Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Irány a Balkán,cél az Adria!

- - - - -

 • Lépj be és szólj hozzá
76 hozzászólás a témában

#41
freddyke

freddyke

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 2.261 hozzászólás

Egy kizárólagos fővárosi látogatás és/vagy autópályás keresztülutazás igencsak csalóka (hamis) képet festhet le bármely ország összképéről.

 

...

 

Tény, hogy Pristinában és Skopjéban is képes rárontani az agresszív helyi aljanép a külföldi rendszámú autóra, ha az megáll a piros lámpánál.

 

...

 

Na de, ez itt kerékpáros fórum, és a két keréken megtapasztalt vidéki világ egészen más élményeket nyújt - mindenütt, de a Balkánon különösen..

 

Ez teljesen igaz, a főváros alapján nem lehet megítélni egy országot (bár a munkahelyem 10km-re volt, Pristinától két várossal odébb), én csak próbáltam leírni azt a keveset, amit össze tudtam szedni Cobranco számára. Nagy indíttatásom volt, hogy kimenjek vidékre, de erre semmiképp nem maradt volna idő. Mivel dolgozni mentem az volt az első számú dolog és csak egy hétig voltam, egyszerűen nem tudtam távolabb jutni, bejártam, amit csak tudtam.

Az autósok aggresszivitását nem egészen így értettem. Engem a helyiek vittek (kollégák, taxi). Kiegyensúlyozott emberek az autóba ülve teljesen máshogy viselkednek, elképedtem. Hozzánk képest nagyon aggresszívan, de ők még ésszel mentek, a legtöbben viszont nem, ezért van ott annyi baleset. Én kerékpáros szempontból komolyan félnék ott közlekedni.

 

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg tapasztalatod van túrázásban kerékpáros szemszögből. Értem, hogy mi ennek a lényege. Annak ellenére, hogy vannak veszélyei én is mennék (bár Koszovót meggondolnám). Egyáltalán nem vagyok az "egyen" körülményekért oda. Jelenleg nem tudom megtenni, hogy több hetes biciklitúrákra menjek, majd talán később.

 

---

A depleted urániumról pedig csak olvasgassatok, mert ezt nem én találtam ki, hanem tény.


freddyke módosította - 2014. január 08. - 01:51


#42
Tekergek

Tekergek

  🚲

 • fórumtag
 • 1.219 hozzászólás

Egy kizárólagos fővárosi látogatás és/vagy autópályás keresztülutazás igencsak csalóka (hamis) képet festhet le bármely ország összképéről.

 

Teljesen jogos, azért írtam hogy lehet hogy a határövezetekben egész más a helyzet, csak röpke autopályabenyomásom volt. Mondjuk az is igaz hogy itthon is tapasztaltam elképesztő dolgokat amivel amúgy nem jellemezném az országot/népet.

 

Most just eszembe hogy bizonyos értelemben én is bicikliztem Makedóniában :) Na meg hogy anno NATO katonaként a kis részlegünkön én voltam a felelős a lőszerért, de szerencsére a délszláv háború nem volt kötelező kirándulás (ötszörös fizetés mellett röviden, de csak röviden elgondolkoztam a lehetőségen, ahogy a szólás mondja "fedezz fel messzi tájakat, érdekes embereket, aztán lődd szét őket"..).#43
Tekergek

Tekergek

  🚲

 • fórumtag
 • 1.219 hozzászólás

,,A háborúban ólom helyett uránium töltetes lövedékeket használtak még a töltényhüvelyekben is."

 

Nettó hülyeség, egyrészt lemerített urániumot használnak, kizárólag a nagy sűrűsége miatt, pont ezért páncéltörő lövedékként, hüvelyben abszolút értelmetlen lenne használni, nagyjából az amerikaiknak van, nem emlékszem a híradásokból, hogy ott röpködtek volna A-10-es tank gyilkos repülőkkel...

 

http://www.youtube.c...h?v=9La3Yc2u3NM

 

Értelemszerüen freddyke is csak a lemerített fajtára gondolhatott, nem kicentrifugált erőműrudakra vagy bombatöltelékre. Amúgy teljesen igaza van, nem csak Irakban használták (ahol most komoly problémák vannak a torzszülöttek arányával, meddőséggel), hanem Koszovoban is, éspedig pont az általad említett, de ténylegesen ott repkedő A-10-esekből lötték ki (gondolom többek között): BBC News - Nato reveals Kosovo depleted uranium use / Depleted Uranium Haunts Kosovo and Iraq.#44
korab

korab

  újonc

 • fórumtag
 • 16 hozzászólás

Egy kizárólagos fővárosi látogatás és/vagy autópályás keresztülutazás igencsak csalóka (hamis) képet festhet le bármely ország összképéről. A rossz/kétes szándékú emberek mindig ilyen helyeken gyűlnek össze (Pesten és Nyugat-Európában is), hiszen a "pénzes" turistákra is itt lehet a leghatékonyabban vadászni.

