Ahogy néztem, bár sem a laddomatról, sem az ESBE-rõl nem nagyon találok doksikat, a laddomat egy bonyolultabb esbe? Ezekre csak akkor van szükség, ha van puffer?
Tényleg, akiknek a számát megadtad, azok komplett tervezés, kivitelezést is csinálnak, vagy "csak" szakik?
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj

Házépítés, lakásfelújítás és társai
Started by
thommey
, 2008. December 30. 14:48
Posted 2009. February 05. - 12:25

Posted 2009. February 04. - 20:28

A hõcserélõ nélküli az "csak" egy oldalról tud fogadni hõtermelõ berendezést, mondjuk vegyestüzelésû kazántól. Míg a hõcserélõvel szerelt tároló ez mellett képes még pl. szolárrendszer hõjét is hasznosítani.
De itt nem áll meg a történet, hiszen pl. egy Vaillant VSP S 700 vagy 1000-es tároló még ezek mellett tud gázkészüléket és akár hõszivattyút is fogadni a tárolóba úgy, hogy egyben készít meleg vizet is.
De létezik olyan megoldás is, ahol a tárolóban nincsen hõcserélõ, de a paláston van több csatlakozási csonk, éa ún. külsõ hõcserélõt kell szerelni a tárolóra. (Mondjuk ez plusz szivattyút is igényel.)
De itt nem áll meg a történet, hiszen pl. egy Vaillant VSP S 700 vagy 1000-es tároló még ezek mellett tud gázkészüléket és akár hõszivattyút is fogadni a tárolóba úgy, hogy egyben készít meleg vizet is.
De létezik olyan megoldás is, ahol a tárolóban nincsen hõcserélõ, de a paláston van több csatlakozási csonk, éa ún. külsõ hõcserélõt kell szerelni a tárolóra. (Mondjuk ez plusz szivattyút is igényel.)
vendég_Charon_*
Posted 2009. February 04. - 17:48

Most leültem az áraktól.
Mire jó ha hõcserélõ nélküli nado? (fordítva - miért jobb a hõcserélõs?)
Mire jó ha hõcserélõ nélküli nado? (fordítva - miért jobb a hõcserélõs?)
Posted 2009. February 04. - 14:50

Jól van na! 
De tényleg, a Laddomat javasolt. Beépíteni is könnyebb - kisebb munkaköltség - és célirányos eszköz.

De tényleg, a Laddomat javasolt. Beépíteni is könnyebb - kisebb munkaköltség - és célirányos eszköz.
Posted 2009. February 04. - 14:35

Posted 2009. February 04. - 14:12

Mindenképpen auroMATIC VRS 620! 
Na jó, ha választani kell, Laddomat21.
Abból indulj ki, mit tudsz most megvenni - vagy mit kell - ahhoz, hogy majd elérd vele a késõbbi végcélt.
/A sajátunkat csak azért ajánlom, mert az mindent fogad és mindent tud kezelni. Szolárt, vegyes tüzelést, gáztüzelést, fûtésrendszert kezel - 14 fûtõkört - melegvizet készít, stb.../

Na jó, ha választani kell, Laddomat21.
Abból indulj ki, mit tudsz most megvenni - vagy mit kell - ahhoz, hogy majd elérd vele a késõbbi végcélt.
/A sajátunkat csak azért ajánlom, mert az mindent fogad és mindent tud kezelni. Szolárt, vegyes tüzelést, gáztüzelést, fûtésrendszert kezel - 14 fûtõkört - melegvizet készít, stb.../
Posted 2009. February 04. - 13:49

zsizsi: szerinted Laddomat21, vagy ESBE? Az egyik 80kHUF, a másik 8. Az egyik profi, de bonyolultnak néz ki, a másik faék.
Posted 2009. February 04. - 11:37

A puffer már olyan lenne:
http://www.szakszer.hu/node/27
NADO 1000V3
ez fogadja a kazán felõl, és a solár felõl is.Csak kiba drága, szal ezévben tuti nem.
http://www.szakszer.hu/node/27
NADO 1000V3
ez fogadja a kazán felõl, és a solár felõl is.Csak kiba drága, szal ezévben tuti nem.
vendég_Charon_*
Posted 2009. February 04. - 11:33

