A 140 küllõs 24" kerekek felniszélessége 45mm, átmérõ gumival 650mm,és a gumi szélessége így 70mm.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv!
Igen!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
A következõ talin 1-2 sörrel meghálálom...................
Csõ
A 140 küllõs 24" kerekek felniszélessége 45mm, átmérõ gumival 650mm,és a gumi szélessége így 70mm.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv!
Ilyen prizmát E-bay.com-on biztos találsz, máshol nem igen...
pl.
A gumiméretekrõl linkelhetnék én is okos oldalakat , de szerintem inkább kérdezz olyat, akinek van ilyenis, meg olyan is ---> Mr. White megmondja neked a tutit, azaz megméri biztosan.
Idézet, nem én vagyok ilyen okos;):
Melyik külsõ gumi illik melyik felnire?
A kerékpár külsõk mérete hihetetlen változatosságot mutat. Ami még ennél is borzasztóbb, hogy a kerékpár megalkotásakor minden országban külön szabvány szerint készültek a kerékpárok. Egy idõ után rájöttek a hibára, és megpróbálták rendszerezni a méreteket. Minden ország egy számot vagy egy betût kapott, ami az ott gyártott külsõkre vonatkozott. Ha mégis volt két egyforma jelölés, az a szám minden országban egy másik méretet jelentett.
A hagyományos számozási rendszer
A hagyományos számozási rendszerben a külsõ gumi átmérõjét mérték. Ezt vagy collban (26", 27"), vagy milliméterben adták meg (650, 700). Sajnos, ahogy fejlõdött a gumigyártás technikája, a számok elvesztették valódi értéküket. Az evolúció úgy mûködött, hogy például a 26x2,125 méret, amely a 30-as évek széles gumis kerékpárjain szabványként szerepelt, még a 60-as években is kapható volt. A méret pontos volt olyan szempontból, hogy az ilyen kerék tényleg 26" átmérõjû volt. Amikor a 70-es években a vásárlók kicsit könnyebb külsõket akartak, a gyártók kifejlesztettek egy 26x1,75 méretet, melyet ugyanarra a felnin lehetett használni. Ennek a mérete már csak 25,5" átmérõjû volt. A montain bike-ok úttörõi is ugyanezt a méretet választották az elsõ kerékpárjaikhoz. Ma lehet olyan külsõt kapni az MTB-re, mely csupán 1" széles. Ez már olyan 26"-os kereket eredményez, amely igazából csak 24,8" átmérõjû. Az elõbb említett példában az "x" utáni második szám a gumi szélességét jelentette (26x1,75, 27x1 3/4). Európában, a milliméterben kifejezett szám utáni betûvel jelölték a gumi szélességét (650B, 700C).
1,75 egyenlõ 1 és 3/4-el?
Bizonyos esetekben az átmérõ utáni szélesség érték tört számban, más esetekben tizedes törtként szerepeltették. Habár matematikai szempontból ezek a számok egyenlõk, a kerékpárok esetében biztos, hogy más-más felni méretet jelentenek, tehát két ilyen gumi nem csereszabatos. Nehéz 100%-ig pontos adatokat mondani a külsõk kérdésében, de a tört/tizedes kérdésben bátran kijelenthetem, hogy a Brown törvény szerint:
"Ha két külsõ matematikailag egyenlõ méretû, de az egyik törtként, a másik tizedesként szerepel, akkor a két méret nem csereszabatos."
A külsõn szereplõ méret miért nem egyezik meg a valódi mérettel?
Az éles piaci verseny miatt a külsõn szereplõ értékek nagyon ritkán egyeznek a valódi mérettel. A folyamat logikája a következõ: Tételezzük fel, hogy éppen egy 700x25-ös külsõ van szüksége a vásárlónak. Megnézi a katalógusokat és megpróbálja megtalálni az adott méretben a legkönnyebb modellt. Ha a Pepsi és a Coca gumi cégek egyformán fejlett technológiával rendelkeznek, akkor az adott méretben egyforma súlyú gumikat gyártanak. De ha a Pepsi cég csak 24 mm széles külsõt gyárt, de 25-öt ír rá, akkor könnyebb 25 mm-es gumit szerepeltethet a katalógusában. Coca cég visszavág egy 23 mm széles külsõvel, amelyre ugyanúgy 25 mm-t tüntetnek fel. Így övék lesz a legkönnyebb 25 mm-es. A 70-es és 80-as évek során ez a tendencia érvényesült, de a 90-es évekre már többé-kevésbé lehiggadtak a cégek értékesítési vezetõi. Mindenki beleegyezett egy új szabvány bevezetésébe.
Az ISO (E.T.R.T.O.) rendszer
Az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Hivatal) kifejlesztett egy olyan rendszert, amely feloldja ezt az anarchikus állapotot. Az európai felni és külsõ gumikkal foglalkozó szabványügyi hivatal javaslatára láttak munkának, innen a másik rövidítés, az E.T.R.T.O. A rendszer két számot használ minden külsõ méretének meghatározásához. Az elsõ a hozzá leggyakrabban használt felnin milliméterben mért szélessége (a felni szélessége befolyásolja a mért szélességet), a második a felni azon részének átmérõje, ahova a külsõ drótkarikája elhelyezkedik (az un. drótperem). Ha ez a második adat nem egyezik az elõzõ külsõnkkel, akkor nem tudjuk feltenni a felninkre.
