A lyukakról: tanulmányaim szerint nem elsõsorban a hûtést szolgálják, hanem a súlyt csökkentik.
Az, hogy a deore miért hajlamos mégis besülésre, annak okát szerintem a betét anyagában és az olajvezeték jellegében kell keresni, amire egyébként remek válasz van a mostani bikkmakkban.
A fékfelületrõl: egyszerû fizikai tény:a súrlódás mértéke nem a felület nagyságától, hanem az összenyomó erõtõl függ, ezért nyugodtan össze lehet rakni pl a deore-t az XT tárcsával, csak úgy kell lehetõleg, hogy a nagyobb betét ne kifele, hanem a tárcsa küllõi felé lógjon be, mert ha kifelé lóg akkor marad ott egy le nem kopó vékony csík, amit le kell reszelgetni, hogy a két betét ne érjen egy idõ után össze egymással szemben.
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
Tárcsafékek v1.
Started by
Major
, 2001. July 19. 23:28
Posted 2002. June 18. - 23:21
Posted 2002. June 18. - 19:14
Posted 2002. June 18. - 19:03
Nem otthon furkálnám a kis blekkendekkerrel, de annyira ritka a furatozás hogy bõven elférne még egy két lik, azzal amit jövõre hoznak ki már meg lennék elégedve. Nemrég volt magazinban az új bowdenes, az az elképzelés tárcsában. Kis sárgák jól kitalálták mit lehet változtatni ;D
Formula fékekrõl mi a vélemény úgy általában. Szemezek egy B4racinggel, de lehet az XTbiztosabb...
Formula fékekrõl mi a vélemény úgy általában. Szemezek egy B4racinggel, de lehet az XTbiztosabb...
Posted 2002. June 18. - 18:16
country, tényleg nem tudom mit takar az a fogalom, hogy úszónyereg
de arról lenne szó, hogy pl. ez a deore fék is úgy mûködik, hogy a visszanyomó rugó csak annyira tolja vissza a fékpofákat, hogy azok a tárcsától eltávolodjanak.
tehát ha nincs ott a tárcsa, akkor azért marad úgy a pofa, mert csak egy kicsit húzza vissza a rugó a teljesen benyomott helyzetbõl.. na én erre gondoltam az elõbb
ez azért lehet jó, gondolom, mert ha kopik a pofa, egyre beljebb lesz az alapállása a féknek és a fékkaron mégis ugyanannyit kell húzni, nem többet.
meg ahogy Andix irta, ha nincs középen a tárcsa, a fék képes ezt egy kicsit kompenzálni és ezt valahogy "megjegyezni".
akkor ezek most úszónyerges fékek ??
tehát ha nincs ott a tárcsa, akkor azért marad úgy a pofa, mert csak egy kicsit húzza vissza a rugó a teljesen benyomott helyzetbõl.. na én erre gondoltam az elõbb
ez azért lehet jó, gondolom, mert ha kopik a pofa, egyre beljebb lesz az alapállása a féknek és a fékkaron mégis ugyanannyit kell húzni, nem többet.
meg ahogy Andix irta, ha nincs középen a tárcsa, a fék képes ezt egy kicsit kompenzálni és ezt valahogy "megjegyezni".
akkor ezek most úszónyerges fékek ??
Posted 2002. June 18. - 17:53
german kolléga valamit félre teccet érteni nem attól önbeálló a fék hogy ha kijönnek a dugók azokat vissza kell nyomogatni ahhoz, hogy használni lehessen a féket

az úszónyerges fék az úgy néz ki hogy a dugók a mindenkori tárcsa helyzetéhez igazodva el tudnak mozdulni a konzol/adapter hez képest ezzel biztosítva a mindig megfelelõ távolságot a tárcsától.
no remélem mostmár tisztább
az úszónyerges fék az úgy néz ki hogy a dugók a mindenkori tárcsa helyzetéhez igazodva el tudnak mozdulni a konzol/adapter hez képest ezzel biztosítva a mindig megfelelõ távolságot a tárcsától.
no remélem mostmár tisztább
Posted 2002. June 18. - 17:09
Van itt par kollega, aki 200 -as Grimeca tarcsaval hasznalja a Deore feket, oket kene megkerdezni. Bar az 200 -as.
Posted 2002. June 18. - 17:02
ez az önbeállós v. úszónyerges dolog tényleg mûködik. pl. ha a deore olajosomon behúzom a kart amikor nincs benn a tárcsa a fékben, akkor szépen úgy maradnak a pofák, lehet visszatolni õket, hogy használható legyen a fék.
b,
ezen én is gondolkoztam, hogy más tárcsát kéne berakni, mert ez a deore fék egy hosszabb lejtõ közepén már érezhetõen gyengül és harsog. lehet, hogy a tárcsa miatt ??? a bikemag cikk szerint az XT, hayes, avid is ugyanolyan vastag, szóval lehetne cserélni. csak kérdés, hogy ez megoldaná-e a problémát és a kisebb felületû tárcsákkal is jól fogna-e a fék ?
erre valakinek tapasztalata ???
b,
ezen én is gondolkoztam, hogy más tárcsát kéne berakni, mert ez a deore fék egy hosszabb lejtõ közepén már érezhetõen gyengül és harsog. lehet, hogy a tárcsa miatt ??? a bikemag cikk szerint az XT, hayes, avid is ugyanolyan vastag, szóval lehetne cserélni. csak kérdés, hogy ez megoldaná-e a problémát és a kisebb felületû tárcsákkal is jól fogna-e a fék ?
erre valakinek tapasztalata ???
