Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

Spriteboy

Spriteboy

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás
Arra lettem figyelmes,hogy bnõméknél (használtcikkesek) most hoztak egy jópárt bicajt (vagy 50 db) még átnézésre,javitásra szoroulnak,de néhányon a lánc keresztbefut a láncillán,néhányon meg elötte.... Lehet h nagyon hülye észrevetéel vagy nemtom,de mindkét verzió mûködik,lehert velük menni, de mégsme értem :D miért keresztezi a lánc a hátsó láncvillát?

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
Hali!

A Shimano 105-ös (5600) hajtómûvek ugye szerelhetõek? (Lánckerekek, középcsapágy és a hajtókar szétválasztása.) Mivel viszonylag alacsony vagyok (170 centi, 83-as átlépési magasság), megfordult a fejemben, hogy a 172,5-es helyett 170-es vagy 165-ös megfelelõbb lenne, úgyhogy feladnék egy hirdetést, hátha tudok valakivel cserélni akinek kisebb van és nagyobbat szeretne.
A lánckerekeim viszont vadi újak, úgyhogy leginkább csak magát a hajtókart vinném vásárra. :D Lehet hogy hülye kérdés mondjuk, de manapság egyre több az olyan alkatrész amit vagy nem lehet, vagy nem ajánlatos szétszedni.

BTW, a múltkori kérdezõsködésem kapcsán végül eredményre jutottam... Bár elvileg elfut kilences lánccal a tizes elsõváltó + hajtómû, és a tizes lánccal is elfut a kilences fogaskoszorú, úgy tûnik a váltáspontosság rovására mehet a dolog, ráadásul mindenütt agyondícsérték a 10-es Shimano rendszerek pontosságát a 9-esekhez képest... Szóval full 10-es lesz a dologból.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Stingert, Shiftguide-ot és DRS-t használtam, a Shiftguide kivételével ISCG rögzítésûeket. Soha, egyiknél se dobta le a láncot, de mindegyiknél idegesítõ volt, ahogy a lánc az elsõ váltót csapkodta lejtõzés közben - mindig azt hittem, hogy valami lerohadt a gépen.:) Egyébként messze a DRS volt a legjobb, ezt követte a Stinger, majd a Shiftguide. A teljesítménybeli sorrend egyben ár sorrendet is jelentett.:(

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás

- a két hajtómû közül mindegy melyiket választod, jó mindkettõ
- SRAM lánc mûködik a Shimano tányérokkal
- Blackspire Stinger, e13 DRS, DS, DSS, Gamut Dual Ring, MRP LRP, Truvativ Shiftguide (ez a leggyengébb minõségû a felsoroltak közül)

Egyébként nem tökéletes megoldás a két lánctányér + terelõ, mert megvannak a hátrányai is (rosszabb hajtáshatékonyság, kopó alkatrész /alsó görgõ/, lejtõzésnél idegesítõ csattogás), de ha együtt tudsz élni ezekkel, mûködik.:)

Nálam stinger van, xt kar alatt, 36-22 tányérokkal. Valóban furcsa volt eleinte a nagy áttétel különbség elõl váltásnál, de megszokható. Fõleg ha hobby szinten teker az ember. Valamivel csendesebb lett így a setup, mint feszítõ nélkül, de ugyanúgy csapkodja fent a váltót. Nem tudom, hogy a Race Face Atlas AM, vagy a Blackspire Dewlie ezt kiköszöböli vagy nem (gyanítom az utóbbi), mindenesetre ott felül is van egy sín ami nem engedi kiesni a láncot.

lgabster

lgabster

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás

ha megbeszéljük elõre valamelyik következõ alkalomkor be tudok ugrani egy h2 szerszámmal.

Ma benézek a fixáldába is.
El tudod hozni a szerszámot, ha ott se lenne?
A lehetetlen egy tévhit, semmi több!

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
ha megbeszéljük elõre valamelyik következõ alkalomkor be tudok ugrani egy h2 szerszámmal.

lgabster

lgabster

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás

Pl. errõl szól a bringakonyha is...

Köszi a tippet!
Ma voltam náluk, lecseréltem a hátsó sort és a láncot. Nagyon rendesek voltak, és szuper a hangulat odafent.
A monoblokkcsere nem jött össze, mert sajnos nem volt a hollowtech II-es monoblokk leszedõ szerszám, de majd máskor sort kerítek rá!
Mégegyszer köszönöm az ötletet és ajánlom mindenkinek a bringakonyhát!
A lehetetlen egy tévhit, semmi több!

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
otlet: olvasgass a pedal topikban
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Spriteboy

Spriteboy

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás

Szerintem a pedál lesz az, nekem is szokott nyikorogni. Pontosabban nem a pedál hanem a cipõ talpa ahogy a pedállal érintkezik.

Az lesz az :) Tegnap kitakarítottam mindent, átfújtam WD40-el (pedálnál is) aztán törölgetés,majd olajozás a láncra és minden okés. Gondolom akkor a pedál lehetett a ludas. Az még nem volt szétszedve, sztem 97 óta egyszersem :D Gondolom ráférne egy kis takarítás, de hogy s mint kellene ahhoz hozzáférni még nemtom. Ötlet?