Például egy régi rendszer szerinti 700x20-as külsõt 20-622-esnek hívnak. Egy 700x38-ast pedig 38-622-esnek. Habár nem szoktunk ugyanarra a felnire két ennyire különbözõ szélességû külsõt feltenni, a második szám egyezése miatt megtehetjük. A külsõ fel fog menni a felnire, és az meg is tartja. Legfeljebb azt tapasztaljuk, hogy teljesen más lesz a kerékpár viselkedése a csere után.
Jól bizony! A lapátos egy egyedi építésû Basman.
Köszönöm a válaszokat!
Remélem Mr. White is bekapcsolódik az eszmecserébe....................
Üdv!
Üdv!
2 kérdés:
26x2,35 és 24x3-as kerekek között átmérõben mennyi a különbség?
Látott már valaki ilyen fényvisszaverõt, ami az elsõ/hátsó tengelyen van? (webshop, bolt ) ?
You can never have "enough" bikes.
Idézet, nem én vagyok ilyen okos;):1" (1 col) az 25.4 mm
A 26-os gumi belsõ átmérõje 559mm. A másik mérete 2.35 vagyis 2.35x25.4=59.69. Lehet nem így kell 559+(59.69x2) mert ugye gumi alul felül van ha nem defektes az=678,38 mm. A 24x3-as pedig 507+(76,2x2)=659,4. Ez nem sok 19.4 mm. Ez elosztva 2-el az alul felül gumi miatt 8.7 mm-el lesz
közelebb a segg a földhöz. Én csak józan paraszti ésszel próbálkoztam. BOCS HA NEM JÓ!
Üdv!
2 kérdés:
26x2,35 és 24x3-as kerekek között átmérõben mennyi a különbség?
Látott már valaki ilyen fényvisszaverõt, ami az elsõ/hátsó tengelyen van? (webshop, bolt ) ?
Jól bizony! A lapátos egy egyedi építésû Basman.nemtudom volt e már de van pár szép darabhttp://www.youtube.com/watch?v=cRzzwUIIklw&feature=player_embedded
az elajén a lapát üléses tecik
sziasztok ilyen kiegészitövel énis váltanék rekurol cruiser reA Felt érdekelne, fõleg ilyen kiegészítõvel:
Milano Manetta: Felt Bike
(Mondjuk az asszony nem biztos, hogy örülne )
Szia(sztok)
Nagyjából egyetértek az elõttem szólókkal.
Elég egyedi a váz, kinek tetszik, kinek nem.
Nekem is volt, sok rosszat nem tudnék mondani róla: Nyereg (iszonyatosan imbolygós a 3 rugón), springer (de nem a merevsége miatt,mert nagyságrendekkel erõsebb mint a Nedao-é, hanem ahányat kipróbáltam mind ferde volt, húzott egyik irányba a bringa elengedett kormánnyal.) Szerintem gyártási hibásak voltak a villák.
A váz könnyû, elég erõs. Egyikbe átraktam egy sima villát, sokkal könnyedebb lett.
Agyváltó váltott, nem volt vele gond. Kontra elég jó érzékeny volt.
Összességében szép emlékeim vannak róla.
Bikemagon van 36 ezerért, meg kell venni!
Pálinkát nem bízunk robotokra. Csõ
Most látom, Karesz is megtalálta A bringát
Sziasztok!
Lassan kezdem magam túltenni a kerékpárjaink eltulajdonításán, s kezdek belenyugodni, hogy már nem lesznek meg a biciklik.
És persze elkezdtem nézelõdni a "piacon". Találtam egy, a pénztárcámnak talán megengedhetõ kerékpártípust, de kérném szakértõi véleményeteket, mielõtt a megvásárlásra adnám a fejem.
A gyártó a Capriolo, a típus a Flying Machine. Ezt láttam Springer villával és anélkül is. Igazából a Sram T3-as agyváltóról érdekelne különösképpen vélemény. (Én eddig Shimano Nexus N3-at nyúztam csak...)
Bármilyen vélemény, ötlet jól esne ezekben a vészterhes idõkben.
üdv: Robi
2011 Capriolo Flying Machine agyváltós férfi cruiser kerékpár. Városi rohangálásra alkalmas.
A Felt érdekelne, fõleg ilyen kiegészítõvel:
Milano Manetta: Felt Bike
(Mondjuk az asszony nem biztos, hogy örülne )
Jó kis bringa az ! Bár szerintem is drága ennyiért, van itt Felt is eladó ilyen áron...
A Sram T3 szerkezete ugyanaz, mint a jó öreg Torpedo-é, tehát jó ! Max az anyaga nem olyan már, dehát ma már csak használtat találsz, ami még "anyagból" van...
Mottózva: Nézz szét a piacon, használtban is találhatsz jót !!!
Így is- úgy is gépészkedni kell vele.
Azt szeretném kérdezni, hogy Nyíregyen, hol van ez a bolt és mennyibe kerül a külsõ?
Köszönöm