Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Cikkek a weboldalon - észrevételek

- - - - -

 • Lépj be és szólj hozzá
140 hozzászólás a témában

#1
zscs

zscs

  bringás

 • fórumtag
 • 3.103 hozzászólás
 • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Nincsen cikk itt Vas Kata Blanka tegnapi sikeréről, pedig sok helyen beszámoltak róla. https://bringazas.hu...zetett-hatodik/

 

Verseny log, Watt-adatokkal, pulzussal: https://www.strava.c...ties/6094733651


---

1. Canyon GrandC CF SL 2016, 1x12 Sram XX1 Eagle AXS

2. Canyon Inflite AL 8.0S - CX/roadbike, SRAM Red eTap, 2014

3. Canyon Ultimate CF SL 9.0s - roadbike, SRAM Red eTap, 2019

https://www.strava.c...thletes/2373507


#2
szak

szak

  vendég

 • fórumtag
 • 343 hozzászólás

A Hollandoknak nincs hegyük, cserébe többek között van egy van der Poel-juk, és sorolhatnám a női versenyzőiket ahova Vas Kata Blanka betársul. Persze van infrastrukturájuk, pénzük, tudnak szervezni stb., itt talán az infrastruktúrával kezdeném leginkább, de mivel ahhoz pénz kell ami tudjuk hogy nincs és nem is lesz akkor a szervezéssel még messze lehet jutni. Megint a Crosskovácsit kell felhoznom, valahogy nekik ez megy, és folyton kezdeményeznek új dolgokat is (IVSZ, iskolás verseny, XCO pálya, Ready to Race stb.).

Hegyük nincs, de sok-sok év alatt olyan mélyen beágyazódott a kerékpározás az életükbe, hogy az kis túlzással hegyeket pótol. Amszterdamban nagyon észen kellett lennem, hogy el ne üssenek (gyalogosként állandóan rátévedtem a mindent behálózó kerékpár utakra). Mondjuk a szlovéneknek van hegyük és hozzá 2 millió lakosuk, ehhez képest igencsak felül reprezentáltak a világ kerékpár sportjában. Statisztikák szerint mi magyarok is sokat tekerünk, mondjuk régebben ezt a kisvárosi-falusi  közlekedők produkálták. Ha már jó verseny, kiemelném még a Zselic maratont. Ők is mindig újítanak, csak a helyszín kicsit távol van a centrumtól.

Kicsit off, de a legnagyobb probléma Magyarország lakosságának fizikális és mentális egészsége. Szerintem itt van a kutya elásva.


szak módosította - 2021. szeptember 01. - 15:05


#3
Tekergek

Tekergek

  🚲

 • fórumtag
 • 1.257 hozzászólás

A Hollandoknak nincs hegyük, cserébe többek között van egy van der Poel-juk, és sorolhatnám a női versenyzőiket ahova Vas Kata Blanka betársul. Persze van infrastrukturájuk, pénzük, tudnak szervezni stb., itt talán az infrastruktúrával kezdeném leginkább, de mivel ahhoz pénz kell ami tudjuk hogy nincs és nem is lesz akkor a szervezéssel még messze lehet jutni. Megint a Crosskovácsit kell felhoznom, valahogy nekik ez megy, és folyton kezdeményeznek új dolgokat is (IVSZ, iskolás verseny, XCO pálya, Ready to Race stb.).#4
embé

embé

  fórumtag

 • fórumtag
 • 95 hozzászólás
Idén nem kell csodálkozni, végre mehet mindenki mindenhova (nyáron), inkább a családdal van pont a fő szezon végén, mint egy versenyen. Kassára ingyenes a nevezés hosszú távra... Aztán nem egy lenézett magyar "cx-szel is végigmegyünk" verseny. 20-30 évvel ezelőtt nem lehetett mást csinálni, csak kimenni tekerni, vagy könyvet olvasni. Most van más is. Nincs ezen mit csodálkozni, fel kellene mérni az igényeket, hirdetni, és akkor szinten lehet tartani a létszámot.
 • Rabbit kedveli ezt

#5
szak

szak

  vendég

 • fórumtag
 • 343 hozzászólás

"Idén rendezik az utolsó Mátra Maratont?"

