Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Nem csak síkon megyünk. :)
Nekem otthon a melóba bejárás odafele 32km/400m szint. Biztos nem tolerálta a lánc, hogy 1-2szer 50×17-ben másztam végig az Istenhegyit... :D
Itt kint sem lesz jobb a helyzet, a különbség annyi, hogy hazafele kell mászni (5km/200m, itt minden emelkedõ simán van 10%-os).

de nem kötelezõ 50-17-el mászni az istenhegyit, a te döntésed, hogy szétgyilkodlod a hajtást, és így akkor tedd hozzá, hogy 1200 km-t bírt a lánc, de totál helytelenül használva

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts
Nem csak síkon megyünk. :)
Nekem otthon a melóba bejárás odafele 32km/400m szint. Biztos nem tolerálta a lánc, hogy 1-2szer 50×17-ben másztam végig az Istenhegyit... :D
Itt kint sem lesz jobb a helyzet, a különbség annyi, hogy hazafele kell mászni (5km/200m, itt minden emelkedõ simán van 10%-os).

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Itt volt nálam pár napig haverom bringája, HG53-as lánccal, ami még a gyári, ezzel vette. Az órájában kb. 5000 Km van. Jah.. és sosem brigéziolozza a láncot, csak keni néha.

Ha már itt volt megmértem neki a láncnyúlást, de még a 0,75-be sem esett bele.

Ti mi a fenét csináltok ezekkel a láncokkal?

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts
Az igen gáz, ha az XT lánc ugyanannyit bír, mint egy Deore, mert nálam 0,75%-ig a Deore bírt kb. 1200-at országúton, a legolcsóbb 9es Sram pedig 1300-at terepen. Ha ehhez hozzáveszem, hogy országúton pörgetek, terepen pedig nem, akkor még gyászosabb a Deore lánc teljesítménye...

Mew

Mew

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
kiváncsi leszek az xt-re,ugyanannyi km és felhasználás után milyen lesz...
csak az oldallap volt rozsdás,a láncszem pedig szétnyílt ott,ahol csap szélei letöredeztek...ez már nemhiszem hogy "user error"

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

szomoru leszek, ha csak annyit fog birni az xt láncom,mint a deore...
még csak kb negyed annyi van az xt láncomban,mint a deoreban,de a deore ilyenkor már 3 szor szakadt,2 hónap után pedig már rozsdafoltok jelentek meg rajta,ugyanolyan karbantartás mellett(tisztitás,kenés,dh gépen használva)

az xt-vel eddig semmi probléma,kopp kopp kopp

Ugyanaz a csap, ugyanaz a görgõ...
A szakadás 99%ban a kerékpáros hibája, a rozsda meg addig nem gond amíg csak az oldallapokon van.

A sebesség mindent megold.

Mew

Mew

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
szomoru leszek, ha csak annyit fog birni az xt láncom,mint a deore...
még csak kb negyed annyi van az xt láncomban,mint a deoreban,de a deore ilyenkor már 3 szor szakadt,2 hónap után pedig már rozsdafoltok jelentek meg rajta,ugyanolyan karbantartás mellett(tisztitás,kenés,dh gépen használva)

az xt-vel eddig semmi probléma,kopp kopp kopp

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Tudom, h szerencsétlen szó rá a nyúlás,de mindenki tudja mirõl van szó.
Szerintetek cseréljem egy HG93-ra vagy maradjak ennél?

A hg93 tartósságra ugyanannyit tud, mint a hg53.

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 posts
nálam ezidáig a connex láncok bírták a legtovább.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

ha csereérett, akkor cseréld. Nekem eddig a legtertósabb láncom egy KMC volt, de állítólag a Shimano láncok ugyanott készülnek.

mangalica73

mangalica73

újonc

• fórumtag
  • 3 posts

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Szevasztok!

A tapasztalatotokra lennék kíváncsi!
CN-HG53-as lánc van a bicajomon. Tavaly vásároltam újonan. Vettem egy láncnyúlás ellenõrzõt és meglepve tapasztaltam, h már nyúlott a láncom. 1500 km-t mentem vele. Rendesen tisztítottam,olajoztam /Motorex/. Nem vagyok az a nyeregbõl kiállós típus. Ez normális? Vagy inkább ruházzak be egy jobb láncra? MIt ajánlotok?

Kopik, vagy nyúlik, mindegy minek hívjuk, a lényeg, hogy itt más sokszor volt ez téma kinek meddig bírja egy lánc és egész extrém számok is elõjöttek mindkét irányban. Egy csomó minden befolyásolja az élettartamot (por, sár, tisztítás, kenés, tekerési stílus, stb.), terep használat mellett szerintem 1500km teljesen átlagos. Országúton sokkal többet kellene bírnia.
Failure is always an option.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Ez így biztosan helytálló, de én a "nem vagyok az nyeregbõl kiállós fajtára" írtam. Sokszor olvasom, hogy egy láncra azt írják, hogy nyúlik, mint a takony, meg ehhez hasonlók és biztos vagyok benne, hogy az emberek igen jelentõs része hiszi azt, hogy a láncban konkrétan az anyag nyúlik.

Értem. Magyaráztam már el én is boltosnak, hogy a lánc nem nyúlik, hanem kopik.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

A lényeg ugyanaz, az izomból és az egyenletlen hajtástól nõ a súrlódás és jobban kopik a lánc. A csapok is kopnak és attól lesz hosszabb a lánc.

Ez így biztosan helytálló, de én a "nem vagyok az nyeregbõl kiállós fajtára" írtam. Sokszor olvasom, hogy egy láncra azt írják, hogy nyúlik, mint a takony, meg ehhez hasonlók és biztos vagyok benne, hogy az emberek igen jelentõs része hiszi azt, hogy a láncban konkrétan az anyag nyúlik.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Az egy tévhit, hogy attól "nyúlik" a lánc, hogy izomból hajtod. Sajnos ez egy elég szerencsétlen elnevezés a dologra. A lánc attól lesz hosszabb, hogy elkopnak a görgõk és ezáltal távolodnak egymástól a szemek.

A lényeg ugyanaz, az izomból és az egyenletlen hajtástól nõ a súrlódás és jobban kopik a lánc. A csapok is kopnak és attól lesz hosszabb a lánc.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Szevasztok!

CN-HG53-as lánc van a bicajomon. Tavaly vásároltam újonan. Vettem egy láncnyúlás ellenõrzõt és meglepve tapasztaltam, h már nyúlott a láncom. 1500 km-t mentem vele. Rendesen tisztítottam,olajoztam /Motorex/. Nem vagyok az a nyeregbõl kiállós típus. Ez normális? Vagy inkább ruházzak be egy jobb láncra? MIt ajánlotok?

Az egy tévhit, hogy attól "nyúlik" a lánc, hogy izomból hajtod. Sajnos ez egy elég szerencsétlen elnevezés a dologra. A lánc attól lesz hosszabb, hogy elkopnak a görgõk és ezáltal távolodnak egymástól a szemek.

mangalica73

mangalica73

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Szevasztok!

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,925 posts

Értem, rendben, köszi az infókat !

Fentebb látható mûvet én alkottam, ha hozol hozzá bordásszíjas tányért megfelelõ méretben, akkor megalkotom neked. Engem is érdekel a dolog kísérletezés szintjén.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
érdemesebb szerintem komplett rendszerben gondolkodni, Gates olyan 60k körül van

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

DCCC

DCCC

vendég

• fórumtag
  • 80 posts
Értem, rendben, köszi az infókat !