Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts

XT (fc-m76o) 44T-s nagytányér pótlására lx (m58o) vagy slx (m66o) ideálisabb?

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Motor olaj motorba való nem láncra. Pont az a baj vel, hogy amilyen gyorsan bele megy a szemekbe olyan gyorsan távozik is onnan. A TF2 láncolaj egyenesen szar szerintem. Az inkább való csavar lazítónak. Kb 40 km-t bír ki száraz országúti körülmények között. Arra jó, hogy kimosson mindent a láncból. Egyébként ez egy fórum nem a szentírás. Te is ezerszer leírtad a benzinmosós áztatós láncmosós hitvallásodat, szíved joga. Neked senki nem mondta, hogy ne terjesszél hülyeségeket. SZERINTEM :D

Ja, de én nem is írok olyat, h az olaj nem megy be a csapok közé, mikor tapasztalom, h bemegy. :) Tf2-őt más meg dícséri, hitvallás. Én 200km után is, mikor áttöröltem a láncot, olajos lett a rongy, ergo nem száradt le róla. :)

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

Motor olaj motorba való nem láncra. Pont az a baj vel, hogy amilyen gyorsan bele megy a szemekbe olyan gyorsan távozik is onnan. A TF2 láncolaj egyenesen szar szerintem. Az inkább való csavar lazítónak. Kb 40 km-t bír ki száraz országúti körülmények között. Arra jó, hogy kimosson mindent a láncból. Egyébként ez egy fórum nem a szentírás. Te is ezerszer leírtad a benzinmosós áztatós láncmosós hitvallásodat, szíved joga. Neked senki nem mondta, hogy ne terjesszél hülyeségeket. SZERINTEM :D

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Már leírtam, de mégegyszer, mielőtt elterjed a tévhit. Többektől hallottam, akik már nagyon régóta bringáznak és szerelőtől is, hogy a csapokból a kenőanyagot (olaj, zsír, bármi) nem jó kimosni, mert utána a friss kenőanyag lassan és nehezen jut el a kenési pontokra, aminek fokozott kopás lesz a vége. Gondolom Coldi is erre célzott. Ezért én nem díjazom a lánc mélymosását, a vegyszerek (benzin, brigéciol, stb.) százezerszer károsabbak a környezetre és saját magukra is mint egyesek gondolják. Ha már mindenképp mosni "kell", van olyan láncmosószer, ami után rögtön lehet olajozni és környezetbarát és van egy rakás biológiailag lebomló környezetbarát zsíroldó, illetve a szappanos víz szinte ingyen. A szappanos víz nem viszi ki a csapokból a kenőanyagot, de csak rozsamentes lánchoz ajánlom vagy csak akkor ha utána tűző napon vagy valamivel kiszárítható a lánc különben szárítás közben megjelenik a láncon a felületi rozsda. Én olyan kenőanyagot használok, amivel a lánc nem veszi fel a koszt annyira és szárazon is tudom tisztítani a fogaskerekekkel együtt, nem mondom hogy mindenki csinálja így, de egy csomó hercehurcát elkerülök, időt spórolok és szerintem még a lánc élettartamának is jobb, több idő marad bringázni. De mindenki úgy csinálja, ahogy akarja.

Meg a kicsi tökömet megy be nehezen a csapokhoz az olaj. :) Be is b@szna, a finom olaj rögtön bekúszik mindenhová. Kicsit gondolkodjatok már, mielött hülyeségeket írtok! Kocsiban láttál már olajat? Fogdoss meg egy 10w40 olajat, hát annak milyen viszkozitása van egy szinte műszerolajszerű láncolajhoz képest? Esetleg -10 fokban? -20 fokban? -40 fok körül az olyan, mint a méz. És mégis bemegy mindenhová. Ha a tf2 nehezen megy be oda, akkor a benzin is nehezen kerül be. :) Szóval, veszélyes neten alaptalanul leírni mindenfélét, mert a többi is átveszi azt, ne terjesszünk alaptalan dolgokat, ha lehet. Ja, ezt bizonyítani is tudom, használok sram láncbontó szemet, aminek a tengelye olajos olajozás után! Másmilyen nem is lehetne, ergo bőven bejut az olaj oda...

