Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Ja azthiszem uj lanc kell (az uj helyett)
vajon a 8as koszorura, ramegy a hg53 as lanc (ami 9es fogsorhoz van, de azoknal a legkissebb kerek 11fogas, mint az en 8asomon)
vagy hg 50 ami 7es es 8as koszoruhoz keszult, viszont lehet (szerintem) hogy az sem fogja szeretni a 11es kereket)?

Én 7/8-as shimano láncot használok (HG70), legtöbbször a 11-13-as fogaskerekeken és még 8000 km után sem ugrik. Most vettem egy HG50-eset, de még nincs feltéve, ismerõsömnek a HG53-as van, és az is jól bírja.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Mióta?

Amióta létezik.
A 8as és a 9es fogaskoszorú lánckerekei ugyanolyan vastagok, ezért a 9es lánc gond nélkül fut a 8as lánckerekein is. Annyi, hogy felfelé váltáskor egy kicsivel késõbb kezdõdik meg a váltás (amit gyakorlatban nem lehet érezni), mint ha 8as láncot használnál, de a jobb 9es láncok már jobban váltanak (a váltáskönnyítõ domborulatok meg izék miatt :) ), ezért késõbb kezdõdik, de korábban fejezõdik be a váltás.

Van vele személyes tapasztalatom is. Már kb ezer km óta használok 9es láncot 8as soron.

A sebesség mindent megold.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Mióta?

Mondjuk Sheldon Brown óta.

Chain As you go to more sprockets on the cassette, you need a narrower chain. However, using a chain one size narrower than standard rarely presents any problem. Thus, you can use a "9-speed" chain with a 7-speed or 8-speed system, or a "10-speed" chain with a 9-speed system. This is not the ideal approach -- shifting may not be quite as smooth -- but it's workable.

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts

De jó a 9es lánc a 8as sorhoz.

Mióta?
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

9-es lánc nem jó a 8-as sorhoz, mivel keskenyebb. 8-as sorhoz 8-as lánc :)

Amúgy azért van egy kis összekopási idõszaka a rendszernek, de elugrania csak nagyon nagy terhelésnél lenne szabad akkor is.

De jó a 9es lánc a 8as sorhoz.

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
9-es lánc nem jó a 8-as sorhoz, mivel keskenyebb. 8-as sorhoz 8-as lánc :)

Amúgy azért van egy kis összekopási idõszaka a rendszernek, de elugrania csak nagyon nagy terhelésnél lenne szabad akkor is.

MrBal

MrBal

vendég

• fórumtag
  • 19 posts
Ja azthiszem uj lanc kell (az uj helyett)
vajon a 8as koszorura, ramegy a hg53 as lanc (ami 9es fogsorhoz van, de azoknal a legkissebb kerek 11fogas, mint az en 8asomon)
vagy hg 50 ami 7es es 8as koszoruhoz keszult, viszont lehet (szerintem) hogy az sem fogja szeretni a 11es kereket)?

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts

jelen esetben a fogaskoszoru es a Taya lanc is zsir uj, a lancot en raktam fel, es ellenoriztem megfeleloen hajlik e.
Az osszes tobbi fokozatban megbizhatoan tart a lanc csak a legkissebb 11 es kereken ugrik, (szerintem azert mert lehet hogy a lanc magasabb egy tizeddel mint a hg-k es a 11es kereken mar hozzaer a kozepponthoz ami miatt nem fekszik fel rendesen, bar ezt szemmel nem tudom megitelni.)

szoval?

Vegyél normális láncot. Az egyik legfontosabb alkatrész a bringán, nem érdemes rajta spórolni.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

jó lesz. attól függõen kell a hozzá kapott alátéteket belepakolni a csapágyak alá, hogy 68 vagy 73mm a csapágyház. azt te is le tudod mérni (valószínûleg az elsõ)

Vagy a második. :) Az én trekem 73mm-s.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
jó lesz. attól függõen kell a hozzá kapott alátéteket belepakolni a csapágyak alá, hogy 68 vagy 73mm a csapágyház. azt te is le tudod mérni (valószínûleg az elsõ)

spyderco

spyderco

vendég

• fórumtag
  • 14 posts
Sziasztok!Meg tudja mondani valaki, hogy a Trek 8500 (2009)-be milyen középcsapágy való?Most vettem egy ilyen vázat és szeretnék bele egy XT hajtómûvet!Az passzol bele vagy adapter kell?

