Na akkor sorjában:
-a Shimano azt garantálja, hogy akkor az Õ felfogásuk szerint minden mûködik. Gari persze hogy nincsen, ez egyfajta vezérvonal, hogy kb. mire számíthatsz. Minden esetre elgondolkodtató dolog, ha õk ezt mondják. Nyilván van benne biztonság is, hiszen aki kultúráltan teker (körkörösen, és nem kis frekivel) meg olyan körülmények közt, annál ez a szám simán több lehet. A 10000km-t letolok egy lánccal dolgot én sem tartom követendõnek. Nem vagyok senkivel se szerzõdésben, és nekem pont mind1 hogy ki hány láncot vesz. Láncot se gyártok.

Gépész megközelítéssel nem helyes a dolog, avagy ezt is lehet csinálni, de akkor kb. a hajtás összes elemét egyszerre kell cserélni. Olyan lehet hogy ez valakinek jobban megéri, minden esetre a váltás minõségének rovására megy a második ötezresnél.
Sztem érdemesebb sûrûbben cserélni a láncot, vagy a mai mûködõ patentszemek világában három láncot használni, azt azokat cserélni körforgásban.
(a csere alkalmával egy kiadósabb pucolás is belefér.)
A nagy áttétel azért koptatja jobban a rendszert, mert azt elvileg nagyobb erõvel kell tekernünk. Az az erõ majd nagyobb felületi terhelést okoz a görgõkön, így azok ugyanolyan feltételek mellett jobban koptatják a görgõket. Sajnos az izületeinket is, úgyhogy ez nem stílus kérdése, a túl nagy áttételeket kerülni kell ahol csak tudjuk! Továbbá a nagyobb áttételek elvileg a kisebb hátsó lánckerekek használatát feltételezik, azok pedig kevesebb láncszemet használnak az erõátvitelhez, így jobban kopik az a kevesebb láncszem. Az ipar örül, mert így hamarább kell láncot cserélni, jobban fogy a cucc! Többek közt ezért (is) használok még mindig hagyományos áttételt, nekem nem kell kompakt! Egyebek iránt meg minél kisebb egy lánckerék, annál szögletesebb, és annál jobban ráz a hajtás is. Kutúráltan még mindig a nagyobb lánckerekekrõl jön le normálisabban a lánc. Mondjuk ez nem egy nagy tényezõ, minden esetre pl. a 11-es lánckeréknél már elég erõsen érezhetõ.