Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

Mi lett az SLX agyakkal? Megvannak még? Vevõ lennék rá! :D

Már két éve cseréltem, elajándékoztam, elmondva a problémát, igaz az elsõnek semmi baja nem volt. :-)

Menj el pl. Bringavarázshoz, arra tippelnék, hogy tutira rendbeteszi a bajod. Nem ismerem, nem üzletfelem, de eddig kb. csupa jót mondott - mint jópár más „igazi kerékpárszerelõ” is, akit most nem tudnék mind fölsorolni.

(A vonatkozó vicc a real spot welder, azaz „igazi ponthegesztõ..." - szemben a nem egészen igazival, ha nem tudod és meglesz a megoldás, szólj, elmondom :).”)

Magam szeretnék a dolgok elé menni. Zsámbékon lakom, nem messze Bp.-tõl, így nem okozna gondot bevinni, ha a lánctányér csere nem hoz megoldást akkor beolvasztatom az egész bájkot. :-)
P.S.: ezt a ponthegesztõ izét nem vágom. :-I

Ridley Noah Fast 

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Hát amikor elkezdtem hajtani bizony 105kg körül mozogtam, de sosem ázott meg, a láncot és úgy az egész bicót ápoltam. Egy-egy nagyobb túra után még a küllõket is letörölgettem. :-) A tél nagy részét a nappaliban töltötte (a nejem örömére :-) ) Azért lett átépítve XT-re mert azt gondoltam talán tartósabb mint a szérián kívüli cucc, lehet, h tévedtem. Az XT szabadonfutó nekem is kattant már, szinte új korában, de összességében talán 2x vagy 3x hallottam az elmúlt két évben, elõtte SLX volt, azt azért kellett lecserélnem mert kezdett bizonytalanná válni a szabadonfutója.

Mi lett az SLX agyakkal? Megvannak még? Vevõ lennék rá! :D

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
megvettem a hg40-s láncot 2 ropiért, eddig 150 kilcsit mentem vele kb.

igazából nagyon elégedett vagyok, mert egyrészt a 3700 km-t futott soromon nem ugrik egyik fogaskeréken sem, másrészt nem rocog, szépen fut, tökéletesen vált

ha viszonylag tartós is lesz, akkor azt hiszem ez a bestbuy

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Köszi! Ezt még megnézem. Bár szétszedtem a hajtómûvet, de szerintem jó ötlet. Hosszú láncot használok, 115 szem plusz a patentszem. Persze SGS váltóm van. [...]

Menj el pl. Bringavarázshoz, arra tippelnék, hogy tutira rendbeteszi a bajod. Nem ismerem, nem üzletfelem, de eddig kb. csupa jót mondott - mint jópár más „igazi kerékpárszerelõ” is, akit most nem tudnék mind fölsorolni.

(A vonatkozó vicc a real spot welder, azaz „igazi ponthegesztõ..." - szemben a nem egészen igazival, ha nem tudod és meglesz a megoldás, szólj, elmondom :).”)

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

Lánc nem túl hosszú? Nekem akkor is ugrott teljesen új cuccokkal is hátul, amikor nem volt optimális a lánc hossza. Amióta kiveszek belõle annyit, hogy elõl nagytányéron, hátul a legkisebben lévõ láncnál a váltó kanala pont merõleges legyen a talajra, azóta semmi se ugrik.
De ugyanezt játszotta vele a shimano 6os racsni, kmc lánc, deore váltó, meg a hg40 lánc, alivio 8as sor, ugyanaz a deore váltó is. Ha túl hosszú a lánc, nem feszít jól a váltó, ha a másik állító csavarral nincs jól beállítva a felsõ görgõ helyzete akkor meg lehet, hogy túl kevés fogra kapaszkodik a lánc. A kettõ együtt már tud ugrást okozni akár új cuccnál is. Megjegyezném. Szerintem. Nem szentírás amit mondok, nincs mögöttem 20 év bringaszerelés, csak én ezeket tapasztaltam.
Nem tudom elképzelni, hogy 2 egymástól távol lévõ csorba fog miatt egy 36os (? trekking?) tányéron el tudjon ugorni a lánc.

Köszi! Ezt még megnézem. Bár szétszedtem a hajtómûvet, de szerintem jó ötlet. Hosszú láncot használok, 115 szem plusz a patentszem. Persze SGS váltóm van. A láncfeszesség állító csavar mûködése számomra nem teljesen világos. A Shimi szervizleírása alapján próbáltam beállítani, de szinte semmi változást nem látok, ha tökig be van csavarva, vagy ha ki van. De igazából ami nagy talány, h télen úgy raktam le a bicót, h semmi baja nem volt. Egy aprólékos tisztítás és a megfelelõ alkatrészek újrakenése után összeraktam, majd az elsõ 5 km után az elsõ emelkedõre már nem bírtam vele felmenni. A váltót és bovdenezést nem bántottam. Illetve a váltókanalat szedtem szét, de a test a helyén maradt. Görgõket letisztítottam, majd összeszereltem. Röviden ennyi az elõzmény. Volt még olajcsere a fékrendszerben, de ez nem igazán befolyásolja a mostani állapotot.

