Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

MrBal

MrBal

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás
Koszi Marton, nekem ott az van hogy D-H semmilyen mm-t nem ir, mindegy mindjart kiszedem aztan megmerem, aztan megrendel visszarak, majd megint szetszedem mikor megjon az uj.
Tenyleg miert van az, hogy a hajtokart sokkal ritkabban kell cserelni mint a sort? azert mert nagyobb a kerek, lassabban kopik, vagy mier?
plusz magat a hajtokart meg a tarcsakat meg sosem szedtem szet, lehet lanckereket egyesevel cserelni? vagy egyaltalan erdemes?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

UJABB KERDES:
a monoblokkom is megerett a cserere, a multkor kiszedtem hogy megtudjam milyen kell bele, lefenykepeztem, visszaraktam de arra nem szamitottam,
hogy ugyanezzel a szammal vannak kulonbozo tengelyhosszusaguak. BB-UN54 68 BC1.37x24 szoval ez van benne, es az a kerdes hogy mekkora egy atlag 3tanyeroshoz valo tengelyhossz? vagy ha valaki megtudja allapitani ezekbol a szamokbol hogy ez mekkora akkor legyenkedves megosztani velem!
Koszi
(Ha maskepp nem megy kiszedem megint azt megmerem, de nincs sok kedvem hozza.)

A szélességének is rajta kell lennie, kicsit lentebb. Amúgy hajtókar függõ, milyen hosszú tengely kell. Milyen típusú a kar ? Akkor talán tudja valaki.
Mint itt a képen, látod, hogy 107mm-es a tengelyhossz: http://www.starbike....ang=en&pid=6477
Marci

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.247 hozzászólás
sziasztok
ma összepakoltam életem elsõ 10-es ultegra sorát (12-25) egy hozzávaló kerékhez
nálam volt a robbantott ábra, kicsit tudok angolul, de még így sem vagyok biztos a dologban.

szóval jó -e ahogy csináltam:

elsõként az az 1x1 mm-es gyürû ment rá
majd a 3-as blokk
azután a több kerék, távtartó ahogy kell
a végén a záróanya alján volt még egy nagyon vékony lemezalátét, az is rajtmaradt (aminek nemtudom mi értelme)
már csak a meghúzás következik...

jó lesz így?

Köszi
L

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Sajnos ezt így nem lehet megmondani, ezt a váz és a hajtókar páros alakítja ki. 117mm hosszú tengely már valószínûleg elég lesz sok mindenhez. De legbiztosabb természetesen a legszélesebb lenne (talán 127mm), de ugye azt felesleges ha elég kisebb is, mert csak hajlik, ami nem jó.

ez igy ebben a formaban nem igaz. az se jo ha tul rovid es az se ha tul hosszu. a vaz adja hogy 68 vagy 73, a hajtomu pedig hogy mekkora tengely. ha beleraksz egy 127-es tengelyt akkor lehet hogy a legtavolabbi allasban sem fogja tudni feltenni a lancot a valto a nagytanyerra. ha meg tul rovid akkor nem dobja le a legkisebbre. persze par mm ide vagy oda nem erdekes, de 108 helyett 122 soha a budos eletben nem fog mukodni 3 tanyerral.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

löpapp

löpapp

törzsvendég

• fórumtag
  • 406 hozzászólás

Na HG50 lanc fent, nem ugral, mukodik ahogy kell, egyebkent igy 2 nap utan a taya is megemberelte magat es osszecsiszolodott a lanckerekkel, de addigra pont elvesztette a bizalmamat.
UJABB KERDES:
a monoblokkom is megerett a cserere, a multkor kiszedtem hogy megtudjam milyen kell bele, lefenykepeztem, visszaraktam de arra nem szamitottam,
hogy ugyanezzel a szammal vannak kulonbozo tengelyhosszusaguak. BB-UN54 68 BC1.37x24 szoval ez van benne, es az a kerdes hogy mekkora egy atlag 3tanyeroshoz valo tengelyhossz? vagy ha valaki megtudja allapitani ezekbol a szamokbol hogy ez mekkora akkor legyenkedves megosztani velem!
Koszi

Mérd le az eredeti monoblokk tengelytávolságát és akkorát vegyél!Úgy is ki kell szedned, ha cseréled.68mm széles az tuti.

gery03

gery03

vendég

• fórumtag
  • 24 hozzászólás

BB-UN54 68 BC1.37x24 szoval ez van benne, es az a kerdes hogy mekkora egy atlag 3tanyeroshoz valo tengelyhossz? vagy ha valaki megtudja allapitani ezekbol a szamokbol hogy ez mekkora akkor legyenkedves megosztani velem!

Sajnos ezt így nem lehet megmondani, ezt a váz és a hajtókar páros alakítja ki. 117mm hosszú tengely már valószínûleg elég lesz sok mindenhez. De legbiztosabb természetesen a legszélesebb lenne (talán 127mm), de ugye azt felesleges ha elég kisebb is, mert csak hajlik, ami nem jó.

MrBal

MrBal

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás
Na HG50 lanc fent, nem ugral, mukodik ahogy kell, egyebkent igy 2 nap utan a taya is megemberelte magat es osszecsiszolodott a lanckerekkel, de addigra pont elvesztette a bizalmamat.
UJABB KERDES:
Koszi

repasibalint

repasibalint

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.627 hozzászólás
Novatec D256SB SingleSpeed kazettás agyról hogy lehet lemûteni a fogaskereket?sima szerszám nem jó hozzá,nem akarom szétbarmolni

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Én is használtam fixihez biopace lánctányért, semmi rángatás nem volt.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

SS-en Biopace? nem rángatja a feszítõt?

