Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Grammmmánia - a végletekig

- - - - -

• Please log in to reply
6549 replies to this topic

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,954 posts
A grammozás elsõsorban nem is a teljesítmény hatékonyság javításáról szól, hanem.....: az arra hajlamos egyén lelkének megnyugtatására. Ez olyan mint amikor a csajok vesznek egy táskát a boltban, vagy egy új cipõt. Biztos mindenki ismeri ezt a birtoklási érzést, amikor megvesz egy tip-top alkatrészt. Egy grammmániásnál ez az alkatrész akkor okoz örömöt ha minél könnyebb. Egy fixisnél akkor ha Surly vagy Paul Phil Wood a márkája, a titánguruknak a Moots, nekünk a minél könyebb annál jobb. Ezért adok/unk ki horribilis összegeket egy-egy alkatrészért. (megvettem életem elsõ Tûjét alig várom, hogy kipróbáljam 87g :-) )

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
en nem versenyzek, szerintem mar nem is fogok, nekem tok mindegy melyik emelkedon mennyi ido alatt megyek fel. most 12kilo alatt van a bringam, es elmeny vele menni, ahogy gyorsul, ahogy maszik stb. igy jobb mintha 14kilo lenne. nem azert a 0.04masodperc vagy akarmi miatt, hanem mert jobb erzes.

aki jobb helyezest var egy konnyebb stucnitol az hulye. csak en tok masrol beszelek
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts
Bicycle performance - Wikipedia, the free encyclopedia
Akit érdekel, számolja végig, van valami link is egy komolyabb oldalra onnan. Én rászántam az idõt, meg is fogattam hogy soha többet grammozás :)

A lényeg: "Shaving 1 kg off the weight of the bike/rider would save 0.01 m/s at 9 m/s on the flats (1 second in a 25 mph (40 km/h), 25-mile (40 km) TT). Losing 1 kg on a 7% grade would be worth 0.04 m/s (90 kg bike + rider) to 0.07 m/s (65 kg bike + rider). If one climbed for 1 hour, saving 1 lb would gain between 225 and 350 feet (107 m)"

Úgy gondolom hogy ez a bringások 98%-a számára elhanyagolható. Gördülõ tömeggel kicsit más a helyzet, ott szvsz nem hülyeség visszafogni

Szerk: valahol olvastam, hogy a grammozás teljesítménynövelõ hatása sokszor a "placebó hatásnak" köszönhetõ. Lecseréled a kerékszetted: 1. jobban nyomod neki, jobb idõt mész
2. ugyanúgy tekersz, de úgy érzed jobban mész

Csak egy vélemény volt, nem flame ;)
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Nem akarlak elkeseríteni, de azért van olyan helyzet, hogy kimutatható a súlycsökkentés hatása. Konkrét példa: feleségem egy útvonalon egy éve 120 perc körüli idõket ment. Nem versenyez, csak örömbringázik. Lecseréltem a 2300 g-os kerékszettjét egy 1500 g-osra. Na attól kezdve 100 perc lett fixen a menetideje.
Ez fele részben hegymenet. Na akkor mit is számít a súly?

Akkor most nézd meg, hogy hány egyéb tényezõ befolyásolhatta még a feleséged idejét, illetve hány hozzávetõleges adat van. És ez csak egy törédeke.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts

mert ugye sporolni a bringan fel kilot Xezer forint, egy jo nagyot sz*rni meg ingyen van.

Minden másra ott a MasterCard

POD :D

Amugy egy jó kerékszettel tényleg olyan mintha másik bringán ülnél....de nem azért mert 20 percel jobb idõt :)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
en tudom ertelmezni, csak azt mondom hogy ez legalabb annyira sarkitott mint amit en mondok.

mert ugye sporolni a bringan fel kilot Xezer forint, egy jo nagyot sz*rni meg ingyen van, es a bringa+ember ossztomegen ugyanannyit nyertunk.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Nem akarlak elkeseríteni, de azért van olyan helyzet, hogy kimutatható a súlycsökkentés hatása. Konkrét példa: feleségem egy útvonalon egy éve 120 perc körüli idõket ment. Nem versenyez, csak örömbringázik. Lecseréltem a 2300 g-os kerékszettjét egy 1500 g-osra. Na attól kezdve 100 perc lett fixen a menetideje.