Posted 2002. June 18. - 11:15
mindent ki lehet fúrni. kell egy fúró állvány oszt annyi azt nem mondom, hogy biliacélból van de azért a kazánlemezt is meg lehet fúrni. az már más kérdés, hogy ezzel gyengítjük vagy a jobb hõleadást biztosítjuk.
passz
passz
Posted 2002. June 18. - 10:36
1, NemTom mivel akarod kifurni de szerintem nehez lesz
2, ha valahogy kifurtad sorjas lesz a lyuk menten, igy azt ha nem sikkoszorulod szepen le akkor elbassza a feked
3, hogy jobb lesz e a hutes?
hutes ugye fugg az anyagtol, a tomegetol, meg a felulet nagysagatol.
Ha nagy lyukat fursz csokken a felulet, ha picit - igy belegondolva tenyleg nohet de ezt ki kene szamolni BAZZ matek..
Szoval en nem bohockodnek otthon ilyenekkel
2, ha valahogy kifurtad sorjas lesz a lyuk menten, igy azt ha nem sikkoszorulod szepen le akkor elbassza a feked
3, hogy jobb lesz e a hutes?
hutes ugye fugg az anyagtol, a tomegetol, meg a felulet nagysagatol.
Ha nagy lyukat fursz csokken a felulet, ha picit - igy belegondolva tenyleg nohet de ezt ki kene szamolni BAZZ matek..
Szoval en nem bohockodnek otthon ilyenekkel
Posted 2002. June 18. - 09:55
Posted 2002. June 18. - 09:32
deore tárcsát érdemes furkálni jobb hûtés miatt, vagy vegyek másmilyet ami passzol bele ?
Posted 2002. June 18. - 09:29
Posted 2002. June 17. - 19:05
A Magura Louise úszó házas volt, amíg 2001-ben fel nem újították. (amelyiknek még téglalap a túlfolyótartálya)
Major
Jól veszem le a témát, hogy nem kell már segíccség?
Major
Jól veszem le a témát, hogy nem kell már segíccség?
Posted 2002. June 17. - 17:39
hát az gáz hiszen ahogy már említetted a dugók ugyanolyan sebességgel közlekednek csakhát mi van akkor ha az egyik elõbb ér oda? jól elnyomja a tárcsát amíg a másik oda nem ér. és hát akkor is fennáll a kérdés hogy ahol jobban kint van a dugó ott a karmantyúk elvileg elõbb öregednek. bár nem tudom hogy ez valós idõben mennyit jelent.
Posted 2002. June 17. - 17:35
Ok, világos. Mondjuk nálam az a helyzet állt elõ, hogy alátét nélkül is már túl közel van a teló felé esõ pofához a tárcsa, így maradnak a kiálló dugattyúk.
Posted 2002. June 17. - 17:32
bár nem tudom most mintha a dia-tech olyan lenne de hát azt tudjuk milyen. szóval lehet hogy van ilyen .
Posted 2002. June 17. - 17:31
no szóval ez az önbeállás dolog. hát a tárcsaféknek pont ez az egyetlen hátránya. ugye merthogy beállításérzékeny a drága. szóval olyan nincs hogy önbeállás nincs itt intelligens minkahenger/mi,,,/ itt egy dolog létezik vagyis millió kis hézagoló alátét. addig amíg nem sikerül elérni azt hogy a tárcsa pont középre kerüljön és ne hajoljon el. ez az alaphelyzet. ha így próbálod bekoptatni a cuccot akkor eleve felejtõs lesz a dolog hiszen amelyik dugó kijjebb van azt több terhelés éri és hát az ugye nem jó. különben van olyan hogy önbeállós viszont azt nem úgy hívják hanem úszónyerges féknek. node ezt a megoldást még nem láttam bringán. plusz súly
Posted 2002. June 17. - 16:29
Nem vagyok egy nagy szaki tárcsafékekbõl, de azért egy-s-mást észrevettem a sajátomon. Például azt, mikor új csõvel bekerült, akkor nem pont középen volt a tárcsa a fékpofákhoz képest. Így mikor meghúztam a kart, felkeményedett, mikor az egyik pofa hozzáért, majd hamarosan a másik is, aztán jött a takony fázis, mikor a tárcsa középre "behajolt", ahogy a pofák "befeszítették". Aztán kevéske fékezés után, hoppá, veszi észre az ember, az egyik oldalon a dugattyúk mostmár eleve kiállnak 2mmre. Így mikor meghúzom a kart, a pofák egyszerre érnek a tárcsához, vagyis nem hajlik már a tárcsa. Na azt hiszem ezt a folyamatot, hogy kis idõ után a pofák közel azonos távol lesznek a tárcsától hívják önbeállításnak. Szóval, nekem az az álláspontom, hogy mikor légtelenítettél elállítottad a dugattyúk helyzetét, ami miatt taknyos lett, ami persze magától elmúlt. Ha most hülyeséget mondtam, javítsatok ki.
Posted 2002. June 17. - 10:47
Én se értem!!! Nem értem hogy keményedik fel attól hogy mentem vele!!! Amúgy a fékerõ az megvolt már és össze is volt kopva, de most nem teknyos!!!
???
TÖK JÓ!!!!!! ;D ;D ;D
TÖK JÓ!!!!!! ;D ;D ;D
Posted 2002. June 16. - 23:40

Sign In
Create Account
This topic is locked
Back to top