 

Tény, hogy Pristinában és Skopjéban is képes rárontani az agresszív helyi aljanép a külföldi rendszámú autóra, ha az megáll a piros lámpánál. (Albániában ez nem jellemző.)

Az is tény, hogy ha az E75-ösön megállás nélkül tűzünk le Görögországba, a macedóniai szakasz nem kelt jó benyomást egy átlagos utazóban, mert, 1.) csak a helyi dinárt fogadják el a kapuknál, ezért meg kell valahol állni váltani, 2.) a jellemzően semmilyen idegen nyelven nem beszélő bódés emberek nem mindig adnak vissza korrektül., 3.), a határon lófráló roma koldusok nem kímélik a külföldi autósokat. 

 

Na de, ez itt kerékpáros fórum, és a két keréken megtapasztalt vidéki világ egészen más élményeket nyújt - mindenütt, de a Balkánon különösen.. Szerintem aki járt már hátizsákos túrázóként vagy nagycsomagos bringatúrán ebben a térségben, annak eszébe sem jut agresszióról, rossz közbiztonságról, félelemről beszélni.

Aki nem szereti a rendezetlenséget, a szegényes településképet, az elmaradottságot, a rossz utakat, a helyiek sokszor túlbuzgóságba átcsapó érdeklődését, a ráérősséget, a szabályok esetlegességét, nyáron a száraz forróságot, az nem fogja magát tökéletesen érezni a Balkánon.

A másik oldalról nézve, mit kaphat-láthat cserébe az utazó: kulturális sokszínűség, hagyományos településkép és építészet, ősi tájhasználat, rendkívül gazdag élővilág, őszinte vendégszeretet és -tisztelet, segítőkészség, olcsóság..

Kell egyfajta ráhangolódás, hogy a fent felsorolt pozitívumokat egészében átérezze az ember, és elvonatkoztasson a nyugati társadalmaknál és itthon tapasztalt "jólét" megszokott egyen-körülményeitől, de aki vevő a változatosságra, a régmúltból ittmaradt értékekre, az vissza fog térni az első látogatás után..

(Aláírom, hogy elfogult vagyok, de annyi pozitív élményt éltem meg 9 év alatt, hogy nehéz nem annak lenni.)


 • mof kedveli ezt

#45
gaboca1

gaboca1

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 2.246 hozzászólás

Elég para a kutyás dolog, de ha eddig így megúsztátok, talán nem lesz nagy gond.

 

Én repülővel mentem Pristinába tavaly tavasszal, ott dolgoztam egy hétig. Minden nap bejártam amit tudtam a szállás körül. A helyi kollégáimtól tudtam meg információkat. Ennek fényében tudok nyilatkozni. Nyilván téged nem a főváros érdekel, de leírom amit tudok.

 

Közbiztonság: Pristina nyugodt, ezt tapasztaltam és mindenki ezt is mondta. Vidékről a kollégák azt mondták, hogy nagyon elmaradott. Valamelyik határon (nem tudom pontosan, de megkérdezhetem) akkor még voltak összetűzések, ennek javaslom nézz utána.

 

A városon kívüli részekről kérdezve aknákra nem emlékszem, de a lövedékek maradványai még nincsenek eltakarítva a mezőkről-erdőkről. A háborúban ólom helyett uránium töltetes lövedékeket használtak még a töltényhüvelyekben is. Erről csak annyit, hogy típustól függően a felezési ideje minimum 700 millió év és én nem szívesen aludnék mellette, ennék olyan élelmiszert, ami mellette termett, és innék olyan vizet, amibe beleszivárgott. Sajnos azt kell mondjam, én csak sugárzásmérővel mennék oda túrázni. A helyiek szerint a csapvíz iható, de én nem ittam meg és még fogmosásra sem használtam. Külföldi palackos vizeket vettem. Javaslom még a tengeri éttermeket, mert a hal az biztosan nem helyből van (kár, hogy én nem eszem meg a halat). Koszovóban nincsenek szabályok, így semminek a minősége nincs szabályozva. Ott egyébként is máshogy értelmezik a minőséget. Még egy érdekesség, a vezetékes vizet este elzárták és reggel nyitották meg. Állítólag kevés volt a víz, ennek ellenére a legtöbb utcán folyt valemennyi víz, ahol a kocsimosók vannak, ott teljes szélességben.

