Lenne hozzátok egy kérdésem: mekkora különbség van ténylegesen az újabb és újabb generációs Shimano hajtómûvek között, nem verseny, hanem hobbi körülmények között? A marketingszövegeket ismerem, de nem gyõztek meg, azért vagyok kiváncsi a tapasztalaitotokra. Példának okáért vegyük mondjuk a
M761 (XT, integrált, hollowtech 2)
M521 (Deore, octalink, hollowtech 1)
M443 (Alivio, négyszögtengyely)
hajtómûveket. Meddig érdemes elmenni? A kérdés érdekes lehet két szempontból is: ár/érték arányból, illetve akkor, ha az árat nem nézzük.
Kiváncsian várom a véleményeiteket!
Én tavaly váltottam négyszögesrõl (stx-rc) integrált deoréra. Annyira nem katarzis a különbség (talán emelkedõn érezni, hogy mintha merevebb lenne), viszont a középcsapágya is tartós darab, és ahhoz most már normális áron hozzá lehet jutni. Adott esetben olcsóbban kijössz vele (de nem drágább), mint egy négyszöges, vagy octás deore + minõségi középcsapágy.
Van itthon egy octalinkes alivio hajtókaros bringa is, ma pont használtam, és ugyan nem spd van rajta (mint a deorén), de nekem egy cseppet sem tûnt fel, hogy ez nem integrált cucc. Talán a q faktora magasabb, mint a fölötte lévõknek.
Ismerõsömnek integrált lx karja van, és nemrég vett egy városi bringát négyszöges stx (deore) karral. Kérdeztem, hogy érez-e különbséget, de azt mondta, hogy nem.
Szóval összeségében én is egy integrál deore kart javaslok, azzal nemigen lehet mellé lõni.