Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Single Speed - SÖR

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
3714 replies to this topic

henger

henger

törzsvendég

• fórumtag
  • 576 posts
továbbra is off:
Érettségi elõtt? ;D
Polimer- és Textiltechnológia Tanszék, de jól benne vannak a kompozitokban.
A szakirányokat- modulokat tanszékek írják ki, és viszik.

Gyere nyugodtan, nem fogsz csalódni!

Prefi

Prefi

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 posts
mégegyoff:
gépész karon van mûanyagos (bocsi, ha ez esetleg nem a legjobb szó) szak?
csak mert lassan nekem is el kéne döntenem hol is akarok továbbtanulni. sztem holnap menni fog egy priv.

henger

henger

törzsvendég

• fórumtag
  • 576 posts
re-off:
BME
4. éve, de még alapképzésen vagyok.

Prefi

Prefi

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 posts
off:
melyik suliba is jársz te?

henger

henger

törzsvendég

• fórumtag
  • 576 posts
Sablon természetesen lesz! De akkor meg kell érje, mert ahhoz túl csóró vagyok, hogy egy darabot csak úgy legyártassak. Inkább veszek egyet, az olcsóbb.

Úgy gondoltam megoldani (ugye AWI-nál 2300 fok van, itt az acél illa berek nádak erek), hogy a papucs felsõ szára röcsösre lesz kialakítva, olyan kereszmetszetûre, mint az acél belseje, és ragasztom. Esetleg csavarosan, és akkor bordásszíj is játszhat... Felül a nyeregcsõre aluból uilyen darab, ez felhegesztve a nyeregcsõre. Kész. De ha elég a 30X1-es alu, akkor az lesz.

A tömeg csontszárazon, minden nélkül értendõ! Tehát legyen 2,5 kiló, az biztosabb.

Basszus, csak nézegetem, és egyre jobban tetszik!
Holnap beszkennelem a rajzot. Csak a méretezés... gépésznek tanulok, és pont ezt akarom majd szakiránynak felvenni. Terméktervezés és polimerek/kompozitok. A tanszék laborjában lehet gyártani karbon mindent! Másik tanszék tele van hegesztõkkel. Nem lenne gond az elkészítés. Csak alaposan át kell még gondolni, megtervezni, javítani, ahol kell.

Érdeklõdés esetén komolyan meg kell gondolni a kis sorozatot. Apró módosításokkal kapásból 10 féle váz van :o

Elmegyek a Metalloglobushoz, és megérdeklõdöm a tömegeket/méter, és az árakat.

country

country

törzsvendég

• fórumtag
  • 927 posts
na mostmár kíváncsivá tettél ha megvan a váz a végén még én is szeretnék majd egyet

én igazán arra gondoltam hogy így is elég jó súlyban van ahhoz képest hogy állandó falvastagsággal számoltál. egyébként azért még valamelyik idevonatkozó topikban is megszellõzethetnéd a dolgot mit szolnak a nagyokosok hozzá. egyébként sablon van? mert valamibe azért be kéne fogni a csöveket

ja igen és ha a támvilla nem alu akkor az hogyan lenne rögzítve

henger

henger

törzsvendég

• fórumtag
  • 576 posts
A szelvény 2-es falú, alvileg bírnia kéne. A támvilla költségtakarékosságból acél (10-es alu nem bírná, az a másik)

Megvan készre, papíron. Sztem nagyon jól néz ki.
Fejcsõ 130, 71fok
Alsó'csõ' 650, 48fok
Nyereg'csõ' 385, 72fok
Felsõcsõ 560, 18fok lejtés
Láncvilla (oldalról, 2Dben,a két villa metszéspontjáig)465
Támvilla (ua.) 480
Papucs miatt hátrébb kereszteznkék egymást, ez talán jó. És a tengely hátrafelé vízszintesen állítható! Még kidolgozom a váltónak a szemet (Hátha beválik, és valakinek kell)
Giant mintájú karbon aero villa, alu nyakkal és papucssal. Választható fék felfogatás. Utánfutás: 130

Nos, ez 58-as váz. A nyeregcsõ 26 centire kihúzva. A csõcsatlakozásoknál a hegesztéseket kis, ívelt lapokkal középen megerõsítjük, így a kontúr karbonvázhoz hasonlatos.
Stucni -fokba állítva, kormány vagy egyenes monti, vagy könyöklõ nélküli triatlonféle.