 

Árak: Drága éttermekbe jártam, ott egy hatalmas tányér pizza üveges ásványvízzel kb. 4-5 EUR-tól kezdődött. Olcsóbb helyeken ez 2-3 EUR-ért is megkapható. A boltok sem voltak drágák. Kimondottan olcsó hely.

 

Még egy veszélyforrás: az autósok közlekedési mentalitása. Biztosan úgy látszik mintha túloznék, de ha magunkat hasonlítjuk Svájchoz, akkor igencsak agresszívnak mondhatjuk magunkat. Ők kétszer jobban eltérnek tőlünk mint mi Svájctól. Leírhatatlanul agresszívek, egymással versengenek, szinte tolják egymást az útról, centizgetnek, türelmetlenek, gyorsan hajtanak, dudálnak és ami a legrosszabb, egyáltalán nem tudnak vezetni. Rengeteg a baleset. A gyalogosokat egyáltalán nem tisztelik, ha 30 autóból egy megáll amikor már a zebrán vagy, akkor sokat mondok.

 

Az emberek teljesen nyugodtnak tűntek. Hangosan beszélgetnek, több az élet bennük. Az itthoni 80-as évekbeli hangulat volt rajtam úrrá, de valahogy mégsem stimmelt, mert ez már valami durvább, nyomorúságosabb volt, ami nem illik oda. Az utcai árusítás nagyjából úgy néz ki, hogy bárki kiállt és árusított, amit akart. Egy helyen láttam lopott telefonokat (mondhatjuk használt, de szerintem lopott volt). Volt üzlet, ahol kalóz dvd-ket árultak, mindegyik 1 EUR-ba került. Viszont ami érdekes, a boltok kipakolták a portékát az üzlet elé és senki nem vitte el.

 

Remélem nem írtam sokat és lesz benne használható.

,,A háborúban ólom helyett uránium töltetes lövedékeket használtak még a töltényhüvelyekben is."

 

Nettó hülyeség, egyrészt lemerített urániumot használnak, kizárólag a nagy sűrűsége miatt, pont ezért páncéltörő lövedékként, hüvelyben abszolút értelmetlen lenne használni, nagyjából az amerikaiknak van, nem emlékszem a híradásokból, hogy ott röpködtek volna A-10-es tank gyilkos repülőkkel...

 

http://www.youtube.c...h?v=9La3Yc2u3NM#46
Garin

Garin

  újonc

 • fórumtag
 • 5 hozzászólás

94-ben voltam koszovón 9 hónapot,persze azóta minden megváltozott...minap futottam össze egy ismerősöm ujságiróval aki decemberben tudósitani volt koszovón a választásokról...

ahogy már leirták előttem a városokban nincs gond az emberek rendben vannak,főleg Pristina nagyon épül minden új rengeteg maffia pénz áramlik be az országba...

a gond inkább Koszovszka Mitrovica szerb részén van ahol a szerb nacionalisták szinte mindenkit utálnak...ők talán fizetve vannak hogy csinálják a cirkuszt koszovón...#47
freddyke

freddyke

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 2.261 hozzászólás

Ha már felajánlottátok a segitségeteket/Freddyke,Garin/,Kosovoval kapcsolatban kérdeznék:

Közbiztonság:

Mindenféléket hallani,szabadcsapatok,rablóbandák,szervkeresekedelem stb.,mennyire rizikós bevállalni a vadkempinget?

Konkrétan a Montenegrói határmenti területek érdekelnének,Pec környéke,kik laknak erre,szerbek vagy albánok,aknák vannak-e erre?

Milyenek az árak?

Rozarje és Pec között látom,hogy van határátkelő,de vajon át lehet-e menni Kucistjénél a Lim-völgyébe a Cakov-hágón át,ez az út ma is létezik,csak a mostani szétdarabolódások után nem tudom,mi az aktuális helyzet.

Még egy,azt hallottam,ha a szerbek meglátják a koszovoi pecsétet az útlevélben akkor várható szivatás,ez igaz?

 

Elég para a kutyás dolog, de ha eddig így megúsztátok, talán nem lesz nagy gond.