Benzin károsságára annyit, h én magam (nem vagyok rá büszke, de munka az munka) havi 120-140L-t égetek el belőle a kocsiba. Évente jó ha 1-2dl párolog el láncmosáshoz, ha ez káros, akkor remélem, h ez a legnagyobb káros ténykedésem. :) Mosás után vissza kell önteni a bödönbe, lezárni, és leülepszik.

Vizes valamivel én nem illetném a láncot. Brigeciol sem az igazi, mert lassan tűnik el, és igazából le kell mosni, autószerelő span is felesbe keveri petróleummal, h jó legyen ilyesmire.

Amúgy pontosan 5 perc lepucolni a láncot a módszeremmel. Nekem ennyi 50km után is belefér. :) És ha más nem, szép tiszta a hajtás, nem utolsó szempont, mert én kocsiban szállítom a bicajt, nem kenek vele össze semmit. Még magamat sem. Mai napig, 2 év után is újszerűek a láncaim, csillog-villog.

Edited by ncc1701, 2014. March 09. - 09:19.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

A Deorevel az a baj, hogy piszok nehéz és bár nekem nem versenyre kell, de akkor is nagyon érezhető. Azzal, hogy sokat kibír egyetértek. A Hope Pro 2 agyakra sajnálnám rátenni még az SLX-et is 3 tartóbakkal, ezért van rajta 6 tartóbakos XT. Persze lehet rá venni acél kazettatestet, de sokára térülne meg vagy talán sosem.

Egyetértek, hogy a láncon levő gyári, kiváló minőségű kenőanyagot (kapásból) kimosni nem egy bölcs dolog. Több száz kilométeren át kiváló kenést biztosít.

Ahogy Coldi írta, országúton szerintem is sima ügy leredukálni a lánctisztítást a semmire vagy egy rongy szoros ráfogására és a hajtókar hátrafelé tekerésére (többektől hallottam). Terepen, ahol kap vastag port (rosszabb mint a sár), sarat, más egyebet, ami előbb-utóbb ropog a láncban, ráadásul így az újrakenéssel is csak bevisszük a szennyezést, a tisztítást valahogy meg kell oldani.

Már leírtam, de mégegyszer, mielőtt elterjed a tévhit. Többektől hallottam, akik már nagyon régóta bringáznak és szerelőtől is, hogy a csapokból a kenőanyagot (olaj, zsír, bármi) nem jó kimosni, mert utána a friss kenőanyag lassan és nehezen jut el a kenési pontokra, aminek fokozott kopás lesz a vége. Gondolom Coldi is erre célzott. Ezért én nem díjazom a lánc mélymosását, a vegyszerek (benzin, brigéciol, stb.) százezerszer károsabbak a környezetre és saját magukra is mint egyesek gondolják. Ha már mindenképp mosni "kell", van olyan láncmosószer, ami után rögtön lehet olajozni és környezetbarát és van egy rakás biológiailag lebomló környezetbarát zsíroldó, illetve a szappanos víz szinte ingyen. A szappanos víz nem viszi ki a csapokból a kenőanyagot, de csak rozsamentes lánchoz ajánlom vagy csak akkor ha utána tűző napon vagy valamivel kiszárítható a lánc különben szárítás közben megjelenik a láncon a felületi rozsda. Én olyan kenőanyagot használok, amivel a lánc nem veszi fel a koszt annyira és szárazon is tudom tisztítani a fogaskerekekkel együtt, nem mondom hogy mindenki csinálja így, de egy csomó hercehurcát elkerülök, időt spórolok és szerintem még a lánc élettartamának is jobb, több idő marad bringázni. De mindenki úgy csinálja, ahogy akarja.

