Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Vigasztal, ha elmondom, hogy más is járt (majdnem) így? ;)
Az előző bringám nem sokkal az első, 150km után esedékes szerviz után kezdett kattogni, recsegni.
Végignéztem/hallgattam rajta mindent, de semmi. Csak ha rajta ülök. Végül kiderült, hogy por ment a nyeregcső és a váz közé és az ropogott. :)

Azt ismerem, olyanom már volt. :) Időnként kiszedem a nyeregcsövet, bezsírozom picit, és visszarakom. :)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts
Beteg-e? :D
vegyeslanc.jpg

110 szemre szabtam a láncaimat, a maradékot meg összeraktam :D
  • marton likes this

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

Tanúlság képpen, bár már tuti más is járt hasonlóan. Kattogott vmi a bicajomban. Hátulról hallatszott, sima gurulástól, nem kellett hozzá tekernem. Viszont, ha nem volt terhelve (üresen/felfordítva a bicajt), akkor nem.

Vigasztal, ha elmondom, hogy más is járt (majdnem) így? ;)
Az előző bringám nem sokkal az első, 150km után esedékes szerviz után kezdett kattogni, recsegni.
Végignéztem/hallgattam rajta mindent, de semmi. Csak ha rajta ülök. Végül kiderült, hogy por ment a nyeregcső és a váz közé és az ropogott. :)

Edited by SokadikX, 2014. June 21. - 09:09.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Tanúlság képpen, bár már tuti más is járt hasonlóan. Kattogott vmi a bicajomban. Hátulról hallatszott, sima gurulástól, nem kellett hozzá tekernem. Viszont, ha nem volt terhelve (üresen/felfordítva a bicajt), akkor nem. Szétkaptam az első-hátsó agyat, kipucoltam. Ezt egyébként tavasszal mindíg megcsinálom. Elsőt azért, mert a váz szépen viszi a hangot. Golyókat, agyakat szinte nagyítóval néztem át, felnit dettó, nem leltem semmi hibát, maradt az idegesító kattogás. Nyilván a sort is lekaptam, elpucoltam szépen. Már azon gondolkodtam, h most akkor szétszedem a kazettát, mikor eszembe jutott megnézni a küllőket. És bingó, az egyik annyira laza volt, h kézzel tudtam forgatni az anyát a felninél. És mikor meghúztam, újra centíroztam, elmúlt a kattogás. És szokás szerint majdnem berendeltem egy hátsó agyat látatlanban, mert úgyis tuti az a baj. Mondjuk így van egy váltás monoblokkom is. :Đ

viko81

viko81

újonc

• fórumtag
  • 8 posts

Köszi!

Üdv !

Változott a terv mivel találtam 80 fontért akcióban 105 FC-5750 hajtóművet és BB-5700 bsa kpcst.

Kérdésem az lenne, hogy jó lesz-e (kompatibilis) amit kinéztem ?

amit most használok: fsa vero négyszögletes hajtómű és jis 68-103 fsa kpcs.

Köszönöm!

ui: nem magamat akartam idézni . 

Edited by viko81, 2014. June 20. - 17:26.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,276 posts

Pár napja hallok néha egy-egy enyhén fémes kattanást akkor amikor pár méter gurulás után nyomatékot teszek a pedálra, de akkor is csak néha és csak egyszer. Szerintetek monoblokk csere? Fura mert kb 2000km lehet benne. (Egy idei Ultegra szett)

kb 1001 oka lehet.

kezdeném a legegyszerúbbel, nyereg/ülőcső, aztán pedál pl.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

viko81

viko81

újonc

• fórumtag
  • 8 posts

http://ebike.hu/term...ros-lanctanyer/

mongy 50-esre várni kell kicsit mert úgy néz ki nincs a nagykerben.

Köszi!

szam37

szam37

vendég

• fórumtag
  • 21 posts

Köszi!

[Newman]

[Newman]

vendég

• fórumtag
  • 16 posts

Pár napja hallok néha egy-egy enyhén fémes kattanást akkor amikor pár méter gurulás után nyomatékot teszek a pedálra, de akkor is csak néha és csak egyszer. Szerintetek monoblokk csere? Fura mert kb 2000km lehet benne. (Egy idei Ultegra szett)

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Üdv !

Kérdésem lenne, hogy összerakható-e a meglévő  Shimano Tiagra 2014, FC-4600  típusú hajtóműhöz SHIMANO 105 CS-5700 10-sebességes  fogaskoszorú és SHIMANO 105 CN-5701 10 sebességes lánc ?

Természetesen. 10sh-10sh-10sh, klappol itt minden.

szam37

szam37

vendég

• fórumtag
  • 21 posts

Üdv !

