Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Szóval azt mondod, hogy a lánc csere-bere csak annyiból jó, hogy a lánckereket később fogják a megnyúlt láncok elbarmolni?

Mindenesetre akkor vagy brigéciolban csak gyors átkefe lesz, vagy trisóban egy 5-10 perces ázás, hogy a külsejéről tuti lejöjjön minden genya. (bár a fene tudja, lehet, hogy ezzel is kimosom majd a csapágyakat)

Mind1, meglátjuk.

A Sunrace + SRAM összekötő szemes történetre külön kíváncsi leszek :)

Nem, a tisztítás módjára értettem. Bár én épp az ellenkezőjét tanácsoltam, hogy ártalmatlan anyaggal (szappanos víz)  érdemes mosni. Ha már mindenképp vegyszerbe rakod, akkor én már teljesen kiáztatnék belőle mindent, mert ha a régi kenőanyaggal keveredik, kitudja milyen kutyvalék lesz. Brigéciolos mosás után ajánlatos szappanos vízzel többször nagyon alaposan kiöblíteni a láncot (a csapok között is) és úgy leszárítani, mert a benne maradt oldószer újra feloldódhat kenésnél. (Itt jön a benzin, ami elpárolog, de mindkettő nagyon káros.) Ha pedig nem rozsdamentes a lánc, akkor a víztől rozsdásodni fog, ami nem jó (nekem csak rozsdamentesek vannak), ezért írtam, hogy a száraz tisztítás sokszor a legyorsabb és legcélravezetőbb.

A lánc cserebere alatt gondolom a láncok forgatását értetted. Elvileg igen, most fogom megpróbálni 3-3 lánccal mindkét bringámon. A kilométer alapján történő csere helyett azzal a különbséggel, hogy nyúlás alapján fogom cserélni.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Gyakorlatilag teljesen mindegy, minden lánc ugyanannyit bírt. Ebből arra következtetek, hogy a kenésen van a hangsúly. Mégis azt gondolom, hogy a vegyszeres mélymosás többet árt neki, mintha hagynád az egész hercehurcát a csudába, ráfognál egy rongyot és megtekernéd néhányszor hátra a láncot (vagy ha van rendes láncmosód, akkor szárazon azzal is), ronggyal/kefével letisztítanád a fogaskerekeket és beolajoznád.

Szóval azt mondod, hogy a lánc csere-bere csak annyiból jó, hogy a lánckereket később fogják a megnyúlt láncok elbarmolni?

Mindenesetre akkor vagy brigéciolban csak gyors átkefe lesz, vagy trisóban egy 5-10 perces ázás, hogy a külsejéről tuti lejöjjön minden genya. (bár a fene tudja, lehet, hogy ezzel is kimosom majd a csapágyakat)

Mind1, meglátjuk.

A Sunrace + SRAM összekötő szemes történetre külön kíváncsi leszek :)

RelakS módosította - 2014. március 07. - 23:11

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Eddig én is ezt csináltam, aztán 800km után kuka a lánc + sor (késő reagálás)

Aztán lehet, hogy csak simán a lassú tempójú hajtásom ölt meg mindent, és ha megtanulok pörgetni, homokkal beszórva is tovább tartana a lánc :)

Közben módosítottam, nem voltam elég gyors. :) Szerintem nem attól. Minden módszert végigpróbáltam, a zsíroldós mélymosástól a szappanos vízen át a csak szárazon kefével/ronggyal tisztításig. Gyakorlatilag teljesen mindegy, minden lánc ugyanannyit bírt. Ebből arra következtetek, hogy a kenésen van a hangsúly. Mégis azt gondolom, hogy a vegyszeres mélymosás többet árt neki, mintha hagynád az egész hercehurcát a csudába, ráfognál egy rongyot és megtekernéd néhányszor hátra a láncot (vagy ha van rendes láncmosód, akkor szárazon azzal is), ronggyal/kefével letisztítanád a fogaskerekeket és beolajoznád.

freddyke módosította - 2014. március 07. - 22:53

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Nekem a vegyszerek lakásban semmiképp sem jöhetnek szóba, egyrészt a szag miatt, másrészt lefolyóba nem engedném. A másik, hogy a környezetre plusz magára az emberre nagyon károsak. Harmadik, mélyen kimossa a kenőanyagot a csapokból, amíg a friss kenőanyag oda nem ér (ez lehet kilométerek kérdése), a lánc fokozottan kopik. Nekem még mindig a park tools láncmosó + kefe, akár szárazon vagy ha alapos munkát akarok szappanos vízzel vált be a leginkább. Igaz, utána meg kell várni amíg megszárad, de patyolat tiszta, nem károsítottam a környezetet sem magamat a vegyszerekkel.

