Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás

Nekem is segített a terápia, köszi!
A lánctányér csavarokkal (Tiagra) viszont nem tudtam mit kezdeni, mert egy idõ után elforog ha húzom az imbusszal, a hátlapján pedig gyûrû rögzíti amin van két bevágás, de a legnagyobb csavarhúzom sem érte át. Van erre célszerszám, amivel ellen lehet tartani, vagy szándékosan forog el ha már elég szoros, hogy ne lehessen túlhúzni?

(az RSA hajtókarnál mindkét oldalon imbusszal lehetett operálni, ott nem olt ilyen gond)

Van ilyen szerszám, kb. egy ezres.

andersen

andersen

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás
Nekem is segített a terápia, köszi!
A lánctányér csavarokkal (Tiagra) viszont nem tudtam mit kezdeni, mert egy idõ után elforog ha húzom az imbusszal, a hátlapján pedig gyûrû rögzíti amin van két bevágás, de a legnagyobb csavarhúzom sem érte át. Van erre célszerszám, amivel ellen lehet tartani, vagy szándékosan forog el ha már elég szoros, hogy ne lehessen túlhúzni?

(az RSA hajtókarnál mindkét oldalon imbusszal lehetett operálni, ott nem olt ilyen gond)

Szia!

Nekem ugyan ez volt a problémám két napja. Egy fordulat, egy "röcögés". Elsõ felindulásból hajtómû le, monoblokkot nyomaték kulcsal meghúztam 60 Nm-el ahogy a nagykönyv írja. Tudtam is rajta húzni, mondom akkor biztos jó lesz. Indulás, ugyan olyan.... Ezután húztam a pedálon az összes lánctányér csavaron és a tengely anyákon (négyszögtengelyes). Ettõl nekem elmúlt szerencsére....

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Mondjuk az enyém nem volt koszos, nem is éri sár. Télen teljesen szét volt szedve és lehet valamit nem húztam meg rendesen....

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Az esetek többségében a bejutott kosz okozza a recsegést. Ilyenkor hiába húzol rajta, nem fog elmúlni. Rá kell szánni az idõt és rendesen meg kell tisztogatni. Nekem pl. volt, hogy csak drótkefés tisztogatás szüntette meg a középcsapágytól jövõ recsegést.

andersen

andersen

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás
Köszi, ezt teszem majd én is + zsír, remélem elmúlik.

Szia!

Nekem ugyan ez volt a problémám két napja. Egy fordulat, egy "röcögés". Elsõ felindulásból hajtómû le, monoblokkot nyomaték kulcsal meghúztam 60 Nm-el ahogy a nagykönyv írja. Tudtam is rajta húzni, mondom akkor biztos jó lesz. Indulás, ugyan olyan.... Ezután húztam a pedálon az összes lánctányér csavaron és a tengely anyákon (négyszögtengelyes). Ettõl nekem elmúlt szerencsére....

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Én írtam pár hete a recsegõ Kona Kula kapcsán. Miután mindent kipróbáltam, beleértve a vízveték tömítõ teflonszalagos kezelést, semmi sem segített, visszavittem másodszor is a forgalmazóhoz, kíváncsi vagyok mit kezdenek vele.
Viszont most meg az osrzágútim kezdett kattogni :( megõrülök! A különbség hogy õ hajtókarfordulatonként 1 x kattan, de nem az átdobó ér a lánchoz. Hozzátartozik a dologhoz, hogy 1x kivettem a hajtómûvet és bepróbáltam a montiba mikor a recsegést próbáltam lokalizálni, hogy tuti nem a hatómû-e az oka (nem).
Az egyik középcsap laza volt egy fél fordulatot tudtam rajta húzni, egyébként a csapágyakat nem szedtem le. A hajtókarcsavarok jó szorosak.
Amit gondoltam hogy kiszedem újra a hajtómûvet (amúgy 9-es Tiagra) és telenyomom Motorex zsírral a csapágyak környékét és a tengelyvéget. Más ötlet estetleg? Köszönöm!

Szia!

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

9-es shimano lanccal (deore vagy lx) mi a tutira, 100 %osan kompatibilis patentszem?