Sheldon Brown itt azt írja, hogy fixihez is használta minden gond nélkül.
Valóban minimálisan változik a láncfeszesség, nem jobban mint egy sima hajtómûnél (majdnem mindegyikben van egy kis excentricitás).
Amúgy így néz ki, nekem még tetszik is :)
...ja és belülröl leflexeltem a fölösleget. :)
Failure is always an option.

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
SS-en Biopace? nem rángatja a feszítõt?

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

UJABB KERDES: Hasznalt valaki biopace hajtokart?
mik a velemenyek rola?

Nekem a munkábajárós egysebis bringámon az van, korábban montin is használtam. A mostani montin meg a fixin "kerek" lánctányérok vannak így felváltva használok Biopace-t és simát. Lehet hogy botlábu vagyok, de nem nagyon érzek különbséget, csak ha nagyon bele akarom magyarázni magamnak azt, hogy érzem...
Véleményem szerint aki szép kereken egyenletesen teker, annak jobb a sima, aki meg rángatja és az alsó/felsõ holtponton belassul, annak esetleg jobb a Biopace. Én valszeg a kettõ között vagyok, így mindegy. :)
Failure is always an option.

MrBal

MrBal

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás
Urak, tema eldolt HG50 lanc megrendelve, remelem szeretni fogjak egymast a sorommal, es addig nem b*ssza szet a Taya.
Koszi a segitseget mindenkinek!
UJABB KERDES: Hasznalt valaki biopace hajtokart?
mik a velemenyek rola?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

persze uj az egesz szett, uj sor es uj lanc, ok eleg meggyozo az utolso ket uzenet.
kiforrotsagrol meg annyit, hogy nyilvan a 9es a 8 ason alapul-> tehat annak a tovabbfejlesztett valtozata.
jo holnapig meg atgondolom mi legyen a megoldas, addig eltekerek a tayaval melozni, az utolso kereket nem hasznalva!
na szep napot mindenkinek, varom a hozzaszolasokat.

a 8-as és 9-es lánc között méretbeli különbség van

hogy értsd mirõl van szó: a 7e-s és 8-as rendszer ugyanazt a méretû láncot igényli, ezért hívják 7/8 láncnak- A 9-es meg keskenyebbett, ezért a lánc ettõl még nem fejlettebb, csak más a mérete, így nem igazán kompatibilis a te 8-as soroddal

MrBal

MrBal

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás
persze uj az egesz szett, uj sor es uj lanc, ok eleg meggyozo az utolso ket uzenet.
kiforrotsagrol meg annyit, hogy nyilvan a 9es a 8 ason alapul-> tehat annak a tovabbfejlesztett valtozata.
jo holnapig meg atgondolom mi legyen a megoldas, addig eltekerek a tayaval melozni, az utolso kereket nem hasznalva!
na szep napot mindenkinek, varom a hozzaszolasokat.

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Kiforrottabb? Régebb óta van 8 mint 9 szóval... Annyira nem értem :)
Meg azt sem hogy minek 9es láncot használni a 8as rendszeren. Beletehetsz egy 24es kereket a montiba elõre, guruni fog vele, csak nem túl ésszerû.

A fogszám meg mindegy, most nem azért ugrik, mert 11es a legkisebb, nem pedig 12-es, hanem mert egy kalap hulladák az a lánc.

Új a sora, azt írta.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

az alapjan, hogy a 9es fogsoron altalaban 11es a legkissebb kerek, a 8asokon 12es, nalam most a 8 as lanccal csak a 11es kereken van problema, igaz ez nem hg lanc hanem taya, plusz a hg 50 lancot ajanljak a 6-7es8 as fogsorhoz is, es szerintem a 8as es a 6 os kozott nagyobb kulonbseg van mint a 8as es 9es kozott.
Mindamelett a 9es lancok kiforrottabb technikak mint a 8asok, ugyhogy kivancsi vagyok hogy mukodik 8as rendszeren, ha sehogy akkor veszek egy 3.lancot is bar azt jo lenne elkerulni! :)
velemenyek es ellenvelemenyek ezzel kapcsolatban?

bocs, de nem tudlak követni

attól mert vettél egy szar láncot még nem lesz jobb a kilences lánc a 8-as rendszerhez, mint a 8-as

a 11-es fogszámos dolgot meg nem vágom, be is b*szna, ha ne nem vinné a HG50-es lánc. A 11-28 7-es, a 11-30 8-as, és a 11-32 9-es sorok között pedig ált. csak a felsõ 2 fogaskerék a különbség.

és egy kérdés: új a sorod is, vagy az használt?

MrBal

MrBal

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás
az alapjan, hogy a 9es fogsoron altalaban 11es a legkissebb kerek, a 8asokon 12es, nalam most a 8 as lanccal csak a 11es kereken van problema, igaz ez nem hg lanc hanem taya, plusz a hg 50 lancot ajanljak a 6-7es8 as fogsorhoz is, es szerintem a 8as es a 6 os kozott nagyobb kulonbseg van mint a 8as es 9es kozott.
Mindamelett a 9es lancok kiforrottabb technikak mint a 8asok, ugyhogy kivancsi vagyok hogy mukodik 8as rendszeren, ha sehogy akkor veszek egy 3.lancot is bar azt jo lenne elkerulni! :)
velemenyek es ellenvelemenyek ezzel kapcsolatban?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Koszonom szepen mindenkinek a segitseget, azthiszem raprobalok a HG53 ra majd par nap mulva kuldom a velemenyem1
Koszi sracok, jo tekerest

tulajdonképpen milyen észérv mentén cselekedsz, amikor a nyolcas rendszerhez 9-es láncot veszel?

MrBal

MrBal

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás
Koszonom szepen mindenkinek a segitseget, azthiszem raprobalok a HG53 ra majd par nap mulva kuldom a velemenyem1
Koszi sracok, jo tekerest