Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18261 hozzászólás a témában

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Annyit még hozzá tennék, hogy az inegráltnál szélesebb a tengely megtámasztása ezért is merevebb. A csapágyak a középcsapágyházon kívül vannak, külső csészében.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

A különbség az oktalink és az integrált hajtóművel klözött a tengely "helye". Az oktalinknél egy monoblokk tartalmazza a csapágyakat, tengelyt, ezt csavarod be a vázba, majd rögzíted a másik oldalról egy kupakkal. A hajtókarok ez után mennek a tengely két végére.

Integráltnál csak a két csapágy megy a vázba, a tengely a tányérok oldali hajtókarba van integrálva. Előnye, hogy mind a csapágyak, mind a hajtómű könnyebben szerelhető, s a nagyobb átmérőjű csőtengely miatt merevebb.

Szereléshez célszerszámok kellenek, nyilván. Érzékeny dolog, ki milyen szerszámot használ/ajánl, csak a példa kedvéért linkelek. ;)

Oktalink: hajtókar lehúzásához, monoblokkhoz

http://bikepro.hu/ki..._adapterrel_798

http://bikepro.hu/ki...kk_szerszam_796

Integráltnál szintén ugyanezek (hajtókarhoz, csapágyhoz), csak hogy bonyolultabb legyen egyben: 

http://bikepro.hu/ki...ompatibilis_794

Sziasztok, azt szeretném tudni, hogy az Octalink-es hajtómű miben különbözik az integráltól. Mármint egy vázba mindkét félét belehet épiteni, ha igen, milyen szerszámra van szükség egyikhez másikhoz. Előre is köszönöm. 

És persze melyik a jobb, mennyivel, miben? Árban az Octalink a tuti nyerő, csak alig kapni aShimano fc-5505-ös hajtőművet vagy lánckereket.

Lemaradtam... ;)

mgy módosította - 2015. március 19. - 10:07

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

ugyanabba a vázba általában jó mind 2 (újabb press fites vázakba már csak az integrált), alivio szinten már  annyira nem biztos hogy olcsóbb az octa. integrálttal kevesebb a probléma, bár a gyári csapágyak ott sem túl tartósak, de legalább olcsóbb és egyszerűbb beszerezni.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Sziasztok, azt szeretném tudni, hogy az Octalink-es hajtómű miben különbözik az integráltól. Mármint egy vázba mindkét félét belehet épiteni, ha igen, milyen szerszámra van szükség egyikhez másikhoz. Előre is köszönöm. 

És persze melyik a jobb, mennyivel, miben? Árban az Octalink a tuti nyerő, csak alig kapni aShimano fc-5505-ös hajtőművet vagy lánckereket.

octás

6_4543_pics_1_Scott%20032.jpg

BB5500B09.jpg

integrált

hollowtechII.jpg

Bikertigger módosította - 2015. március 19. - 09:52

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

vendég_Milo0121_*

vendég_Milo0121_*
  • vendég

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás
10-es lánc elfut a 9es tányéron?

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

BB 30-as hajtóműnél, ha tengelyt szeretnék cserélni simán le lehet szedni a bal oldali hajtókart a csavar kicsavarása után, avagy valami ipari ragasztóval még össze is ragasztották?

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Sziasztok.

Adott egy Shimano Claris hátsó agy amit CS-HG41 8 sebességes sorral szeretnék használni?

Kell a sor alá hézagoló?

Üdv.

nem

bakancs

bakancs

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás

Sziasztok.

Adott egy Shimano Claris hátsó agy amit CS-HG41 8 sebességes sorral szeretnék használni?

Kell a sor alá hézagoló?

Üdv.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Sziasztok!

Segítségeteket kérem, egy angol bb középcsapágyas váz középrész menetét kellene kitisztítani metszővel. Tudtok ajánlani egy szerízt vagy szervizest, ahol/aki rövid határidővel esetleg megvárhatóan megtenné ezt? Budapest VI, XIV, M3 kivezető környéke, Veresegyház, Fót...

Köszönöm:

Czikora Gábor

Jó eséllyel megvárhatod. http://www.akerekparbolt.hu/ Ha rám hivatkozol javulnak az esélyeid :D

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Újpesten Matuzék pl. Tél utca

CIX

CIX

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás

Sziasztok!

