Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Ha tönkremegy a lehúzó menet a hajtómûben akkor azt hogyan lehet javítani? Gondolom itt a menetjavító készlet nem tud segíteni. De ha beleragasztanék egy önlehúzós kupakot az megoldaná a problémát?

A sebesség mindent megold.

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás

Sziasztok!

Most készülök beszerezni egy régi Puch országúti vázat villástul, ami újrafestés után egy frankó városi, váltós bicó alapja lesz. A cél, hogy olcsó, de megbízható alkatrészekbõl álljon össze a dolog. Ennek fényében miket javasoltok? Írom, hogy mire van szükségem, és hogy mire gondoltam. Vélményezitek/ajánlotok nekem?

KÖZÉPRÉSZ
Valami olcsó, négyszögtengelyes, alap Shimano vagy az, ami benne van most is. Egyéb javaslat?

HAJTÓKAR ÉS LÁNCTÁNYÉR
Csepel Royal (Csepel Royal 2011) vagy pedig valami más, amire fölmegy két lánctányér elsõ váltóval.

FOGASKOSZORÚ
Menetes vagy kazettás? Hány sebességes? Ide nincs ötletem.

LÁNC
Akármilyen lánc megteszi azon túl, hogy figyeljek arra, hogy hány sebességes rendszerhez ajánlják? Mire kell még figyelni?

VÁLTÓRENDSZER
Mit érdemes venni, ami olcsó, igénytelen, de megbízható és nem az alsó csövön van a váltókar, hanem a kormányon, pont mint a montiknál (tehát nem országúti fékváltókaros megoldás)?

Célszerû szettet venni, amiben tutira jól mûködik együtt a hajtómû, racsni és az elsõ-hátsó váltó, vagy lehet bátran variálni az alkatrészeket?

Középrész: valszeg cserélned kell, mert egy "idegen" hajtómûvel valszeg nem lesz jó a láncvonal. De azért adhatsz neki egy esélyt: szedd szét, és ha nincs berágódva, tisztítás, újrazsírzás, beállítás után még jó lehet. Ha kell másik, az alap shimanokon kívül a monoblokkjai állítólag a SunRace-nek is jók (ellentétben a láncaikkal). Ha használhatatlan a meglévõ mono, akkor is elõször tedd fel rá az új hajtómûvet kisérletileg, ebbõl tudsz következtetni, hogy milyen tengelyhossz kell majd.

Hajtómû: Royallal vigyázz, mert az elvileg fixihez való, lehet, hogy nem fut el rajta a váltós rendszerekhez való, keskenyebb lánc. (De egyetlen ellenpélda elég ahhoz, hogy ezt megcáfolja.)

Lánckeréksor: Azt, hogy racsnis vagy kazettás, az agy mondja meg.

Lánc: mindegy, csak SunRace-t ne. (A fokozatok számához megfelelõt persze.)

Váltórendszer: a legolcsóbb, legigénytelenebb, legmegbízhatóbb a no váltó... Városba szvsz nem is kell más (hacsak nem Pécsett laksz). De azt írtad váltósat akarsz... Elõször a hátsó agyad legyen meg, az behatárolja, hogy mit tehetsz rá. Aztán a váltókar, és annak a fokozatai számának megfelelõ sort és láncot szerezz be hozzá. Váltó lehet bármi, ami a XB3-nél jobb.
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

suhanc

suhanc

törzsvendég

• fórumtag
  • 301 hozzászólás

Sziasztok!

Most készülök beszerezni egy régi Puch országúti vázat villástul, ami újrafestés után egy frankó városi, váltós bicó alapja lesz. A cél, hogy olcsó, de megbízható alkatrészekbõl álljon össze a dolog. Ennek fényében miket javasoltok? Írom, hogy mire van szükségem, és hogy mire gondoltam. Vélményezitek/ajánlotok nekem?

Hajtókar: 7.000-ért van Sunrace 2+2 lánctányérral, nem akarom belinkelni, ha érdekel pm-ben elküldöm.

