Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Múltkor jött elõ arn-nál az, hogy a 10-es tripla shimano elsõváltók is 44-eshez készültek (véletlenül?). Dupla hajtáshoz a legjobb a régi 950-es, 750-es, stb váltók és súlyban is agyonverik a jelenlegi váltókat. Mostanában egyre inkább terjednek kéttányérhoz az outi váltók fordítóval és azok is hibátlanul teszik le-fel a láncot pedig 50+ fogas lánckerékhez készültek.

jaja, emlékszem - ettõl a hivatalos álláspont az amit én irtam :)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Novemberi német Mountainbike Magazinban van egy táblázat, a 9-es és 10-es rendszerekbõl, Shimano és SRAM-ból mi mivel kompatibilis, mi mivel feltételesen használható és mi az, ami biztosan nem. Kár, hogy nincs scannerem, elég hasznosnak gondolnám a táblázatot...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

a 9-eshez tervezett elsõváltók 44-48 foghoz vannak. nem elég lehatárolni.
ha a "váltód" alatt a váltókarra gondoltál, az okés. kart nem is kellene cserélni, de idegesitõ lehet, hogy ott van egy fokozat "feleslegesen" :)

Múltkor jött elõ arn-nál az, hogy a 10-es tripla shimano elsõváltók is 44-eshez készültek (véletlenül?). Dupla hajtáshoz a legjobb a régi 950-es, 750-es, stb váltók és súlyban is agyonverik a jelenlegi váltókat. Mostanában egyre inkább terjednek kéttányérhoz az outi váltók fordítóval és azok is hibátlanul teszik le-fel a láncot pedig 50+ fogas lánckerékhez készültek.

A sebesség mindent megold.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
a 9-eshez tervezett elsõváltók 44-48 foghoz vannak. nem elég lehatárolni.
ha a "váltód" alatt a váltókarra gondoltál, az okés. kart nem is kellene cserélni, de idegesitõ lehet, hogy ott van egy fokozat "feleslegesen" :)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Például a limitcsavarokkal beállíthatod 2 sebességesre a váltód.

Zoltat

Zoltat

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
26-28/40 duplára gondoltam elsõsorban. Közben persze felmerült más probléma is. Az még okés, hogy valószínûleg elmegy a 9-es lánc a dupla lánctányéron, de ráadásul az egész elsõváltó rendszeremet le kellene cserélnem. Ahogy mondod az átdobót is és a váltókart is. Csak 2-es váltókart nagyon nem találtam. Van az xt-nek 2-es de csak párban kapható a balos 10-sel, 2/9 es váltókarja nincsen. Egyedül a sramból találtam egy fajtát. Ahogy nézem elég költségesen tudnék váltani a 2-es lánckerekes verzióra, mert akkor tényleg le kellene cserélnem mindent a 2/10-es rendszerhez, és ahhoz most nincs kedvem :D Így hát marad egyenlõre a mostani 3/9-es, csak kap egy új xt hajtókart a kicsikém. Majd ha összegyûjtök annyi zsetont egy új paripára akkor majd lesz a 2/10-es.
De ha esetleg van még ötlet, javaslat a fentiekkel kapcsolatban, szívesen olvasom!

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Sziasztok!
Segítséget kérnék! Szeretném felújítani a hajtásrendszerem. Jelenleg 3x9 -es rendszert használok, többnyire xt szettel és a hajtómûvet szeretném lecserélni mert az egy sima deore. Nagyon szimpatikus számomra a 2-es nagylánckerék sor szintén az xt, esetleg az slx változatból. Fel tudom-e szerelni mûködõképesre? A 2-es lánckerekek kompatibilisek-e a 9-es lánccal? Kell-e változtatni a láncvonalon, tengelyhosszon, stb. Mire kell még figyelni a 2-es rendszerrel kapcsolatban?
Köszönöm!

22/32/rockring vagy 26/40 dupla hajtómûvet akarsz?
az új duplák tizeshez vannak, másféle elsõváltó is kell hozzá, de alapból szerintem elemegy a 9-es lánccal

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.883 hozzászólás
Jaja de mivan ha háttal ül a kerékpáros? :D

Különben nem is lehet elrontani, mert az egyik oldal jobb, a másik meg balmenetes, szóval nem lehet fordítva betekerni. Illetve egyszer azért belehet. :D

olahlali

olahlali

vendég

• fórumtag
  • 28 hozzászólás

...ahogy a kerékpáros a kerékpáron ül

köszi!

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
...ahogy a kerékpáros a kerékpáron ül

olahlali

olahlali

vendég

• fórumtag
  • 28 hozzászólás
sziasztok!

nagyon-nagyon láma kérdésem lenne: monoblokkot cserélnék éppen, de nem tudom eldönteni, hogy a monoblokkon feltüntetett jobb és bal oldali feliratot beépítésnél miként kell értelmezni. pl. a jobb oldalt hogyan nézzem, mintha ûlnék a bringán vagy mintha szemben állnék vele.
elõre is köszi a válaszokat.

