Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,178 posts
köszi. úgy látom, legjobban akkor járok, ha marad a gettó dupla megoldás. :)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

a (gyári) kéttányéros mtb hajtómûveknél a két lánckerék helyzete hogyan viszonyul a háromtányérosokhoz?

dupla___________tripla
kicsi_____________kicsi
nagy____________középsõ
-_______________nagy

vagy

dupla___________tripla
-_______________kicsi
kicsi____________középsõ
nagy____________nagy

esetleg
dupla___________tripla
________________kicsi
kicsi
________________középsõ
nagy
________________nagy

az ujabbake a harmadik megoldas, 50es a lancvonal. a korabbiak pedig az elso megoldas, atalakitott hajtomuvek voltak - jobb a lancvonaluk (kevesbe all keresztbe a lanc), viszont a vazak miatt korlatozott, hogy mekkora nagytanyert tudsz ratenni (a 36os sok esetben elfer, a 38as mar nem biztos).

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,178 posts
köszi!

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts
1. és 3. variációval találkoztam eddig, gyártó és típusfüggõ.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,178 posts
a (gyári) kéttányéros mtb hajtómûveknél a két lánckerék helyzete hogyan viszonyul a háromtányérosokhoz?

dupla___________tripla
kicsi_____________kicsi
nagy____________középsõ
-_______________nagy

vagy

dupla___________tripla
-_______________kicsi
kicsi____________középsõ
nagy____________nagy

esetleg
dupla___________tripla
________________kicsi
kicsi
________________középsõ
nagy
________________nagy

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

ennél alacsonyabbra nem tudom tenni. lehet egyébként, hogy egy félfordulat hátratekerés volt a ludas, rázós részen. utóbbi biztos, elõbbire nem emlékszem...
a váltóból a bovdenrögzítõ csavart is sikerült elhagynom, tehát teljes a siker! :) érzem, elõbb-utóbb ss lesz ebbõl, csak szedjem össze magam.

Látom, halmozod az élvezeteket! :)
Ha 1x10 lenne, lehet, hogy egy új, kuplungos Shadows+ váltó is segítene helyén tartani a láncot, utóbbihoz már kapható SLX és XT, viszonylag megfizethetõ áron. Sajnos 1x9-hez passz...
Elsõ terelõbõl van pár a piacon, MRP 1.x, E13 XCX sorozat, Blackspire Einfachx például. Sajnos mind 50 EUR felett, de inkább 70 EUR körül kapható. Amit linkeltél alább, milyen márkájú és milyen áron kapható?

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,178 posts
ennél alacsonyabbra nem tudom tenni. lehet egyébként, hogy egy félfordulat hátratekerés volt a ludas, rázós részen. utóbbi biztos, elõbbire nem emlékszem...
a váltóból a bovdenrögzítõ csavart is sikerült elhagynom, tehát teljes a siker! :) érzem, elõbb-utóbb ss lesz ebbõl, csak szedjem össze magam.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts

csak egy próbatekerés van eddig benne. már sikerült lerázni a láncot. :D

Menõ! :) Nekem szintén kész, de még a tesztkör elõtt vagyok. :) Váltó magasságával játszva még biztos lehet javítani a helyzeten valamennyit.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,178 posts
csak egy próbatekerés van eddig benne. már sikerült lerázni a láncot. :D

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
No milyen az 1x9, a váltó jól mûködött, mint láncterelõ?

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,178 posts
ilyet próbált már valaki? mennyire macerás beállítani, mennyire tartja helyén láncot?

Feltöltött kép

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts
Na, vettem egy valóban 113mm-es Acor monoblokkot (BB-2101), beépítettem a MBK-ba, szimmetrikus, happy. Könnyebben is forog, mint az újrafelhasznált Shimano (BB-LP27), annak tényleg lehet valami szorulása... Nomeg nem is 113mm-es, nem tudom, honnan vettem, hogy az. Inkább 118mm, ami úgy néz ki, hogy jobbra kb. annyit lóg ki, mint a 113-as, balra meg többet. (Hogy ez mire lehet jó? Ha a lánckerékoldalon lenne hosszabb, azt még érteném...)
De van más furcsaság is: A kiszerelt tengely 3H jelû, a SB adatbázis szerint 113mm-es. A boltban lévõ táblázat szerint viszont a 3H a 110mm-t jelöli. A tengely fizikailag, tolómérõvel mérve 113mm-es. Ellenben az õ táblázatukban benne van a 3SS, ami meg nics SB-nál, de rápillantva a táblázatra, úgy néz ki, tényleg a birtokomban lévõ erõsen aszimmetrikus 121,5mm-es darabot jelöli...
Szóval könnyen bele lehet futni ilyesmibe. Csak a legtöbben észre sem veszik, hogy belefutottak, mert egy váltós bringán 1.5mm láncvonal-eltérés nem tûnik fel, tekersz egy felet az elsõ váltó bowdenfeszítõjén, oszt' jól van. Vagy azt se, hogy a láncvonal ugyan ugynaz marad, csak a bal pedál 5mm-el kijjebb kerül...
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

raczkri

raczkri

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Szerintem cserélj váltóbowdent. (csak nem Jagwire van most?) shimano vagy sram jó.

