Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Ha nincs nagy eső 1000km-enként szoktam olajozni a láncot, nem hogy 50km-enként mosogatni.

Az jó, mert én úgy vettem észre, hogy már 100-150km után is könnyebb hajtani, ha megolajozza az ember...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Ha nincs nagy eső 1000km-enként szoktam olajozni a láncot, nem hogy 50km-enként mosogatni.

A sebesség mindent megold.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Tulajdonképpen mit reméltek a sok brigecioltol meg csoda kencétől?

Ha engem kérdezel, semmit, engem maga a bicajozás jobban érdekel. :)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Brigéciol/benzin: kimossa a lánc belsejéből a port, így nem fog csiszoló anyagot alkotni a lánc belsejében az olajjal
Olajok/zsírok: valami kenés azért mégiscsak kell :)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Én két shimano cn-7701-es láncot forgatok, sajna ez már 10k pénz/db. Ugrálni nem ugrál, van bennük vmi 3000km, majd egyszer rámérek tolómérővel, h mennyit koptak. De 50km-ként szétkapom, benzinnel kimosom, és olajozom, ha más nem, szép fényesek. :)

50 km, még ha átlagosan is... Az durva. Soha nem mostam le a láncot, csak letöröltem, rá az új olaj, ami túlfolyt, letöröl és kész.

Ettől eltekintve az olajos cucmák engem is eléggé zavar. Dzsuva ellen most Squirt lube-ot tesztelek. Valami wax-alapú cucc, nem olaj. Csörög-zörög a lánc, cserébe nem ken össze semmit. Száraz körülményekre való ugyan, de múltkor 7 órát/140 km-t mentem, részben terepen, abból az utolsó 3.5 órát masszív szakadó esőben és kibírta, nem nyúlt el a lánc.

Ha kicsit hamarabb is nyúlik el ezzel, mint sima olajjal, az is belefér, a hajtásláncom egyáltalán nem gyűjti a koszt.

Egyébként sokféle kenőanyagot "teszteltem" eddig, a Rohloff volt talán észrevehetően olyan, amivel több km-t tettem meg a 0.7-0.75-ös nyúlásig. (Én is 3-4 láncot forgatok, amikor a 3. vagy 4. lánc eléri a 0.7-0.75-öt, akkor jön ismét a már valamennyire megnyúlt 1. lánc és így tovább.)

Edited by zscs, 2014. June 24. - 22:01.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Én két shimano cn-7701-es láncot forgatok, sajna ez már 10k pénz/db. Ugrálni nem ugrál, van bennük vmi 3000km, majd egyszer rámérek tolómérővel, h mennyit koptak. De 50km-ként szétkapom, benzinnel kimosom, és olajozom, ha más nem, szép fényesek. :)

Akkor gyakran kellene megállnom bringázás közben is végrehajtani az esedékes 50km-es karbantartást, lenne olyan is egy bringázás alatt kétszer is! :D

• zeezoltano likes this

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

50km?

Jaja. Persze, ha nagyobb túrára megyek, akkor nyilván nem állok le menet közben pucolni, hanem mikor hazaérek. Sajna nagyobbat csak hétvégén tudok menni, hétköznap csak kicsiket, szóval általában az van, h elpucolom pénteken, meg a hétvégi nagyobb után. Nekem az az 5 perc belefér, h szép csilivili legyen a bicó. És sajna idén még csak 1100km-t volt alkalmam beletekerni. Most lett volna a héten balaton kör betervezve, de vagy esőt mond, vagy szelet, és egyiket sem szeressük bicajon. :)

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Nyilván nem outi használat, visszanézve, gyakran megy az ember 50km-t v többet (na jó, változó, de most hál'égnek 1.5 hónap alatt 1400km-t bemákoltam) és nem foglalkozom most már a lánccal. Tavaly mosogattam benzinben állandóan, idén tisztán tartom, meg áttörlöm, néha kicsit kefével rámegyek, aztán annyi.