Valószínűleg igen. Én is szomorúan figyelem ezt a hosszú ideje tartó mélyrepülést. Elfogynak a versenyzők, hihetetlen mértékben öregszik a mezőny, felnőtt férfi kategóriában a legkönnyebb az éremszerzés olyan kevesen indulnak. Valamiért nem vonzó ez a sport a gyerekek, fiatalok számára. Mi lehet ennek az oka?

- a 2000-es években volt egy felfutás, divat lett az MTB, ez mára kifulladt

- nem vagyunk hegyvidéki ország, de egy-egy kiugró versenyzői teljesítmény talán adhatna lendületet az utánpótlásnak. Minden tiszteletem pl. Buruczki Szilárdé, Parti  Andrásé  vagy Benkó Barbaráé (mi akik hobbista/amatőr szinten tekerünk tudjuk milyen fantasztikus bringások ők), de a laikusokat, kívül állókat csak a győztes érdekli. Kiváncsi vagyok, hogy Vas Kata Blanka - remélhetőleg - fantasztikus karrierjéből tud-e profitálni a hazai XC, ciklokrossz, országúti szakág és utánpótlás nevelés

- drága és macerás sport (bringa és főleg annak karbantartása, edzés-versenyzés utazás-szállítás...)

- összetett sport (számomra ebben van a legnagyobb szépsége - állóképesség, bringakezelés, bringa-felszerelés technika, erdőn-mezőn-hegyen-völgyön kint a zöldben). Az XCM alapvetően a nehézségek leküzdéséről szól, lehet, hogy ez nálunk sok fiatalnak nem jön be. Semmi média felhajtás, rohadt fárasztó különösen nagy melegben vagy sárban a világ végén az erdő mélyén...

- szerintem alulról jövő kezdeményezéssel ezt a sportágat nem lehet megváltani. Mindig lesz egy maroknyi ember, akiknek ez lesz a mániája, talán ők megszervezik és letekerik a versenyeket. Kérdés, hogy van-e felülről jövő szándék az XC gatyába rázásához, érdekel ez egyáltalán valakit rajtunk kívül? Alpesi sísport sincs nálunk, ugye a jamaicai-ak sem nagyon boboznak. Mindig ide lyukadok ki: no hegy no MTB.

Egy biztos: amíg lesznek versenyek és képes leszek feltekerni a hegyre és le merek valahogy gurulni rajta - én ott leszek.


 • Kisherceg, Rabbit, julien72 és 1 további fórumtag kedveli ezt

#6
grigorow

grigorow

  vendég

 • fórumtag
 • 82 hozzászólás

Azért írjunk a jó példákról is. :- ))) Egész gyorsan kint volt az info az időfutam olimpiai eredményekről és a Sagan átigazolásról is. 

 

Köszönjük Bikemag! :- )#7
grigorow

grigorow

  vendég

 • fórumtag
 • 82 hozzászólás

Hello Mars,

 

Köszönet a remek összefoglalásért!

 

Mindent jól leírtál és így igaz. :- ))

 

Szerintem a jelen magyar mtb versenyzők közül Szilárd az aki a legjobban megérdemelte volna, hogy legalább 1 olimpiára kijusson...

 

Üdv


 • Rabbit kedveli ezt

#8
Mars

Mars

  vendég

 • fórumtag
 • 490 hozzászólás

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, és teljesen pék vagyok ebben az "olimpiai krossz" szakágban, de Vas Katáról és akár Valter Attiláról azért lehetett tudni a hírek alapján, hogy keményen készültek az elmúlt időszakban. Ugyanakkor Parti Andrásról csak a kávézója révén esett szó, értem én, hogy "jó gyerek", de mi alapján jutott ki most az olimpiára? Ezt valami bizottság dönti el? Nem találtak az előzőkhöz hasonlóan egy ifjú tehetséget, aki ült már montin is esetleg? Pelikán Jani például, ő is csak országútizik?

Ahhoz, hogy valaki kijusson nem csak a hazai válogatórendszeren kellett elsőként végeznie. 

