Jelentkezz be Regisztrálj
Bringamosás
Írta 2003. szeptember 27. - 23:38
1. Vagy azért megy tönkre a lánc, mert vízzel lemosom, és bennemarad a kosz...
2. vagy azért, mert WD-40-nel kimosom a belsõ zsírzását.
Én a másodikat választom.
Írta 2003. szeptember 27. - 20:21
Nekem nincs wd-40em, nem is használok (hogyan használnám, ha nincs?!), viszont a felni kenés, pl OLAJjal, nem hülyeség!! Nekem nyekergett és minden baja volt fékezésnél, mondták, hogy kenjem be olajjal... Erre meg jól elküldtem a francba... De aztán olyan meggyõzõen mondta, hogy kipróbáltam... elõször persze csak óvatosan: egyik kerék... de rájöttem, hogy ez nem szívatás, és ettõl nem lesz rosszabb a fék, sõt!...
Láncmosás:
Én petróban szoktam (a szoktam az túlzás... lusta vagyok) mosni, illetve most (pont ma! ) ú.n. FARMERFÉNYt használtam. Ennek a lötyinek az összetétele kb: petró, izopropilalkohol plusz még valami. Amit cikket a 007es ügynök idézett, annak ott nincs igaza, hogy a lánc ilyen módon történõ mosása itt még - ha jól csinálod - nincs vége! Lehet, hogy lemostuk a lánc belsejében levõ zsírzást (ami már úgy is koszos volt - hisz ezért mossuk), de ezután jöhet rá a kenés!
A petró után melegvízben lemosod, majd megszárítod a láncot.
Ezután belerakod egy konzervdobozba, bele motorolaj (sw10-40), a cuccot fel a rezsóra/tûzhelyre, és szépen gyöngyözésig fõzzük a láncot. Kivesz, örül
Mindez nem saját ötlet, hanem TUTIFURO javasolta. Köszönet neki
Ámen, észosztás/okoskodás vége
vendég__*
Írta 2003. szeptember 26. - 21:45
Írta 2003. szeptember 26. - 21:34
vendég__*
Írta 2003. szeptember 26. - 21:29
amugy asszem olaj volt rajta és már minden szarral letisztítottam és fos volt... csak ennyi
vendég__*
Írta 2003. szeptember 26. - 21:28
amugy mostmár megnézem, hogy mi a fasz volt az, lehetz nem wd 40, csak a boltos azt mondta, meg hogy tisztításra jó. hmm... vmi MoTip Derailleur Cleaner. fongom sincs mi ez, de aszonták védénegyven.
Írta 2003. szeptember 26. - 21:27
"persze" nem keni túl sokáig,emiatt nem érdemes péel láncot se tisztítani vele,de az elsõ pár órában/napban "halálos" lehet.
a helyedben inkább vmi szappanos-mosószeres kefével,radírral,vmi dörzsiszvaccsal mennék neki a felninek,hidd L,a fékhatása legközelebb még istenkirályabb lesz!
Írta 2003. szeptember 26. - 21:22
Én nem szívesen tisztítanám wd40-nel a felnit, elvégre az kenõanyag is nem? Tehát romlania kell a fékhatásnak.
vendég__*
Írta 2003. szeptember 26. - 21:19
Írta 2003. szeptember 26. - 21:13
Egészségedre!
:
Figyelem;
a pofák élettartama pedig zsírozással növelhetõ!
vendég__*
Írta 2003. szeptember 26. - 19:47
Írta 2003. szeptember 26. - 19:41
sokan még a felnit is WD-40-nel "tisztítják"!
én kb 1-2 havonta tisztítok láncot,akkor leveszem,és mosószeres forró vízben megfürdetem,megtörlöm,aztán mehet vissza,és kenés.
Lorka is petróleummal szokta tisztítani a gépét,de azután úgy bûzlik az egész,h pár napig nem érdemes vele bicózni
vendég__*
Írta 2003. szeptember 26. - 19:07
ezt melyik gyártó írta?Elolvastam az összes hozzászólást. Sokan írják, hogy WD40-et használnak, meg mindeféle oldószerrel mossák a láncot.
