A BikkMakkban májusban megjelent bukóteszt során, (melynél tonka módon nem volt odaírva a szerzõ: Brain,) volt alkalmam felpróbálgatni az összes kezünk közé akadt bukó, tekintettel arra, hogy valakinek fényképezni is kellett. Egy dolgot megállapítottam: nekem a legkényelmesebb bukók a Bell-ek voltak, ami nem reklám, csak ténymegállapítás.
Pici elfogultság biztos van benne, mivel én '97-óta egy Memphist nyúzok. A választásának talán legfõbb oka az volt (hiúság), hogy ez a fajta volt akkor az egyetlen melyben létezett egyszínû, grafitszürkés fekete. Mivel ruházatban az egyszínû, sötét, nem feltûnõ cuccokat szeretem, a másik szimpatikus darab Cascóék Viper MX-e volt, ami ugyancsak állat jó darab, szívem új bukó vásárlásánál felé is elhúzna.
Egyébként - nézegetve a bukók címkéit - szabványok szempontjából nagyrészt mindegyik tudja, amit tudni kell. Tehát védelem szempontjából egetrengetõ különbségek nincsenek; lényegesek biztos vannak, ezért a választás egyik fontos szempontja lehet a forma, a kényelem és a külsõ, na meg természetesen a szellõzõk száma. (Töréstesztet nem tudtunk csinálni, vajon mér? A választ biztos mindenki tudja)
Ha állatabb módon tekeregsz a védelem ereje, az hogy az állad+orcád se legyen csupasz és a törésbiztosság is lényegi kérdéssé válik, el is jutunk vele a fullface kategóriáig, amely egy következõ BM szám témája lesz.
Akik hobbi szinten bringáznak (ahogy jómagam is), védelem szempontjából az égésföld különbség a bukóban-bukónélkül határvonalnál van. 7-8 évi túratekergéseink során, többször mentett fejet többféle bukó, így ami biztos: a legjobb bukó az ami tekerés közben mindig rajtad van; pontosan rögzített; nem szívta szanaszét a nap a kocsi kalaptartóján, vagy az ablak elõtt; és nem sérült korábbi esésekben (a sérülés nem mindig látható!!!!!!!!!!)
Ami még lényeges szempont lehet a választásnál: garancia.
Ha megvetted a legjobb bukót (na ilyen nincs), és megmentette az életedet két héttel a vásárlás után, biztos hálás vagy neki, csak továbbhasználni nem tudod. Épp ezért a MET kitalálta azt a verziót, hogy 3 év teljeskörû garanciát ad a bukókra, melyeken a gyártási hibát értik, sõt van 3 év baleseti garancia, melynek keretében kedvezményes áron kicserélik bukódat, ha kerékpáros balesetben sérült. Részletekért kattinthatsz az oldalon a scottos-metes-hauseres banneren; a hauser oldalán, termékek/MET menüpont alatt van a részletes info. Mondhatjátok, hogy Avex reklámember vagyok, de mindig szimpatikus dolognak tartottam, ha egy cég mer felelõsséget vállalni a cuccaiért (különösen szeretem az élettartam garanciás cuccokat). Egyébként a színválasztékuk nem tetszik.
A korlátozó szempont úgygondolom majdmindenkinél a zs, a zseton, a lé, a lóvé, a della, a zsozsó meg a suska. Adni nem tudok, de az biztos, hogy ha szerencséd van és ésszel mész, a bukó hosszútávú befektetés lehet.
Na annál kellemetlenebb érzést, minthogy nem érzed jól magad a bukódban mert: rühelled, azt érzed, hogy úgy nézel ki benne, mint aki teljesenhülye; kényelmetlen, dögre izzadsz bele, lejön a sildje stb. és mindezt mondjuk 5 róka ócccsóságért 4-5 évig, (mert ha már megvan, akkor úgyse veszel másikat, azt amit szeretnél; használt bukót eladni, kb. mint lovat a fórumban; összetörni meg az istennek se akar, pedig már várnád...) keveset lehet mondani.
Ezért ha veszel, járd körbe a kínálatot, segítséget adhat a BikkMakk, (de ne higgy el neki mindent pikkpakk) menj be olyan boltba, ahol nagyjából teljes a kínálat, szemezgess velük, próbáld fel õket, szellõzés ellenõrzéséhez keress ventillátort :-)), szedd össze a zs-t és vedd meg azt, amit a szíved diktál.