Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18261 replies to this topic

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Biztos igazad van. Ha átalakítottam a rendszert és először tekerek fel a hegyre beszámolok a tapasztalatomról.

Hajrá, várjuk a beszámolót.

Ha már nagy ugrás a végén: a Shimano Megarange ismerős valakinek? :D

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Hasznaljatok ezt, nagyon jo tool... http://www.gear-calculator.com

Nekem a 11-42 attetelezese nagyon bejon, a kiskerekes vegen van egy 18as ugras, de azt 2x rendszernel keveset hasznalom. A sunrace 11-46nal a legnagyobb ugras 20as, viszont kb 20-25km/h kozotti tartomanyba esik, aminel altalaban vagy gyorsabban, vagy lassabban tekerek, a 11-46os shimanonal a fajo pont hogy a remek 11-46nal a 42 helyett csak hozzacsaptak a 46ot, csinaltak egy 24%os ugrast, es pont a nagyobbik vegen. Ezt sokan emlitik is a tesztekben, hogy erzesre is tul sok.

A sram 10-42 megint jobb kompromisszum a 10-42vel, de sajnos kazettatesttet kell hozza venni, ami egy normalisabb kerekszettnel vagy 60eur, nagyon megdragitja,

Az eagle 10-50nel nemileg nagyobbak az ugrasok, de egyenletes.

szak

szak

vendég

• fórumtag
  • 350 posts

Ugrik egy nagyot?

A különbségek aránya számít, nem a nagysága. Pl 11-12 és 12-13 között is csak egy fog van, mégis a 11-12-t jobban fogod érezni.

Tehát a fenti sor ugrásai a kisebb lánckerék százalékában: 18,18% - 15,38% - 20,00% - 16,67% - 14,29% - 16,67% - 14,29% - 12,50% - 11,11% - 15,00%, tehát a 3-4 között nagyobb arányú az ugrás, mint bárhol az egész sorban.

Biztos igazad van. Ha átalakítottam a rendszert és először tekerek fel a hegyre beszámolok a tapasztalatomról.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Ez a SunRace 11-46 kiosztása, szerintem teljesen jó. A végén ugrik egy nagyot, de szerintem ott már senki sem bánja.

11-13-15-18-21-
-24-28-32-36-40-46

Ugrik egy nagyot?

A különbségek aránya számít, nem a nagysága. Pl 11-12 és 12-13 között is csak egy fog van, mégis a 11-12-t jobban fogod érezni.

Tehát a fenti sor ugrásai a kisebb lánckerék százalékában: 18,18% - 15,38% - 20,00% - 16,67% - 14,29% - 16,67% - 14,29% - 12,50% - 11,11% - 15,00%, tehát a 3-4 között nagyobb arányú az ugrás, mint bárhol az egész sorban.

szak

szak

vendég

• fórumtag
  • 350 posts

jesszus! vannak akik egysebivel nyomnak le maratonakat, ti meg azon nyammogtok, hogy 11 vagy 12 és hány fognyi ugrás kényelmes... :P  :)

Azok perverzek, én csak egy nyugger vagyok, ezért nyammogok :)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

jesszus! vannak akik egysebivel nyomnak le maratonakat, ti meg azon nyammogtok, hogy 11 vagy 12 és hány fognyi ugrás kényelmes... :P :)

Edited by Kisherceg, 2017. September 01. - 21:58.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

szak

szak

vendég

• fórumtag
  • 350 posts

Nagyobb az atfogas, es jobb a sor kiosztasa is. A 11es rendszerben gyakran van egy nagyobb lyuk mar a 46os sorokban is.

Ez a SunRace 11-46 kiosztása, szerintem teljesen jó. A végén ugrik egy nagyot, de szerintem ott már senki sem bánja.

11-13-15-18-21-
-24-28-32-36-40-46

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Nagyobb az atfogas, es jobb a sor kiosztasa is. A 11es rendszerben gyakran van egy nagyobb lyuk mar a 46os sorokban is.

szak

szak

vendég

• fórumtag
  • 350 posts

már nagyon túl van ragozva, DE: a gx eagle kazetta "csak" 150eur és könyebb mint a 11-46 shimano/sunrace és kb ugyanannyit nyom mint 10-42..

szerintem nem mostanában hoz ki a shimno egytányéros eagle szintű / lefedettségű hajtást, mégpedig a szabadonfutó dizájn miatt (lényegében 10 ből 8 bringa shimano..), a 11es fogaskerék a "szűk keresztmetszet"

szvsz ha valaki a hosszú távokat/maratonokat preferálja és nem elég erős (mit én:)) jelenleg semelyik gyári ill semelyik hekkelt shimano 1x11 rendszer nem jó választás..