KMC 9-es patentszeme is ugyanannyira kompatibilis, mint a Sram-é.
Sram-ot talán könnyebb szétszedni, de lehet hogy én voltam bénább amikor KMC-m volt.
Failure is always an option.

löpapp

löpapp

törzsvendég

• fórumtag
  • 406 hozzászólás

sram 9-es :)

az van nekem is.hibátlan.

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás
oke, akkor azt veszek, köszi

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

de pont ezzel kapcsolatban olvastam, hogy vkinek jo, vkinek nem, reszelni kellett belole stb.

Mindenkinek jó a 9es sram patentszem a shimano láncba.

A sebesség mindent megold.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Jó legyen elég ennyi és nem kell reszelni, ott valószínûleg nem stimmelt a patentszem és a lánc mérete pl 8-9.
Eddig vagy 15-20 darabot használtam fel és szvsz legalább 80-100-at beraktam és érdekes módon eddig mindig stimmelt. Vagy használod a shimano saját csapját.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás

de pont ezzel kapcsolatban olvastam, hogy vkinek jo, vkinek nem, reszelni kellett belole stb.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás
9-es shimano lanccal (deore vagy lx) mi a tutira, 100 %osan kompatibilis patentszem?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Üdv,

városi suhanós SS gépemen 42-16-os áttétet használok (remek javaslatotokat megfogadva), mely igen kellemes menetdinamikát eredményez. Falubájk montimat is egysebességesítem, simább mintázatú külsõ lesz rajta, de mindezek ellenére szélesebb gördülési felület, nem 28"-as, hanem 26"-os kerekek. Ezért kérdezném, hogy áttétben elöl szerintetek maradhatok a 42-es fogszámnál montinál is, esetleg menjek kicsit lejjebb, ha ugyanazon nehézségi fokot keresem hajtásban?

nekem 38-17 van a montin.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

andersen

andersen

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás
Én írtam pár hete a recsegõ Kona Kula kapcsán. Miután mindent kipróbáltam, beleértve a vízveték tömítõ teflonszalagos kezelést, semmi sem segített, visszavittem másodszor is a forgalmazóhoz, kíváncsi vagyok mit kezdenek vele.
Viszont most meg az osrzágútim kezdett kattogni :( megõrülök! A különbség hogy õ hajtókarfordulatonként 1 x kattan, de nem az átdobó ér a lánchoz. Hozzátartozik a dologhoz, hogy 1x kivettem a hajtómûvet és bepróbáltam a montiba mikor a recsegést próbáltam lokalizálni, hogy tuti nem a hatómû-e az oka (nem).
Az egyik középcsap laza volt egy fél fordulatot tudtam rajta húzni, egyébként a csapágyakat nem szedtem le. A hajtókarcsavarok jó szorosak.
Amit gondoltam hogy kiszedem újra a hajtómûvet (amúgy 9-es Tiagra) és telenyomom Motorex zsírral a csapágyak környékét és a tengelyvéget. Más ötlet estetleg? Köszönöm!

mhorvat

mhorvat

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás
Üdv,

városi suhanós SS gépemen 42-16-os áttétet használok (remek javaslatotokat megfogadva), mely igen kellemes menetdinamikát eredményez. Falubájk montimat is egysebességesítem, simább mintázatú külsõ lesz rajta, de mindezek ellenére szélesebb gördülési felület, nem 28"-as, hanem 26"-os kerekek. Ezért kérdezném, hogy áttétben elöl szerintetek maradhatok a 42-es fogszámnál montinál is, esetleg menjek kicsit lejjebb, ha ugyanazon nehézségi fokot keresem hajtásban?

Pro Bike Gear

Pro Bike Gear

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.662 hozzászólás
A Powertap. Most nézem a felhasználói utasítást. Lehet, hogy valamit elvesztettem...? Hajjajj.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
És milyen agy? Nekem egyszer Novatec szétszedés és csapágycsere után volt ilyen gondom, kellett egy plussz alátét, hogy legyen szabadonfutás.

Pro Bike Gear

Pro Bike Gear

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.662 hozzászólás
Nem tettem kenõanyagot.
Igen, szét volt szedve az agy, de igen, szerintem mindent visszatettem.