Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Power meter - wattmérõk

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
85 hozzászólás a témában

#81
ncc1701

ncc1701

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 580 hozzászólás

Azt azért nem árt tudni, hogy ha egy izmot, pláne nagy izmot egy edzésen totál szétedzel, akkor annak 1 hét is kellhet, mire regenerálódik. És ugye tölteni kell ezerrel a fehérjét, h valami értelme is legyen az edzésnek.



#82
zscs

zscs

    bringás

  • fórumtag
  • 3.301 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Stages Power meter tapasztalatok.

Mivel DC Rainmaker által írt tesztnél nincs jobb ( http://www.dcrainmak...iew-update.html ), csak pár gondolatot osztanék meg saját tapasztalataimról, 2000 km használat után. Igényes csomagolásban érkezett, rövid leírással, szerelési útmutatóval és egy CR2032-es gombelemmel, mely a foglalatban pihent, alatta egy fóliával. A fólia eltávolítása után a régi XTR bal hajtókar helyére applikálva, a csavarokat az előírt nyomaték szerinti meghúzása és a pedál becsavarása után már majdnem használatra kész "erőmérőt" kapunk. A Garmin Edge 800 egység néhány másodperc alatt, probléma nélkül felismerte. Egyetlen dolgunk van csak, egy gyors kalibrálás: hajtókar függőleges helyzetbe állít, majd a Garmin egységen a power meter ikonra kattintva, a kalibrálás menü választása után, 2-3 másodperc alatt ez megtörténik, nem lesz több gondunk rá. Mivel hőmérő is található az egységben, nem szükséges minden egyes használat előtt kalibrálni, ha különböző időjárási viszonyok közt használjuk. A technikai részletekbe nem mennék bele jobban, ezekről sok más oldalon és tesztben olvashatunk.

Ami a személyes tapasztalatom, annak megosztását fontosabbnak tartom. Ez most nem egy tudományos, hanem nagyon laikus hangvételű leírás lesz. Szóval, gyorsan felismertem, nem csak Watt-alapú edzéstervezéshez lesz (majd) elengedhetetlen kellék, hanem bizony azonnali információkat ad fáradtsági szintünkről, vagy éppen hajtási hatékonyságunkról. Olvastam olyat, hogy felesleges beruházás, ha valaki nem Watt-alapú edzést végez. Szerintem nem így van. Nyilván ott és arra használható leginkább, hiszen így nem kell a pulzus-alapú edzés időben késleltetett visszajelzéseire támaszkodnunk, azonnal látható, hogy túlságosan, vagy épp nem eléggé nyomjuk azt a pedált. Ami a bal oldali, s azt szorozza fel kettővel a rendszer, tegyük ezt is hozzá. (Nekem nem probléma, az utolsó laboros mérés szerint nincs mérhető eltérés a két lábam Watt-értékei között.) Szóval, hasznos és azonnali visszajelzéseket ad.
Egyre több, interneten szabadon elérhető cikk foglalkozik azzal, a különféle edzések és azok intenzitásai milyen hatással vannak a szervezetre. Sőt, még a Watt-alapú edések kapcsán is, például milyen hatása van annak, ha néhány percet közel maximum intenzitáson megyünk, vagy mi az összefüggés az azonos Watt mellett egyik nap alacsony, másik nap magasabb pulzus közt, vagy akár éppen arról, milyen sablonok szerint érdemes Power meterrel edzeni. Talán kicsit túl sok is, az ember nehezen dönti el, számára ebből mi a hasznos és mi kevésbé. Pulzus-alapú kontroll esetén egy kicsit olyan megfoghatatlan mindez. Például a tipikus túledzettség esetén az ember csak annyit lát, nem megy a pulzusa egy bizonyos érték fölé, ami korábban ment és elméletileg mennie kellene. Az izmok fáradtsági szintjének meghatározása pedig egészen szubjektív. Lehet, hogy fáradtnak érezzük, de nem azok, vagy nem annyira.
Egy példa. A kora nyári felkészülési időszakban volt olyan ezdésem, hogy egyik héten szerdán EB-ztem és GA2 tetejében mentem, majd privát okok miatt felcseréltem a csütörtököt és pénteket, pihenőnapot pedig nem hagytam. Szerdán szépen mentek a szokásos Wattok, csütörtök még mindig jó volt érzésre, sőt, kb. 15-20 Wattal több ment azonos pulzuson a GA2 tetejében. A péntekre hagyott 12x1 perc maximum terheléses edzés, ami egészen pontosan 12x 1p 1-1 perc pihenővel az intervallok közt volt, 30mp EB tartománnyal, 30 másodperc maximum terhelésen, jól látszott a túledzettség, már pulzus alapján is, mivel máskor 185-186-ig el tudtam vinni a pulzusom, itt jó, ha a 176-ig eljutottam. Sőt, a korábbi hét ugyanilyen sprintelős, de akkor nem túledzett állapothoz képest a Watt-értékeim bizony észrevehetően csökkentek. De ez egy olyan eset, ami pulzusméréssel is felismerhető, itt még nem feltétlenül kellett szubjektív ítélőképességemre támaszkodnom, ami néha elég csalóka. De mi a helyzet akkor, amikor a pulzus nem ad egyértelmű visszajelzést?
Néhány példa. Túl keveset aludtam az éjszaka előző éjjel? Vagy edzés előtt ittam egy csésze kávét? Előbbinél fáradtnak érzem magam, a keringésem valószínűleg az is, de az izmaim nem feltétlenül. A kávé után pedig könnyebbnek érzem a tekerést (nyilván ez egyénfüggő), a pulzusom szépen felmegy az egekbe, úgy érzem, nagyon megyek, miközben az izmok nem dolgoznak annyira. Kipróbáltam, kávéval és Red Bullal egyaránt és több alkalommal, reggel és közel egész napos hosszú túrán is. Normál esetben ha GA2 tetejében mondjuk 300 Wattal mentem, egy Red Bull elfogyasztása után 15-20 perccel már EB alja, közepe volt ugyanez a Watt.
Hamar felismerheti bárki, mennyire meglepően érzékeny az ember szervezete a "külső" körülményekre. Hasonló a tapasztalatom egyébként a kánikulai meleggel is, aminek közel olyan hatása van a pulzus vs. Watt összefüggéseire, mint egy csésze kávénak, csak az ember szubjektíven pont másképp érzi.
A másik hasznos dolog, hogy jobban beosztható az erőnk. Ha tudom, milyen zónában milyen Wattokkal bírok menni, sőt, mértük azt a bizonyos FTP-értéket már (leegyszerűsítve: 1 órát hány Watton bír még kitekerni az ember folyamatosan), könnyebben beosztható az erőnk, például egy versenyen. Vagy éppen azt, hogy a keringésünk még jó állapotban van, de az izmoknak már pihenésre lenne szükségük. Arra is rájöttem, hogy ha például Strava-n jobb időt szeretnék menni egy sima EB-zős edzőnapon (s így nyilván anélkül, hogy szétcsapnám magam:)), milyen edzést kell végeznem előtte egy nappal, vagy a megelőző két napban. Ezt pulzus alapú edzés mellett vagy szinte semennyire nem behatárolható, vagy csak sok-sok év tapasztalata után.

