Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

amugy shimano tl-fc 16 kell a "kis müanyag bizbasz" kicsavarásához, kerül vagy 400 forintba...

Feltöltött kép

köszi, ezzel nem volt probléma

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
amugy shimano tl-fc 16 kell a "kis müanyag bizbasz" kicsavarásához, kerül vagy 400 forintba...

Feltöltött kép

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

az alu karban elnyalódott az acélcsavar?

A csavar feje, nem lehet meghúzni ibusszal. Pedig direkt ki is volt takarítva a csavarfej közepe, hogy illeszkedjen bele a kulcs. Lehet valami selejt volt, vagy kicsit megcsúszott az imbuszkulcs és azért nyalta el. Még nem is volt megszorítva.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
az alu karban elnyalódott az acélcsavar?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Nah.. igazából túl vagyok a dolgon, ment minden mint a karikacspás, de visszaszereléskor az egyik imbuszcsavar elnyalódott, szóval holnap azt még vennem kell a csavarboltban. Van itthon hasonló méret, de fél centivel rövidebb. Bosszantó.

Egyébként a bal oldali csapágyban gyönyörû aranysárga volt a zsír, a jobboldaliban kicsit sötétebb, de nem volt vészes az sem. Mindenesetre kicsi zsírt nyomtam mindkettõbe, meg a két tömítés közé is vízzárónak (az nem árthat neki), meg lepucoltam a tömítéseket.

Köszi a szaktanácsokat.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Ha ennyire nem vagy képben, akkor elöbb fusd át ezt.

Park Tool Co. » ParkTool Blog » External Bearing Crank Systems (Hollowtech II, MegaeXo, Giga X Pipe, X-type, Campagnolo Ultra Torque)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

nem. az alsó kis zölddel aminek járnia kell minden Sh-hoz való kulcshoz.
http://ebike.hu/imag...0b479ee1042.jpg

de mivel csak 0,75-1,00Nm az elõírt nyomatéka így biztos találsz valamit ami kihajtja.

majd egy csavarhúzóval megpróbálom

köszi

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

köszi szépen

A zárókupakot imbusszal tudom kitekerni?

nem. az alsó kis zölddel aminek járnia kell minden Sh-hoz való kulcshoz.
http://ebike.hu/imag...0b479ee1042.jpg

de mivel csak 0,75-1,00Nm az elõírt nyomatéka így biztos találsz valamit ami kihajtja.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

két imbuszcsavar kienged
mûanyag zárókupak kiteker (bal kar)
biztosító pöcök kipattint
gumikalapáccsal óvatosan kiütögeted jobbra

köszi szépen

A zárókupakot imbusszal tudom kitekerni?

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
két imbuszcsavar kienged
mûanyag zárókupak kiteker (bal kar)
biztosító pöcök kipattint
gumikalapáccsal óvatosan kiütögeted jobbra

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

stellaz, nincs mit megbontani a tömitésen, egy mûanyag "kupak", nyugodtan leszedheted, nem lehet elrontani.

ok, köszi, akkor lehet leoperálom és bezsírozom (gépzsír jó lesz hozzá? most ezért nem vennék csapágyzsírt)

Az integrált hajtókart hogy lehet kiszedni? Elég ha kicsavarom a bal oldali karon lévõ imbuszokat és kihúzom az egészet? Az a muanyag bigyó a bal hajtókar közepén (tengelyvégben), azt is ki kell hajtani valahogy, vagy az csak bele van csúsztatva?

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
stellaz, nincs mit megbontani a tömitésen, egy mûanyag "kupak", nyugodtan leszedheted, nem lehet elrontani.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

nem beszéltek el egymás mellett?
milyen rendszerû a csapágy?

shimano integrált

Annyira nem súlyos a hangja, még szépen is forog, de már ütemesen, minden fordulatnál pattanó hangja van.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
nem beszéltek el egymás mellett?
milyen rendszerû a csapágy?

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

A kattogó csapágy miatt hogyan juthat be trutyi? A tömítéséhez még nem volt nyúlva soha. Vagy valamit nem jól értek?

Ha nem tartasz ettöl akkor OK, csak kérdeztem :)
Én ezért gondoltam:
Szerintem, ha a csapágy kattog, akkor oda már bement a trutyi, ha szépen a gyári zsírban forogna gondolom még mindig csendben lenne. Ha pedig oda bement, akkor a csapágy és a tengely illesztéséhez is be fog jutni és megeszi a tengelyt.
Másrészt ha a csapágy majd esetleg megszorul, akkor nem ott fog elfordulni ahol kellene, hanem a tengelyen, ezzel azt jól kikoptatja.
Persze ez csak elmélet, nincs tapasztalatom meddig birja egy kattogós csapággyal, de én inkább kicserélném :)
Failure is always an option.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Attól nem félsz hogy a szar csapágy miatt bemegy a sólé meg a trutyi és megeszi a tengelyt? Akkor cserélheted a komplett hajtómûvet. Egy csapágy olcsóbb.
Én az egysebességes/fixi-n azért nem használok, mert ronda és zörög. Meg ez ugye az egyszerüségröl szól, a láncvédõ meg bonyolult :)

A kattogó csapágy miatt hogyan juthat be trutyi? A tömítéséhez még nem volt nyúlva soha. Vagy valamit nem jól értek?

Ja, a láncvédõ az bonyolult :D

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Szerintem már én se fogom szétberhelni. Az alapján amit mondtatok télvíz idején inkább már nem bontom meg a tömítést, ha még a kattogással együtt elmegy tavaszig, akkor már örülök, fõleg mert télen nem is raknék bele szívesen semmilyen új alkatrészt, nem akarom, hogy sós lé helybõl leamortizálja.

Egyébként felmerül bennem a gondolat, hogy aki egysebizik, vagy fixizik, az miért nem használ telejsen zárt láncvédõt? Simán el tudom képzelni, hogy akár meg is többszörözi a lánc és a lánckerekek élettartamát.

Attól nem félsz hogy a szar csapágy miatt bemegy a sólé meg a trutyi és megeszi a tengelyt? Akkor cserélheted a komplett hajtómûvet. Egy csapágy olcsóbb.
Én az egysebességes/fixi-n azért nem használok, mert ronda és zörög. Meg ez ugye az egyszerüségröl szól, a láncvédõ meg bonyolult :)
Failure is always an option.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Szerintem már én se fogom szétberhelni. Az alapján amit mondtatok télvíz idején inkább már nem bontom meg a tömítést, ha még a kattogással együtt elmegy tavaszig, akkor már örülök, fõleg mert télen nem is raknék bele szívesen semmilyen új alkatrészt, nem akarom, hogy sós lé helybõl leamortizálja.

Egyébként felmerül bennem a gondolat, hogy aki egysebizik, vagy fixizik, az miért nem használ telejsen zárt láncvédõt? Simán el tudom képzelni, hogy akár meg is többszörözi a lánc és a lánckerekek élettartamát.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

Azért ha szétkapod, kimosod Brigéciolal majd valami erõs vízsugárral kicsapatod, megszárítod és újra kened még lehet a kattogás is megszûnik! :)

ezt csináltam én is. kb. 500km-t bírt még, azóta megint összevissza recseg.

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts
Még a zárás elõtt gyorsan: ismerõsnek van, montis. A kerámia csapágakból az egyiket a beszereléskor el sikerült törni. Nem üreges, de könnyû. Inkább szép mint jó. Ha lepkesúlyú vagy, jó lehet.