Ha már felajánlottátok a segitségeteket/Freddyke,Garin/,Kosovoval kapcsolatban kérdeznék:
Közbiztonság:
Mindenféléket hallani,szabadcsapatok,rablóbandák,szervkeresekedelem stb.,mennyire rizikós bevállalni a vadkempinget?
Konkrétan a Montenegrói határmenti területek érdekelnének,Pec környéke,kik laknak erre,szerbek vagy albánok,aknák vannak-e erre?
Milyenek az árak?
Rozarje és Pec között látom,hogy van határátkelő,de vajon át lehet-e menni Kucistjénél a Lim-völgyébe a Cakov-hágón át,ez az út ma is létezik,csak a mostani szétdarabolódások után nem tudom,mi az aktuális helyzet.
Még egy,azt hallottam,ha a szerbek meglátják a koszovoi pecsétet az útlevélben akkor várható szivatás,ez igaz?
Elég para a kutyás dolog, de ha eddig így megúsztátok, talán nem lesz nagy gond.
Én repülővel mentem Pristinába tavaly tavasszal, ott dolgoztam egy hétig. Minden nap bejártam amit tudtam a szállás körül. A helyi kollégáimtól tudtam meg információkat. Ennek fényében tudok nyilatkozni. Nyilván téged nem a főváros érdekel, de leírom amit tudok.
Közbiztonság: Pristina nyugodt, ezt tapasztaltam és mindenki ezt is mondta. Vidékről a kollégák azt mondták, hogy nagyon elmaradott. Valamelyik határon (nem tudom pontosan, de megkérdezhetem) akkor még voltak összetűzések, ennek javaslom nézz utána.
A városon kívüli részekről kérdezve aknákra nem emlékszem, de a lövedékek maradványai még nincsenek eltakarítva a mezőkről-erdőkről. A háborúban ólom helyett uránium töltetes lövedékeket használtak még a töltényhüvelyekben is. Erről csak annyit, hogy típustól függően a felezési ideje minimum 700 millió év és én nem szívesen aludnék mellette, ennék olyan élelmiszert, ami mellette termett, és innék olyan vizet, amibe beleszivárgott. Sajnos azt kell mondjam, én csak sugárzásmérővel mennék oda túrázni. A helyiek szerint a csapvíz iható, de én nem ittam meg és még fogmosásra sem használtam. Külföldi palackos vizeket vettem. Javaslom még a tengeri éttermeket, mert a hal az biztosan nem helyből van (kár, hogy én nem eszem meg a halat). Koszovóban nincsenek szabályok, így semminek a minősége nincs szabályozva. Ott egyébként is máshogy értelmezik a minőséget. Még egy érdekesség, a vezetékes vizet este elzárták és reggel nyitották meg. Állítólag kevés volt a víz, ennek ellenére a legtöbb utcán folyt valemennyi víz, ahol a kocsimosók vannak, ott teljes szélességben.
Árak: Drága éttermekbe jártam, ott egy hatalmas tányér pizza üveges ásványvízzel kb. 4-5 EUR-tól kezdődött. Olcsóbb helyeken ez 2-3 EUR-ért is megkapható. A boltok sem voltak drágák. Kimondottan olcsó hely.
Még egy veszélyforrás: az autósok közlekedési mentalitása. Biztosan úgy látszik mintha túloznék, de ha magunkat hasonlítjuk Svájchoz, akkor igencsak agresszívnak mondhatjuk magunkat. Ők kétszer jobban eltérnek tőlünk mint mi Svájctól. Leírhatatlanul agresszívek, egymással versengenek, szinte tolják egymást az útról, centizgetnek, türelmetlenek, gyorsan hajtanak, dudálnak és ami a legrosszabb, egyáltalán nem tudnak vezetni. Rengeteg a baleset. A gyalogosokat egyáltalán nem tisztelik, ha 30 autóból egy megáll amikor már a zebrán vagy, akkor sokat mondok.
Az emberek teljesen nyugodtnak tűntek. Hangosan beszélgetnek, több az élet bennük. Az itthoni 80-as évekbeli hangulat volt rajtam úrrá, de valahogy mégsem stimmelt, mert ez már valami durvább, nyomorúságosabb volt, ami nem illik oda. Az utcai árusítás nagyjából úgy néz ki, hogy bárki kiállt és árusított, amit akart. Egy helyen láttam lopott telefonokat (mondhatjuk használt, de szerintem lopott volt). Volt üzlet, ahol kalóz dvd-ket árultak, mindegyik 1 EUR-ba került. Viszont ami érdekes, a boltok kipakolták a portékát az üzlet elé és senki nem vitte el.
Remélem nem írtam sokat és lesz benne használható.