Eddig én is ezt csináltam, aztán 800km után kuka a lánc + sor (késő reagálás)

Aztán lehet, hogy csak simán a lassú tempójú hajtásom ölt meg mindent, és ha megtanulok pörgetni, homokkal beszórva is tovább tartana a lánc :)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Nekem a vegyszerek lakásban semmiképp sem jöhetnek szóba, egyrészt a szag miatt, másrészt lefolyóba nem engedném. A környezetre plusz magára az emberre nagyon károsak. Mélyen kimossa a kenőanyagot a csapokból, amíg a friss kenőanyag oda nem ér (ez lehet kilométerek kérdése), a lánc fokozottan kopik. Nekem még mindig a park tools láncmosó + kefe, akár szárazon vagy ha alapos mosást szeretnék csinálni, akkor szappanos vízzel vált be a leginkább. Igaz, meg kell várni amíg megszárad, de patyolat tiszta, nem károsítottam a környezetet sem magamat a vegyszerekkel.

freddyke módosította - 2014. március 07. - 22:44

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Ha már beolajozod, akkor az nem fog rozsdásodni.

A beolajozás alatt a görgőkre 1-1 csepp olajat értettem. Ettől még a láncszemek maguk szárazok maradnának.

Mind1, először is össze kéne rakni a hajtásláncot, mert az új alkatrészek megvannak, de még nincsenek felrakva, a régi soron meg induláskor ugrál a lánc, mint akit csikiznek :]

Szóval majd meglátom, hogy mit fogok csinálni. A benzines mosástól is fázok kicsit, mert nem tudom, a PET palack és a benzin mennyire szeretik egymást. Nem akarok tűzijátékot B)

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

szóval beolajozom, és pl a SRAM-ot visszateszem a pöpec kis dobozába :D

Bár inkább a fürdőt fogom szerintem választani, mert a régi (kinyúlt) láncomat sikerült úgy megmosni, hogy most barna a rozsdától B)

Ha már beolajozod, akkor az nem fog rozsdásodni.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Amúgy az is jó lehet, h pucolás beolajozod azzal, amivel szoktad használni, és beteszed vmi tiszta zacsiba.

szóval beolajozom, és pl a SRAM-ot visszateszem a pöpec kis dobozába :D

Bár inkább a fürdőt fogom szerintem választani, mert a régi (kinyúlt) láncomat sikerült úgy megmosni, hogy most barna a rozsdától B)

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Köszönöm mindkettőtöknek.

Amúgy az is jó lehet, h pucolás beolajozod azzal, amivel szoktad használni, és beteszed vmi tiszta zacsiba. Én egy kicsit túlspirázom a dolgokat, már többen mondták, de ha egy 7 éves bicajra van, h azt mondják, h új, akkor nekem megéri. :)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Köszönöm mindkettőtöknek.

Ez a formalinban ... :mellow: ... izé ... olajban áztatva tárolás itthon nekem is eszembe jutott már (nesteás üveg van elég ^^), de így, hogy te is mondod, ncc1701, így már biztosabb vagyok a dologban :) Szerintem ez lesz a megoldás, köszönöm :)

Bikertigger, ennyibe kerülne egy spré, hogy 400ml-ben a fajlagos ára csak a fele ugyanannak az olajnak? :o :lol:

RelakS módosította - 2014. március 07. - 21:19

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.273 hozzászólás

Viszont a Lube & Corr fajlagosan olcsóbb.

Gondolom ha vékonyan bevonom vele az egész láncot, majd zárt dobozba elrakom, akkor nem szárad ki, nem rozsdul, úgy általában nem megy tönkre.

