Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 hozzászólás
Lehet, hogy érdemes lenne láncnyúlásmérõvel megnézni, de egy collos beosztású tolómérõvel is érzékelhetõ már 1%, illetve amikor pucolod a láncot a henger alakú görgõ érezhetõen (1 mm) mozog .... (Egyébként, az egysebességes láncok néhány ezer km-t bírják).

Azon is nagyon csodálkozom, hogy az elsõ lánc a hajómûved lánctányérját elkoptatta. Az szokott az utolsó lenni - elõször a lánc kopik el, utána a hátsó fogaskerék és csak a végén az elsõ. Ha tényleg elkopott nem egyszerûbb lenne csak a kereket hátrébb vinni (esetleg kivenni egy láncszemet) és amikor minden elkopott, akkor cserélsz mindent?

De a kérdésedre válaszolva: vagy méregdrágán veszel egy speciális SS hajtómûvet, vagy szerezz egy olyan hajtómûvet, amiben cserélhetõek a lánctányérok és tartalmaz egy 38-as tányért. Rövidebb lánctányércsavar alkalmazásával megoldható, hogy csak 1 tányért fogatsz fel a hajtómûre. (Ez után, ha kell a tengelyhosszat megváltoztatod.) pl nézd meg ezt a videot How to Build a Single Speed Bike #6-Single Speed Crankset - YouTube

A súllyal nem érdemes foglalkozni, a bringád elég nehéz, annak minegy, hogy ca. 200g-al könnyebb a hajtómû vagy sem.

Update: Mennyit mész egy évben?

BGery78

BGery78

vendég

• fórumtag
  • 53 hozzászólás
Hát sok jót nem olvastam errõl a láncról, azt írják sokan, hogy nagyon nyúlik. Lehet hogy át kéne térnem a szíjhajtásra? Csak nem tudom, hogy a Nexus 8-hoz hol lehet kapni bordásszíj tárcsát, és a hajtómûre valót is. Meg ehhez még a vázat is meg kéne vágni. Hát nemtom. Valami extrém erõs lánc kéne, és akkor nem lenne sokáig gond vele.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Hát, nem tudom. Haverom a Rohloff-hoz Sram pc1 egysebis láncot használt. De néha azt is kellett persze cserélni. Használj több láncot te is és cserélgesd õket rendszeresen !
Marci

BGery78

BGery78

vendég

• fórumtag
  • 53 hozzászólás
Szerintem nem mozdult el, mert akkor látszódna a fényezésen, hogy arrébb került a kerék. Ugyanott van, ahol a szervízben berakták a kereket, az viszont látszik a fényezésen. Egyébként KMC láncom van, a típusát sajnos nem tudom. Egyébként patentszemet sem látok rajta, és olyan csapot sem ami másképp nézne ki mint a többi. Nem tudom hogy hol rakták össze a láncot amikor felkerült a bringára.

Szerk: Kimentem most megnézni tényleg nem mozdult el a kerék.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Nem lehet, hogy elmozdult a hátsó kereked ? Ennyit nem nyúlhat a lánc néhány km alatt.
Marci

BGery78

BGery78

vendég

• fórumtag
  • 53 hozzászólás
Sziasztok! Újra szeretném a segítségeteket kérni. Sajnos megint kiderült, hogy a gyártók magasról tesznek az ember fejére, és a bringaépítés náluk abból áll, hogy berakják a legolcsóbb és legrosszabb minõségû cuccokat a bringákba, és azt adják el jó borsos áron. Az én szeretett agyváltós Gepida Reptila 500-asomról van szó. Ez majdnem egy 200-ezres bringa újonnan. Gondolom ezzel nem mondtam újat viszont megint probléma adódott vele.

Szóval azt vettem most észre, hogy a lánc (szerintem) kinyúlt mint a gatyamadzag. Ezt onnan vettem észre, hogy ha a lánc tisztításakor megmozgattam a láncot föl-le, akkor régebben kb csak 1cm-t mozgott. Most meg kb 3cm-t. Ja és simán le tudom venni a láncot anélkül, hogy megbontanám a hátsó villát. A két tisztítás közt kb. 40-50km tekerés történt. Szóval az volna a kérésem, hogy kérlek ajánljatok nekem valami bitang erõs traktorláncot, ami nem nyúlik ki ilyen rövid idõ alatt. (113kg vagyok, kérlek valami jó erõset javasoljatok nekem) Köszi.

Ha már a hajtómûnél tartunk akkor azt szeretném még kérni, hogy légyszi ajánljatok nekem egy négyszögtengelyes hajtómûvet is, amelyen 38 fogas hajtómû fogaskerék van. Szerintem ez a Prowheel hajtómû sem egy oroszlán azonkívül nehéz mint a dög, legalább két kiló, mert acélból van. A láncvonalra kell esetleg figyelni? Ha szükségetek lenne erre az adatra, akkor megmérem szívesen, csak kérlek mondjátok el, hogy mettõl meddig tart a láncvonal , vagy hogy kell lemérni. A Nexus 8 agyváltón még jó a fogaskerék. Elõre is köszi a segítségeteket.

czanga

czanga

törzsvendég

• fórumtag
  • 563 hozzászólás
Énis így tippeltem, hogy nem fogja átfogni. Köszönöm!