Nem értem, miért nem jó egy 11-46 sor és egy 32-es hajtómű maratonokra?

Morph

Morph

vendég

• fórumtag
  • 26 posts

Nem vitatom, és nem is akarom az XT sort feltétlenül rábeszélni senkire, pláne, hogy ahogy nézem a Sunrace igen jó árban van minimális plusz súllyal, csak azt akartam megosztani, hogy menet közben meglepően nem érezni a majdnem 10 fognyi különbséget.  Ahogy olvastam a neten, külfödi oldalakon kommentelők is szkeptikusak elsőre, de akik kipróbálták, jó részt dícsérték, ezért is mertem megvenni. Persze lehet, hogy a negatív review-kat kimoderálták...:-)

32-37-el felmegyek az átlag emelkedőkre, 32-46-ot a hosszú és meredek emelkedőkre kapcsolom csak, és nem mondanám magam erősnek. De való igaz, a 40-es fog megléte esetén valószínűleg kitolódna a limit, amikor a granny geart kell betolni.

Őszintén szólva amikor vettem, kolátolt voltam, és a Shimano-Sram opciókon kívül eszembe sem jutott mást keresni, de ha ez elkopik majd egyszer, akkor lehet, hogy kap a Sunrace egy lehetőséget...:-) 

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
A sunrace 11-46on nincs akkora ugras :) es csak a legnagyobb tanyer alu.

Morph

Morph

vendég

• fórumtag
  • 26 posts

egyetertek az eagleel, es hogy a 1x11 kompromisszumos. csak eppen masok a kiindulasi alapjaink, es a felhasznalas is :) en inkabb fitnesszelek es turazok.

Én a 29-es Canyon Spectralomon a 36-22-es hajtást 11-36-os sorral cserélem 1x11 XT-re, 32-es tányérral (RF Turbine kar RF tényérral) 11-46-os sorral. Nekem nagyon bevált, szerintem ezt sem kell leírni.

Mindenkinek azt javaslom, hogy próbálja ki, ha teheti. Soknak tűnik a 37-46-os fogak között az ugrás, de megdöbbentően észrevehetetlen menet közben. Terhelés alatt, 15-20 %-os emelkedőn is reccsenés nélkül átteszi a nagyobb tányérra, és nincs akkora drámai lassulás/lábfelpörgés stb. Érzésre nem sokban érzem a különbséget a korábbi 32-36 fogak közötti felváltáshoz képest.

Az, hogy hosszabb távokra maratonokra nem jó, szerintem nem feltétlenül igaz. Aki helyezésre gyúr, annak lehet, hogy kompromisszumos, nekem tökéletes volt. Idén ezzel indultam Salz C távon, a Salzberg nagy részét kitekertem vele, az aszfaltos siratófalon csak kb. a felét, de a 32-11 lefelé kb. 45-nél fogyott el, így 5 óra körüli idővel értem be (ami felejthető persze, de nem azért nem volt jobb, mert nem Eagle szettel megyek). Önmagukkal versengőknek, túrázóknak tökéletes cucc, szerintem. 

Árban Rose-nál egész barátian jött ki, Soha nem térnék vissza 2 tányérra. Persze ha sok pénzem lenne, vennék Eagle-t, de soka hozzáadott értéke nem lesz az eredményeimhez

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

shimano 11es lancoknal most mi a helyzet a patentszemekkel? shimano lancnal a 9es rendszer ota nem hasznaltam, de a cx bringan 11es kmc van patentszemmel, semmi gond nincs vele.

melyik valt be? kmc? shimano (korabban nem is volt ilyen)?