Fogas: hátsó keréktõl függ, hogy menetes-e vagy kazettás, célszerûbb az utóbbit választani. Szerintem 7 sebesség bõven elég egy ilyen vázra.

Váltó: kormányváltót tudsz rakni szerintem mindegyik gépre, de majd kijavítanak, ha tévedek. Nekem eléggé össze-vissza váltórendszerem van, mégis mûködik rendesen. Be kell állítani, és kész. Exage váltóim voltak, apróban ha találsz olcsón, megéri, de újak közül is kifoghatsz olcsókat (Shimano 2300 3.500 Ft-ért, stb).

Szerk: Esetleg a stucnira is lehet szerelni pillangóváltót.

Sofokles

Sofokles

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
Sziasztok!

KÖZÉPRÉSZ
Valami olcsó, négyszögtengelyes, alap Shimano vagy az, ami benne van most is. Egyéb javaslat?

HAJTÓKAR ÉS LÁNCTÁNYÉR
Csepel Royal (Csepel Royal 2011) vagy pedig valami más, amire fölmegy két lánctányér elsõ váltóval.

FOGASKOSZORÚ
Menetes vagy kazettás? Hány sebességes? Ide nincs ötletem.

LÁNC
Akármilyen lánc megteszi azon túl, hogy figyeljek arra, hogy hány sebességes rendszerhez ajánlják? Mire kell még figyelni?

VÁLTÓRENDSZER
Mit érdemes venni, ami olcsó, igénytelen, de megbízható és nem az alsó csövön van a váltókar, hanem a kormányon, pont mint a montiknál (tehát nem országúti fékváltókaros megoldás)?

Célszerû szettet venni, amiben tutira jól mûködik együtt a hajtómû, racsni és az elsõ-hátsó váltó, vagy lehet bátran variálni az alkatrészeket?

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Ez tetszik lehet kipróbálom, tûgörgõk végre:)
http://superstar.tib...products_id=353Superstar Components - High Spec Parts For Peanuts Feltöltött kép
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek
Ez mitõl lehet????
Egy ideje rezgõ hangot hallottam a középrész felõl (mint mikor a lánc totál száraz)
Ma leszedtem a h.mûvet és mind két csapágynak (FSA Megaexo Ceramic) ilyen hangja van!
Kb 1000Km van benne és mocsok se került bele! Szépen tisztán forog és a tömítések is épek!
Feltöltött kép
Valakinek tapasztalat???

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Mountain Bike Rides - Shimano Hollowtech II Bottom Bracket Bearing Replacement

Egyszerûen elkezded melegíteni az alu csészét és csavarhúzóval simán kitolod.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

LGee

LGee

vendég

• fórumtag
  • 106 hozzászólás

tesom is azt mondta hogy az uj 10es orszaguti rendszerek csak a sajat "kotott hajtasiranyos" lancaikkal mukodnek.

En sok helyen olvastam, hogy pl a KMC X10, X10SL lancok kifogastalanul mukodnek 10-es outi, illetve Dyna-Sys lanctanyerokon is.

LGee

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
egy tanyer van neki fent ket oldalt terelolemezzel ami ved a lancleeses ellen.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Pro Bike Gear

Pro Bike Gear

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.662 hozzászólás
A CX bringan mar eleg durvan lotyog/kotyog a hajtokar... Nem tudom, hogy ez most minek a hibaja... A kozepcsapagy cserejevel megoldhato lenne?

Illetve, ugyancsak ezt a bringat szeretnem egytanyerossa tenni. Ez hogy lenne megoldhato? Egy kettanyeros ou. hajtomu, egy tanyerral, es valami lancleesest gatlo alkalmatossag? Ezutobbibol mit ajanlotok(42-es tanyerra gondoltam)?

Zerge gepen hogy van ez megoldva? Bringa: Zerge és a Merida CycloCross 907 Carbon (2011. január 5.)

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
ameddig még elforog... mondjuk ha már lóg a tengely a csapágykopástól az nem egészséges.
egy átmosás, zsírozás ki tudja tolni az élettartamát.

poison

poison

vendég

• fórumtag
  • 84 hozzászólás
Sziasztok!

