Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Cruiser tulajdonosok ide!

- - - - -

• Please log in to reply
10911 replies to this topic

berketamas

berketamas

vendég

• fórumtag
  • 138 posts

A 140 küllõs 24" kerekek felniszélessége 45mm, átmérõ gumival 650mm,és a gumi szélessége így 70mm.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv!

Igen!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
A következõ talin 1-2 sörrel meghálálom...................

Csõ
Ide mit kell írni?

MRWHITE

MRWHITE

törzsvendég

• fórumtag
  • 463 posts
A 140 küllõs 24" kerekek felniszélessége 45mm, átmérõ gumival 650mm,és a gumi szélessége így 70mm.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv!

myk74

myk74

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,426 posts

Ilyen prizmát E-bay.com-on biztos találsz, máshol nem igen...
pl.
A gumiméretekrõl linkelhetnék én is okos oldalakat ;), de szerintem inkább kérdezz olyat, akinek van ilyenis, meg olyan is ---> Mr. White megmondja neked a tutit, azaz megméri biztosan.

Csodaszép prizma!Remélem egyszer lesz nekem is a saját Schwinn phantom cruiseremen!:)

citr0m

citr0m

törzsvendég

• fórumtag
  • 289 posts

Idézet, nem én vagyok ilyen okos;):
Melyik külsõ gumi illik melyik felnire?

A kerékpár külsõk mérete hihetetlen változatosságot mutat. Ami még ennél is borzasztóbb, hogy a kerékpár megalkotásakor minden országban külön szabvány szerint készültek a kerékpárok. Egy idõ után rájöttek a hibára, és megpróbálták rendszerezni a méreteket. Minden ország egy számot vagy egy betût kapott, ami az ott gyártott külsõkre vonatkozott. Ha mégis volt két egyforma jelölés, az a szám minden országban egy másik méretet jelentett.

A hagyományos számozási rendszer

A hagyományos számozási rendszerben a külsõ gumi átmérõjét mérték. Ezt vagy collban (26", 27"), vagy milliméterben adták meg (650, 700). Sajnos, ahogy fejlõdött a gumigyártás technikája, a számok elvesztették valódi értéküket. Az evolúció úgy mûködött, hogy például a 26x2,125 méret, amely a 30-as évek széles gumis kerékpárjain szabványként szerepelt, még a 60-as években is kapható volt. A méret pontos volt olyan szempontból, hogy az ilyen kerék tényleg 26" átmérõjû volt. Amikor a 70-es években a vásárlók kicsit könnyebb külsõket akartak, a gyártók kifejlesztettek egy 26x1,75 méretet, melyet ugyanarra a felnin lehetett használni. Ennek a mérete már csak 25,5" átmérõjû volt. A montain bike-ok úttörõi is ugyanezt a méretet választották az elsõ kerékpárjaikhoz. Ma lehet olyan külsõt kapni az MTB-re, mely csupán 1" széles. Ez már olyan 26"-os kereket eredményez, amely igazából csak 24,8" átmérõjû. Az elõbb említett példában az "x" utáni második szám a gumi szélességét jelentette (26x1,75, 27x1 3/4). Európában, a milliméterben kifejezett szám utáni betûvel jelölték a gumi szélességét (650B, 700C).

1,75 egyenlõ 1 és 3/4-el?

Bizonyos esetekben az átmérõ utáni szélesség érték tört számban, más esetekben tizedes törtként szerepeltették. Habár matematikai szempontból ezek a számok egyenlõk, a kerékpárok esetében biztos, hogy más-más felni méretet jelentenek, tehát két ilyen gumi nem csereszabatos. Nehéz 100%-ig pontos adatokat mondani a külsõk kérdésében, de a tört/tizedes kérdésben bátran kijelenthetem, hogy a Brown törvény szerint:

"Ha két külsõ matematikailag egyenlõ méretû, de az egyik törtként, a másik tizedesként szerepel, akkor a két méret nem csereszabatos."

A külsõn szereplõ méret miért nem egyezik meg a valódi mérettel?