Kérdésem lenne, hogy összerakható-e a meglévő  Shimano Tiagra 2014, FC-4600  típusú hajtóműhöz SHIMANO 105 CS-5700 10-sebességes  fogaskoszorú és SHIMANO 105 CN-5701 10 sebességes lánc ?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,276 posts

Üdv!

110bcd 5karos 50t lánctányért keresek 10k -ig. (campa, compact)

Tudnátok ajánlani egy strapabíróbb darabot ? Köszönöm.

http://ebike.hu/term...ros-lanctanyer/

mongy 50-esre várni kell kicsit mert úgy néz ki nincs a nagykerben.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

viko81

viko81

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
Üdv!

110bcd 5karos 50t lánctányért keresek 10k -ig. (campa, compact)

Tudnátok ajánlani egy strapabíróbb darabot ? Köszönöm.

piszta

piszta

törzsvendég

• fórumtag
  • 612 posts
  • LocationEger

A kéttanyéros XT (FC-M785) hajtókar q faktora mennyivel lehet kisebb, mint a háromtányárosé (FC-M782)? És a direkt kéttényéros SLX keskenyebb lehet a hármasnál? FC-M675 vs. FC-M672? Sajnos nem találok erről semmit sem.

q faktora sztem ugyanannyi, láncvonal más.

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

A kéttanyéros XT (FC-M785) hajtókar q faktora mennyivel lehet kisebb, mint a háromtányárosé (FC-M782)? És a direkt kéttényéros SLX keskenyebb lehet a hármasnál? FC-M675 vs. FC-M672? Sajnos nem találok erről semmit sem.

Greenhorn

Greenhorn

újonc

• fórumtag
  • 1 posts

Üdv, segítséget szeretnék kérni, nem tudom, jó helyen járok-e.
Nemrég vettem új bringát, sajnos túl későn tudtam meg, hogy az a márka, amit jónak ismertem, már jónéhány éve sellejtes áruval jellemezhető.

Egy Muddyfox rocker a bizonyos bringa, és kevés használat után kotyogni kezdett a hátsó agy, szétszedtem, és ez a látvány fogadott:
http://imgur.com/bIt6Rvo,sLPJVQY#0
http://imgur.com/bIt6Rvo,sLPJVQY#1

A kérdés akkor az lenne, hogy ez egyből kuka-e, illetve hogy tudna-e valaki olyan oldalt ajánlani, ahonnan könnyen eltanulhatom az összeszerelést?

Köszi

Klapka Tábornok

Klapka Tábornok

újonc

• fórumtag
  • 7 posts

A lánc gyorsan hozzá nyúlik a sorhoz. Szvsz az új sor legkisebbjén meg azért "katakol" mivel annak a legkisebb az átmérője így az a legérzékenyebb a nyúlásra.

Szervizes megnézte, elvileg nem nyúlt meg, bár csak egy KMC-m van, de az előző is kibírt sok-sok km-t. 

A legkisebb katakolása azért van, mert a lánc hozzáér a zárógyűrűhöz (szervizes szerint úgyszintén). Ez is érdekes mondjuk.

Mitévő legyek akkor? 

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

A lánc gyorsan hozzá nyúlik a sorhoz. Szvsz az új sor legkisebbjén meg azért "katakol" mivel annak a legkisebb az átmérője így az a legérzékenyebb a nyúlásra.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Klapka Tábornok

Klapka Tábornok

újonc

• fórumtag
  • 7 posts

Sziasztok! 

Kérlek segítsetek véleményetekkel! Van egy régi bringám 732-es XT aggyal. Vettem új láncot kb 2 hete és persze szaladt a régi fogaskoszorún (4-ik és 5-ik lánckerék van kopva rajta inkább). 1 hét után érdekes mód abbahagyta a dolgot, rendesen fut a lánc, sőt, szervizes szerint a lánc is OK, nincs nyúlva. Meghagyjam akkor a kazettát vagy vegyek újat?

Azért kérdem, mert vettem rá egy HG-41-es kazettát és egyrészt lötyög, másrészt a legkisebb lánckeréken (11-es) katakol a lánc. Helyette egy HG-50-est néztem ki, de itt Debrecenben elég macerás fair áron kapni (a legtöbb helyen hülyének néznek vagy majdhogy dupla áron adnának mindent). 

Szóval előre is köszi a válaszokat!

Üdv.: Ádám

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Üdv! Adott egy 10-es Shimano lánc, a gyári csapszeggel összerakva, csak éppen xarul, a külső szem picit kifelé hajlik az egyik oldalon (Gyanítom hamarosan elenged...). Ilyen esetben hogy gyógyítsam meg, csapszeget ellenkező irányba toljam ki, és rakjak be újat, vagy vmi más a "trükkje"?

Vegyél hozzá egy 10-es bontószemet.