 

Én repülővel mentem Pristinába tavaly tavasszal, ott dolgoztam egy hétig. Minden nap bejártam amit tudtam a szállás körül. A helyi kollégáimtól tudtam meg információkat. Ennek fényében tudok nyilatkozni. Nyilván téged nem a főváros érdekel, de leírom amit tudok.

 

Közbiztonság: Pristina nyugodt, ezt tapasztaltam és mindenki ezt is mondta. Vidékről a kollégák azt mondták, hogy nagyon elmaradott. Valamelyik határon (nem tudom pontosan, de megkérdezhetem) akkor még voltak összetűzések, ennek javaslom nézz utána.

 

A városon kívüli részekről kérdezve aknákra nem emlékszem, de a lövedékek maradványai még nincsenek eltakarítva a mezőkről-erdőkről. A háborúban ólom helyett uránium töltetes lövedékeket használtak még a töltényhüvelyekben is. Erről csak annyit, hogy típustól függően a felezési ideje minimum 700 millió év és én nem szívesen aludnék mellette, ennék olyan élelmiszert, ami mellette termett, és innék olyan vizet, amibe beleszivárgott. Sajnos azt kell mondjam, én csak sugárzásmérővel mennék oda túrázni. A helyiek szerint a csapvíz iható, de én nem ittam meg és még fogmosásra sem használtam. Külföldi palackos vizeket vettem. Javaslom még a tengeri éttermeket, mert a hal az biztosan nem helyből van (kár, hogy én nem eszem meg a halat). Koszovóban nincsenek szabályok, így semminek a minősége nincs szabályozva. Ott egyébként is máshogy értelmezik a minőséget. Még egy érdekesség, a vezetékes vizet este elzárták és reggel nyitották meg. Állítólag kevés volt a víz, ennek ellenére a legtöbb utcán folyt valemennyi víz, ahol a kocsimosók vannak, ott teljes szélességben.

 

Árak: Drága éttermekbe jártam, ott egy hatalmas tányér pizza üveges ásványvízzel kb. 4-5 EUR-tól kezdődött. Olcsóbb helyeken ez 2-3 EUR-ért is megkapható. A boltok sem voltak drágák. Kimondottan olcsó hely.

 

Még egy veszélyforrás: az autósok közlekedési mentalitása. Biztosan úgy látszik mintha túloznék, de ha magunkat hasonlítjuk Svájchoz, akkor igencsak agresszívnak mondhatjuk magunkat. Ők kétszer jobban eltérnek tőlünk mint mi Svájctól. Leírhatatlanul agresszívek, egymással versengenek, szinte tolják egymást az útról, centizgetnek, türelmetlenek, gyorsan hajtanak, dudálnak és ami a legrosszabb, egyáltalán nem tudnak vezetni. Rengeteg a baleset. A gyalogosokat egyáltalán nem tisztelik, ha 30 autóból egy megáll amikor már a zebrán vagy, akkor sokat mondok.

 

Az emberek teljesen nyugodtnak tűntek. Hangosan beszélgetnek, több az élet bennük. Az itthoni 80-as évekbeli hangulat volt rajtam úrrá, de valahogy mégsem stimmelt, mert ez már valami durvább, nyomorúságosabb volt, ami nem illik oda. Az utcai árusítás nagyjából úgy néz ki, hogy bárki kiállt és árusított, amit akart. Egy helyen láttam lopott telefonokat (mondhatjuk használt, de szerintem lopott volt). Volt üzlet, ahol kalóz dvd-ket árultak, mindegyik 1 EUR-ba került. Viszont ami érdekes, a boltok kipakolták a portékát az üzlet elé és senki nem vitte el.

 

Remélem nem írtam sokat és lesz benne használható.#48
Tekergek

Tekergek

  🚲

 • fórumtag
 • 1.219 hozzászólás

nekem is van egy összeállitott Macedon-tervem,az Ohridi-tó,albán-macedón határvidék,lenne benne egy kis Kosovó is,bár nem tudom az mennyire biztonságos,ugyhogy egyenlöre még várok vele.