Ridley Noah Fast 

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Azt csak halkan mondom, hogy a belinkelt képek ugyan életlenek voltak de én nem láttam a fogaskerekeken hibát. A Shimano minden egyes fogat szeret megformázni, hajlítgatni, kimarni. Én régen Vuelta, Gephard, mostanában TA lánctányérokat veszek. Azokon nincs semmiféle váltást segítõ fogazás, hajlítás, bemarás, semmi. Minden fog egyforma, egyenes. Még sincs bajom a váltással.
Marci

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás
Hát amikor elkezdtem hajtani bizony 105kg körül mozogtam, de sosem ázott meg, a láncot és úgy az egész bicót ápoltam. Egy-egy nagyobb túra után még a küllõket is letörölgettem. :-) A tél nagy részét a nappaliban töltötte (a nejem örömére :-) ) Azért lett átépítve XT-re mert azt gondoltam talán tartósabb mint a szérián kívüli cucc, lehet, h tévedtem. Az XT szabadonfutó nekem is kattant már, szinte új korában, de összességében talán 2x vagy 3x hallottam az elmúlt két évben, elõtte SLX volt, azt azért kellett lecserélnem mert kezdett bizonytalanná válni a szabadonfutója.

Ridley Noah Fast 

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás

Na ma megint szuttyogtam a trekkinggel. Átraktam a kerekem egy másikba, igaz az 8 sebességes így a kazettát is cserélnem kellett. Azért tettem, h biztos meggyõzõdjem a szabadonfutó épségérõl. Hát ebben a felállásban nem ugrott a lánc. Ennyivel beljebb vagyok, legalább szabadonfutóból nem kell újat venni. Nem maradt más csak a középsõ tányér, esetleg a még a hátsó váltó. Az meg annyira toppon van szerintem, de lehet azért még rossz. A felsõ görgõ alig mozog oldalirányba, az alsó stabil, deformálás nincs rajta, rugók dolgoznak. Hát egyenlõre ennyi.

Lánc nem túl hosszú? Nekem akkor is ugrott teljesen új cuccokkal is hátul, amikor nem volt optimális a lánc hossza. Amióta kiveszek belõle annyit, hogy elõl nagytányéron, hátul a legkisebben lévõ láncnál a váltó kanala pont merõleges legyen a talajra, azóta semmi se ugrik.
De ugyanezt játszotta vele a shimano 6os racsni, kmc lánc, deore váltó, meg a hg40 lánc, alivio 8as sor, ugyanaz a deore váltó is. Ha túl hosszú a lánc, nem feszít jól a váltó, ha a másik állító csavarral nincs jól beállítva a felsõ görgõ helyzete akkor meg lehet, hogy túl kevés fogra kapaszkodik a lánc. A kettõ együtt már tud ugrást okozni akár új cuccnál is. Megjegyezném. Szerintem. Nem szentírás amit mondok, nincs mögöttem 20 év bringaszerelés, csak én ezeket tapasztaltam.
Nem tudom elképzelni, hogy 2 egymástól távol lévõ csorba fog miatt egy 36os (? trekking?) tányéron el tudjon ugorni a lánc.
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Márpedig a dzsuva, sarazás eszi meg legjobban a láncot és a fogsort. Az olyan nekik, mintha valami reszelõgépben lennének. Nekem általában valami nagyobb sarazás után ment tönkre véglegesen a rendszerem. Vagy legalább is az volt a kegyelemdöfés.
Marci

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.273 hozzászólás

A versenyzõ súlya, szeret-e pörgetni, hogy ápolta a láncot, sokat dzsuvázott-e, stb... Nehéz ezt megmondani.

hát nálam ami roszat kaphatott azt kapta. a dzsuvát kivéve.
(egy db lánc, nem pörgetõs ámde súlyos rider, mosva kb akkor volt mikor egyik vázról átkerült a másikra, kenve tf2-vel, meg stihl fûrészolajjal , soroljam még? :))
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

mondj azért ennél többet kéne bírnia szvsz a középnek is. (5K körül ugye, jól emléxem) még mindig csak a sajátomat tudom mondani, de cca 9K után még semmi baja nem volt, s az még a legendásan kopó közeptányérú xt hmû volt.

..ezért problémázom rajta, nincs benne 6k nál több. Bosszantó több dolog miatt is. Két éve egy vagyont adtam ki a hajtõmûért, arra gondoltam, talán tartós lesz. Kinézetre meg nem néz ki nagyon leharcoltnak, kivéve az a két vitatott fog. Így utólag polemizálva rajta szinte hihetetlen, h egy törött fog okozzon galibát, hisz nem azon az egyen van a nyomaték 100%-a. Ráadásul belinkeltetek olyan koszorút ami teljesen lekopott és nem ugrott rajta a lánc.