Kerekek? R540. Gyorsan nem jutott más esembe, meg egyszerû volt rajzolni. (De 32-36 küllõs sem rossz, de 24-es lenne az igazi)

Majd keresek valami BMX agyat, és nekiállok.

country

country

törzsvendég

• fórumtag
  • 927 posts
csak nem akartam a dolgot túlragozni.

henger: egyáltalán nem sok, szerintem inkább kevés.

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
Country: Kösz a tájékoztatást, ez elég egyértelmû

henger

henger

törzsvendég

• fórumtag
  • 576 posts
Kicsit rajzolgattam, egy nekem tetszõ vázat, az itthon hozzáférhetõ anyagokból:

2300gr. Aluváztól nem sok ez? AlMgSi1 az anyag, 60-as sorozatú.
Alsó- nyeregcsõ, láncvilla 40X20X2 zártszelvény, felsõcsõ 20X20X2 zártszelvény, vagy 30X1 kör, támvilla acél, papucsok marva, 4mm a tengelyeknél. A középcsapágynál 2mm állandó fallal számoltam. Kormánycsõ választható.
Ezt lehet lejjebb faragni?

Az acélvázam collos csövekbõl készült, a hátsó háromszög d=15, a papucs 2mm.

henger

henger

törzsvendég

• fórumtag
  • 576 posts
Srácok, kérhetek egy apró szívességet mindegyikõtöktõl?
Egy fotót a géprõl, teljes életnagyságban. Fõként a dizájn érdekelne. Festés, fûzés, kormány, ilyesmik.

henger@freemail.hu

Köszi!

henger

henger

törzsvendég

• fórumtag
  • 576 posts
Jah, a tesók...
Rio de Vecser ;D
Tiszta Brazília! Tele vidám, mulatozó, 'napbarnította' emberekkel..... 8)
Elkalandoztam.
Hallottam már ilyenekrõl. Pl. full Dura Ace outi '84, 9kiló alatt... 10ért. A saját szememmel láttam, nagyon zsír! Ott hevert a sárban, mert inkább a tesco stílusú montikat árulják a cigusok, aranyáron. Az outivázak bagóért mennek.
A Puch jó gép, én is ilyet hajtottam. Megbízható szerkezet.

Ezek szerint ismered a járást. ;)

yvorlpu

yvorlpu

törzsvendég

• fórumtag
  • 328 posts
henger::: Ajkai vagy?yo neked...Devecser ::)

amugy ott 3 hete volt 1 GT karakoram 92es full XT-vel+ shimano pataentpedállal(megkimélve csak a h.váltoval volt valami..)10ezres irányáron...
>>>szal megéri odamenni, bár szerintem elég 2 havonta és a legyobb brinyokat hozo emberrel yoba lenni...
amugy pályavázat- fixinek valot- nem láttam..s mások szerint se nagyon van Devecserben...(csinálni kell házilag! ;))
+ negatívum hogy szinte minden bicay PUCH :-\ Ausztria ugye...

Nem tudya valaki igazi szaki hogy a régi 70es évekbeli Maillard Helico Matic h.agybol hogy lehet 1 speedest csinálni???
ugyqanis nekem van 1 ilyenem .gyönyörû nagyperemes+minden csak hiányzik a fogsorzárófoga..mivel ezt a tipust ugy gyártották hogy az agyra a kazetta nem egyenesen csuszik rá,hanem "ferdén rákígyózik" ;D nayo nem tudom másképp hogy mondyam...
szal ha valaki tud segiteni vagy van neki q...va véletlenül 1 zárófogaskereke megköszönném! ;D

UI:: van 1 srác az aproban aki 140ezeré!!! hirdeti a retro o.utiyát...eléggé elgondolkodtato...hogy ez kinekis érné meg...