 

Nem tudom mennyire érdekes kerékpározás szempontjából de Macedóniáról annyit tudok hogy átutazóban Görögország felé a túraoperátorok konvojban haladnak és nem állnak meg csak a szerb határon, aztán görögben mert a macedóniai határőrök állítólag előszeretettel szivatják a magyarokat. Valami olyasmiről is hallottam hogy konkrétan kiraboltak egy buszt. Ez vagy valamilyen politikai játszma (volt?) vagy azért mert a görögök jóban vannak a magyarokkal/nem csak túrizmus szempontjából, és a görög-macedón-makedón ellentétek miatt ez "közös ellenség" besorolást jelent. Egy srác mesélte is hogy eltévedtek és a görögök tudták de nem voltak hajlandó érteni hogy a macedóniai határt mint államhatárt keresték és nem a görög tartományét.

 

Egyébként így átutazásból csak annyit láttam az országból hogy mindenhol hegyek/dombok és rendkívül kopár minden, gyakorlatilag sehol nincs erdő, vagy amúgy bármi kiépítve és csomó helyen fekete a domb/hegyoldal ahol vagy valami szárazság miatti vagy direkt gyújtott tűz pusztított. Szóval nem tünt egy nagyon kellemes vagy érdekes helynek, de lehet hogy az albán/koszovoi határövezetekben ez más.

 

 

A kutyaügy mindig nehéz kérdés,általában a helyzet hozza a reakciót,stratégia nincs,igazi veszélyhelyzet nem volt,illetve furcsa modon itthon egy kuvasszal,még jópár évvel ezelött.

A balkán és Románia is veszélyes,föleg a pásztorkutyák,most boszniába lehet,hogy viszünk sprayt,ha körbevesznek meg az a terv,hogy a beállunk egymásnak háttal,a bringáket meg keresztbe és várjuk,hogy elökerüljön a pásztor,harcolni nem érdemes velük,úgyis ők győznek.

 

Arra kiváncsi lennék hogy konkrétan mi történt veletek ilyenkor, odaharapott, odatalpalt, buta módra nekiment a bicajnak a kutya? És ha harapott, akkor volt sérülés, vagy csak szerencsén múlott hogy nem? Szerény tapasztalatom szerint a harapás nem jellemző ha nem mutatod jelét annak hogy félsz vagy menekülsz, akkor is ha megkerget és egyébként simán beérne, bár az tény hogy nem voltam vad pásztorvidéken, csak mondjuk vad negyedekben ahol hiányzanak a közpásztorok. A legnagyobb problémám a sétáltatós kispolgár a cuki kutyussal szokott lenni akinek fogalma sincs hogy kell kutyát nevelni (a "beszélünk hozzá meg dédelgetjük, akkor biztos érti hogy mit akarunk" tipus). Ezek általában nem elrontott ebek és szociálisak, csak a buta tulaj miatt nem tudják hogy mit csináljanak, nem mennek arrébb hanem megfordulnak és a gazdi reakcióját a biciklisre figyelik miközben elállják az utat, gondolom egyfajta védőpajzsot is képezve a közeledő esetleges támadó és a gazdi között. Az meg hiába szólitgatja arrébb mert a kutya nem ember és nevelés nélkül nem a szóra reagál hanem a testbeszédre (ami szólitgatásnál a nullától az "ez nem normális, mit akar tőlem"-ig terjed). Ez persze egész más kategória mint egy kuvasz vagy komondor ami ahhoz van szokva hogy megeszi a farkast.#49
korab

korab

  újonc

 • fórumtag
 • 16 hozzászólás

Szia Cobranco,

 

megcélzod a legendás Elátkozottat (Prokletije) bringával? Hát, nem lenne semmi akció, a kontinens egyik legvadregényesebb, legeldugottabb vidéke ez, ott a KS-MNE-ALB hármashatáron.. A Čakor-hágónak a montenegrói fele aszfaltozott, autóval nem lehet átkelni, mert a korábbi konfliktusok idején kialakított útbarikádokat máig nem számolták fel. Bringával elvileg át lehet jutni, arról nincs infóm, hogy miféle ellenőrzés van a 2 ország között. A területen zömmel muszlim vallású (koszovói) albánok és (szandzsáki) bosnyákok laknak. Peć, Rožaje és Novi Pazar térsége is hasonló, ha itt keltek át a határon, nem lehet gond még a koszovói pecséttel sem. Az csak Kosovska Mitrovica-tól északra a ks-srb határon van, ahol a szerbek (akik ott többségben vannak) nem ismerik el a koszovói pecsétet. Koszovóban és Albániában a sör és alapélelmiszer olcsó és tkp. a borbélytól az autósboltig lehet is kapni mindenféle üzletnek kinéző helyiségben.