Gondoltam, megosztom mindenkivel amit találtam a http://www.fulopkere...ite/sp_lanc.htm oldalon a lánc karbantartásáról.
Itt kezdõdik az idézet:
...A lánc használata akkor mûködik a fentiek szerint, ha folyamatosan tisztítva van. Erre a legalkalmasabb anyag a Teflon tartalmú olaj. A Teflon filmréteget képez a csúszó (súrlódó) felületeken, és nem hagyja összerágódni azokat. Az oldószeres anyagok WD-40, petróleum, benzin, stb. azért ne jó, mert a lánc belsõ zsírozását is kimossa, és ezzel rosszabbat csinálunk, mint ha nem csináltunk volna semmit.
A láncot a következõ képen lehet pucolni:
Tegyünk a bicaj alá egy vizes tálat, és fogjuk egy kefét. Addig tisztítsuk ezzel, amíg a lánc oldalirányba meghajlítva abbahagyja a ropogást (a por kitisztult). Ez után fontos teljesen szárazra törölni, mert különben rozsdásodni kezd. Ha mindennel kész vagyunk, jöhet az olaj. Olajozás után félszárazra (olajnedvesre) kell törölni a láncot.
Több fajta kenõanyag van a piacon. Az egyik egy zöld flakonos spray, TF2 a neve. Elég híg, de nagyon jó. A másik a FinishLine. Több variációja is van. Használnak még motorokhoz valót is, de az levegõre bemézesedik, és összeragasztja a láncot. De ezen kívül biztosan találtok még mást is...
amugy az benne a poéán, hogy a wd40 dobozán az van, hogy váltó tisztító, meg lánc tisztító, de .. :-X
én azt mondom, hogy eddig nem lett baja, akkor már nem gáz. ugy sem fogok egy láncot tovább használni egy évnél, mert olyan k feszesre van rkva (váttó nélkül hogy a nyulás nagyob gond mint a kosz.
Írta 2003. szeptember 26. - 09:02
Írta 2003. szeptember 25. - 20:41
Ha ráteszek egy kis lánc+váltó olajat,annyi elég neki?
Írta 2003. szeptember 25. - 12:45
Írta 2003. szeptember 25. - 11:53
Gondoltam, megosztom mindenkivel amit találtam a http://www.fulopkere...ite/sp_lanc.htm oldalon a lánc karbantartásáról.
Itt kezdõdik az idézet:
...A lánc használata akkor mûködik a fentiek szerint, ha folyamatosan tisztítva van. Erre a legalkalmasabb anyag a Teflon tartalmú olaj. A Teflon filmréteget képez a csúszó (súrlódó) felületeken, és nem hagyja összerágódni azokat. Az oldószeres anyagok WD-40, petróleum, benzin, stb. azért ne jó, mert a lánc belsõ zsírozását is kimossa, és ezzel rosszabbat csinálunk, mint ha nem csináltunk volna semmit.
A láncot a következõ képen lehet pucolni:
Tegyünk a bicaj alá egy vizes tálat, és fogjuk egy kefét. Addig tisztítsuk ezzel, amíg a lánc oldalirányba meghajlítva abbahagyja a ropogást (a por kitisztult). Ez után fontos teljesen szárazra törölni, mert különben rozsdásodni kezd. Ha mindennel kész vagyunk, jöhet az olaj. Olajozás után félszárazra (olajnedvesre) kell törölni a láncot.
Több fajta kenõanyag van a piacon. Az egyik egy zöld flakonos spray, TF2 a neve. Elég híg, de nagyon jó. A másik a FinishLine. Több variációja is van. Használnak még motorokhoz valót is, de az levegõre bemézesedik, és összeragasztja a láncot. De ezen kívül biztosan találtok még mást is...
Írta 2003. szeptember 25. - 09:28
Írta 2003. szeptember 25. - 09:13
De igazán nem erre a gyorsmosás dologra lettem volna kiváncsi, hanem az alapos tisztítás fortélyaira.
--Trifo