Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
Ha merev bicajod van, nyerõ, ám nem tartja el a láncot annyira a láncvillától, így néha zajosabb tud lenni a bicaj.

Ha az említett lánchosszal összetelósra tetted fel, akkor viszont kerüld a keresztbeváltásos bemozdulásokat! :)
(Képed alapján...)

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Kisebb fogszám tartományt tud kezelni mint a közép / hosszú kanalas.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás
Tegnap beszereztem egy XTR RD-M970 rövid kanalas hátsó váltót. Felszerelve egy hátrányt látok, hogy optimális lánchossz esetén, ha elöl kistányéron van a lánc, akkor hátul a két legkisebb lánckerék nem használható, mert a kanál annyira hátrahajlik, hogy összeér a lánc. (de ezt a kombinációt, amúgy sem illik használni :-D). Viszont nagyon tetszik, hogy a rövid kanál miatt nem olyan sérülékeny a váltó, ráadásul könnyebb is. Miért használják olyan kevesen a rövid kanalas megoldást (gyárilag összeszerelt gépeken ritkán látom). Van valamilyen hátránya amit én még nem látok elõre?

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Bp XIII Róbert Károly krt 70. alatti csavarboltban több fajta kiszerelés is van közepes, kék menetrögzítõbõl 5-50-100ml kiszerelésben.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Gardner03

Gardner03

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 hozzászólás

Most szerelek egy Truvativ hajtókart GPX csapágyal.
Csapágy berak, hajtókar berak, kicsit megütögetem (filces fa+kalapács).
Másik oldalról húzom imuszal és a tányéros oldala nem csuszik teljesen a csapágyba.
Kivesz, extrapakolás kenöcs, úrjapróba.
Kb. 3-4mm sehogyan sem csúszik rá, hát ráhuztam az umbuszal még anyit mondott, hogy nyekk. Eltört a csapágyban egy valami drótféle nyavala.

De mért nem megy rá?!
A hajtókar tengelye 23,8mm, a tányéroknál olyan 5mm az 1 helyen 24,1mm! Hoppá, a csapágy csak 23,9mm belsö méretü.
most van egy törött zsir új csapágyam és egy komuszos hajtókarom.
Hivom a Sramot.

Szia Rebell !

Az xgp belsejében lévõ alu hézagoló szokott még ilyen vicces dolgokat csinálni.
Mikor kiveszed a hajtókart, az kicsit kihúzza a csapágyból, aztán már nem abban a szögben megy vissza, felgyûrõdik stb.
Ha méretprobléma van akkor nem szóltam.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Fog mûködni, de nem fog olyan szépen váltani és hangos is lehet. Egyébként minél több a fokozatszám annál keskenyebb a lánc.

A hg 7es sor lánckerekei pedig csak 0,05mm-vel szélesebbek, a 9esnek jónak kell lenni a 7esre.

De, megy a kilences lánc a hetes lánckeréken. Nem optimális megoldás, de mûködik.

Bocs, akkor lehet hogy keverem és az 1/8-os lánckeréken próbáltam a 3/32-es láncot és az nem volt OK....
Failure is always an option.

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.152 hozzászólás

Nekem úgy rémlik, hogy kipróbáltam és a 7-es lánckerékre már a 9-es lánc sem feküdt fel, a 10-es meg még keskenyebb...

De, megy a kilences lánc a hetes lánckeréken. Nem optimális megoldás, de mûködik.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Nekem úgy rémlik, hogy kipróbáltam és a 7-es lánckerékre már a 9-es lánc sem feküdt fel, a 10-es meg még keskenyebb...

A hg 7es sor lánckerekei pedig csak 0,05mm-vel szélesebbek, a 9esnek jónak kell lenni a 7esre.

A sebesség mindent megold.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy 7 sebességes rendszerhez használható-e 10 sebességes lánc? Miért vannak különbözõ sebességekhez különbözõ láncok? Nem kompatibilisek vagy csak a fokozatok számához vannak optimalizálva?

Fog mûködni, de nem fog olyan szépen váltani és hangos is lehet. Egyébként minél több a fokozatszám annál keskenyebb a lánc.

Failure is always an option.