Az éles piaci verseny miatt a külsõn szereplõ értékek nagyon ritkán egyeznek a valódi mérettel. A folyamat logikája a következõ: Tételezzük fel, hogy éppen egy 700x25-ös külsõ van szüksége a vásárlónak. Megnézi a katalógusokat és megpróbálja megtalálni az adott méretben a legkönnyebb modellt. Ha a Pepsi és a Coca gumi cégek egyformán fejlett technológiával rendelkeznek, akkor az adott méretben egyforma súlyú gumikat gyártanak. De ha a Pepsi cég csak 24 mm széles külsõt gyárt, de 25-öt ír rá, akkor könnyebb 25 mm-es gumit szerepeltethet a katalógusában. Coca cég visszavág egy 23 mm széles külsõvel, amelyre ugyanúgy 25 mm-t tüntetnek fel. Így övék lesz a legkönnyebb 25 mm-es. A 70-es és 80-as évek során ez a tendencia érvényesült, de a 90-es évekre már többé-kevésbé lehiggadtak a cégek értékesítési vezetõi. Mindenki beleegyezett egy új szabvány bevezetésébe.

Az ISO (E.T.R.T.O.) rendszer

Az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Hivatal) kifejlesztett egy olyan rendszert, amely feloldja ezt az anarchikus állapotot. Az európai felni és külsõ gumikkal foglalkozó szabványügyi hivatal javaslatára láttak munkának, innen a másik rövidítés, az E.T.R.T.O. A rendszer két számot használ minden külsõ méretének meghatározásához. Az elsõ a hozzá leggyakrabban használt felnin milliméterben mért szélessége (a felni szélessége befolyásolja a mért szélességet), a második a felni azon részének átmérõje, ahova a külsõ drótkarikája elhelyezkedik (az un. drótperem). Ha ez a második adat nem egyezik az elõzõ külsõnkkel, akkor nem tudjuk feltenni a felninkre.
Például egy régi rendszer szerinti 700x20-as külsõt 20-622-esnek hívnak. Egy 700x38-ast pedig 38-622-esnek. Habár nem szoktunk ugyanarra a felnire két ennyire különbözõ szélességû külsõt feltenni, a második szám egyezése miatt megtehetjük. A külsõ fel fog menni a felnire, és az meg is tartja. Legfeljebb azt tapasztaljuk, hogy teljesen más lesz a kerékpár viselkedése a csere után.

...ebike? :)
...málnaszõr'ös sört, valaki?:P
http://s256.photobuc...ary/citrombikes

citr0m

citr0m

törzsvendég

• fórumtag
  • 289 posts

Jól bizony! A lapátos egy egyedi építésû Basman.

neten már évek óta megvolt, a legnagyobb kedvenc; a Heavy 7-t kissé ez is inspirálta...
...kissé meg café racer.

MRWHITE

MRWHITE

törzsvendég

• fórumtag
  • 463 posts

Köszönöm a válaszokat!
Remélem Mr. White is bekapcsolódik az eszmecserébe....................

Üdv!

Hali
Prizmát én is csak az ebay-en láttam.A 26x2,35 és 24x3-as kerekek meg attól függenek mekkora a felni szélessége,este közlök majd egy két adatot megmérem neked.

berketamas

berketamas

vendég

• fórumtag
  • 138 posts
Köszönöm a válaszokat!
Remélem Mr. White is bekapcsolódik az eszmecserébe....................

Üdv!
Ide mit kell írni?

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Üdv!

2 kérdés:

26x2,35 és 24x3-as kerekek között átmérõben mennyi a különbség?

Látott már valaki ilyen fényvisszaverõt, ami az elsõ/hátsó tengelyen van? (webshop, bolt ) ?

Ilyen prizmát E-bay.com-on biztos találsz, máshol nem igen...
pl.
A gumiméretekrõl linkelhetnék én is okos oldalakat ;), de szerintem inkább kérdezz olyat, akinek van ilyenis, meg olyan is ---> Mr. White megmondja neked a tutit, azaz megméri biztosan.

You can never have "enough" bikes.