Zoltat

Zoltat

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
Sziasztok!
Segítséget kérnék! Szeretném felújítani a hajtásrendszerem. Jelenleg 3x9 -es rendszert használok, többnyire xt szettel és a hajtómûvet szeretném lecserélni mert az egy sima deore. Nagyon szimpatikus számomra a 2-es nagylánckerék sor szintén az xt, esetleg az slx változatból. Fel tudom-e szerelni mûködõképesre? A 2-es lánckerekek kompatibilisek-e a 9-es lánccal? Kell-e változtatni a láncvonalon, tengelyhosszon, stb. Mire kell még figyelni a 2-es rendszerrel kapcsolatban?
Köszönöm!

arpo77

arpo77

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás
Sziasztok! Elõre is elnézést ha nagyon láma a kérdés de, az ilyen dolgokhoz nagyon nem értek...szóval van nekem egy ilyen hajtómûvem: Shimano Nexus Biopace Crankset NOS 170 Single 44t | eBay amibõl a balost egy kocsi rányomta a vázra és behajlott a váz felé. A szervizben leszedték és visszahajlították satuba fogva, nem lett olyan a formája mint elõtte volt de használható. A kérdésem az lenne, hogy milyen anyagból van ez a hajtómû, lehetséges hogy a hajlítástól elreped, vagy eltört, mert én ezt a mûanyag borítás miatt nem látom? Elõre is köszi a segítséget!

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Hát ha a kar mûködni fog, és a váz és monoblokk menete is passzol, majd gondolkodok váz cserén is! :) Ami marad a 2x8-as rendszer. Vátókar csere az sokba fájna...

Számold ki, hogy a hátsó váltó bírja-e:
(50-34)+(nagy_hátsó_lánckerék_fogszáma - kis_....) <= hátsó váltó kapacitása.
Erre Mjani01 azt mondja majd, hogy még ha nem is igaz az egyenlõtlenség, akkor is bírni fogja, mert a Sh hátsó váltókban sok a tartalék, próbálta :).
Emellett az elsõ váltónak is kompaktképesnek kell lennie, ha nem csalódom. Erre ld. Mjani01 :).

laciklon

laciklon

törzsvendég

• fórumtag
  • 969 hozzászólás

A régi országútidra veszed ezt a kart? Többet ér majd a kar, mint a bringa. :)

Hát ha a kar mûködni fog, és a váz és monoblokk menete is passzol, majd gondolkodok váz cserén is! :) Ami marad a 2x8-as rendszer. Vátókar csere az sokba fájna...
Élj a mának! Nem baj ha a pokolra jutsz, mert ott egy csomó haverral fogsz találkozni......

http://laciklon.fotoalbum.hu/index

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Köszi! A keresztbeváltásra nagyon figyelek! A montimon sem szokott elõfordulni.

A régi országútidra veszed ezt a kart? Többet ér majd a kar, mint a bringa. :)

laciklon

laciklon

törzsvendég

• fórumtag
  • 969 hozzászólás
Köszi! A keresztbeváltásra nagyon figyelek! A montimon sem szokott elõfordulni.
Élj a mának! Nem baj ha a pokolra jutsz, mert ott egy csomó haverral fogsz találkozni......

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!
Abban kérem a segítségeteket, hogy ez a hajtómû: Shimano FC-R600 hajtókar teszt, kerékpár, bicikli, ár
9-es lánccal mûködik-e? Hátul nyolcas sor van az országútimon, arra jó tudtommal a 9--es lánc. Mûködhetne együtt ez a rendszer?

Azonkívül, hogy amikor kistányérról keresztbe váltasz akkor beleér a lánc a nagytányérba, igen mûködni fog, még 8-as lánccal is.

laciklon

laciklon

törzsvendég

• fórumtag
  • 969 hozzászólás
Sziasztok!
Abban kérem a segítségeteket, hogy ez a hajtómû: Shimano FC-R600 hajtókar teszt, kerékpár, bicikli, ár
9-es lánccal mûködik-e? Hátul nyolcas sor van az országútimon, arra jó tudtommal a 9--es lánc. Mûködhetne együtt ez a rendszer?

forest

forest

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.146 hozzászólás
Új tapasztalatok:
A 2011-es torque-ben nem fér el középsõ tányérnak a 40-es,de a 38 is csak neccesen. A 26-os kistányér esetén a lánc beleér a váltókonzolba.
Most felraktam egy 24-est,de így meg a láncterelõbe ér bele egy kicsit a lánc. Bár ezen még lehet,h lehet állítani,de nem volt kedvem(se idõm) mégegyszer leszedni a hajtómûvet.
Szóval a 26/40-es kéttányéros variációt buktam. Vagy felszerelek egy 24/38-at, vagy egy 24/32/40-et. A 38-tól kicsit félek,h kevés. :(