Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.517 hozzászólás

A nagy áttétel azért koptatja jobban a rendszert, mert azt elvileg nagyobb erõvel kell tekernünk. Az az erõ majd nagyobb felületi terhelést okoz a görgõkön, így azok ugyanolyan feltételek mellett jobban koptatják a görgõket.

Ejj, ez aztán a remekbe szabott megfogalmazás!
Gari ügyben meg annyit, hogy egy láncot, de bármi mást is meg lehet ölni ezerféle módon, akár egy buszmegállónyi labortiszta területen,(pl trial) ha ez a végcél ugyebár. A nem rendeltetésszerû használat nagyon sok mindenre tökéletes válasz a kereskedõk és gyártók irányából.
Egy vevõnk egy hónapon belül 3 szor hozta vissza garira hivatkozva a bicaját, harmadjára amikor visszajött érte szóba elegyedtünk, és kiderült, hogy egy pincében tartja a bicaját, ahol a pára miatt elég durván rohadtak az alkatrészek (bowden, küllõk, váltókar mechanikája, teló.) Ajánlottam neki az erkélyt ha más nincs, azóta csak egy defekt miatt ugrott be.

http://skidmark.blog.hu/
"Ostobákkal ne bocsátkozz konfliktusba,mert lesüllyedsz az õ szintjükre és legyõznek a rutinjukkal."

Yasec

Yasec

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás
Mivel szemre nem lehet megmondani a nyúlást, sztem jó dolog ez a nyúlásmérõ!
Még azt se lehet megmondani hogy ennyi meg annyi km és akkor ez meg az lesz. Az egyik a "beviteli oldal", azaz hogy mit tettem. A másik az "eredõ oldal", azaz hogy mi lett. Mindig ez utóbbit érdemes figyelni, ha még mérni is tudjuk, az a legjobb!
Még ugyanazon márkájú és típusú láncok közt is lehet eltérés, ISO 9000000000 ide vagy oda. :D

Yasec

Yasec

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás
Na akkor sorjában:
-a Shimano azt garantálja, hogy akkor az Õ felfogásuk szerint minden mûködik. Gari persze hogy nincsen, ez egyfajta vezérvonal, hogy kb. mire számíthatsz. Minden esetre elgondolkodtató dolog, ha õk ezt mondják. Nyilván van benne biztonság is, hiszen aki kultúráltan teker (körkörösen, és nem kis frekivel) meg olyan körülmények közt, annál ez a szám simán több lehet. A 10000km-t letolok egy lánccal dolgot én sem tartom követendõnek. Nem vagyok senkivel se szerzõdésben, és nekem pont mind1 hogy ki hány láncot vesz. Láncot se gyártok. :D Gépész megközelítéssel nem helyes a dolog, avagy ezt is lehet csinálni, de akkor kb. a hajtás összes elemét egyszerre kell cserélni. Olyan lehet hogy ez valakinek jobban megéri, minden esetre a váltás minõségének rovására megy a második ötezresnél.
Sztem érdemesebb sûrûbben cserélni a láncot, vagy a mai mûködõ patentszemek világában három láncot használni, azt azokat cserélni körforgásban.
(a csere alkalmával egy kiadósabb pucolás is belefér.)

A nagy áttétel azért koptatja jobban a rendszert, mert azt elvileg nagyobb erõvel kell tekernünk. Az az erõ majd nagyobb felületi terhelést okoz a görgõkön, így azok ugyanolyan feltételek mellett jobban koptatják a görgõket. Sajnos az izületeinket is, úgyhogy ez nem stílus kérdése, a túl nagy áttételeket kerülni kell ahol csak tudjuk! Továbbá a nagyobb áttételek elvileg a kisebb hátsó lánckerekek használatát feltételezik, azok pedig kevesebb láncszemet használnak az erõátvitelhez, így jobban kopik az a kevesebb láncszem. Az ipar örül, mert így hamarább kell láncot cserélni, jobban fogy a cucc! Többek közt ezért (is) használok még mindig hagyományos áttételt, nekem nem kell kompakt! Egyebek iránt meg minél kisebb egy lánckerék, annál szögletesebb, és annál jobban ráz a hajtás is. Kutúráltan még mindig a nagyobb lánckerekekrõl jön le normálisabban a lánc. Mondjuk ez nem egy nagy tényezõ, minden esetre pl. a 11-es lánckeréknél már elég erõsen érezhetõ.

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás

azt még nem próbáltátok hogy nem méregetitek nyúlásmérõvel, csak használjátok ? :)

ennyi :)

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Hát én nem tudom mit csinálok rosszul, de most 1500km van a láncomba és 5 szem alatt már kb 1mm-t nyúlt. Ami már 0,8%-os nyúlás. Tolómérõvel mértem, elképzelhetõ + - 0,2mm, de ha az 1%-os határt nézzük akkor még mindig nem tudom elképzelni a 10e km-es futásteljesítményt.
"Ride today, heal tomorrow"

repasibalint

repasibalint

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.627 hozzászólás
miskolcon a w-bike-ban lehet venni külön darabonként fogaskerekeket