Remélem nem gondolod komolyan, hogy azért megy 20perccel jobb idõt, mert 800g-mal könnyebbek lettek a kerekei...

Pontosan tudom mennyit jelent a súly. ;) Azért a pár másodperc emelkedõként sokat ér. De csak ennyi, egy hosszútávú maratonon számít 1kg max 1-2percet.

Yasec pusztán a teljesítménnyel, sebességgel, idõvel számol. Nem számol a tereppel, a lábfordulattal és a pszichikai tényezõkkel.

tenyleg. a bringa sulya nem szamit

ezert mennek a Tour-on is 12kilos gepekkel.

Ilyet senki nem mondott. Aki nem tudja értelmezni a táblázatban szereplõ adatokat, az így járt...

A sebesség mindent megold.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
tenyleg. a bringa sulya nem szamit

ezert mennek a Tour-on is 12kilos gepekkel.

RAUH-Welt
B E G R I F F

CMX

CMX

vendég

• fórumtag
  • 159 posts

Nem akarlak elkeseríteni, de a valóságban ennyi különbség sincs, mint a táblázatban.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

intro ==> Mûhely ==> A súlycsökkentés
Hát ez elgondolkodtatott.

Nem akarlak elkeseríteni, de a valóságban ennyi különbség sincs, mint a táblázatban.

A sebesség mindent megold.

Pro Bike Gear

Pro Bike Gear

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,662 posts
intro ==> Mûhely ==> A súlycsökkentés
Hát ez elgondolkodtatott.

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts

26X2.1 Evolution Racing Ralph 2010: 426 gramm!!!!!
26X2.1 Evolution Nobby Nic 2010: 489 gramm

az nagyon derék.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
A héten remélem megjön a nyereg és kormánystucnim az Ftw bikestõl már nagyon várom a nyeregcsövön szerintem spórolok vagy 200-250gr-ot mert mikor a mostanit vettem az ár volt a döntõ azaz a lehetõ legolcsóbb legyen (spirál) :D
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Pro Bike Gear

Pro Bike Gear

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,662 posts
26X2.1 Evolution Racing Ralph 2010: 426 gramm!!!!!
26X2.1 Evolution Nobby Nic 2010: 489 gramm

csaba8

csaba8

törzsvendég

• fórumtag
  • 955 posts

FTW Bikes

Köszi..(és én még azt hittem ismerek minden magyar webshopot)

"just chillin killin"

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
FTW Bikes

csaba8

csaba8

törzsvendég

• fórumtag
  • 955 posts

utána (KCNC Road Pro Ti)

Imageshack - dsc00141i.jpg

Aske ezt hol vetted? köszi..

"just chillin killin"

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
Arra jöttem ma rá, hogy a RS maxle gyorszár kb. ugyanolyan hosszú mint egy normál hátsó gyorszár. Szóval nem is kell maxle light a könnyítéshez, elég ha az ember lecseréli a kallanytyú részét a dolognak. 20-30 grammot simán lehet így spórolni.
Meg így akármilyen színû gyorszár lehet elõl is, ha valakinek ez szempont.

Nem tudom ez mennyire köztudott vagy nyílvánvaló, csak most döbbentem rá és gondoltam megosztom.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
beszálltam én is a nyeregcsõ bilincses játékba :D

elõtte (Hope):

http://img94.imagesh...dsc00142rd.jpg/

utána (KCNC Road Pro Ti)

http://img641.images.../dsc00141i.jpg/

Sakic

Sakic

vendég

• fórumtag
  • 203 posts
1079g-os MTB kerékszett... :scared:
Speed has never killed anyone.
Suddenly becoming stationery, now thats the killer.