Shimano négyszögtengelyes monoblokkom ropog.Mennyi ideig bírja még anélkül hogy kicserélném?Köszönöm a válaszokat.

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás

Budapesten tudtok olyan helyet, ahol van Hollowtech II-es csapágykihúzó/benyomó?

Mountain Bike Rides - Shimano Hollowtech II Bottom Bracket Bearing Replacement

drotos.toth

drotos.toth

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás
Nem, nem... a csapágyat szeretném kiszedni és kicserélni a csapágyházban. :)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Ha erre gondolsz, én Pécsen vettem egy üzletben, de lefogadom, hogy Bp-en is sok helyen árulják.

drotos.toth

drotos.toth

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás
Budapesten tudtok olyan helyet, ahol van Hollowtech II-es csapágykihúzó/benyomó?

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Sziasztok!

A bicómat elvittem kerékpárszerelõhöz hogy cserélje ki a hátsó kerekemet egy másikra. Átpakolta a fogaskoszorút a régirõl, összeszerelte, majd miután eljöttem vettem észre hogy szorul valami. Ha haladás közben hátrafelé tekerem a hajtómûvet a lánc nem megy visszafelé, hanem a hátsó váltót kezdem vele elõre húzni a lánc meg leereszkedik. Van hogy átváltok egy másik fogokzatra akkor jó, de icipicit akkor is látni hogy leereszkedik a lánc, de olyan is van hogy ugyan ezen a fokozaton már nem jó. :(

Ez mitõl lehet és hogyan lehet orvosolni?

Vidd vissza gyorsan. Figyelmetlen szereléstõl lehet, a (hátsó) váltót nem állította újra be. A régi és az új kerék nyilván nem egészen egybevágó. Pár perc alatt rendbehozható.

Wolfman8

Wolfman8

vendég

• fórumtag
  • 121 hozzászólás
Sziasztok!

A bicómat elvittem kerékpárszerelõhöz hogy cserélje ki a hátsó kerekemet egy másikra. Átpakolta a fogaskoszorút a régirõl, összeszerelte, majd miután eljöttem vettem észre hogy szorul valami. Ha haladás közben hátrafelé tekerem a hajtómûvet a lánc nem megy visszafelé, hanem a hátsó váltót kezdem vele elõre húzni a lánc meg leereszkedik. Van hogy átváltok egy másik fogokzatra akkor jó, de icipicit akkor is látni hogy leereszkedik a lánc, de olyan is van hogy ugyan ezen a fokozaton már nem jó. :(

Ez mitõl lehet és hogyan lehet orvosolni?

andersen

andersen

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás
Országúti shimano integrált középcsapágy (BB-4500) kicserélhetõ MTB-ssel (SM-BB51)? Az biztos, hogy az MTB középcsapágy távolsága nagyobb, de csapágyak közötti mûanyag hengert átmentem, akkor mûködhet a dolog? Momentán van itthon egy új BB51, és felhasználnám az outiban ha lehet.

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 hozzászólás

Ez önmagában kizárt dolog, hogy gondot okozzon. A túl széles lánckereket is kizárhatjuk akkor.
Akkor nincs több ötletem azon kívül, hogy éjszaka jön a Kalapácsos Manó, és ráb... egy nagyot.
(Hajtómû nem lötyög, nem "kacsázik"? Váltó nincs elferdülve, szépen fut a görgõkön a lánc?)

:-)
Nem lötyög, de talán egy kis nyolcas van a lánctányérban.
Csináltam még képeket, hogy a lánc rajta van a bringán. Az alábbi linken láthatóak.
Illetve készítettem egy videót is, amin az látszik, hogy eléggé meg van kopva a sor, nem tudom ez közrejátszhatott-e a dologban.
ÚJABB KÉPEK
VIDEÓ

Sort, láncot, és hajtómûvet is cserélek. Ezekre gondoltam:
SOR
LÁNC
HAJTÓMÛ