Az olimpiai kvótafutás évekig tart az olimpia előtt, és pontokat szereznek C kategóriás versenyeken és világkupákon. Ezzel be lehet jutni a  legtöbb pontott nyűjtő azt hiszem 22 ország közé. Ez már alapból nagyon kevés országnak sikerül, de Andrisnak összejött negyedjére is. Az országkvótát ha jól tudom ebben a ciklusban Palumby Zsombor és Andris hozta össze úgy, hogy Andris minden versenyen jobb eredményt ért el (több pontot szerzett) mint Zsombor. Egyébként minden ország 3 legtöbb pontot szerző versenyzője pontjait adják össze, és így jön ki az országsorrend. Biztos, hogy nálunk is volt harmadik ember, de az biztos, hogy a munka érdemi részét a fenti két srác végezte el. 

Éveken át ott lenni a nemzetközi porondon, elindulni valamennyi világkupán, az még a mezőny közepében sem triviális dolog. 

Érdemes elmenni egy világkupára csak azt megnézni, hogyan mennek a sor végén... 

A kvóta megszerzésében tehát Andrisnak oroszlán része volt, de azért vannak az országos válogatók (közel az olimpia előtt), hogy az adott ország, éppen legerősebb versenyzője vegyen részt a tényleges olimpiai futamon, mert ez jó az országnak. 

A lányoknál pl Benkó Barbi vívta ki a kvótát, Blanka pedig a hazai válogatót nyerte meg. De jó döntés volt Blankát küldeni, mert látható az eredmény, és ebben egyébként Barbi is egyetért. 

Annó, még 2004 Athénban Szilárd (főleg) és Andris vívta ki a kvóta javát, aztán jött Zerge, megnyerte a hazai válogatót és így Ő vett részt az olimpián. Akkor ez azért volt dühítő, mert negyvenakárhanyadik lett. Akkoriban tudni lehetett, hogy Zerge nem egy "Blanka", nem lesz nagy eredmény, csupán az volt a tét, hogy ki mondhatja el magáról elsőként Magyarországon, hogy MTB olimpikon lett. Akkoriban Szilárd messze kimagaslott a mezőnyből, és bár a sok külföldi kvótaverseny miatt elfárad az olimpiára, mindenki úgy gondolta, hogy Ő neki kellett volna képviselnie az országot. Az eredmény tőle sem lett volna rosszabb annál, mint amit a Zerge összehozott. Ekkoriban Andris még csak kezdett feltűnni, vagyis kb innentől messze-messze Ő volt a legjobb, egészen a Dina-Valter duóig. Mivel a srácok elkötelezték magukat az országút mellett, így igenis Andris volt az egyetlen, aki úgy tudott kimenni az olimpiára, hogy abból nincs szégyenkezés. Ha visszanézed, az első 3 olimpiáját kiemelkedő eredménnyel fejezte be. (Londonban DNF, de a másik kettő) Az, hogy 38 évesen, egy ilyen környezetben és mezőnyben ez lett az eredmény ami lett, ez pont, hogy az Ő nagyságát dícséri, egyáltalán nem rossz eredmény. 20 éve megy a legmagasabb szinten Andris, és azóta sem volt senki, aki ennél jobb eredményeket tudott volna nála tétversenyen. 

 

Szóval semmi vita vagy ilyesmi, de aki azt kérdezi, hogy "mi alapján jutott ki" az 20 éve nem követi a versenysportot, csak lát egy 32. helyet a 38 indulóból... akkor meg nem mindegy, hogy miért "csak" ennyi? 


 • marton, Kisherceg, Rabbit és 2 további fórumtag kedveli ezt

#9
Rabbit

Rabbit

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 870 hozzászólás
 • LocationKelenföld

Olimpiai válogató volt, azt hiszem Kanizsán. Nagyon kemény, saras verseny volt. Az "öreg" Parti lenyomta az ifjú titánokat. A verseny utáni interjúban siránkoztak, hogy futó meg bringa toló verseny volt... Az, hogy Parti András a 3. v. 4. olimpiáján van kint saját sportolói kvalitásain túl valahol jellemzi a magyar utánpótlás nevelést is. Vas Kata Blankát sem egy rendszer termelte ki hanem fantasztikus tehetsége, szorgalma és a mögötte álló családja, nevelő egyesülete. Mondjuk nem vagyunk egy tipikus MTB ország, az is biztos.