Edited by arn, 2017. September 01. - 11:10.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

már nagyon túl van ragozva, DE: a gx eagle kazetta "csak" 150eur és könyebb mint a 11-46 shimano/sunrace és kb ugyanannyit nyom mint 10-42..

szerintem nem mostanában hoz ki a shimno egytányéros eagle szintű / lefedettségű hajtást, mégpedig a szabadonfutó dizájn miatt (lényegében 10 ből 8 bringa shimano..), a 11es fogaskerék a "szűk keresztmetszet"

szvsz ha valaki a hosszú távokat/maratonokat preferálja és nem elég erős (mit én:)) jelenleg semelyik gyári ill semelyik hekkelt shimano 1x11 rendszer nem jó választás..

egyetertek az eagleel, es hogy a 1x11 kompromisszumos. csak eppen masok a kiindulasi alapjaink, es a felhasznalas is :) en inkabb fitnesszelek es turazok.

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 posts

300 eurot nem adok egy nyamvadt sorert :) tok jo, hogy a fele annyi alkatreszt adjak ugyanannyiert. Ertem en, hogy tobb kerek, de azert pl egy trigger kicsit bonyolultabb szerkezet.

Jah beleszamoltam a hajtomuvet is...

• mephisoft likes this

ritchey p29er custom

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Nemrégenig én is ezt gondoltam, de aztán láttam egy ilyet, és a váltókanál meg sem rezdül. Jobban belegondolva logikus is :)

De kicsit mozog... minel hosszabb a kanal annal tobbet. a gyarto szerint epp turesen belul, de gyakorlatilag 2000km kornyeken sok embernek elkezd nyiszogni, mert kimegy belole a kenes, illetve romlik a valtasteljesitmeny. Amig az egesz vagy a fel oldalat nezed, valoban stimmel a fogszam, de ha ez alatti koztes ertekeket nezel, ami lancallastol fugg, akkor mar lesz elteres, gyk ideoda mozog fordulatonkent. Persze a valtokanalnak vhol epp ez lenne a dolga (lancalllas rezges, ossztelos, etc), de ugy tunik, hogy megsem tesz neki hosszutavon jot.

Edited by arn, 2017. August 31. - 22:35.

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 posts

Tenyleg adtak melle tobb takarot? Nekem nem remlik... irtam nekik mar az ugyben.

Hú, ez engem is érdekel, mert nekem is Canyonom van, és most álltam át 1x-re. Egyelőre rágógumival tömtem be a lyukakat, de nem tudom mennyire lesz tartós ez a megoldás :)

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 posts

* az oval tanyer kikezdi a valto kuplungot

Nemrégenig én is ezt gondoltam, de aztán láttam egy ilyet, és a váltókanál meg sem rezdül. Jobban belegondolva logikus is :)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

arn a vázadban nem lesznek lyukak, oda kellett adjon a Canyon csavarral rögzíthető műanyag takarókat. 
Ha nem, akkor szerintem küldenek olyan szettet ami az 1x-es bringákon vannak. 

Ezzel tényleg ne tökölj mert minden adott nálad. Vegyél előre egy 32-es sima (gyári) tányért és készen vagy. 
Szerintem 32/11-42-vel el tudsz te tekerni. 32-42-re itthon még soha nem kapcsoltam, azzal a falra fel lehet mászni (Bécsben nem tudom mi van). És nagyon nem vagyok zcs, úgy megy el mellettem mint a gyorsvonat minden reggel :)

Eagle féle irányba egyelőre nem megy a Shimano a mostani kiállítás alapján. Persze ettől még fél év múlva megjelenhetnek egy 1x12-es rendszerrel.

Itt azert vannak huzosabb kaptatok (5-600m/10km), a mostani ala nem nagyon mennek. A 32 es 11-46 lenne hasonlo - persze feltekertem mindenhova a cx bringaval is (33:32), de jo ha van egy kis pihenteto lehetoseg, ha faradtabb vagyok, illetve szeretnek hosszabb turakat is csinalni, amit nem birnek, vagy kinlodos lenne.

Tenyleg adtak melle tobb takarot? Nekem nem remlik... irtam nekik mar az ugyben.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

és mit jött ki? mert nekem x01re pl 600 eur (groupset) vs 635 eur (darabokbból) ami kb pont 5%

persze h néztem, a sor 150 (gx) vagy 300 (x01) eur, attól függüen h számít e neked a 100g

300 eurot nem adok egy nyamvadt sorert :) tok jo, hogy a fele annyi alkatreszt adjak ugyanannyiert. Ertem en, hogy tobb kerek, de azert pl egy trigger kicsit bonyolultabb szerkezet.

Jah beleszamoltam a hajtomuvet is...

Edited by arn, 2017. August 31. - 20:15.