Köszi

MrBal

MrBal

vendég

• fórumtag
  • 19 posts
jelen esetben a fogaskoszoru es a Taya lanc is zsir uj, a lancot en raktam fel, es ellenoriztem megfeleloen hajlik e.
Az osszes tobbi fokozatban megbizhatoan tart a lanc csak a legkissebb 11 es kereken ugrik, (szerintem azert mert lehet hogy a lanc magasabb egy tizeddel mint a hg-k es a 11es kereken mar hozzaer a kozepponthoz ami miatt nem fekszik fel rendesen, bar ezt szemmel nem tudom megitelni.)

szoval?

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
A lánc sok dolog miatt ugorhat, például hogy meg van kopva - cseréld ki, mindegy mire. A másik lehetõség, hogy szorul 1-2 szem, s a kisebb fogaskeréken már nem fordul el. Erre kisebb az esély, és könnyû ellenõrizni - ha ez a helyzet, akkor kicsit meg kell a szoruló szemeket cibálni oldalirányban, hogy szépen elforogjon a csap, s kész is vagy. Ha kopott (nyúlt) a lánc, akkor a fogsort is iszonyat gyorsan tönkre fogja tenni - ezért ésszerû a hajtást egyben cserélni, s fogsorcserénél MINDIG láncot is cserélni.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

MrBal

MrBal

vendég

• fórumtag
  • 19 posts
Hello!

lecsereltem a fogaskoszorumat shimano hg50 (8speed) 12-25rol, hg50 11-30ra,
es a lancot hg50rol TAYAra.
Namarmost a 11es fogaskereken ugrik a lanc, ami szerintem a lanc miatt van (nemszereti a11fogat)
Kerdes: csereljem a lancot hg50re vagy hg53re ami 9sebesseges koszoruhoz van de azok altalaban 11-32esek, tehat majdnem ugyanaz.
Otletek?
Koszi

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 posts

Igen, pl a teljesítményedet. Az egyik lábad 5mm-vel arrébb van, mint a másik

Én is ilyen láncvonal gonddal küszködöm. Elöl 50mm a láncvonalam, viszont hátul csak 45-46 mm-nek mérem, ezért alapból kicsit kereszten áll a lánc. Én is azt gondoltam ki, hogy elöl áthézagolom 47,5-re (2,5mm hézagolót átteszem a túloldalra) de akkor jöttem rá hogy MJani01-nek igaza van, az egyik pedál 5mm-vel távolabb lesz a középvonaltól. Ami biztos nem lenne egészséges tekerés közben. Akkor csak hátul kellene valahogy növelni a láncvonalat, hogy közelítsen az 50mm-hez. A racsni alá nem tudok hézagolót tenni, mert akkor a racsnit rögzítõ anya nem kap rá!!

piszta

piszta

törzsvendég

• fórumtag
  • 612 posts
  • LocationEger

Nem értem én már ezt. Nincs kihézagolva azt írtam hogy balra van az egész cucc, s ránézve meg megmérve a jobb oldali hajtókar távolabb van a láncvillától mint a bal.
Lehet hogy nem teljesen hozzávaló a csapágy?

Neten találtam egy hajtás csapágy párosítás táblázatot, de ebbõl az FC-M510bõl hoz benne 4 fajtát mind más fajta tengely hosszúsággal, s két fajta láncvonalra. :( Úgy érzem kezd ez nekem bonyolult lenni.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Akkor még sem jó hogy balra van a cucc? Befolyásol az valamit egyáltalán?

piszta

piszta

törzsvendég

• fórumtag
  • 612 posts
  • LocationEger

Hézagolj, sok az a 2,5mm stopliállításnak.

Akkor még sem jó hogy balra van a cucc? Befolyásol az valamit egyáltalán?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Na összeraktam hézagoló nélkül, elsõ váltó mûködik, lánctányér elég messze van a villától a balos hajtókar sem ér bele a csészébe.
Viszont így egy picit (2,5 mm) balra van az egész hajtás. Kérdésem, hogy ez probléma-e? Hézagoljak mindenképpen, vagy nem kell? Vagy a stoplin állítsak annyit? :)

Hézagolj, sok az a 2,5mm stopliállításnak.

piszta

piszta

törzsvendég

• fórumtag
  • 612 posts
  • LocationEger
Na összeraktam hézagoló nélkül, elsõ váltó mûködik, lánctányér elég messze van a villától a balos hajtókar sem ér bele a csészébe.
Viszont így egy picit (2,5 mm) balra van az egész hajtás. Kérdésem, hogy ez probléma-e? Hézagoljak mindenképpen, vagy nem kell? Vagy a stoplin állítsak annyit? :)