Visszatérve a Stages technikai oldalára. Egy ideje már nem csak iPhone-nal frissíthető a hajtókar firmware, hanem androidos telefonokról is - igaz, minimum 4.4.2-es verzió szükséges ehhez (KitKat). A frissítés nagyon egyszerű, két alkalommal frissítettem eddig, 2-3 perc alatt elkészült. A legutóbbi frissítés óta a CR2032-es elemmel ígért 200 órás üzemidő 220 órára növekedett és mindig belekerül egy hasznos új "feature" a szoftverbe, szóval érdemes frissíteni!

Remélem, ennél sokkal tudományosabb és nem ennyire nyers leírás is napvilágot lát valamelyik hazai sajtóban - részemről csak ennyit szerettem volna megosztani. Hozzá kell tennem, idén ez az egy komolyabb beruházásom volt és úgy érzem, nagyon megérte. Jelentősen több értékkel bír számomra, mint bármilyen csúcs váz vagy kerékszett.

Technikai adatok: Stages Power XTR M980 175mm
Firmware update információk: https://stagescyclin...ase-details-and


  • GT_Atee és kenguru kedveli ezt

#83
zscs

zscs

    bringás

  • fórumtag
  • 3.301 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Straván látom, relative sok ember haszál power metert, ellenben annál kevesebb információ, beszámoló olvasható a mo.-i tapasztalatokról. Akinek van ilyen eszköze, legyen bármilyen is, tapasztalatait ne tartsa magában! ...Aztán reméljük, 1-2 éven belül átlagos(abb) pénztárcák számára is elérhetőek lesznek ezek, egyelőre a Stages Cycles modelljei is 700 EUR-tól indulnak, talán még ez a legolcsóbb megoldás.



#84
boltboy

boltboy

    újonc

  • fórumtag
  • 3 hozzászólás
A bal oldali hajtókart kell cserélni, az maga a wattmérõ is egyben. Ez tünik a legnormálisabb megoldásnak...

#85
andris

andris

    mod

  • globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás
ha jól sejtem, akkor ez a fajta wattmérõ elég új.
nem hiszem, hogy itthon valaki is forgalmazná. sõt, igazi forgalmazóról nem is tudok (azt nem tartom forgalmazónak, akinek benn van a palettájában, de csak rendelésre hoz) az országban.

ez amúgy a hajtókarba épül vagy utólag felszerelhetõ?
végre a shimano szponzorált versenyzõk is használhatnak wattmérõt :P

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu



#86
boltboy

boltboy

    újonc

  • fórumtag
  • 3 hozzászólás
Sziasztok !

Van valakinek az alábbi wattmérõvel tapasztalata ? Esetleg hazai forrásról tud valaki ?

Stages Power

Köszönöm
Zsolt