A nagyobb városok közepén a kamerás filmfelvételt én nem forszíroznám, mert vannak elég sötét negyedek, ahol pillanatok alatt összegyűlik a nép körülötted. Ez ellen hatásos védekezés tud lenni az egyszerű kinézet, a turistáskodó magatartás mellőzése és a fapofával való gyors továbbhaladás. De az ilyen veszély ritka, leginkább barátkozós népek lakják e zord vidéket, akik néhány baráti szótól már meg is hívnak a boltjukba egy kupica rakijára.

Vadkemping: csak a Prokletije albán oldalán van tapasztalatom, utaktól távol, de hasonló lehet a túloldal is. Elhagyott helyet nem nehéz keresni e ritkán lakott tájon, aknaveszély itt nincs, medve viszont akad (főleg az 1000m feletti régióban és háborítatlanabb erdős vidéken).

 

Lehet, hogy újra összefutunk a környéken, akkor majd megdumáljuk kivel mi történt. :)

 

u.i.: kérted, ezért küldöm a naplómat a tavaly nyári balkáni túrámról (30 oldal, ne ijedj meg..).


korab módosította - 2014. január 06. - 20:03


#50
cobranco

cobranco

  vendég

 • fórumtag
 • 395 hozzászólás

A kutyaügy mindig nehéz kérdés,általában a helyzet hozza a reakciót,stratégia nincs,igazi veszélyhelyzet nem volt,illetve furcsa modon itthon egy kuvasszal,még jópár évvel ezelött.

A balkán és Románia is veszélyes,föleg a pásztorkutyák,most boszniába lehet,hogy viszünk sprayt,ha körbevesznek meg az a terv,hogy a beállunk egymásnak háttal,a bringáket meg keresztbe és várjuk,hogy elökerüljön a pásztor,harcolni nem érdemes velük,úgyis ők győznek.

Ha van elég lendület,akkor meg spuri.

 

Ha már felajánlottátok a segitségeteket/Freddyke,Garin/,Kosovoval kapcsolatban kérdeznék:

Közbiztonság:

Mindenféléket hallani,szabadcsapatok,rablóbandák,szervkeresekedelem stb.,mennyire rizikós bevállalni a vadkempinget?

Konkrétan a Montenegrói határmenti területek érdekelnének,Pec környéke,kik laknak erre,szerbek vagy albánok,aknák vannak-e erre?

Milyenek az árak?

Rozarje és Pec között látom,hogy van határátkelő,de vajon át lehet-e menni Kucistjénél a Lim-völgyébe a Cakov-hágón át,ez az út ma is létezik,csak a mostani szétdarabolódások után nem tudom,mi az aktuális helyzet.

Még egy,azt hallottam,ha a szerbek meglátják a koszovoi pecsétet az útlevélben akkor várható szivatás,ez igaz?


Túráim,videók itt: http://cobranco.hu


#51
freddyke

freddyke

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 2.261 hozzászólás

Hello Cobranco,

 

Megnéztem néhány sorozatod (ahogy időm engedi szeretném a többit is) és nagyon tetszettek. Gratulálok a teljesítményhez. Érdekelne hogyan tudtátok kezelni a rátok támadó kutyákat és úsztátok meg harapások nélkül. Nekem talán ez lenne a legfélelmetesebb az egészben. Engem már simán leszedtek volna a bringáról.

 

Láttam, hogy érdekel Koszovó. Eltöltöttem egy hetet a fővárosban. Az ott látottak és a helyiektől hallottak alapján közel sem lenne veszélytelen az országban túrázni. Ha érdekelnek a részletek, szívesen megírom privátban.#52
Garin

Garin

  újonc

 • fórumtag
 • 5 hozzászólás

Vajdaságban élek,ha valami érdekel Szerbiáról.Koszovóról kérdezzetek....#53
cobranco

cobranco

  vendég

 • fórumtag
 • 395 hozzászólás

Hello Korab!

 

Már bánom,hogy nem cseverésztünk többet,de mint láttad igy is épphogy elértük a kompot.Persze lett volna egy plussz óránk...de,mindegy,ez a mi hülyeségünk volt.

 

Egyébként nálam is a Balkán megint az idei terv/valahogy nagyon bejött az utobbi két évben/,konkrétan Boszniai-körút,persze lesz egy kis horvát tengerpartos kitérő is,de a fö csapásirány a hegyek.