Segítségeteket kérem, egy angol bb középcsapágyas váz középrész menetét kellene kitisztítani metszővel. Tudtok ajánlani egy szerízt vagy szervizest, ahol/aki rövid határidővel esetleg megvárhatóan megtenné ezt? Budapest VI, XIV, M3 kivezető környéke, Veresegyház, Fót...

Köszönöm:

Czikora Gábor

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Van hozzá alkatrész. bicikli.de pl... én szívesen kidobom neked azokat a használt ultegra sorokat....keress meg mielőtt kidobnád.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Nekem más a fogalmam a kopásról. :) Nálam a 6800-as sor 15-17-es lánckereke 6-7ekm után cserés, de mivel nem kapni hozzá alkatrészt, ezért kompletten vettem újat. A 48T deore lánctányér szintén bít nálam 6-7ekm-t, utána cserés. Most 3 xtr láncom van, ezeken viszont nem tudok mérni kopást, ezért maradnak.

Mondjuk filózom azon, h ezeket az általam kopottnak minősített alkatrészt feldobom eladásra, mivel kb mindenki lehülyéz, h bőven semmi bajuk. :)

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

30ezret mentek egy évben, vagy mi? :| 

Én a 8s campy sort használtan  vettem. Két szezon alatt beletettem kb. 12ezer km-t, és használtan el tudtam adni, mert kb. csak a 15 és 17-es lánckeréken látszott valami használati jel :D

Eljártam rajta 4 láncot. És az új tulajdonosa is vígan használja :| Eleve használtan vettem..

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Jövőre gondolva én is vettem két cs-6800-as 11-23 sort. De nem volt olcsó, csak szóltak, h már nem soká kapni. :)

vendég_Milo0121_*

vendég_Milo0121_*
  • vendég

Sziasztok

haveromnak szerelem a bringáját, eddig 28 volt a vége, de olyat nem kapni csak 27 végűt, csak az meg német raktárban volt csak, igy lett rögtönzött megoldásként a 11-30as sor. Ami a végét tekintve jó, mert puding, mindenhová vonattal megy :) Örültem is neki, hogy nincs 27-es sor, igy még könnyebb lesz felfele tekernie. Az újonnan vásárolt Sunracet visszavittem a boltba, mert nem volt jó anyaghibás volt amúgy az 12-28-as volt. Ezt az ellenségemnek sem ajánlom. Sunrace r80 h. váltót úgyszintén sem mozognak a csapok, igy pontos váltást beállitani nem lehet és az egész öntvény.

Nekem Shimano cs-hg50 van 12-23-as széria, ami még nincs felrakva, most vettem 5.990 ft-ért, de csak jövőre lesz felrakva, mivel kva olcsó volt igy már gondoltam a jövő évre is :)

Milo0121 módosította - 2015. március 15. - 12:57

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

de a 11t-t nem értem.

12-28 nem lenne életszerubb egy kompakthoz, illetve, 13-26 egy sztenderd duplához?

Ha nem akar 90 fölött lejtőzni, miért kell a 11t?

Szakasztott ezt akartam írni, csak nem akartam beleugatni. Ha gyenge, akkor minek a 11t?

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Gondolom azért lenne jó neki a30-as sor mert gyengének érzi magát , pedig tényleg jobban jár egy 27-28 végű sorral mert ott még elviselhetők a fokozatok közötti lépések és legalább + erősödik is mert ha nincs több áttétel akkor az ember nagyon meg tud lepődni hova felteker az ember az utolsó sebességben. Saját bőrömön tapasztaltam meg.

de a 11t-t nem értem.

12-28 nem lenne életszerubb egy kompakthoz, illetve, 13-26 egy sztenderd duplához?

Ha nem akar 90 fölött lejtőzni, miért kell a 11t?

Vejne módosította - 2015. március 15. - 09:15

• ncc1701 kedveli ezt

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Gondolom azért lenne jó neki a30-as sor mert gyengének érzi magát , pedig tényleg jobban jár egy 27-28 végű sorral mert ott még elviselhetők a fokozatok közötti lépések és legalább + erősödik is mert ha nincs több áttétel akkor az ember nagyon meg tud lepődni hova felteker az ember az utolsó sebességben. Saját bőrömön tapasztaltam meg.

• Vejne kedveli ezt
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!