a cucc(ok)?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 posts

Ez itt ugyan OFF, de azért megkérdezem. Ha olyan defekt van, hogy a lötty nem fogja meg és belsőt kell berakni, a löttyel mit csináltok, hová öntitek?

Az erdőben mi a fenét lehet vele csinálni? Nekem 1x volt ilyen (Mátra Maratonm a Kékesről lefelé egy kő felvágta a papírvékony gumit), kiöntöttem, egy fűcsomóval kitöröltem.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Velem ilyen meg nem fordult elo, de kiontenem, vagy nem foglalkoznek vele. Tekeres kozben szetterul a gumifalra.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

A tubeless tenyleg jo hasznalni, de installnal mindig meg tud lepni, hogy mivel szivathat meg :)

Ez itt ugyan OFF, de azért megkérdezem. Ha olyan defekt van, hogy a lötty nem fogja meg és belsőt kell berakni, a löttyel mit csináltok, hová öntitek?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
A tubeless tenyleg jo hasznalni, de installnal mindig meg tud lepni, hogy mivel szivathat meg :)

Edited by arn, 2017. August 08. - 20:58.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

Ez olyan, mint a tubeless, szenvedés az install és azzal is kaphatsz defektet. De aki már 1x áttért, nem néz vissza... ;)

Persze hogy nem. Kevés annyira őszinte ember van, aki beismeri, hogy valami nem vált be vagy egyenesen sz@r, ha már egy kalap pénzt elköltött rá... és ez nem kritika vagy szurkálás, egyszerű tény.
  • marton likes this

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts

Ez olyan, mint a tubeless, szenvedés az install és azzal is kaphatsz defektet. De aki már 1x áttért, nem néz vissza... ;)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

akkor ennyit az orokke tiszta hajtasrol :D

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts

a squirt lube milyen telen? azt irjak vizes bazisu... nem dermed/fagy meg?

a sima dry lube megfagy

létezik egy low temperature verzió, az jobb

bp.-i használat mellett télen, sólével a squirt lube elég vacak, télen jobb az olaj

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

a squirt lube milyen telen? azt irjak vizes bazisu... nem dermed/fagy meg?

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

amúgy visszatekintve, több órát megspóroltam volna, ha már évekkel ezelőtt "átállok". :)

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

A tisztítás után két adagot kentél fel? Felkened, hagyod 5-10 percet száradni, még egy adag.

erre mar nem emlekszem, hogy ketszer kentem-e akkor at.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Mostanaban squirt lube-bal kenem a lancot, mer annyit aradoztak mar itt is errol. Megtisztitottam eloszor a kb. 1500 km-t hasznalt lancot (vizalapu brigeciolos fogkefes sikalas, majd vizben leoblitettem, hajszaritoval megszaritottam, hogy ne maradjon belul viz), majd jol atkentem a lottyel. Hagytam legalabb egy felnapot szaradni.

A tisztítás után két adagot kentél fel? Felkened, hagyod 5-10 percet száradni, még egy adag.

donciccio

Ugyan MTB-n használom, de 50-80 km-enként adok a láncnak új adagot, nem 200 után  :D

Edited by RelakS, 2017. August 05. - 17:26.

• donciccio likes this

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

csak nekem úgy száll a pincében a por, hogy ha tartanám a leíráshoz magam, koromfekete grime-os lánccal járnék. :)

Meg itt extrán koszolódnak a cuccok. A finom puha homokot úgy hordja a szél.

Én is mentem azóta homokban, meg nemtommiben, hogy Squirtet használok. Olajjal recsegett/ropogott az egész hajtás, bármennyire tisztítottam. Squirttel csönd van. Amúgy nekem is koromfekete szmötyiként tolja ki magából a lánc B)

arn

Kb úgy képzeld el száradás után, mint valami gyurmát. Nem azt mondom, hogy minden lepereg róla, de nincs olajsár, csak valami viaszos trutyi a láncon és a lánckerekeken. Port nem nagyon látok benne, viszont gyúrható, szétmázolható cucc.

Edited by RelakS, 2017. August 05. - 17:21.