Azért írd meg, mi lett a végeredmény. (de most úgy néz ki, végig igazam volt :-)))
Látatlanban nehéz megmondani a tuttit, mint egy távgyógyító. És mi csak javasolunk, megoldani NEKED kell a dolgot.
Vagy beadod egy boltba, hogy oldják meg.

Persze megírom, szervizbe nem adom, már a végére járok. :-))

Ridley Noah Fast 

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
A versenyzõ súlya, szeret-e pörgetni, hogy ápolta a láncot, sokat dzsuvázott-e, stb... Nehéz ezt megmondani.
Amúgy, nagyon sokat romlott a Shimano minõsége. új XTR hátsó agyamban 4 ezer km-t bírt a szabadonfutó (az elsõ km-en már kattant!!) és eltört a 14mm-es tengelye is. XTR racsnimban elengedtek a szegecsek, így a fogaskerekek elgörbültek. (néhány hónap után kuka)
Én annyira nem lepõdök meg, hogy elkopott az a lánctányér.
Marci

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.273 hozzászólás
mondj azért ennél többet kéne bírnia szvsz a középnek is. (5K körül ugye, jól emléxem) még mindig csak a sajátomat tudom mondani, de cca 9K után még semmi baja nem volt, s az még a legendásan kopó közeptányérú xt hmû volt.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Azért írd meg, mi lett a végeredmény. (de most úgy néz ki, végig igazam volt :-)))
Látatlanban nehéz megmondani a tuttit, mint egy távgyógyító. És mi csak javasolunk, megoldani NEKED kell a dolgot.
Vagy beadod egy boltba, hogy oldják meg.
Marci

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás
..de, de, tegnap már fény derült az elsõre. Remélem ennyi lesz és elfelejthetem már ezt a rémálmot. Azért elég jól megosztotta a véleményekkel a társaságot. :-)

Ridley Noah Fast 

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
A középtányér szokott leghamarabb megdögleni, azon szokott leghamarabb ugrani a lánc. De azt már mondtam korábban is, hogy nagy csoda lenne, de legalábbis mázli, ha a lánctányért nem kéne cserélni.
A nagytányér sokat kibír, nagy felületen fekszik föl a lánc. A kis tányéron is tud ugrani a lánc de azt viszonylag keveset használjuk és azt könnyebb észrevenni, ha ugrik.
Azt azért nem értem, hogy nem tudod behatárolni, hogy elöl vagy hátul ugrik ?
Marci

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás
Na ma megint szuttyogtam a trekkinggel. Átraktam a kerekem egy másikba, igaz az 8 sebességes így a kazettát is cserélnem kellett. Azért tettem, h biztos meggyõzõdjem a szabadonfutó épségérõl. Hát ebben a felállásban nem ugrott a lánc. Ennyivel beljebb vagyok, legalább szabadonfutóból nem kell újat venni. Nem maradt más csak a középsõ tányér, esetleg a még a hátsó váltó. Az meg annyira toppon van szerintem, de lehet azért még rossz. A felsõ görgõ alig mozog oldalirányba, az alsó stabil, deformálás nincs rajta, rugók dolgoznak. Hát egyenlõre ennyi.

Ridley Noah Fast 

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

Az nem lenne jó megoldás, ha elvinnéd egy k.szervízbe a kerékpárodat ahol hozzáértõ emberek megoldanák a problémádat?
Végülis ki lehet cserélni minden alkatrészt, elõbb utóbb kiderül mi a gond....

Idáig is ezt tettem, Õk is elsõre a lánc és a hátsó sor cseréjét javasolták, ma amikor elvittem a lánckereket, a cserét javasolták. Azt gondolom, nem cicózok tovább, megrendelem a tányért és a szabadonfutót. Nincs már más amit cserélni lehetne, esetleg még a hátsó váltó. Kicsit bosszant, h látszólag egyszerû gépészeti dologról van szó és mégis megfoghatatlan a történet.

Ridley Noah Fast 

Big30

Big30

törzsvendég

• fórumtag
  • 522 hozzászólás
Az nem lenne jó megoldás, ha elvinnéd egy k.szervízbe a kerékpárodat ahol hozzáértõ emberek megoldanák a problémádat?
Végülis ki lehet cserélni minden alkatrészt, elõbb utóbb kiderül mi a gond....

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
mivel egy fog hiánya nem okoz ugrást, ezért maximum csak a csorbulást tudom elképzelni (azt is nehezen), mint probléma, ha fogakat nézzük

ergo, ha minden kiálló, vagy nagyon eldeformált fémet lereszelsz, akkor nem okozhat gondot az a fog

ilyen szintû megugrást eddig még csak végletesen elkopott hajtásrendszeren illetve hibás racsnin tapasztaltam