Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Üzenőfal

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
37913 hozzászólás a témában

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Orientation of maps
The Hereford Mappa Mundi, about 1300, Hereford Cathedral, England. A classic "T-O" map with Jerusalem at centre, east toward the top, Europe the bottom left and Africa on the right.

The term orientation refers to the relationship between directions on a map and compass directions. The word orient is derived from oriens, meaning east. In the Middle Ages many maps, including the T and O maps, were drawn with east at the top. Today the most common, but far from universal, cartographic convention is that North is at the top of a map. Examples of maps not oriented to north are:

* Buckminster Fuller's Dymaxion maps are based on a projection of the Earth's sphere onto an icosahedron. The resulting triangular pieces may be arranged in any order or orientation.
* Many maps used in the Society for Creative Anachronism show the west at the top, in honour of the Society starting in California.[citation needed]
* Maps from non-Western traditions are oriented a variety of ways. Old maps of Edo show the Japanese imperial palace as the "top", but also at the centre, of the map. Labels on the map are oriented in such a way that you cannot read them properly unless you put the imperial palace above your head.[citation needed]
* Medieval European T and O maps such as the Hereford Mappa Mundi were centred on Jerusalem with east at the top. Indeed, prior to the reintroduction of Ptolemy's Geography to Europe around 1400, there was no single convention in the West. Portolan charts, for example, are oriented to the shores they describe.
* Polar maps of the Arctic or Antarctic regions are conventionally centred on the pole, in which case the direction north would be towards or away from the centre of the map, respectively.
* Reversed maps, also known as Upside-Down maps or South-Up maps, which generally show Australia and New Zealand at the top of the map instead of the bottom.
* Route and channel maps have traditionally been oriented to the road or waterway they describe.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
ha már ilyen hold föld csillagok témában mozgunk, ajánlom mindenkinek a Stellarium nevû programot. El lehet vele játszani pár órát .) Amolyan csillagvizsgáló, de pl. sikerült vele olyat is csinálni, hogy egyszerre láttuk a monitoron é,d,k,ny-ot :D
http://www.stellarium.org/hu/
http://www.stellariu...creenshots.html

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.724 hozzászólás
válság miatt kell lekapcsolni a lámpát? sötétbe botorkáljanak a tobbiek ha benéznek éjjel? :)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

A Hold a Földön van? :) A világûrben (3 dimenzióban) nem tudom milyen irányok vannak.

hat ha az ido a 4ik dimenzio, akkor unnepelyesen kijelenthetem, hogy feltalaltuk az 5iket :D

hip hip... :clap:

leadta a Radio1 egyben megszakitas nelkul a Pink Floyd Dark side of the moon albumat. szeretjuk. tegnap a Rage against the machine ment, holnap pedig a Prodigy - Music for the jilted generation lesz.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
jócska dolog ez a spining, rendesen le lehet benne izzadni...:D

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.046 hozzászólás
Szerintem itt el fogtok igazodni, és nem lesz abból gond, ha a Jupiter után kettõvel nem jobbra, hanem balra fordultok.:D

http://esemenyhorizo...4/forgasir.html

De ha mégse, akkor meg majd rájövünk magunktól.:)

Izomtéridõninja-geológus!

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

A Holdra északkeletre nézek fel? :) Vagy ezt a témát okosan kerülte a földrajztanárod? :D

A Hold a Földön van? :) A világûrben (3 dimenzióban) nem tudom milyen irányok vannak.

A sebesség mindent megold.