Kemény. Bizony a Vas testvérek az apjuk révén jutottak idáig, még mentem vele maraton hosszúkon annak idején. Köszönöm a felvilágosítást!#10
szak

szak

  vendég

 • fórumtag
 • 343 hozzászólás

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, és teljesen pék vagyok ebben az "olimpiai krossz" szakágban, de Vas Katáról és akár Valter Attiláról azért lehetett tudni a hírek alapján, hogy keményen készültek az elmúlt időszakban. Ugyanakkor Parti Andrásról csak a kávézója révén esett szó, értem én, hogy "jó gyerek", de mi alapján jutott ki most az olimpiára? Ezt valami bizottság dönti el? Nem találtak az előzőkhöz hasonlóan egy ifjú tehetséget, aki ült már montin is esetleg? Pelikán Jani például, ő is csak országútizik?

Olimpiai válogató volt, azt hiszem Kanizsán. Nagyon kemény, saras verseny volt. Az "öreg" Parti lenyomta az ifjú titánokat. A verseny utáni interjúban siránkoztak, hogy futó meg bringa toló verseny volt... Az, hogy Parti András a 3. v. 4. olimpiáján van kint saját sportolói kvalitásain túl valahol jellemzi a magyar utánpótlás nevelést is. Vas Kata Blankát sem egy rendszer termelte ki hanem fantasztikus tehetsége, szorgalma és a mögötte álló családja, nevelő egyesülete. Mondjuk nem vagyunk egy tipikus MTB ország, az is biztos.


 • Rabbit kedveli ezt

#11
Rabbit

Rabbit

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 870 hozzászólás
 • LocationKelenföld

Kedves Bikemag csapat,

 

Elnézést a kérdésért DE szólt nektek valaki, hogy Olimpia van és a tegnapi férfi és a mai női verseny is tele volt izgalmas jelenetekkel???

 

Hogy lehet, hogy a YT-on már 8-10 video is elemzi, hogy mekkorát és miért esett MVDP, ti pedig még egy cikket sem tettetek fel, hogy egyáltalán volt ffi futam... Parti Andris 32.ik by the way...

 

Ma délelőtt pedig Vas Kata Blanka ÓRIÁSI MAGYAR MTB történelmet írt a 4ik helyével!!!

 

Srácok, mi van veletek???

 

Üdv, egy kissé morci olvasó...

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, és teljesen pék vagyok ebben az "olimpiai krossz" szakágban, de Vas Katáról és akár Valter Attiláról azért lehetett tudni a hírek alapján, hogy keményen készültek az elmúlt időszakban. Ugyanakkor Parti Andrásról csak a kávézója révén esett szó, értem én, hogy "jó gyerek", de mi alapján jutott ki most az olimpiára? Ezt valami bizottság dönti el? Nem találtak az előzőkhöz hasonlóan egy ifjú tehetséget, aki ült már montin is esetleg? Pelikán Jani például, ő is csak országútizik?#12
szak

szak

  vendég

 • fórumtag
 • 343 hozzászólás

Kedves Bikemag csapat,

 

Elnézést a kérdésért DE ...

Biztos nyaralnak. Nem baj, csak nyomják a dögunalom, senkit nem érdeklő propagandát. Én gyakorlatilag már csak a fórumért járok ide. Mondjuk múltkor a Valter Attila interjú jó volt. Csak baromi ritkán vannak ilyen cikkek.#13
grigorow

grigorow

  vendég

 • fórumtag
 • 82 hozzászólás

Kedves Bikemag csapat,

 

Elnézést a kérdésért DE szólt nektek valaki, hogy Olimpia van és a tegnapi férfi és a mai női verseny is tele volt izgalmas jelenetekkel???