 

Te is jól belenyúlsz a sürüjébe,izgalmasnak igérkezik,nekem is van egy összeállitott Macedon-tervem,az Ohridi-tó,albán-macedón határvidék,lenne benne egy kis Kosovó is,bár nem tudom az mennyire biztonságos,ugyhogy egyenlöre még várok vele.

 

Ha az idei túrádról lesz valamilyen beszámoló,bolg,bármi...érdekelne.


Túráim,videók itt: http://cobranco.hu


#54
korab

korab

  újonc

 • fórumtag
 • 16 hozzászólás

Szia Cobranco,

klassz anyag lett ez is, és lám még én is feltűnök benne néhány képkocka erejéig. :)

Nagyon élvezetes volt az Al-Dunánál tekerni, szép emlékekkel gazdagodtam.

Nekem a következő nyáron is a Balkán a cél, nem tudom megunni ezt a térséget, főleg hogy rengeteg felfedeznivaló van még.. Ha összejönnek a dolgok, akkor egy 10 országot érintő 3-4 hetes túrába vágom a fejszém, melynek néhány fő célja a következő látnivalók lennének: Delibláti-homokvidék, Kazán-szoros, Veliko Tarnovo, a Sredna Gora, a Belmeken-hágó, Ohridi-tó, Albánia és Montenegró hegyei és tengerpartja.

 

Üdv.


korab módosította - 2014. január 02. - 19:00


#55
cobranco

cobranco

  vendég

 • fórumtag
 • 395 hozzászólás

Az erdélyi túránk soron követlkező részét ide is belinkelem,mert nehéz eldönteni igazán hová tartozik a terület, a Balkánhoz vagy Erdélyhez,...talán egyikhez se vagy inkább mindkettőhöz...mindenki döntse el:

 


Túráim,videók itt: http://cobranco.hu


#56
korab

korab

  újonc

 • fórumtag
 • 16 hozzászólás
Povi hsz.-a az erdélyi túrák topikból:
Korab!
2011 nyári tandemes túránkon mi is arra mentünk, amerre te, csak utána mi kicsit messzebb mentünk még, mint Szófia :-)
A Balkán-hegységen hol keltél át, illetve merre mentél Bulgáriában? (egy kicsit már off-topic, de érdekelne).


Szia Povi!
Az 1445m-es Petrohan-hágót másztam meg. Ahogy nézem, Belogradcsik után nagyjából azonos úton mentetek ti is, a Lom és az Ogosta folyók völgyében, majd a Montana-Szófia fõúton. A Lom völgyében vezetõ út volt az egyik legszebb szakasz, kiváló útminõséggel, nulla forgalommal (és még a Balkan autószerviz is megvan..), de Berkovica után a fõút sem volt vészes. Eredetileg lett volna bringás folytatás Szófia után is Samokov és a Rila keleti peremét érintve (esetleg közben fel a Belmeken-tóhoz 2000m-re), a Mesta völgyén át a görög partig, de egy lefixált kavalai találkozó miatt végül nem vágtam neki egyedül. Ha 1 nappal elõbb érek Szófiába, akkor végigtekertem volna.
Aztán már hármasban nyomtunk még 5 napot a trákiai partvidéken, belevéve egy Thasszosz szigeti körtúrát és egy Samothraki-szigettúrát. Utóbbi csak pótmegoldás volt Rodostó helyett, ahonnan nem tudtunk volna visszavonatozni Kavalába, mert nincs vasúti összeköttetés a 2 ország között..

#57
korab

korab

  újonc

 • fórumtag
 • 16 hozzászólás
Minden jó ha jó a vége, a bürekes záróakkorddal igazi balkáni sztorivá kerekedett, amire jó szívvel emlékeztek évtizedek múlva is. :)

#58
Povi_

Povi_

  vendég

 • fórumtag
 • 82 hozzászólás

Köszi szépen!
Hogy kapcsoltak le a határon, ha szabad kérdezni? :)


