Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Házépítés, lakásfelújítás és társai

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
965 hozzászólás a témában

csabilc4

csabilc4

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 119 hozzászólás

Kiskoromban sokat játszottam nagymutteréknál a falu szélén vályogot vetõ (kézzel) cigányoknál.

vajh vannak még ilyen vályogvetõ cigányok? gondolom ez volt vagy 30éve...

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.857 hozzászólás

vályoggépek :) :
http://coxius.hupont.hu/3/valyogtegla
http://www.foek.hu/k...rmek/30053.html

Géppel könnyû.
Kiskoromban sokat játszottam nagymutteréknál a falu szélén vályogot vetõ (kézzel) cigányoknál. Remek móka volt egy kisgyereknek, lehetett egész nap sarazni. Bele kellett taposni a szalmát a vizes agyagba, és ha már megfelelõnek ítélték az állagát, akkor formába rakták és a nap kiszárította a téglákat. Néha olyan saras voltam, hogy csak a szemem látszott ki, ahogy estefelé mentem haza, összeszáradt rajtam a sár és húzta a bõrömet mint az állat.
Ordítva mentem haza, szegény nagyi meg szívbajt kapott, hogy ki bántott?
Aztán rájött, hogy mi van és slaggal mosott le, persze akkor meg azért vonyítottam, mert baromi hideg volt a víz.:)
Ezeknél a cigányoknál ettem fiatal varjúból levest, isteni volt.
Jó volt, ezek tényleg a régi szép idõk voltak.

csabilc4

csabilc4

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 119 hozzászólás
vályoggépek :) :
http://coxius.hupont.hu/3/valyogtegla
http://www.foek.hu/k...rmek/30053.html

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.857 hozzászólás

És miért van nyáron bennük sokkal hûvösebb?

Gondolom ugyanezért. A fûtési szezon végén lassan kihûl és nagyon nehezen melegszik át újra.

Edit:
Emlékszem, hogy kiskoromban dédapáméknál a tanyán tök jókat szunyáltunk ebéd után a félig földbe ásott vályogpince elõterében.
Hiába volt kint napok óta 35 fok, nem volt árnyékolva, csak fehérre meszelve, de volt vagy 80cm a falvastagság és olyan hûvös volt bent, hogy 2 pokróccal kellett takarózni.
Ja és a hûvös miatt nem jöttek be a legyek. Tudta az öreg, hol kell sziesztázni.:)

csabilc4

csabilc4

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 119 hozzászólás

azért, mert a régi parasztházaknál a veranda nyáron elég jól megvédi a falat a felmelegedéstõl (árnyékol), amennyit meg melegszik, azt éjszaka leadja kifelé. meg ugye elég lassan melegszik át, mivel nagy a tömege.

csabilc4

csabilc4

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 119 hozzászólás
most megnéztem, hogy 25vályogtégla+30szalma, kétoldalon vályogvakolat: U=0.21 W/m2K
pont ennyi a Porotherm 30NF+15cm Dryvit is.
ez már elég jó érték külsõ falra.
láttam neten, hírdetnek vályogtégla készítõgép-kölcsönzést....

Olee

Olee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.364 hozzászólás

csabilc4

csabilc4

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 119 hozzászólás

Vájog egy pozitív dolog, de helyesbítenék.
Szarul szigetel, ellenben óriási hõtehetetlenséggel bír. Ezért olyan mintha...majd az építészek kijavítanak, ha hülyeséget írtam. :)

jó lesz az :)

minél tömörebb, nehezebb egy falazóanyag, annál jobb a hõtároló tömege.
(pl. vályogtégla, tömör mészhomoktégla, B30 is). Mivel ezekben nincs légréteg belül (mint pl. Porotherm), ezek ritka szarul szigetelnek.
Ezért csak külsõ hõszigeteléssel lehet belõlük megfelelõ hõátbocsátási tényezõjû (U érték) külsõ falat építeni.
A nagy hõtárolás elõnye, hogy ha egyszer kellõen felmelegszik (ez viszonylag sok idõ), akkor sokáig megtartja és sugározza a meleget.
Olyan házakhoz ajánlatos, ahol mindig megy a fûtés, kvázi nem hagyjuk kihülni a falakat.