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
A 48-22-t szerintem nem tudja átfogni egyik váltó sem. 48-as nagytányérnál legalább 26-os legkisebb lánckerék kellene.
A B terv jobban hangzik.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

czanga

czanga

törzsvendég

• fórumtag
  • 563 hozzászólás
Sziasztok.

Adott egy régebbi bringa , négyszög tengelyes 22-32-42-es kiosztásújtómûvel. Amennyiben a nagyot cseréljük egy 48-as tányérra pl, az okozna gondot a váltásban? Természetesen beállítom az elsõ váltót, de gondoltam rákérdezek, mert az is lehet egy shimano hajtómûre cseréljk inkább 28-38-48-as kiosztással, ha ezzel gondunk lenne.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás
BB 30-as rendszernek van valamilyen tudott nyûgje?

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Ne akarj nem Shimano-t. ;)

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

pauly

pauly

vendég

• fórumtag
  • 90 hozzászólás
Hali!
Monoblokkot szeretnék cserélni.Az érdekelne hogy márkák között lehet eltérés?Tehát ha eddig shimano 113-as volt,akkor bármilyen márkából jó a 113-as a láncvonal szempontjából?Nem lesz eltérés?
Köszi!

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 hozzászólás
Elvileg mindennek mûködnie kell: a láncvonal (normál esetben) mindkettõnél 50 mm, 22/32/44 mindkettõ, az elsõ váltót természetesen be kell állítanod

rothar

rothar

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás
Üdv!

Hajtómûvet szeretnék cserélni középcsapággyal együtt, segítenétek hogy mire kell figyelnem a vásárlásnál, láncvonal stb. ? Konkrétan van-e valami ami nem illeszkedhet a rendszerbe?

FCm 442-t cserélnék egy ilyenre: Shimano Deore XT ’08 (FC-M770) hajtm (#4927) - Kerkpr-Outlet - webruhz, webshop

Köszi.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem, mégpedig olyan ügyben, hogy volna egy PUCH Clubman outi jó áron. Viszont nekem a régi típusú váltórendszer (alsó csövön elhelyezett váltókar) nem jön be, így a váltókart cserélném fékváltókarra, de ahogy néztem a legkisebb sebesség amit tudnak kezelni az 7, de a bicón 5ös racsni van. A kérdés az hogy az eredeti agyra tudok e rakni 7es racsnit (hogy kell megnézni) vagy agyat kell cserélni, persze csak ha befér a villák közé.

Remélem érthetõen írtam le. :)
Segítséget elõre is köszönöm.
Üdv: komporio

egyébként az ilyen régi túragépeket nem éri meg pátyolgatni sajnos. Inkább ne vegyél olyat, apróban 40-50ért néha egész kellemes fékváltókaros darabok vannak, igaz, általában valami alapabb csõszettbõl (oria tt09, aelle). De még azok is jobbak a clubmantõl, amibõl én még csak préselt lemezpapucsos, széles acélfelnis, dinamó-sárvédõ-csomagtartó-ékes hajtókarú szerzeményeket láttam, 120 körüli hátsó sarutávval. zsákutca. :(

nagylaci32

nagylaci32

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás
Nem értek annyira hozzá, de szerintem nem lehet 5ös helyére feltenni a 7es sort. Egyébként is elég sok mindent kéne cserélni rajta ahhoz, hogy fékváltókarosként JÓL mûködjön. Feltételezem, hogy a váltókat le kell cserélni, elõfordulhat, hogy a fékeket is, valamint új agynak valószínûleg más a villasaru távolsága, mint a réginek. => nem biztos, hogy megérné megvenni. Talán jobban járnál, ha egybõl egy használt fékváltókaros paripát vennél.

komporio

komporio

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem, mégpedig olyan ügyben, hogy volna egy PUCH Clubman outi jó áron. Viszont nekem a régi típusú váltórendszer (alsó csövön elhelyezett váltókar) nem jön be, így a váltókart cserélném fékváltókarra, de ahogy néztem a legkisebb sebesség amit tudnak kezelni az 7, de a bicón 5ös racsni van. A kérdés az hogy az eredeti agyra tudok e rakni 7es racsnit (hogy kell megnézni) vagy agyat kell cserélni, persze csak ha befér a villák közé.

Remélem érthetõen írtam le. :)
Segítséget elõre is köszönöm.
Üdv: komporio

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
láncbontó préssel

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

becogi

becogi

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Hali.Segítséget szeretnék kérni.Vettem egy új láncot.A stiftet mivel tudom a helyére nyomni?

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Köszönöm a segítséget!

Szívesen!
itt megnézheted úgy látom a Crossride nem ugyan az a rendszer a tengelyét illetõen, de a szabadonfutó az igen.

Mavic Wheel Identification chart