"Mindenekelõtt nem vagyok rutinos kerékpár szerelõ...
Hátsó váltó beállításánál az a gondom, hogy ha a kicsi fogaskerekekhez állítom a bovden feszességét, akkor a nagy fogaskerekeknél már nem igazán passzol. Ha a nagyhoz állítom, akkor lefeleváltásnál a legkisebbekre már nehézkesen teszi le a láncot.
(kicsit olyan, mintha a 8 fokozat helyett mondjuk 7,5 fokozatot fogna át a váltó, és vagy ez a széle vagy az a széle nem passzolna)

Hogyan tudok állítani, mi lehet a gond?"

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Melyik a tartósabb 32es acél középtál, a deore ami "sima" acél vagy az slx ami kompozit-acél?

a deore olcsó és nagyon jól bírja, az enyémbe most van vagy 12-13.000 km nettóban (csak azt használom az esetek 99,9%-ban) és még nem tûnik különösebben kopottnak

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

Melyik a tartósabb 32es acél középtál, a deore ami "sima" acél vagy az slx ami kompozit-acél?

Szerintem az acél anyaga, felületkezelés ugyan az, a mûanyag miatt ugyan abban a súlyban maradt mint egy alu.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,275 posts
mindenképp az x9, mert akkor mindjárt cserélhetsz váltókart is....

mellesleg ez lett vón a +felelõ topik :

http://forum.bikemag...2/index310.html
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

B13

B13

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
Hy!
Rock Machine Cyclone 50-es bringámon le szeretném cserélni a hátsó váltót. Most egy Shimano Deore van fent. Kiszemeltem egy Shimano Saint-et és egy Sram X9-est. Szerintetek melyik érné meg a legjobban???

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts
Az még érthetõ, hogy aszimmetrikus a monoblokk, hiszen a hajtómûvek is aszimmetrikusak, hiszen az egyik oldalt pl. szokott lenni lánckerék, a másikon meg nem... A kettõnek együtt azért illene szimmetrikusnak lenni, még ha ezt nem is feltétlenül érezni a gyakorlatban. Úgy látszik, nem megy minden mindennel, még azonos tengelyhossz, azonos csapágyház-méret és azonos taper esetén sem. Ez a hajtómû úgy látszik, szimmetrikus tengelyt kívánna.
(FC-A350 amúgy, elvileg az "Exage Action" szetthez tartozna, de úgy látszik, nem létezik, eszerint pl nem, pedig elég sokmindent ismer: Shimano Group Overview )
Ahol írják, hogy milyen hajtómûhöz milyen tengelyhossz kell, ott sem írják, hogy az szimmetrikus, vagy aszimmetrikus: http://ebike.hu/down...6d4231a30d.pdf/
Ahol pedig monoblokkot árulnak, ott sem specifikálják, hogy melyok oldalra mennyit lóg ki a tengely.
Minél inkább belemászom egyébként a témába, annál jobban meg vagyok keveredbe, inkább le se írom, hogy mikbe futottam bele.
Ha kívánod, egyébként lefényképezek neked egymás mellett két azonos hosszúságú tengelyt, ahol a hosszhoz képest durván máshol helyezhednek el a "gallérok" a csapágygolyóknak. A kettõ közti különbséget biztos megéreznéd te is...
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,883 posts
Miért fontos amúgy, hogy tök szimmetrikus legyen a dolog? Ha a monoblokkok 90%-a nem az, akkor biztos van valami oka. Pár mm-t nem érezni szerintem hajtás közben. Nem is értem egyébként, hogy mi a pláne abban, hogy egy váltós gépen ennyit szöszölni a láncvonallal. Sõt, általában örülni szoktak az emberek, ha sikerül beljebb rakniuk a lánctányérokat. (mondjuk lehet a régi gépen hátul kintebb van a racsni közepe)

Amúgy ha egy mérettel keskenyebb monot raksz be, akkor hézagológyûrûkkel a jobboldalon lehet játszani. És akkor akár szimmetrikus is lehet.