Megvert a buszvezetõ
2009.03.20. 10:14 | Földes András | 65 komment
Kis híján elütött, majd megvert péntek reggel a 225-ös busz vezetõje. Az eset olyan döbbenetes és felháborító, hogy ezúttal tartózkodunk minden lírai és humoros részlettõl, és a maga Truman Capote-i szikárságában ismertetjük az egy órája zajlott történetet.
A BKV-sofõr meglepõ tettét az váltotta ki, hogy szabályosan közlekedtem a Szõnyi úton, észak felé. Az M3-as szervízútjaként mûködõ úton dél felé folyamatos autósor állt, köszönhetõen annak, hogy innen lehet felkanyarodni a Pestre vezetõ autópályára. Szerkesztõségünk felé kerekezve arra lettem figyelmes, hogy egy busz hosszasan elõzi az autósort. A manõver csak akkor lett gyanús, amikor a busz több mint száz méter után sem tért vissza a sávjába. A folyamatos kocsisorra pilllantva egyértelmû volt, hogy nem tudná, és nincs is szándéka elhagyni a szembesávot.
Az utolsó pillanatokban vált azonban nyilvánvalóvá, hogy a nagy sebességgel robogó BKV-busz nem hogy besorolni nem akar, de fékezni sem. Csak hogy egyértelmû legyen a szituáció, a környéken nem hogy bicikliút nincs, amit alternatívaként használhatna a kerékpáros, hanem járda sem található azon az oldalon. Azaz választanom kellett a magas padkával elválasztott füves terület, vagy a busz homloklemeze közt.
Ha egy olyan biciklista találja magát szembe az ámokfutó buszvezetõvel, akit az elsõ tavaszi napfény csábított az útra, az egészen biztosan nem tud felugratni a padkán át a zöldbe, és a busz kerekei alatt végzi. Én szerencsére a telet is nyeregben töltöttem, így sikerült végrehajtanom a manõvert.
Mivel a buszvezetõ életveszélyes elõzését olyan rutinnal végezte, hogy egyértelmû volt: azt az elkövetkezõ napokban, az elkövetkezõ mûszakokban is folytatja, egészen addig, amíg valaki a kerekei alatt végzi, fel szerettem volna hívni a BKV figyelmét munkatársának cowboyos mentalitására. Bizonyítékként fotókat akartam készíteni, amihez jó alkalmat biztosított, hogy 50 méterrel lejjeb a busznak meg kellett állnia a megállóban. Egy perccel késõbb a busz elõtt álltam. Lefényképeztem a rendszámot, a busz elejét, majd már csak arra lettem figyelmes, hogy valaki kitaszít a szemközti sávba.
A buszvezetõ közben ugyanis leszállt, és testi erõvel akarta megoldani a konfliktust. Lelökött a biciklirõl, amelyet a lábaim közt tartottam, kitaszított az útra, adott egy pofont, miközben minõsíthetetlen hangnemben kiabált velem.
Mivel a jogban erõsebben bíztam mint a testi tusakodásban, nem vettem fel a harcot, lefényképeztem az inzultus után távozó sofõrt, majd elvonszoltam a szembe sávba átlökött kerékpáromat.
Az üggyel kapcsolatos panaszt cikkünk megjelenésével egy idõben elküldtük a BKV ügyfélszolgálatára, és hamarosan jelentkezünk, hogy érdemesnek tartottak-e reagálni a felháborító esetre. És ha igen, milyen büntetésben részesítik az életveszélyes, verekedõs sofõrjüket.
Ugye nem Te voltál?