• mgy likes this

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,273 posts

Szerény véleményem szerint a Deore már olyan minőség, ami felett már csak a súlyra és a megjelenésre megy el a tervezés. Nem merem ide beírni, hogy nekem mennyit bírt ki egy HG-50 lánc és sor. Mivel háttal nem kezdünk mondatot, ezért ez olyan mint ha nem is írnám. Hát bőven 30000 felett! Igaz 95%-ban országúton, de abban sohasem volt köszönet. Hogy hányszor volt tisztítva? Hát egyszer sem! Mióta olyan hülye vagyok, hogy adok a megjelenésre és tisztogatom a láncot, nyúlik is rendesen. És ami ebben meglepő, hogy van is benne logika.

bassz...pedig már várom hogy elpusztuljon, :) akarok egy 12-36-os sort, de míg múxik nem akarom ledobni.

én már csak akkor veszek deorenál jobbat, ha alu kazettatestre kell.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Coldi

Coldi

törzsvendég

• fórumtag
  • 795 posts

Szerény véleményem szerint a Deore már olyan minőség, ami felett már csak a súlyra és a megjelenésre megy el a tervezés. Nem merem ide beírni, hogy nekem mennyit bírt ki egy HG-50 lánc és sor. Mivel háttal nem kezdünk mondatot, ezért ez olyan mint ha nem is írnám. Hát bőven 30000 felett! Igaz 95%-ban országúton, de abban sohasem volt köszönet. Hogy hányszor volt tisztítva? Hát egyszer sem! Mióta olyan hülye vagyok, hogy adok a megjelenésre és tisztogatom a láncot, nyúlik is rendesen. És ami ebben meglepő, hogy van is benne logika.

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts

leheht kapni zsírt is láncra, azt is melegíteni kell kicit.

http://ebike.hu/term...-lanczsir-olaj/

most olyan 8000nél tart a 9es deore hajtásom. egyszer volt kimosva a lánc. még nem ugrik.

Az nem rossz ... nem is veszek akkor drága cuccokat, ha ennyit kibír a deore.

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,273 posts

Motor olaj szart sem ér a láncon. Az első döccenőnél kirázódik a láncból. Gyárilag  spec kenőanyagon húzzák át ami szerintem érzésre közelebb van a zsírhoz. Felmelegítik és lassan húzzák benne. A lánc is kitágul és könnyen bejut a perselyekbe, majd amikor lehül akkor bele dermed és nagyon tarós kenést biztosít. A jó lánc olaj is ilyen. Hidegben megdermed. Érdemes flmelegíteni használat előtt, hogy minél hígabb legyen és úgy felvinni a láncra.

leheht kapni zsírt is láncra, azt is melegíteni kell kicit.

http://ebike.hu/term...-lanczsir-olaj/

A fene tudja. Majd szólok, ha elkopott, most még semmi nem látszik rajta. :) Sajna ha megfeszülök sincs időm évi 2500km-nél többet bicajozni. Idén is meg fogom próbálni ezt megduplázni, de ha nem megy, akkor nem megy.

most olyan 8000nél tart a 9es deore hajtásom. egyszer volt kimosva a lánc. még nem ugrik.

Edited by Bikertigger, 2014. March 08. - 17:55.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

Motor olaj szart sem ér a láncon. Az első döccenőnél kirázódik a láncból. Gyárilag  spec kenőanyagon húzzák át ami szerintem érzésre közelebb van a zsírhoz. Felmelegítik és lassan húzzák benne. A lánc is kitágul és könnyen bejut a perselyekbe, majd amikor lehül akkor bele dermed és nagyon tarós kenést biztosít. A jó lánc olaj is ilyen. Hidegben megdermed. Érdemes flmelegíteni használat előtt, hogy minél hígabb legyen és úgy felvinni a láncra.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Nekem a gyári olaj érzésre kb egy 10w40 olajhoz hasonlít.

Nekem a Technocol Rapid jutott róla eszembe inkább B)

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

még egy kérdés:

Akármilyen láncot veszek, valami ragadós kulimász borítja, gondolom kenés gyanánt. Ezt le szoktátok mosni, vagy használat-tisztítás közben úgyis lejön, és nem érdekes?