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.517 hozzászólás
Sok mindenen múlik a lánckopás, pl a láncvonal egyenestõl való eltérésének mértékén is. Én is inkább a taposós, mont a pörgetõs stílust képviselem felfelé, a 990-es sram soromat láncostul egy elmebeteg déhástól kaptam, aki beletekert egy évet (kb 150 kilcsit tekert a városban hetente, akár szakadó esõben is, ugribugrihelyrõl ugribugrihelyre, folyamatosan állva, és nem kicsit cibálva a láncot.Alföldön így néz ki a dh erõnléti edzés....) mostam a láncot, és beleraktam az idei szezonom szánalmas 3550 km-ét, Persze ez 99%ban hegyi menés volt, nem kevés sárral (24 órás, szilvásvárad pl.) Alföldön nem szeretem elhasználni a montimat. A nyúlásmérõ 0.75 öse beleesik, a fogakon már látszik némi anyagfelgyûrõdés is.minimum 10.000 km van tehát a sorban.
Én úgy olcsósítom a hajtást, hogy szerencsére csak a bak alattiakat (12, 14, 16, 18) koptatom többnyire halálra, talán a tartóbakról levágom majd a legalsót, (21) jövõre, azokat pedig a leggagyibb fekete sramból pótolom. így egy tizesbõl van egy új lánc, meg egy használható sor. A régi xt tartóbakosomat 9 darab lánc után (kb 5000/lánc) nyugdíjaztam, de még mindig jó állapotú, ugrálásmentes a bakos része a sornak.
A másik dolog, hogy egy 10 es kerek reszelõvel, vagy ugyanilyen kisköszörûhengerrel simán lehet javítani egy már új lánccal ugráló, de amúgy alig kopott lánckereket/ lánctányért. Persze mondhatni kókány, de szerintem meg pazarlás kéthavonta új sort venni. Mellesleg még drága is.

http://skidmark.blog.hu/
"Ostobákkal ne bocsátkozz konfliktusba,mert lesüllyedsz az õ szintjükre és legyõznek a rutinjukkal."

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás
igen, enis ugy tudom, hogy tobbet birnak. ez speciel 8-as lanc volt.

azota lx-et hasznalok, kb 10 000 km-nel csereltem lancot. fogassoron a ket leggyakrabban hasznalt fokozaton ugrott az uj lanc ezert azt is kellett, a tobbivel igy sem volt gond. szamomra horrornak tunik 1300-1400 km-enkent cserelni (anyagi szempontbol). ez azt jelenti h mesz 5000 km-t mondjuk 3 lanccal es egy fogassorral. fogassor mondjuk 6000 (hg50), lanc 4000 (hg53) x 3 = 18 000 ft csak erre / 5000 km. nalam ez 10 rugo lett volna / 10 000 km (ha deore-t hasznaltam volna).

nem tudom, tenyleg. soha nem szakadt el lancom (kopkop), a valtassal sem volt gondom a legvegen sem, es a hajtomuvet sem szedte szet ez, nem kellett cserelni. en ezekbol a tapasztalatokbol indulok ki, es eszerint cserelgetem a dolgokat. ha egyszer mukodik a dolog akkor mennyiben erdekeljen h mit mutat a lancnyulasmero?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás
azt még nem próbáltátok hogy nem méregetitek nyúlásmérõvel, csak használjátok ? :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

dualos

dualos

vendég

• fórumtag
  • 126 hozzászólás
Bocs, hogy beleugatok, de az alsóbb kategóriás láncok (nem 9-es rendszerûek), azért sokkal többet bírnak mint 9-es társaik.
Én HG-53-as láncot használok HG-50-es fogaskoszorún és 1300-1400 km után már cserélni kell a láncnyúlásmérõ szerint a láncot. 2-3 lánc megy el a fogaskoszorún így.
Nekem meg nem hinném, hogy megérné egyszerre lecserélni õket mert az alu lánctányérokat elég borsos áron mérik. (Télre az alu nagytányért le is cseréltem acélra.)

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás
arra probaltam utalni hogy szerintem rettenetesen tul van hypeolva ez az "1000 km-enkent lancot kell cserelni kulonben katasztrofa tortenik" problemakor. en a sajat tapasztalatom alapjan irtam is mar egyszer, hogy kb 15 000 km-t mentem egy alacsony kategorias lanccal es fogaskoszoruval, nagy szazalekban hegyre fel. egyszerre kellett oket cserelni, ez igaz, de a szinten alacsony kategorias hajtomuvet meg igy sem kellett veluk egyutt..

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Minek kell teleírkálni ilyen hülyeségekkel a topikot nem értem...
"Ride today, heal tomorrow"

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás
en 62 lancot es 20 fogaskoszorut hasznalok, 100 km-enkent cserelem oket vetesforgoban. kellett egy kulon szoba ahol tarolom oket, dehat az eloirasoknak nem konnyu megfelelni..

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
mondjuk az ezer km azért az inkább sírásra ad okot

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
És ha ez igaz akkor hogy bizonyítom be? Sehogy.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

rob, a Shimano nem azt írta valahol, hogy 1000km-t garantál a láncainak?
...ha tudnám hogy hol olvastam...
Mondjuk ez nyilván jelenthet sokmindent, de semmiképp se a tízszeresét...

Károly úr,ha ez igaz,mennybe juttatlak!

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás
Csak kérdezem, mennyiben befolyásolja a lánc "nyúlását" az, hogy valaki nagy áttétellel hajt? Mert mint tudjuk, nem a láncszemek megnyúlása okozza a lánc hosszának növekedését, hanem a görgõk kopása. Mondjuk aztán az is lehet hogy a nagyobb súly-nagyobb áttétel miatt nagyobb a súrlódás?

yasec: alapvetõen boltokban bevett szokás hogy kopóalkatrészekre garanciát nem vállalnak, ha jól tudom.

Yasec

Yasec

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás
rob, a Shimano nem azt írta valahol, hogy 1000km-t garantál a láncainak?
...ha tudnám hogy hol olvastam...
Mondjuk ez nyilván jelenthet sokmindent, de semmiképp se a tízszeresét...

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

A jelek szerint a többség 100+ kg, Kékestetõn lakik, Szegedre jár suliba, bejárós, hazafelé Aszódtól már kiállva teker 78/10-es áttétellel miközben királyvízben áztatott korund-dal keni a hajtást. :)

post of the day

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
Elég kerek volt.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.