Beleolvastam, de nem olvastam el minden hozzászólást, így ha volt akkor bocs.
Szándékom segítõ és összefoglaló.
Ha kis- vagy nagyértékû a biciklid - tökmindegy. A lényeg, hogy kedves a szívednek, ezért ahhoz, hogy ne nézzék trombitának, a következõket javaslom tenni.
- Bárhová is mész vele, fél szemed mindig rajta legyen. Ha suliba jársz vele és nyilvános tárolóban hagyod, esélyeid orosz rulett 3 tölténnyel 6 lövetû revolverben.
- Majdnem mindegy milyen zárad van. A profi nem is hinnéd milyen gyorsan semlegesíti. ha nem tudja kinyitni, elvágja. Ha nem tudja elvágni, kinyitja. Amatõrök ellen 5 percre, ha beugrasz valahová, a semminél jobb a huzagolt drótkötélbõl készült zár. Az erõvágó azonban ott is gyõz.
- Ha bérház lépcsõházában, pincéjében, nem elzárt területen lévõ garázsban tartod rövidebb-hosszabb határidõvel biztosan nem lesz már a tied. Megoldás: A lakótéren belül tárold. A bicikli tolvajok többsége nem kocáztat egy betörést egy kerékpárért.
- Ha használtan veszel kerékpárt, ne feledd az adásvételit. Ha kifogásokkal jön, hagyd, mert majdnem biztosan enyveskézzel van dolgod. Ha fut a dolog, akkor miután ráírta a nevét, címét, sz. ig. számát udvariasan kérd el tõle a sz. ig.-át és vesd össze azt az adásvételin általa írottakkal. Ha egyezik, O.K. Ha nem, használd a képzelõ erõd.
- Használt vétel kapcsán még mindig: olyan nincs, hogy egy 100 + + ezres 2-3 éves kerékpár papírjai nincsenek meg. Ne dõlj be a „rokonságtól ajándékba kaptam dumának”. Ez nem feltétlenül kizáró ok, ha hajlandó kérésedre egy olyan papírt aláírni, melyben nyilatkozik, hogy a bicikli saját tulajdonát képezi, idegenkezûség kizárva stb.-stb.
- Én a sporton kívül is szoktam néha használni a kerékpáromat. Eddig bank, posta, bevásárlóközpont, sportintézmény, könyvtár stb. 95%-ban elértem, hogy mindig szem elõtt tudtam lezárva hagyni a kerékpárom. Nem kell hozzá más, mint tiszteletteljes megfontolt stílus, udvarias érvelés, tiszta kerékpár, felelõsségvállalási szándék, ha bárki panaszt tesz és rövid idõ. A maradék 5%-ban a biztonsági õr aláírt egy részletes dokumentumot, miszerint õ személy szerint teljes körû anyagi felelõsséget vállal azért, hogy a lezárt kerékpár akkor is ott lesz, amikor visszajössz.
- Kerékpárcsalit tolvajfogás céljából kitenni csak óvatosan. Bármit csinálsz vagy csináltok az illetõvel önbíráskodásnak minõsül, s te ill. ti fogjátok húzni a rövidebbet. Ha csak az illetõ lakásán nem találnak egy 10 ++ db bizonyíthatóan lopott kerékpárból álló gépjármû parkot, a védve szolgálók ténykedésébõl te nem profitálsz. Ha minden áron csali biciklit akartok kitenni, akkor intézzétek úgy, hogy ha „kapás van”, akkor az elkövetõt részetekrõl semmilyen bizonyítható fizikai agresszió ne érje. Természetesen a tolvaj menekülés közben a kapkodása és idegessége miatt számos elhamarkodott döntést hozhat, melynek következtében nem vehet észre egy betonfalat, egy virágágyást stb., mellyel ilyenkor nagy eséllyel összeütközhet.
Ha netán megtörténne mindez, neked több (!) tanúval kell tudnod bizonyítani, hogy részetekrõl rásegítésrõl szó sincs.
Ha segítettem, hát örülök. :-)