Hibátlan, pedig cca. 3k km van a láncban. A sor valszeg az utolsó láncot viszi (HG-50-es shimano lánc, campagrec 8s sor)szerencsére sorból van egy a kis fiókomban elrejtve.. dobozban.

Outin ami probléma, gyakran fut "közelkeresztbe" a lánc (nagytányér-hátul 2. lánckerék, v kistányér, alulról 3. lánckerék) meg mivel nem túl finom a sor kiosztása (13-14-15-17-19-21-23-26) így néha agy....-t kapva kétségbeesve váltogatok 17-19 vagy 19-21 közt, annyira nem találom az ideálisan kényelmes áttétet :D

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,169 posts

50km?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Edited by ncc1701, 2014. June 24. - 08:35.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

Megdöbbentőek ezek a különbségek!!!

Hát ez az, hogy én is kíváncsi vagyok. Viszont a Sunrace rendesen leszerepelt :/

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Ebből nem derül ki hogy rossz a KMC, csak hogy gyorsan nyúlik kopott sorral. Kiváncsi vagyok a KMC #2-re 200 km után.

Hát ez az, hogy én is kíváncsi vagyok. Viszont a Sunrace rendesen leszerepelt :/

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

Ennyivel jobb a SRAM, mint a másik kettő, vagy mi?

Ebből nem derül ki hogy rossz a KMC, csak hogy gyorsan nyúlik kopott sorral. Kiváncsi vagyok a KMC #2-re 200 km után.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts
Ahogy korábban írtam is, 971-ből bevásároltam, ha ez a sor elkopott, azok jönnek :)
Meg az a Shimano lánc, amivel a bringát vettem. Nem akarom ugyanis elhinni, hogy egy CN-HG73 800km alatt megadja magát

ltsoma

ltsoma

vendég

• fórumtag
  • 85 posts

PC-951 és PC-971 láncokkal jó tapasztalataim voltak nekem is.

Ellenben a PC-991 Cross Step borzalmasan vacak volt, nagyon hamar elnyúlt.

Most Campagnolo Record C9 van, ez egyelőre bíztató (600km után semmi nyúlás nem mérhető).

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts

A kmc-től kár volt sokat várni, gagyi hulldékot gyárt csak. A Sram már minőségibb de a német tesztek szerint a felsőbb Shimano láncok (Deore, XT, XTR) bírják nagyon durván sokáig.

Haver meg a Campagnolo láncokra esküszik.

Edited by marton, 2014. June 23. - 23:12.

Marci

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts
Ez most ez miez?

Lancok.jpg

Azt gondoltam, hogy a KMC #1 a kopott sor miatt nyúlt meg (ugrált rajta), de a Sunrace szinte jobban megkopott... A SRAM meg szinte újnak látszik.
Ennyivel jobb a SRAM, mint a másik kettő, vagy mi?

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Alap ! :-)))
Én sok láncot cserélgetek, így nekem is sok maradékom van. Én is mindig összerakom őket csak nálam a fotón nem lennének különbözőek a láncdarabok, mert 1 féle láncból vettem egyszer 25öt. (Sram PC48)

Még próbálkgatom a dolgot.
Shimano: 800km alatt tönkrement? Naneee, ezt tesztelni kell (így is 4 láncot fogok forgatni, szóval majd a következő sorral)
KMC: 200km alatt egy negyed láncszemnyit nyúlt, míg a SRAM érintetlennek tűnik? Naneee2, ezt is tesztelni kell (vettem még egy példányt, ami tuti nem fog rongyosra kopott soron menni :) ).

Viszont ha ezekkel végeztem, szerintem a SRAM PC-971-nél fogok kikötni.

Edited by RelakS, 2014. June 22. - 22:49.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts

Beteg-e? :D
vegyeslanc.jpg

110 szemre szabtam a láncaimat, a maradékot meg összeraktam :D

Alap ! :-)))

Én sok láncot cserélgetek, így nekem is sok maradékom van. Én is mindig összerakom őket csak nálam a fotón nem lennének különbözőek a láncdarabok, mert 1 féle láncból vettem egyszer 25öt. (Sram PC48)

Marci