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
és roló le, irány az ágy
az utolsó kapcsolja le a villanyt

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.724 hozzászólás
azthiszem ilyenkor jon az h pin@

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás

Ezért találták ki, hogy É, D, K, NY. Így egyértelmû.
Pl. hallottam már ilyet, hogy "Szlovákia Magyarország fölött van". Felnézek és nem látom. :D

A Holdra északkeletre nézek fel? :) Vagy ezt a témát okosan kerülte a földrajztanárod? :D

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.046 hozzászólás
Szerintem ez az "alatt-fölött" onnan maradt meg, hogy ránézel a térképre, és úgy látszik, mintha "felette lenne".Mert síkban van.
Annak, hogy "leugrom a boltba" annak van értelme. Fõleg azoknál, akik 3.on laknak.:D

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

ez az egész csak viszonyítás kérdése.
Igazából mindnkinek igaza van(különösen nekem:p).
De ha abból indulunk ki, hogy Északi-sark...a forgástengely ugye átmegy az Északi- és Déli-sarkon. Na, ha magad elé veszel térképet, ránézel, és látod hogy az Északi-sark az a lap teteje felé van közerlebb. Szal ha északra mész, akkor felfelé mész...

Ez a függõleges is érdekes...viszonyítás kérdése. Mihez viszonyítasz? Ekliptika? Egyenlítõ? Jupiter gyûrûje?

Mindegy, mert ez úgy is olyan kérdés, hogy senki sem ért egyet, viszont igaza van.:)

Ezért találták ki, hogy É, D, K, NY. Így egyértelmû.
Pl. hallottam már ilyet, hogy "Szlovákia Magyarország fölött van". Felnézek és nem látom. :D

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.046 hozzászólás
És hogyha ez ilyen "pesti tájszólás"?:D

A Pisti, Az Ottó, Add már oda nekem...:)

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás

Érdekes kijelentés. A világûrben függõleges?

Bizonyítsd, ne cáfold!

(azt bárki tudja :P)

Kölyök, mindössze ennyit szerettem volna hallani a billentyûzetedbõl :D

kölyök8

kölyök8

maximus

• fórumtag
  • 13.478 hozzászólás
Na, akkor tisztázzuk.
Attól, hogy nem tudok Pestrõl haza DH-zni, még fent van.
Higgyétek el, nekem a legnehezebb kimondani, de ez van.
Suck.

;)

A Kokkknak nem az életkora határozza meg az agymenéseit, hanem a tényleges tartózkodási helye és az általa felvett órák idején a sulja közti távolság által keltett feszültség nagysága. Meg, hogy hogy kelt. :D

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás
ellenben a vörös dagonyától meg lefelé nézek budapestre....szal akkor mért lenne fent ? :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.046 hozzászólás
ez az egész csak viszonyítás kérdése.
Igazából mindnkinek igaza van(különösen nekem:p).
De ha abból indulunk ki, hogy Északi-sark...a forgástengely ugye átmegy az Északi- és Déli-sarkon. Na, ha magad elé veszel térképet, ránézel, és látod hogy az Északi-sark az a lap teteje felé van közerlebb. Szal ha északra mész, akkor felfelé mész...

Ez a függõleges is érdekes...viszonyítás kérdése. Mihez viszonyítasz? Ekliptika? Egyenlítõ? Jupiter gyûrûje?

Mindegy, mert ez úgy is olyan kérdés, hogy senki sem ért egyet, viszont igaza van.:)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

mivel a Fold a fuggoleges tengely menten forog... ;)

Érdekes kijelentés. A világûrben függõleges?

Vicces sulid lehetett:p

Fent, ott a hideg északon.
Lent, Olaszországban.

Ezért is egyes járt? :)

Irodalom órán nem. :)

kölyök8

kölyök8

maximus

• fórumtag
  • 13.478 hozzászólás
Meg a Nap körül. ;)
Ergo akkor a függõlegest mihez viszonyítod?!

Ez meg most egy komoly eszmefuttatás.
Ne szõrszálhasogassunk!
Mindenki tudja, hogy az Észak a fent.
Mégha pár béna be is kapott pár karót miatta...

A Kokkknak nem az életkora határozza meg az agymenéseit, hanem a tényleges tartózkodási helye és az általa felvett órák idején a sulja közti távolság által keltett feszültség nagysága. Meg, hogy hogy kelt. :D

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
Vicces sulid lehetett:p

Fent, ott a hideg északon.
Lent, Olaszországban.

Ezért is egyes járt? :)