Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Bringamosás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
159 hozzászólás a témában

Kolbee

Kolbee

vendég

• fórumtag
  • 163 hozzászólás
Elgondolkodtam ezen a "ne használjunk WD-40-et, mert kimossa a lánc belsõ zsírzását" dolgon, és a következõre jutottam:
1. Vagy azért megy tönkre a lánc, mert vízzel lemosom, és bennemarad a kosz...
2. vagy azért, mert WD-40-nel kimosom a belsõ zsírzását.

Én a másodikat választom.

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás
Ohh... sztop...

Nekem nincs wd-40em, nem is használok (hogyan használnám, ha nincs?!), viszont a felni kenés, pl OLAJjal, nem hülyeség!! Nekem nyekergett és minden baja volt fékezésnél, mondták, hogy kenjem be olajjal... Erre meg jól elküldtem a francba... :) De aztán olyan meggyõzõen mondta, hogy kipróbáltam... elõször persze csak óvatosan: egyik kerék... de rájöttem, hogy ez nem szívatás, és ettõl nem lesz rosszabb a fék, sõt!...

Láncmosás:
Én petróban szoktam (a szoktam az túlzás... lusta vagyok) mosni, illetve most (pont ma! :D) ú.n. FARMERFÉNYt használtam. Ennek a lötyinek az összetétele kb: petró, izopropilalkohol plusz még valami. Amit cikket a 007es ügynök idézett, annak ott nincs igaza, hogy a lánc ilyen módon történõ mosása itt még - ha jól csinálod - nincs vége! Lehet, hogy lemostuk a lánc belsejében levõ zsírzást (ami már úgy is koszos volt - hisz ezért mossuk), de ezután jöhet rá a kenés!

A petró után melegvízben lemosod, majd megszárítod a láncot.
Ezután belerakod egy konzervdobozba, bele motorolaj (sw10-40), a cuccot fel a rezsóra/tûzhelyre, és szépen gyöngyözésig fõzzük a láncot. Kivesz, örül :)

Mindez nem saját ötlet, hanem TUTIFURO javasolta. Köszönet neki ;)

Ámen, észosztás/okoskodás vége :)

vendég__*

vendég__*
  • vendég
ja, az lehet.. ;)

eric

eric

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.147 hozzászólás
Akkor amivel letakarítottad lehet hogy vmi rendes tisztítószer lehetett, nem wd40.

vendég__*

vendég__*
  • vendég
kala gyorsabb volt.
amugy asszem olaj volt rajta és már minden szarral letisztítottam és fos volt... csak ennyi

vendég__*

vendég__*
  • vendég
jó. így lehet beszélgetni, csakhogy. valami szar összegányolta hátul a fékfelületet. lánctisztítás közben véletlenül ráment és a kosz szépen lejött róla. gondoltam letisztítom és jó lett. az hogy lehet, hogy elméletben szar, de akkor gyakorlatban mér nem?
amugy mostmár megnézem, hogy mi a fasz volt az, lehetz nem wd 40, csak a boltos azt mondta, meg hogy tisztításra jó. hmm... vmi MoTip Derailleur Cleaner. fongom sincs mi ez, de aszonták védénegyven.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
naya,eric iz rájt.
"persze" nem keni túl sokáig,emiatt nem érdemes péel láncot se tisztítani vele,de az elsõ pár órában/napban "halálos" lehet.

a helyedben inkább vmi szappanos-mosószeres kefével,radírral,vmi dörzsiszvaccsal mennék neki a felninek,hidd L,a fékhatása legközelebb még istenkirályabb lesz! ;)

eric

eric

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.147 hozzászólás
Csak a te élettartamod csökken. ;D
Én nem szívesen tisztítanám wd40-nel a felnit, elvégre az kenõanyag is nem? Tehát romlania kell a fékhatásnak.

vendég__*

vendég__*
  • vendég
talán kifejthetnéd mi a here baj van a wd 40el.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
WD40-nel?!?
Egészségedre!

::)

Figyelem;
a pofák élettartama pedig zsírozással növelhetõ! :P

vendég__*

vendég__*
  • vendég
én is azzal mostam le a felnit, amikor nem vot jo a fék és istenkirály lett..

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
pedig van benne vmi!
sokan még a felnit is WD-40-nel "tisztítják"!
én kb 1-2 havonta tisztítok láncot,akkor leveszem,és mosószeres forró vízben megfürdetem,megtörlöm,aztán mehet vissza,és kenés.
Lorka is petróleummal szokta tisztítani a gépét,de azután úgy bûzlik az egész,h pár napig nem érdemes vele bicózni :)

vendég__*

vendég__*
  • vendég

Elolvastam az összes hozzászólást. Sokan írják, hogy WD40-et használnak, meg mindeféle oldószerrel mossák a láncot.
Gondoltam, megosztom mindenkivel amit találtam a http://www.fulopkere...ite/sp_lanc.htm oldalon a lánc karbantartásáról.