A szerb határig aszfaltút vezetett, onnét tovább dózerút. Eléggé világossá vált ott a helyszínen számunkra, hogy ez most nem legális átkelés lesz, de nem volt kedvünk visszafordulni, és kerülni 50 km-t, ráadásul egy hágóban volt az államhatár.
Feltöltött kép
Mivel nem volt tábla kint, hogy "tilos az á", csak egy szerb "good bye" tábla, így gyorsan döntöttünk, menjünk, mielõtt egy bokorban lapuló szerb határõr visszafordítana minket, Bulgáriaban õ már úgy se szólhat nekünk, ráadásul az meg már EU, szóval, talán ott jobban szót értünk a szervvel, ha elkapnának :-)
Feltöltött kép
Így is történt, tekertünk még a dózerúton, de már Bulgária területén kb. 2 km-t, aztán mivel estefelé volt már, úgy döntöttünk, hogy tábort verünk. Egyszer csak jött szembe egy Land Rover, és kiszállt belõle két határõr. Eljátszottuk a hülyét, odaadtuk nekik az útleveleket, hogy nyomjanak bele pecsétet, mert most jöttünk Szerbiából :-) Erre eléggé leizzadtak, mert azt hitték szerbek vagyunk, de miután kiderült, hogy csak magyarok, és EU-sok, kicsit megnyugodtak, de az útleveleket nem adták vissza, hanem elkezdtek idegesen telefonálni :-)
Össze kellett pakolnunk mindent, Évit beültették a Land Roverbe, én meg követtem õket a tandemmal a 1,5 km-re lévõ bázisig. Itt újabb fél óra telefonálás, aztán egy óra múlva megjött Belogradchikból a "fõnök", aki tudott angolul is. Addigra már oldott volt a hangulat, mindenki nevetett, jött velük egy szabadnapos határõr is, megnézni minket. Aztán mondták, hogy be kell, hogy vigyenek minket Belogradchik-ba, a bázisra, és ott kell, hogy töltsük az éjszakát. Land Rover tetejére kikötötték a tandemet, mi ketten beültünk a fõnök Toyotájába, majd lezúztunk a 20 km-re lévõ Belogradchik-ba.
Itt vallomást kellett írnunk, hogy miért erre jöttünk. Aztán fölvertük a sátrat az udvarban és ott aludtunk. Másnap reggel a fõnök hozott nekünk reggelire burek-et, majd a vallomásaikkal lement valami még nagyobb rangú tiszthez, majd egy tíz perc múlva visszajött, visszaadta az útleveleket, és mondta, hogy szabadok vagyunk. :-)

#59
korab

korab

  újonc

 • fórumtag
 • 16 hozzászólás

Szia!
Bocs a késõi válaszért, de nem nézem minden nap a fórumot :-)
A 106-os út, mint ahogy egy másik hozzászóló is írta, abszolút forgalommentes (egyébként a Duna menti út is), és jó az út minõsége.
A Zajecar-Belogradchik szakasz: mi ott nem létezõ határátkelõhelyen léptünk át (Novo Korito-nál), így azt nem javasolnám, ha csak nem vállaljátok be a bolgár határõrök vendégszeretetét. :-)
Sátrazás: semmi extra a normál etiketten kívül. Annyi, bár az inkább Boszniára érvényes, és Horvátország egyes részeire, ne ott sátrazzatok, ahol aknaveszély tábla van kitéve :-)


Köszi szépen!
Hogy kapcsoltak le a határon, ha szabad kérdezni? :)

Valóban, az aknás vidékeken célszerû a nagyobb körültekintés. A horvátok jóval elõrébb tartanak mentesítés terén, az autóutak mentén jószerével már nincs figyelmeztetõ tábla nélküli aknás hely, azon kívül azonban akad (pl. a Papukban). Tavaly a Baranya-háromszögben egy kukoricásban vertem sátrat - nyilván ahová vetettek, ott nincs akna. Boszniában jóval neccesebb még a helyzet, nem szabad csak a táblákra hagyatkozni.


Pleisztocén:
köszi a Struma-völgyrõl írottakat. Nem nagyon van más alternatíva, a két oldali magashegységek (Rila, Pirin ill. a macedóniai oldal) miatt, ráadásul ez a völgy az egyik legdurvább balkáni hõkatlan is, szóval majd még meglátom..

#60
Povi_

Povi_

  vendég

 • fórumtag
 • 82 hozzászólás

Szia Cobranco!

Egy praktikus kérdés: Mekkora táskát érdemes venni a csomagtartó két oldalára egy két hetes túrához statikai/kényelmi szempontból? 2x30 liter oldalra és kevesebb cucc a tetjére kötve, vagy inkább 2x20 liter oldalra és több cucc a tetjére? Vagy tökmindegy?


Inkább a nagyobb térfogatú táska, és kevesebb cucc a tetejére. Minél lejjebb marad a súlypont, annál könnyebb egyensúlyozni. A Vaude-nak a hátsó táskája 2x24 liter, szerintem az is bõven elég, és akkor a csomagtartó tetejére csak a sátor és a polifoam kerül.