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Vájog egy pozitív dolog, de helyesbítenék.
Szarul szigetel, ellenben óriási hõtehetetlenséggel bír. Ezért olyan mintha...majd az építészek kijavítanak, ha hülyeséget írtam. :)

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
az alulról jövõvel sem különben...
cimbinek kb 80 éves vályogfalából kellett kreálni ezt-azt
a téglát!! könyebb volt belõle szétverni, mint magát a vályogot...csak fényesedett a védõ alatt..

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

Láttam tévében róluk egy mûsort egyszer. Aztán volt szerencsém a Börzsönyben látni egy építkezést ilyen technológiával. Belülrõl kifelé: vályogtégla, szalma, vakolat. És ez megint marhajól hangzik, és valszeg marhajól mûködik is - egy ideig. De mennyi idõ alatt rohad ki a szalma egy ilyen házból vajon?

a vályog eddig már 50 évet kibírt. itt van körülöttem, azért mondom. marha jól szigetel, viszont a fentrõl jövõ beázással vigyázni kell.

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

Kosina Szilárd

Kosina Szilárd

bentlakó

• fórumtag
  • 7.603 hozzászólás
azt nem tudom mennyi idõ alatt rohad ki a szalma, de egy esetleges árvíz meggyorsítja a folyamatot...
"...nem kurva Õ, csak megadatott neki minden pasi...":)

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Láttam tévében róluk egy mûsort egyszer. Aztán volt szerencsém a Börzsönyben látni egy építkezést ilyen technológiával. Belülrõl kifelé: vályogtégla, szalma, vakolat. És ez megint marhajól hangzik, és valszeg marhajól mûködik is - egy ideig. De mennyi idõ alatt rohad ki a szalma egy ilyen házból vajon?

--Trifo

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.374 hozzászólás
Nekem is pont az amisok jutottak eszembe. :D Múltkor ment vmelyik csatornán a Kis szemtanú. A klasszikus:
People should know when they are conquered.
Would you, Quintus? Would I?

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Mint a mormonok, amisok. De ez jó, egykoron így éltek õseink is, most meg újra tanuljuk.
Mondjuk mi falun...:)

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
nagy álmom :(

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.374 hozzászólás
http://index.hu/kult...od/okofarm1209/
People should know when they are conquered.
Would you, Quintus? Would I?

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Én is csak a régi cikkek alapján emlékeztem erre, meg a Zöldtech oldalán szoktam molyolgatni. Dante, õ tán többet tud róla. (Asszem õ most valami trópusi helyen lógatja a lábát, vagy nem?!)

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
zsizsi: köszi. Akkor asszem ez a ház passzra kerül. Bár az eladó hozzáállása alapján valszeg amúgy is ez lett volna.

Mondjuk a mi régi házunk is ebbõl épült, és aki megvette, hozott valami szakit, hogy kimérje a gõz/gáz veszélyt. De nem talált semmit, úgyhogy boldogan él benne azóta is.

--Trifo

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás

Hali!

Sógorék kinéztek egy 20 éves házat, amit úgy hirdettek, hogy Ytong-ból van, de kiderült, hogy gázbeton. Az a jó szürke miskolci. Valamit olvastam róla, hogy valamilyen tulajdonsága miatt nem jó, de nem bírom felidézni. Még az se, hogy mûszaki, vagy élettani hatásról volt-e szó. Tudtok errõl nekem mondani valamit?

--Trifo

Grüszgott!
Sajnos élettani. Sokáig ereget magából gõzöket/gázokat, illetve sugárzó anyagot tartalmaznak. Errõl lett híres a Mátrai Erõmû salakjából készült építõanyag.