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Szerintem a pedál lesz az, nekem is szokott nyikorogni. Pontosabban nem a pedál hanem a cipõ talpa ahogy a pedállal érintkezik.
"Ride today, heal tomorrow"

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 hozzászólás

Pedál esetleg? Nekem SPD-nél a pedál és a cipõ kapcsolatnál nyikorog néha.

nálam szinten a pedál/cipõ kapcsoltnál nyikorog (540 / Spec Comp), áltlában hegymenetben, keményebb tekeréskor. elõször én is valamelyik hajtáselemre gondotam (annak elenére hogy tök új volt minden) de ha hirtelelen kilépek a pedálból és úgy tekerek, megszûnik a hang. meg nagy ritkán álló helyzetben is sikerül reprodukálni a hangot, ha becsatolt cipõnél bokával oldalirányban feszegetem..
egyébként ha pofánfújom láncspray-vel a pedált, pár napig kuss van (jobb megoldásról én még nem halottam)

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás

Sziasztok!

Tekerés közben nyikorgós hangot hallok, beolajoztam,de csak nem szûnik, monoblokk csere volt pár napja,elötte is volt hangja, de behalt a mb és kénytelen vtam cserélni :( (98 XTR ha jól olvastam le) Szóval mégis milyen hangnak szabadna kijönnie a hajtómû felõl? Én lehetséges problémáknak a következõket gondolom: megnyúlt lánc, megkopott fogak, jól gondolom? (rem nem,mert akk az költséges lesz)

Pedál esetleg? Nekem SPD-nél a pedál és a cipõ kapcsolatnál nyikorog néha.

I3aI3

I3aI3

vendég

• fórumtag
  • 257 hozzászólás
Ebbe nem lehet belekötni. Köszöntem!
Szesz nélkül nincs Rock'N'Roll !!! :koncert:

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 hozzászólás
Ez is érdekes megoldás lehet, Enduro/AM-re:
Bikerumor » Tomac, K-Edge Release “Most Technogically Advanced” Anti Chainsuck Device Ever
Jól látom, ezt bármelyik "normál" hajtõmûhöz fel lehet majd szerelni?

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Üdvözlet!

Aggresszív enduro/all mountain-re térnék át és ezért lecserélném a mostani hajtásomat.
Mit ajánlanátok erre a felhasználásra:
Shimano Hone 2 lányéros+rg
Shimano Slx 2 tányéros+rg

Sram láncot kedveli a shimano lánctányér?:)
Van olyan láncfeszítõ, ami felmegy a HII. mono alá és elsõ váltós megoldáshoz is passzol?
Valakinek valami tapasztalat?

Kösznötem

- a két hajtómû közül mindegy melyiket választod, jó mindkettõ
- SRAM lánc mûködik a Shimano tányérokkal
- Blackspire Stinger, e13 DRS, DS, DSS, Gamut Dual Ring, MRP LRP, Truvativ Shiftguide (ez a leggyengébb minõségû a felsoroltak közül)

Egyébként nem tökéletes megoldás a két lánctányér + terelõ, mert megvannak a hátrányai is (rosszabb hajtáshatékonyság, kopó alkatrész /alsó görgõ/, lejtõzésnél idegesítõ csattogás), de ha együtt tudsz élni ezekkel, mûködik.:)

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Üdvözlet!

Igen.

I3aI3

I3aI3

vendég

• fórumtag
  • 257 hozzászólás
Üdvözlet!

Aggresszív enduro/all mountain-re térnék át és ezért lecserélném a mostani hajtásomat.
Mit ajánlanátok erre a felhasználásra:
Shimano Hone 2 lányéros+rg
Shimano Slx 2 tányéros+rg

Van olyan láncfeszítõ, ami felmegy a HII. mono alá és elsõ váltós megoldáshoz is passzol?
Valakinek valami tapasztalat?

Kösznötem
Szesz nélkül nincs Rock'N'Roll !!! :koncert:

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás
Tavasszal új, hármas Campagnolo Veloce lánckerék együttesem (52-42-30, 10 seb.) több beállítási kisérlet után sem váltott úgy, mint kellene (pl. mint a kitûnõ kétlánckerekes Shimano 105 egy másik biciklin). Néha nem váltott föl a legnagyobbra, ha meg kijjebb engedtem a váltót az elõírtnál, volt, hogy le is esett a lánc.
Alaposabb dokumentáció-olvasgatás (Campagnolo crankset, gyári leírás) után fölfedeztem, hogy a lánckerekeken lévõ kis rombusz jelöléseknek össze kell hangolva lenniök, azaz egymás alá kell helyezni õket. Rosszul szereltet adott a bolt, s nem ellenõriztem (azt képzelvén, hogy egy gyárilag szerelt hajtókar lánckerekekkel olyan, mint amilyennek lennie kell). A lánckerekeket leszerelve, majd a rombuszokat is illesztve (s elõírt nyomatékkal meghúzva stb.) jutottam el a kívánt elégséges követelményig, a tökéletes váltásig. Azóta jópár száz km-t mentem vele, s jól mûködik.
Mindez Record, Chorus stb. együttesekre is igaz, azaz ellenõrzendõ illetve szükséges a kis rombuszok egymás alatti illesztése.
Egyszerû, de napokat vesztettem a próbálgatással, érdemes hát ellenõrizni.
Feltöltött kép

Spriteboy

Spriteboy

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás
Sziasztok!

Tekerés közben nyikorgós hangot hallok, beolajoztam,de csak nem szûnik, monoblokk csere volt pár napja,elötte is volt hangja, de behalt a mb és kénytelen vtam cserélni :( (98 XTR ha jól olvastam le) Szóval mégis milyen hangnak szabadna kijönnie a hajtómû felõl? Én lehetséges problémáknak a következõket gondolom: megnyúlt lánc, megkopott fogak, jól gondolom? (rem nem,mert akk az költséges lesz)

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Pl. errõl szól a bringakonyha is...

Vagy például a fixálda. Várunk pénteken 16:30-tól a tündérgyárban, lakat teszt is lesz (krypto lakatot fûrészelünk)