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
"Ride today, heal tomorrow"

waczak

waczak

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy 7 sebességes rendszerhez használható-e 10 sebességes lánc? Miért vannak különbözõ sebességekhez különbözõ láncok? Nem kompatibilisek vagy csak a fokozatok számához vannak optimalizálva?

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Ez nagyon jó kérdés, mivel vagy 10 csavarboltban próbálkoztam, s nem jártam sikerrel. Ha esetleg találsz megoldást, engem is érdekel, kérlek ne habozz megosztani!

Budapesten a Baross utca 92. alatti csapágyboltban vettem Loctite 243-at, legutoljára 2010 nyarán. Ez a „szokásos" bicikliszerelésre, de van (náluk is) izmosabb is (autóhoz pl.).
Plusz és Roll Kft. Budapest, Pest megye - Arany Oldalak

Rebell-78

Rebell-78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.977 hozzászólás
Most szerelek egy Truvativ hajtókart GPX csapágyal.
Csapágy berak, hajtókar berak, kicsit megütögetem (filces fa+kalapács).
Másik oldalról húzom imuszal és a tányéros oldala nem csuszik teljesen a csapágyba.
Kivesz, extrapakolás kenöcs, úrjapróba.
Kb. 3-4mm sehogyan sem csúszik rá, hát ráhuztam az umbuszal még anyit mondott, hogy nyekk. Eltört a csapágyban egy valami drótféle nyavala.

De mért nem megy rá?!
A hajtókar tengelye 23,8mm, a tányéroknál olyan 5mm az 1 helyen 24,1mm! Hoppá, a csapágy csak 23,9mm belsö méretü.
most van egy törött zsir új csapágyam és egy komuszos hajtókarom.
Hivom a Sramot.

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás

Ez nagyon jó kérdés, mivel vagy 10 csavarboltban próbálkoztam, s nem jártam sikerrel. Ha esetleg találsz megoldást, engem is érdekel, kérlek ne habozz megosztani!

Loctite 243 közepes szilárdságú oldható csavarrögzítõ 5ml 1.390,- most vettem itt a helyi autósboltban.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

Valaki tudna segíteni abban, hogy amit gyárilag használnak csavarrögzítõt (kék színû) mivel lehetne pótolni , ill. hol lehet ilyet beszerezni?

With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

én integráltnál eddig mindig fordítva csináltam:elõször kar helyére,2 csavar meghúz,majd a végére a kis mûanyag.gyakorlatilag szerintem annak jelentõsége sincsen,csak hogy nézzen ki valahogy.

ez a lenyeges informacio. Es jo nagy baromsag raadasul. De majd jon valaki aki nem ert hozza, elolvassa, es tenykent veszi mivel "a bikemagon olvasta". Ilyenekbe belegondolni luxus?

Eloszor ossze kell huzni a ket kart es utana rogziteni. a fejcsapagyat is ugy szereled hogy eloszor a stucni csavarjait huzod meg es utana szoritod a zarokupakot? Csak mert ugyanazon az elven mukodik.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

repasibalint

repasibalint

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.627 hozzászólás
én integráltnál eddig mindig fordítva csináltam:elõször kar helyére,2 csavar meghúz,majd a végére a kis mûanyag.gyakorlatilag szerintem annak jelentõsége sincsen,csak hogy nézzen ki valahogy.egyébként ha nincs a helyén a kar,akkor a kis fém pöcköt se tudod letolni a tengelyre

jocek03

jocek03

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.125 hozzászólás
Menetrögzítõ helyett esetleg még ez:
CRC COPPER PASTE rézpaszta 100ml

nem rohad be a csavar,fogja is,és bontani is lehet!
Nálam bevált!

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Akkor úgy tûnik eddig mázlim volt az integrált hajtómûvekkel ezentúl még inkább odafigyelek rá.
Akár melyik csavar boltban kapsz arra azonban figyelj hogy oldható, közepes erõsségû menetrögzítõt kérj mert van oldhatatlan is, az vicces lenne egy szétszerelési kísérletnél.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás
Valaki tudna segíteni abban, hogy amit gyárilag használnak csavarrögzítõt (kék színû) mivel lehetne pótolni , ill. hol lehet ilyet beszerezni?