CSabiCSekker

CSabiCSekker

törzsvendég

• fórumtag
  • 547 posts

1" (1 col) az 25.4 mm

A 26-os gumi belsõ átmérõje 559mm. A másik mérete 2.35 vagyis 2.35x25.4=59.69. Lehet nem így kell 559+(59.69x2) mert ugye gumi alul felül van ha nem defektes az=678,38 mm. A 24x3-as pedig 507+(76,2x2)=659,4. Ez nem sok 19.4 mm. Ez elosztva 2-el az alul felül gumi miatt 8.7 mm-el lesz
közelebb a segg a földhöz. Én csak józan paraszti ésszel próbálkoztam. BOCS HA NEM JÓ!

Idézet, nem én vagyok ilyen okos;):
Melyik külsõ gumi illik melyik felnire?

A kerékpár külsõk mérete hihetetlen változatosságot mutat. Ami még ennél is borzasztóbb, hogy a kerékpár megalkotásakor minden országban külön szabvány szerint készültek a kerékpárok. Egy idõ után rájöttek a hibára, és megpróbálták rendszerezni a méreteket. Minden ország egy számot vagy egy betût kapott, ami az ott gyártott külsõkre vonatkozott. Ha mégis volt két egyforma jelölés, az a szám minden országban egy másik méretet jelentett.

A hagyományos számozási rendszer

A hagyományos számozási rendszerben a külsõ gumi átmérõjét mérték. Ezt vagy collban (26", 27"), vagy milliméterben adták meg (650, 700). Sajnos, ahogy fejlõdött a gumigyártás technikája, a számok elvesztették valódi értéküket. Az evolúció úgy mûködött, hogy például a 26x2,125 méret, amely a 30-as évek széles gumis kerékpárjain szabványként szerepelt, még a 60-as években is kapható volt. A méret pontos volt olyan szempontból, hogy az ilyen kerék tényleg 26" átmérõjû volt. Amikor a 70-es években a vásárlók kicsit könnyebb külsõket akartak, a gyártók kifejlesztettek egy 26x1,75 méretet, melyet ugyanarra a felnin lehetett használni. Ennek a mérete már csak 25,5" átmérõjû volt. A montain bike-ok úttörõi is ugyanezt a méretet választották az elsõ kerékpárjaikhoz. Ma lehet olyan külsõt kapni az MTB-re, mely csupán 1" széles. Ez már olyan 26"-os kereket eredményez, amely igazából csak 24,8" átmérõjû. Az elõbb említett példában az "x" utáni második szám a gumi szélességét jelentette (26x1,75, 27x1 3/4). Európában, a milliméterben kifejezett szám utáni betûvel jelölték a gumi szélességét (650B, 700C).

1,75 egyenlõ 1 és 3/4-el?

Bizonyos esetekben az átmérõ utáni szélesség érték tört számban, más esetekben tizedes törtként szerepeltették. Habár matematikai szempontból ezek a számok egyenlõk, a kerékpárok esetében biztos, hogy más-más felni méretet jelentenek, tehát két ilyen gumi nem csereszabatos. Nehéz 100%-ig pontos adatokat mondani a külsõk kérdésében, de a tört/tizedes kérdésben bátran kijelenthetem, hogy a Brown törvény szerint:

"Ha két külsõ matematikailag egyenlõ méretû, de az egyik törtként, a másik tizedesként szerepel, akkor a két méret nem csereszabatos."

A külsõn szereplõ méret miért nem egyezik meg a valódi mérettel?

Az éles piaci verseny miatt a külsõn szereplõ értékek nagyon ritkán egyeznek a valódi mérettel. A folyamat logikája a következõ: Tételezzük fel, hogy éppen egy 700x25-ös külsõ van szüksége a vásárlónak. Megnézi a katalógusokat és megpróbálja megtalálni az adott méretben a legkönnyebb modellt. Ha a Pepsi és a Coca gumi cégek egyformán fejlett technológiával rendelkeznek, akkor az adott méretben egyforma súlyú gumikat gyártanak. De ha a Pepsi cég csak 24 mm széles külsõt gyárt, de 25-öt ír rá, akkor könnyebb 25 mm-es gumit szerepeltethet a katalógusában. Coca cég visszavág egy 23 mm széles külsõvel, amelyre ugyanúgy 25 mm-t tüntetnek fel. Így övék lesz a legkönnyebb 25 mm-es. A 70-es és 80-as évek során ez a tendencia érvényesült, de a 90-es évekre már többé-kevésbé lehiggadtak a cégek értékesítési vezetõi. Mindenki beleegyezett egy új szabvány bevezetésébe.