Ha rosszul mondanám, nyugodtan javíts ki :)

turbo is van 400ml-esben.

http://ebike.hu/term...ray-400ml-olaj/

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Most, hogy több láncom van, mint fülem, nekiállok én is csereberélni.
Aki ugyanígy több láncot használ, az leszedés után hogy kezel?
Mosás az alap. Nemtudom én benzin/brigéciol/trisó, valami kihozza a szmötyit, majd leöblít/megszárít. Utána? Az, ha a görgőket megolajozom szerintem még nem védi meg a láncot a rozsdától. Esetleg valami olcsó olajban átfürdetni (a gyári dobozban is olajos a lánc ugyebár), és úgy tárolni, majd használat előtt láncolajjal megolajozni a görgőket?

Jelen. :)

Láncbontó szem alap. Leveszem, palackba be, 2-3dl benzin, összeráz, kiakaszt. Ezután beteszem egy 5w40-es motor olajat tartalmazó bödönbe. Hogy ellepje az olaj a tiszta láncot. Használat elött lemosom benzinben, kiszellőztetem, majd felszerelem, és tf2...

ncc1701 módosította - 2014. március 07. - 17:54

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás
Viszont a Lube & Corr fajlagosan olcsóbb.

Gondolom ha vékonyan bevonom vele az egész láncot, majd zárt dobozba elrakom, akkor nem szárad ki, nem rozsdul, úgy általában nem megy tönkre.

Ha rosszul mondanám, nyugodtan javíts ki :)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.273 hozzászólás

Mosás az alap. Nemtudom én benzin/brigéciol/trisó, valami kihozza a szmötyit, majd leöblít/megszárít. Utána? Az, ha a görgőket megolajozom szerintem még nem védi meg a láncot a rozsdától. Esetleg valami olcsó olajban átfürdetni (a gyári dobozban is olajos a lánc ugyebár), és úgy tárolni, majd használat előtt láncolajjal megolajozni a görgőket?

pl

http://ebike.hu/term...orr-400ml-olaj/

de akár a turbo is elég

http://ebike.hu/term...ray-100ml-olaj/

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Taximi

Taximi

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás

Sziasztok!

Van egy Capriolo Flying Machine cruiserem  és szeretném átalakítani a hajtását. Gyárilag "Z" hajtókaros a meghajtás, de az agyban lévő svédkosarat tartó váll elkopott, ezért nem túl egészséges a hajtás. Kérdésem az lenne h valakinek volt hasonló esete? Esetleg monoblokkal megoldható? 

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

esetleg kérdez azért rá náluk emailben, biztos, ami biztos.

Van zuglóban a cég körül egy bicajos bolt, ahonnan szoktam ezt-azt venni, írtam nekik, képeket elküldtem, azt mondták van raktáron alkatrész. Ezt inkább megveszem tőlük. :)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.170 hozzászólás

Kisherceg: köszi a tippet, méretek szerint elvileg jó lehet. Meg is rendelem, meglátom. :)

Verti: Neked is thx. Amúgy az vele a baj, h kezd kopni. Fotón nem látszik, de a fogakon igen. Új a lánc, új a hátsó sor (najó, van bennük 2500km, láncban fele, mert cserélem őket), új a nagy lánctányér, inkább cserélem ezt is, mielőtt koptatná a láncot.

esetleg kérdez azért rá náluk emailben, biztos, ami biztos.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Kisherceg: köszi a tippet, méretek szerint elvileg jó lehet. Meg is rendelem, meglátom. :)

Verti: Neked is thx. Amúgy az vele a baj, h kezd kopni. Fotón nem látszik, de a fogakon igen. Új a lánc, új a hátsó sor (najó, van bennük 2500km, láncban fele, mert cserélem őket), új a nagy lánctányér, inkább cserélem ezt is, mielőtt koptatná a láncot.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Az az átmérőjű kör amelyen a lánctányér csavarok középpontjai elhelyezkednek. Esetedben ez 104 és 64. De mi a baj azzal a tányérral amit fotóztál?

http://www.kurbelix....ung_FC-M470.jpg