Itt kezdõdik az idézet:

...A lánc használata akkor mûködik a fentiek szerint, ha folyamatosan tisztítva van. Erre a legalkalmasabb anyag a Teflon tartalmú olaj. A Teflon filmréteget képez a csúszó (súrlódó) felületeken, és nem hagyja összerágódni azokat. Az oldószeres anyagok WD-40, petróleum, benzin, stb. azért ne jó, mert a lánc belsõ zsírozását is kimossa, és ezzel rosszabbat csinálunk, mint ha nem csináltunk volna semmit.

A láncot a következõ képen lehet pucolni:

Tegyünk a bicaj alá egy vizes tálat, és fogjuk egy kefét. Addig tisztítsuk ezzel, amíg a lánc oldalirányba meghajlítva abbahagyja a ropogást (a por kitisztult). Ez után fontos teljesen szárazra törölni, mert különben rozsdásodni kezd. Ha mindennel kész vagyunk, jöhet az olaj. Olajozás után félszárazra (olajnedvesre) kell törölni a láncot.

Több fajta kenõanyag van a piacon. Az egyik egy zöld flakonos spray, TF2 a neve. Elég híg, de nagyon jó. A másik a FinishLine. Több variációja is van. Használnak még motorokhoz valót is, de az levegõre bemézesedik, és összeragasztja a láncot. De ezen kívül biztosan találtok még mást is...

ezt melyik gyártó írta?
amugy az benne a poéán, hogy a wd40 dobozán az van, hogy váltó tisztító, meg lánc tisztító, de .. :-X
én azt mondom, hogy eddig nem lett baja, akkor már nem gáz. ugy sem fogok egy láncot tovább használni egy évnél, mert olyan k feszesre van rkva (váttó nélkül ;) hogy a nyulás nagyob gond mint a kosz.

Lütyõ

Lütyõ

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
A monoblokk szerintem nem igényel gondoskodást. Én is csak az esztétika miatt tisztítom a középrészt mosószeres vízzel. A gumifelületekre pedig ritkán egy kevés szilikonolaj, ha pl. le vannak szedve a hajtókarok.

GT-Rider

GT-Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 848 hozzászólás
a monoblokkot hogyan kell ápolgatni a bicikli szétszedése nélkül?
Ha ráteszek egy kis lánc+váltó olajat,annyi elég neki?

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1.169 hozzászólás
Nahát az én láncomat moshatnám hetekig csak vízzel, hogy lejöjjön róla a dzsuva.

007

007

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Elolvastam az összes hozzászólást. Sokan írják, hogy WD40-et használnak, meg mindeféle oldószerrel mossák a láncot.
Gondoltam, megosztom mindenkivel amit találtam a http://www.fulopkere...ite/sp_lanc.htm oldalon a lánc karbantartásáról.

Itt kezdõdik az idézet:

...A lánc használata akkor mûködik a fentiek szerint, ha folyamatosan tisztítva van. Erre a legalkalmasabb anyag a Teflon tartalmú olaj. A Teflon filmréteget képez a csúszó (súrlódó) felületeken, és nem hagyja összerágódni azokat. Az oldószeres anyagok WD-40, petróleum, benzin, stb. azért ne jó, mert a lánc belsõ zsírozását is kimossa, és ezzel rosszabbat csinálunk, mint ha nem csináltunk volna semmit.

A láncot a következõ képen lehet pucolni:

Tegyünk a bicaj alá egy vizes tálat, és fogjuk egy kefét. Addig tisztítsuk ezzel, amíg a lánc oldalirányba meghajlítva abbahagyja a ropogást (a por kitisztult). Ez után fontos teljesen szárazra törölni, mert különben rozsdásodni kezd. Ha mindennel kész vagyunk, jöhet az olaj. Olajozás után félszárazra (olajnedvesre) kell törölni a láncot.

Több fajta kenõanyag van a piacon. Az egyik egy zöld flakonos spray, TF2 a neve. Elég híg, de nagyon jó. A másik a FinishLine. Több variációja is van. Használnak még motorokhoz valót is, de az levegõre bemézesedik, és összeragasztja a láncot. De ezen kívül biztosan találtok még mást is...

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1.169 hozzászólás
Én ezt találtam Trifo! Van benne sok hasznos információ. A fogaskeréksort én petróleummal és fogkefével mosom. Utána ronggyal alaposan áttörlöm. De nem kell nagyon kenni a láncot, és akkor nem kell gyakran tizstogatni. Meg nem kell esõben tekerni, és porban se. Ez csak vicc volt. A petró és fogkefe páros pedig nekem bejött.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Akkor csak nézed a vizet, a kosz meg leugrik? :)

De igazán nem erre a gyorsmosás dologra lettem volna kiváncsi, hanem az alapos tisztítás fortélyaira.

--Trifo

CURTISPAPI

CURTISPAPI

vendég

• fórumtag
  • 197 hozzászólás
Én is benzinkútnál mosom a gépet, de nem dobok pénzt a gõzborotvába, így nincsen brutál nyomás, ami szétkúrja a csapágyakat.