Az ISO (E.T.R.T.O.) rendszer

Az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Hivatal) kifejlesztett egy olyan rendszert, amely feloldja ezt az anarchikus állapotot. Az európai felni és külsõ gumikkal foglalkozó szabványügyi hivatal javaslatára láttak munkának, innen a másik rövidítés, az E.T.R.T.O. A rendszer két számot használ minden külsõ méretének meghatározásához. Az elsõ a hozzá leggyakrabban használt felnin milliméterben mért szélessége (a felni szélessége befolyásolja a mért szélességet), a második a felni azon részének átmérõje, ahova a külsõ drótkarikája elhelyezkedik (az un. drótperem). Ha ez a második adat nem egyezik az elõzõ külsõnkkel, akkor nem tudjuk feltenni a felninkre.
Például egy régi rendszer szerinti 700x20-as külsõt 20-622-esnek hívnak. Egy 700x38-ast pedig 38-622-esnek. Habár nem szoktunk ugyanarra a felnire két ennyire különbözõ szélességû külsõt feltenni, a második szám egyezése miatt megtehetjük. A külsõ fel fog menni a felnire, és az meg is tartja. Legfeljebb azt tapasztaljuk, hogy teljesen más lesz a kerékpár viselkedése a csere után.
.....az élet megy tovább, csak kétkeréken !

balint75

balint75

vendég

• fórumtag
  • 244 posts

Üdv!

2 kérdés:

Látott már valaki ilyen fényvisszaverõt, ami az elsõ/hátsó tengelyen van? (webshop, bolt ) ?
Feltöltött kép

1" (1 col) az 25.4 mm

A 26-os gumi belsõ átmérõje 559mm. A másik mérete 2.35 vagyis 2.35x25.4=59.69. Lehet nem így kell 559+(59.69x2) mert ugye gumi alul felül van ha nem defektes az=678,38 mm. A 24x3-as pedig 507+(76,2x2)=659,4. Ez nem sok 19.4 mm. Ez elosztva 2-el az alul felül gumi miatt 8.7 mm-el lesz
közelebb a segg a földhöz. Én csak józan paraszti ésszel próbálkoztam. BOCS HA NEM JÓ!

berketamas

berketamas

vendég

• fórumtag
  • 138 posts
Üdv!

2 kérdés:

Feltöltött kép
Ide mit kell írni?

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

nemtudom volt e már de van pár szép darabhttp://www.youtube.com/watch?v=cRzzwUIIklw&feature=player_embedded
az elajén a lapát üléses tecik

Jól bizony! A lapátos egy egyedi építésû Basman.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
nemtudom volt e már de van pár szép darab
az elajén a lapát üléses tecik
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts

A Felt érdekelne, fõleg ilyen kiegészítõvel:

Milano Manetta: Felt Bike

(Mondjuk az asszony nem biztos, hogy örülne :))

sziasztok ilyen kiegészitövel énis váltanék rekurol cruiser re
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

hrobcsi

hrobcsi

vendég

• fórumtag
  • 106 posts

Szia(sztok)

Nagyjából egyetértek az elõttem szólókkal.
Elég egyedi a váz, kinek tetszik, kinek nem.
Nekem is volt, sok rosszat nem tudnék mondani róla: Nyereg (iszonyatosan imbolygós a 3 rugón), springer (de nem a merevsége miatt,mert nagyságrendekkel erõsebb mint a Nedao-é, hanem ahányat kipróbáltam mind ferde volt, húzott egyik irányba a bringa elengedett kormánnyal.) Szerintem gyártási hibásak voltak a villák.
A váz könnyû, elég erõs. Egyikbe átraktam egy sima villát, sokkal könnyedebb lett.
Agyváltó váltott, nem volt vele gond. Kontra elég jó érzékeny volt.
Összességében szép emlékeim vannak róla.
Bikemagon van 36 ezerért, meg kell venni!