Posted 2009. February 04. - 11:10

Na újabb kutakodás,és a fórum eredménye, hogy a Vigas kazánok mûködnek puffer nélkül is, egy kb 100L-es tágulási tartállyal. Mivel a vezetékrendszerünkben kb 150L víz van (3/4").
Ez igaz lehet? bár a fórumon fotók is voltak, a magányos kazánról. Mert akkor nem kellene egyszerre beruházni mindenre. Atmosnál viszont kötelezõ a puffer. A két márka között van különbség? Nem szeretnénk sima kazánt, de 1M sincs egyszerre:(
Elméletileg ekkora csõátmérõnél mûködik a gravitációs elv? Vagy ha van szivattyú beépítve, akkor már nem?
Ez igaz lehet? bár a fórumon fotók is voltak, a magányos kazánról. Mert akkor nem kellene egyszerre beruházni mindenre. Atmosnál viszont kötelezõ a puffer. A két márka között van különbség? Nem szeretnénk sima kazánt, de 1M sincs egyszerre:(
Elméletileg ekkora csõátmérõnél mûködik a gravitációs elv? Vagy ha van szivattyú beépítve, akkor már nem?
Posted 2009. February 03. - 20:06

Mondom télire!
ergo nyáron lehet az egész fedetlen, csak faváz, illetve "ponyva" rajta
amikor kell, akkor meg betáblázni
más:
ez a sörkollektor dolog elég érdekes, rokont már rá is állítottam a megfelelõ mennyiségû ital elfogyasztására
kíváncsi vagyok mennyire lesz mûködõképes nagyobb méretben (8-9 méterben gondolkodok majd...)
Akkor már inkább a mûanyag lemez,mint a ponyva.Nyáron az esõ ellen jó ha van valami normális fedél a fa felett.Tovább bírja a fa ,meg aki a teraszon van, az is.

vendég_Charon_*
Posted 2009. February 03. - 12:25

Mondom télire!
más:
ez a sörkollektor dolog elég érdekes, rokont már rá is állítottam a megfelelõ mennyiségû ital elfogyasztására
kíváncsi vagyok mennyire lesz mûködõképes nagyobb méretben (8-9 méterben gondolkodok majd...)
más:

Posted 2009. February 03. - 12:14

vendég_Charon_*
Posted 2009. February 03. - 12:06

Gyönyörû ez a faszerkezet!
Mi azért szeretnénk átlátszó lapokat, hogy csak az esõtõl védjen, de fény jöjjön azért be... Plusz télire az oldalait is felrakjuk, kvázi üvegház/télikert.
Mi azért szeretnénk átlátszó lapokat, hogy csak az esõtõl védjen, de fény jöjjön azért be... Plusz télire az oldalait is felrakjuk, kvázi üvegház/télikert.
Posted 2009. February 03. - 11:53

Posted 2009. February 03. - 11:30

Posted 2009. February 03. - 11:22

Mondjuk szabályozástechnikus létemre is eltelt egy kis idõ, mire rájöttem mi hová,miért:)
Olvastál tegnap privit?
Olvastál tegnap privit?
Posted 2009. February 03. - 11:16

A jó tervezés az alfája-omegája a rendszernek.
A tervezõ ettõl még elb*szhatja. Láttunk rá elég példát.
Hadd védjem meg a szervizeket. Rendszeresen azzal kell kûzdeniük, hogy tervezés nélkül készült jó-rossz rendszerekre szerelt berendezéseket állítsanak be.
De mi alapján? Nincsenek méretezési adatok. Így szélmalom harc az egész.
A tervezõ ettõl még elb*szhatja. Láttunk rá elég példát.

Hadd védjem meg a szervizeket. Rendszeresen azzal kell kûzdeniük, hogy tervezés nélkül készült jó-rossz rendszerekre szerelt berendezéseket állítsanak be.
De mi alapján? Nincsenek méretezési adatok. Így szélmalom harc az egész.
Posted 2009. February 03. - 10:54

Tegnap kiolvastam az indexes topikot, és arra a következtetésre jutottam, hogy a tervezés adja a rendszer tudásának 70%-át. Mennyien szoptak a szar méretezéssel, az alulméretezett kazánnal, vagy a szakszer által szarul belõtt szabályzók miatti hatalmas fafogyasztással.És sajna 1000L a minimum pufferméret:(
Posted 2009. February 02. - 10:08

Ne légy borúlátó!
Egy épületet nem kell folyamatosan teljes teljesítménnyel fûteni!
Gyakorlatilag a fûtésszezoni idõszaknak a 70-75%-át ún. részterhelésen éli le egy fûtõkészülék, azaz a névleges teljesítményének a töredékét kell, hogy leadja az épület hõntartásához. Ez pedig megmutatkozik a fogyasztásban is!
A jelenlegi kazánotokat elnézve, az egyszerûen lyukas lehet!
Vagy nem.
Egy épületet nem kell folyamatosan teljes teljesítménnyel fûteni!
Gyakorlatilag a fûtésszezoni idõszaknak a 70-75%-át ún. részterhelésen éli le egy fûtõkészülék, azaz a névleges teljesítményének a töredékét kell, hogy leadja az épület hõntartásához. Ez pedig megmutatkozik a fogyasztásban is!
A jelenlegi kazánotokat elnézve, az egyszerûen lyukas lehet!
Vagy nem.