 

Hogy lehet, hogy a YT-on már 8-10 video is elemzi, hogy mekkorát és miért esett MVDP, ti pedig még egy cikket sem tettetek fel, hogy egyáltalán volt ffi futam... Parti Andris 32.ik by the way...

 

Ma délelőtt pedig Vas Kata Blanka ÓRIÁSI MAGYAR MTB történelmet írt a 4ik helyével!!!

 

Srácok, mi van veletek???

 

Üdv, egy kissé morci olvasó...


 • szak kedveli ezt

#14
zscs

zscs

  bringás

 • fórumtag
 • 3.103 hozzászólás
 • LocationBdapest - Wien - Mondsee

2012-es ugyan, de még mindig az egyik legjobb és leginkább szemléletes, bázis erősítéssel kapcsolatos cikk nem csak a Bikemag.hu-n, de az egész magyar hálón szerintem. Használjátok! ;)

 

https://bikemag.hu/e...erekparosoknak/


 • grigorow kedveli ezt

---

1. Canyon GrandC CF SL 2016, 1x12 Sram XX1 Eagle AXS

2. Canyon Inflite AL 8.0S - CX/roadbike, SRAM Red eTap, 2014

3. Canyon Ultimate CF SL 9.0s - roadbike, SRAM Red eTap, 2019

https://www.strava.c...thletes/2373507


#15
szak

szak

  vendég

 • fórumtag
 • 343 hozzászólás

Azt tudja valaki, hogy Vas Kata Blanka nevéből miért tűnt el a Kata? Jó kis zenéje volt a nevének.#16
Jorus

Jorus

  ALFAHÍM

 • globális moderátor
 • 11.799 hozzászólás

Modiként csak tartalmat (post, topic) lehet törölni, usert sajnos nem.

 

 

Adminok: ezt a "mamaligadoc" usert le lehetne tiltani?

Naponta postol spam tartalmakat. Már reportáltam korábban (lehet, ezzel nem vagyok egyedül). Köszi!


"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"#17
zscs

zscs

  bringás

 • fórumtag
 • 3.103 hozzászólás
 • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Adminok: ezt a "mamaligadoc" usert le lehetne tiltani?

Naponta postol spam tartalmakat. Már reportáltam korábban (lehet, ezzel nem vagyok egyedül). Köszi!


 • blash kedveli ezt

---

1. Canyon GrandC CF SL 2016, 1x12 Sram XX1 Eagle AXS

2. Canyon Inflite AL 8.0S - CX/roadbike, SRAM Red eTap, 2014

3. Canyon Ultimate CF SL 9.0s - roadbike, SRAM Red eTap, 2019

https://www.strava.c...thletes/2373507


#18
blash

blash

  vendég

 • fórumtag
 • 851 hozzászólás

Shinemax? Micsoda?...
A távol keleti koppintó országok mindig így kezdték és csak idő kérdése volt hogy komoly konkurenciát jelentsenek azoknak a gyártóknak akiktől elkezdtek lopni. Lehet, hogy most is egy ilyen márka születik. Valószínűleg a Shimano sem fogja ezt tétlenül nézni. Az biztos, hogy Kínát nem szabad alábecsülni.

link ehhez a csodahoz, mert eloszor nem is tudtam, mirol van szo:

bikemag.hu/magazin/hirek/shinemax-micsoda-nezd-meg-hogy-mit-veszel

blash módosította - 2020. október 13. - 12:09


#19
Kisherceg

Kisherceg

  fullamatőr kocabringás

 • fórumtag
 • 7.239 hozzászólás

April bejövős. :) 

 

Amúgy mi lehetett a rendező elv a dekorációnál? Preferencia sorrend? Mert a kronológiai nem igen jött össze... :D

 


"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"


#20
szak

szak

  vendég

 • fórumtag
 • 343 hozzászólás

Shinemax? Micsoda?...

A távol keleti koppintó országok mindig így kezdték és csak idő kérdése volt hogy komoly konkurenciát jelentsenek azoknak a gyártóknak akiktől elkezdtek lopni. Lehet, hogy most is egy ilyen márka születik. Valószínűleg a Shimano sem fogja ezt tétlenül nézni. Az biztos, hogy Kínát nem szabad alábecsülni.