country

country

törzsvendég

• fórumtag
  • 927 posts
nem

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
Üdv mindenkinek!
Beléptem az SSezõk táborába, s lenne egy kérdésem(ha volt már bocsi, lusta voltam olvasni).
Nos, kazettás agyat használok, a láncvonal okés, de a kerékkel kell valamit csinálni?(pl. átcentírozni, itt húzni, ott tolni vagy mittudomén)

henger

henger

törzsvendég

• fórumtag
  • 576 posts
Nos:
van egy outi otthon (Ajka)
van egy monti, ami kemény terepre is való, itt. Ezt nem akarnám csak városban használni. Azért gondoltam egy egysebességesre (futárbringa ;D), mert a belvárosban, és pest körül elég nagy kört be lehet járni, a viszonylag sík terep miatt.
A montiba teszek virslikereket, de akár építenék a Magellanból egy teljesen minimál montiSS-t.
Otthon van profi hegesztõ ismerõs, közel 30 év gyakorlattal, tutin megcsinálná. És jó is lenne, a méretezést megoldom. Ha kijön valami emberi szám a tömegre, belevágok.
A vázzal mi a baj? Kerék kell bele, fék, kormány, ülés. Ez nem túl bonyolult dolog. A papucs is minimum ferde lesz, hogy csavarral állíthassak utána a láncon. A motoroknál bevált módszert fogom alkalmazni erre.

"menjél busszal.
egyébként az esztétikai okok nem minden esetben kényelmesek is "

BKV sux! De ezt te is tudod.
Milyen kényelem? Ne gondold, hogy erre nem gondoltam. Azért nem említettem, mert alapkövetelmény. Az alapötletet az adta, hogy a régi acélvázas montimon a váeosban csak egy áttételt használtam, a nagy-5-öt (18spd). Utcai mintával. Egyenes kormány volt rajta, és nagyon kényelmes volt, pedig teljesen lenyomtam, amíg bírtam. Egy hajlított kormány nem elég széles fogású, a manõverezések nehézkesebbek.

Visszatérve a Magellanra: most találtam egy RST281-est, 6ezerért, így 10bõl meglesz a váz. Akkor természetesen 26-os kerekekkel.
Egy L-es Giant OCR váz ugyanolyan méretû, mint egy kb. 58-as más váz. Itt az elméleti hossz szerint lesz tervezve.

De amíg még további elõkészületeket tennék, körbenézek otthon, mi a felhozatal.

ui.:Azért köszi, hogy képesnek tartottál, vázat gyártani. Na, az olyan is lett volna! A tervezést viszont én végzem, ha arra kerülne sor.

country

country

törzsvendég

• fórumtag
  • 927 posts
egyet azért tisztázzunk nagy vagy kicsi kereket szeretnél? mert a crater a monti váz. egyébként az acélvázhoz sem elég annyi hogy na itt a gép oszt annyi. szóval én azt mesteremberrel csináltatnám és nem azért mert egy szöget sem tudok a falba verni.
menjél busszal.
egyébként az esztétikai okok nem minden esetben kényelmesek is

henger

henger

törzsvendég

• fórumtag
  • 576 posts
Csakis egyenes kormány jöhet szóba.

henger

henger

törzsvendég

• fórumtag
  • 576 posts
Egyáltalán nem az. Ez a Puch fateré lesz, kicsit feljavítom.
Ha minden igaz, hétvégén kinézek. A szomszéd 'város'. Az a baj, hogy az outival nem merek kimenni, mert még leütnek róla. Meg elég hosszan néznek, ha egy csúcsgépen ülve alkuszom egy lerobbant bringára 5ezerért.
Türelmem van, pénzem nincs (sok). A hegesztés nem gond, ha acélváz, van otthon faintos trafónk, oda-vissza állítható. A gyártáshoz minden adott. Még egyszer mondom, hogy pusztán esztétikai okokból erõltetem ezt az ejtett felsõcsövet.
A ZP boltban van egy Magellan Crater acélváz, az elsõ részé, ahol fehér, karcos-kopott a festék. 1 collos kormánnyakkal. Esetleg ebbõl építeni?

gimp:
100 ropi? Ennyi a Giant is. :-\

country

country

törzsvendég

• fórumtag
  • 927 posts
van vázépítõ topik is de egyet itt is mondhatok az alumínium az eléggé nem. acélból lehet. ha nem sürgõs és van türelmed akkor lehet heggesztgetni én szeintem értelmetlen de ezt csak te tudod.
a menetes agyat úgy értsd hogy a megfelelõ láncvonal miatt át kell távtartózni az agyat.