Mekkora volt az a vízmosás, hogy problémát okozott átugrani? (Egy MTB versenyen)
Most komolyan! Szerintetek rendezne bárki versenyt, ha elesel és a szervezőt tennék érte felelőssé?
"bármilyen károsodás illetve balesetekért, anyagi kárért a rendező feleloséget nem vállal"
Ez pont azt jelenti, hogy a rendező nem vállal felelősséget balesetekért.
Az illetve, a vagy szinonimája.
Áh, egy megmondó. Mindig van aki szereti leegyszerűsíteni a dolgokat. Mindenesetre ha szervezel versenyt kérlek szólj előtte mert inkább kihagyom.
Azért azt megnézném ha eltöröd a lábad (vagy rosszabb) egy esésnél, biztos még meg is sajnálnád a rendezőt ha valaki felelősségre meri vonni mert nem kellően táblázta ki a veszélyes helyet.
Ahhoz a logikához meg csak gratulálni tudok hogy azért nem kell felelősséget vállalni, mert ez veszélyes sport és ha valami történik, a végén még felelős leszel. Gondolkozz el már azon hogy mit is írsz evvel.. Ha valakit elütsz mert a kocsid féke egyszerűen nem működik mert a gyártó lesz*rja a minőségét, szerinted nem kellene elővenni az autó gyártóját egy nagy Mea Culpa helyett? Vagy te Inkább vállad megvonva rohadsz a sitten, magadnak azt mondva hogy "milyen nehéz lehetett ezt már elkerülni..aszfalton"? Nem pont ez lenne a lényeg, hogy ha valami veszélyes, akkor felelősséget vállalok, mert tudom hogy az?
Itt egy egyszerű képletről van szó: a szervező egy üzleti vállalkozásba kezd és a szolgáltatásának ellenértéke a nevezési díj. Ő ezért rendez egy versenyt, melynek célja hogy mindenki a pénzéért jól érezze magát és épségben befejezze. Ez utóbbi pedig igenis a szervező felelőssége: konkrétabban, neki mindent meg kell tennie annak érdekében hogy ne történjen baleset. Ezt egyébként polgárjogi jogszabály is előírja más sportágakban (a kerékpársportnál nem tudom van e külön), munkaügyi baleseteknél, stb., mint ahogy az erdészet is kötelezi erre a szervezőt további szabályokkal és szerződéssel (már ahol, mindenesetre Szilváson így van mint láthatod az aktuális oldalukon ennek másolatát és sejtem máshol is, bár a rendezők ezt nem szívesen mutogatják).
Jogot félretéve, az ésszerűség szintjén elég egyszerű arról gondoskodni hogy ne történjenek könnyen elkerülhető balesetek: oda kell figyelni hogy ha veszélyes szakasz van, rendesen fel kell hívni arra a figyelmet. Ha ezt nem teszi, hanyagul veszélyezteti a sportolók épségét és jogilag felelős ezért, papír ide vagy oda. Sajnos elég sok olyan szervező van aki ezt nem veszi komolyan, a költségvetést annál inkább. A Bakonymaraton esetében nem azt mondom hogy ez állna fenn, pusztán felhívtam rá a figyelmet hogy ez egy hiba volt amiből tanulni kellene. Sajnos úgy tűnik jó pár hiba halmozódott itt: vonat, nagy vályat egyértelmű tábla vagy feltöltés nélkül, szembeforgalom külön felszólítás nélkül, pályaváltoztatás nem közlése a verseny előtt (csak a hosszú távnak). Ez egy kicsit sok malőrnek tűnik így elsőre..
Értem persze amit mondasz: az ember gyarló, "logikus" hogy mindenki mosni akarja a kezét a felelősségtől. Hát szerintem nem. Volt egy ilyen átkos korszak ebben az országban, ne maradjon így. Tanuljanak végre meg azok akik profitálnak valamiből felelősséget is vállalni érte. Valamit valamiért.
Egyébként meg az okoskodó stílus hogy "mekkora volt ... egy MTB versenyen" szemlélteti hogy nem igazán érzékeled a kockázatát egy ilyen fajta vályatnak amibe egy 26-os kerék belefér, magyarul nem lehetsz valami gyors a lefeléken, amikor hirtelen kell 50-ről egy ferde kanyarnál döntened hogy ugorj vagy kerülj.. Nem a bunny-hop itt a lényeg, még csak az sem hogy 40-el vagy 50-el rongyolsz le mert van olyan rutinod hogy tudd hogy hogy kezelj egy nehéz szakaszt. És itt jön a lényeg: amikor már a szakasz valami olyan abszurd részt tartalmaz, ahol szerencse kell hogy ne taknyolj.
Egy lyuk/vályat nem azért nem veszélyes mert Alex nevű hozzászoló nem taknyolt ott el. Még csak azért sem mert a versenyzők 80%-a nem esett el vagy nem került necces helyzetben. Vagy hogy "csak" fél tucat vérző karral és bekötött sebbel látható versenyző lett az eredménye. Az sem mérvadó hogy ki mennyire ügyes, ki milyen sebességgel halad, kinek ment épp sár a szemébe vagy köpköd épp ki egy benyelt bogarat, vagy kinél bújt hirtelen egy felhő után elő a ragyogó nap és verődött vissza úgy hogy elrejtette a kátyú méretét. Az viszont igen, hogy normális körülmények között, egy versenyen, egy olyan részen ahol a Straván is egyértelműen látni hogy mindenki legalább 40-el rongyol ott le, ennek az alján van egy bazi nagy vályat, ami nem aznap került oda, ami nincs rendesen jelölve és amire nem hívták fel a rendezők mindenki figyelmét amikor átrendezték a pályát a tavalyi évhez s a létező eredeti pályához képest. De még ha nem is kellene erről verseny előtt tudni, a helyszínen nem ártana, nem gondolod?
Jobb helyeken ezt betömik vagy nem erre vezetik le az utat, nem is értem idén miért pont ez lett beletéve a tavalyi vonalhoz képest. Csak nem azért mert máshol még jobban el volt mosva és ez még a "kevésbé nyaktörő" verzió volt, de lesz*rjuk mert "the show must go on"?..