Én lemosom. De van, aki esküszik rá. Nekem a gyári olaj érzésre kb egy 10w40 olajhoz hasonlít.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

még egy kérdés:

Akármilyen láncot veszek, valami ragadós kulimász borítja, gondolom kenés gyanánt. Ezt le szoktátok mosni, vagy használat-tisztítás közben úgyis lejön, és nem érdekes?

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

s, így mennyit bír egy sor ?

A fene tudja. Majd szólok, ha elkopott, most még semmi nem látszik rajta. :) Sajna ha megfeszülök sincs időm évi 2500km-nél többet bicajozni. Idén is meg fogom próbálni ezt megduplázni, de ha nem megy, akkor nem megy.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,273 posts

Saját módszeremmel már 2500km-nél járok, semmi baja a 2 láncomnak. Idén is folytatom, mert bejött. Elötte levő láncot 1 év alatt széttapostam, most ezeken nem mérni semmi nyúlást.

s, így mennyit bír egy sor ?

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Eddig én is ezt csináltam, aztán 800km után kuka a lánc + sor (késő reagálás)

Aztán lehet, hogy csak simán a lassú tempójú hajtásom ölt meg mindent, és ha megtanulok pörgetni, homokkal beszórva is tovább tartana a lánc :)

Saját módszeremmel már 2500km-nél járok, semmi baja a 2 láncomnak. Idén is folytatom, mert bejött. Elötte levő láncot 1 év alatt széttapostam, most ezeken nem mérni semmi nyúlást.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Nekem a vegyszerek lakásban semmiképp sem jöhetnek szóba, egyrészt a szag miatt, másrészt lefolyóba nem engedném. A környezetre plusz magára az emberre nagyon károsak. Mélyen kimossa a kenőanyagot a csapokból, amíg a friss kenőanyag oda nem ér (ez lehet kilométerek kérdése), a lánc fokozottan kopik. Nekem még mindig a park tools láncmosó + kefe, akár szárazon vagy ha alapos mosást szeretnék csinálni, akkor szappanos vízzel vált be a leginkább. Igaz, meg kell várni amíg megszárad, de patyolat tiszta, nem károsítottam a környezetet sem magamat a vegyszerekkel.

Makettet építettél már? :D  Kereszthuzat, kibontott fal és delírium. 

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Nekem a vegyszerek lakásban semmiképp sem jöhetnek szóba, egyrészt a szag miatt, másrészt lefolyóba nem engedném. A környezetre plusz magára az emberre nagyon károsak. Mélyen kimossa a kenőanyagot a csapokból, amíg a friss kenőanyag oda nem ér (ez lehet kilométerek kérdése), a lánc fokozottan kopik. Nekem még mindig a park tools láncmosó + kefe, akár szárazon vagy ha alapos mosást szeretnék csinálni, akkor szappanos vízzel vált be a leginkább. Igaz, meg kell várni amíg megszárad, de patyolat tiszta, nem károsítottam a környezetet sem magamat a vegyszerekkel.

Benzint nem kell a lefolyóba engedni, ott kell hagyni ülepedni.

Lehet természetre nem káros oldószert is használni, de nekem a benzin vált be, és van is itthon.

Csapokban nincs semmiféle kenőanyag, maximum az olajod. Ha (tegyük fel) gyárilag volt zsírozva (nincs), azt az olajozásod, mosásod régen kimosta.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Szóval majd meglátom, hogy mit fogok csinálni. A benzines mosástól is fázok kicsit, mert nem tudom, a PET palack és a benzin mennyire szeretik egymást. Nem akarok tűzijátékot B)

Ice teás palackot nézz, annak nagy a szája. Amúgy vagy 2 éve ugyanabban a palackban mosom. :)

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

Ha rosszul mondanám, nyugodtan javíts ki  :)

Rozsdásodik  :P