Pálinkát nem bízunk robotokra.:) Csõ

Most látom, Karesz is megtalálta A bringát

A Felt és a Flying Machine között vívódom. Elõbbi gyönyörû, utóbbi is szép a maga nemében, további elõnye, hogy saját szájízem szerint alakítható.
Elõbbit nem éri meg napi használatra befogni, míg utóbbit nem sajnálnám erre. Ráadásul napi szinten használtam az elõzõt.
Szóval köszönöm az infókat, még alszom a döntésre egy párat.

pickup72

pickup72

törzsvendég

• fórumtag
  • 980 posts

Sziasztok!
Lassan kezdem magam túltenni a kerékpárjaink eltulajdonításán, s kezdek belenyugodni, hogy már nem lesznek meg a biciklik.
És persze elkezdtem nézelõdni a "piacon". Találtam egy, a pénztárcámnak talán megengedhetõ kerékpártípust, de kérném szakértõi véleményeteket, mielõtt a megvásárlásra adnám a fejem.
A gyártó a Capriolo, a típus a Flying Machine. Ezt láttam Springer villával és anélkül is. Igazából a Sram T3-as agyváltóról érdekelne különösképpen vélemény. (Én eddig Shimano Nexus N3-at nyúztam csak...)
Bármilyen vélemény, ötlet jól esne ezekben a vészterhes idõkben.
üdv: Robi
2011 Capriolo Flying Machine agyváltós férfi cruiser kerékpár. Városi rohangálásra alkalmas.

Szia(sztok)

Nagyjából egyetértek az elõttem szólókkal.
Elég egyedi a váz, kinek tetszik, kinek nem.
Nekem is volt, sok rosszat nem tudnék mondani róla: Nyereg (iszonyatosan imbolygós a 3 rugón), springer (de nem a merevsége miatt,mert nagyságrendekkel erõsebb mint a Nedao-é, hanem ahányat kipróbáltam mind ferde volt, húzott egyik irányba a bringa elengedett kormánnyal.) Szerintem gyártási hibásak voltak a villák.
A váz könnyû, elég erõs. Egyikbe átraktam egy sima villát, sokkal könnyedebb lett.
Agyváltó váltott, nem volt vele gond. Kontra elég jó érzékeny volt.
Összességében szép emlékeim vannak róla.
Bikemagon van 36 ezerért, meg kell venni!

Pálinkát nem bízunk robotokra.:) Csõ

Most látom, Karesz is megtalálta A bringát

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Nos, ilyen kiegészítõt nem láttam egyikhez sem, de itt az elsõ találatok között legalább 3 érdekes van. Nézd meg, van olcsó unikum, u.a., mint amit néztél, Felt, Kustom Kruiser !!!

hrobcsi

hrobcsi

vendég

• fórumtag
  • 106 posts

zolner

zolner

törzsvendég

• fórumtag
  • 378 posts

Jó kis bringa az ! Bár szerintem is drága ennyiért, van itt Felt is eladó ilyen áron... ;)
A Sram T3 szerkezete ugyanaz, mint a jó öreg Torpedo-é, tehát jó ! Max az anyaga nem olyan már, dehát ma már csak használtat találsz, ami még "anyagból" van...
Mottózva: Nézz szét a piacon, használtban is találhatsz jót !!!
Így is- úgy is gépészkedni kell vele.

:) :)

citr0m

citr0m

törzsvendég

• fórumtag
  • 289 posts

Azt szeretném kérdezni, hogy Nyíregyen, hol van ez a bolt és mennyibe kerül a külsõ?
Köszönöm

Geax Tattoo 26" 2,3 külsõ / Dirt / Külsõ / Kerekek - bikewebshop.hu - MEGTALÁLTAM!
(..ez hol dirt? tökre slick...)