Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Üzenőfal

- - - - -

• Please log in to reply
37915 replies to this topic

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Önkéntes? Ugyan már.

Pedig...
Sosem tudtam megérteni, mibõl eredhet(ett) sok amerikainak a lehetetlen felfogása a háborúzásról, miszerint az egy nagyszerû és hazafias dolog, ráadásul õket nem fogja a golyó. Talán, hogy náluk természetes a fegyvertartás, és minden háznál akad egy flinta :/

Ha nem lenne egyértelmû, hogy mire gondolok, pl. az "Édentõl keletre" c. könyvben sok minden más mellett errõl is képet lehet kapni...
Vagy pl. ebben az amúgy "bringás" dalban is megjelenik;

The army recruiters in the parking lot
Hustling kids, they're juggling pot
"Listen young man, listen to my plan
Gonna make you money, gonna make you a man.
(bomb, bomb)
Here's what you get, an M16 and a kevlar vest
You might come home with one less leg but this thing will surely keep a bullet out your chest
So come on, come on, sign up, come on

Valószínû, hogy ha egy nemzet nem tapasztalja meg hosszabb idõn át a háború borzalmait, akkor nehezére esik neki elképzelni, milyen is az, mint Európában is, az I. vgh. elõtt. Az is elég sztereotíp, amikor pl. a Dr. Houseban a hazatérõ, korábban naív katona inkább amputáltatja a lábát, csak ne kelljen visszamennie szolgálni...

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Azért ez így nem igaz. Egyfelõl a haditechnikai beruházásokat elég rendesen megdobta, szóval profán módon haszontalannak nem nevezném, és a hidegháború idején még ideológiát is könnyen lehetett gyártani hozzá. A balhé ugye adott volt, második indokínai háború néven, ahol a kettészakadt Vietnámot szerették volna újraegyesíteni, és mivel a kommunista hatalmak Észak-Vietnámot támogatták, így az Amerikaiak Dél-Vietnámot, eleinte nem haderõvel, csak segélyekkel, ellátmánnyal. Aztán jött a fegyverlobbi, amibõl következett a Tonkini incidens, és a fegyveres konfliktus. Inkább azon gondolkodtam el, hogy milyen brutál médiagépezet dolgozott annak idején az amerikai önkéntes haderõ ilyen arányú mozgósításán, ha ennyi embert meg tudott gyõzni arról, hogy épp Vietnámban kell megvédenie a hazáját... Aztán jöttek a hippik, meg a jogvédõk, és a társadalmi elégedetlenség, és egy másik hatalmi csoportosulás, úgyhogy az amik kivonultak, Dél-Vietnám összeomlott, 1975-ben meg is szállta a kommunista Észak-Vietnám-i hadsereg.

Önkéntes? Ugyan már.

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,925 posts

Dél-Vietnám összeomlott, 1975-ben meg is szállta a kommunista Észak-Vietnám-i hadsereg.

...Tehát "volt értelme"...

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
Azért ez így nem igaz. Egyfelõl a haditechnikai beruházásokat elég rendesen megdobta, szóval profán módon haszontalannak nem nevezném, és a hidegháború idején még ideológiát is könnyen lehetett gyártani hozzá. A balhé ugye adott volt, második indokínai háború néven, ahol a kettészakadt Vietnámot szerették volna újraegyesíteni, és mivel a kommunista hatalmak Észak-Vietnámot támogatták, így az Amerikaiak Dél-Vietnámot, eleinte nem haderõvel, csak segélyekkel, ellátmánnyal. Aztán jött a fegyverlobbi, amibõl következett a Tonkini incidens, és a fegyveres konfliktus. Inkább azon gondolkodtam el, hogy milyen brutál médiagépezet dolgozott annak idején az amerikai önkéntes haderõ ilyen arányú mozgósításán, ha ennyi embert meg tudott gyõzni arról, hogy épp Vietnámban kell megvédenie a hazáját... Aztán jöttek a hippik, meg a jogvédõk, és a társadalmi elégedetlenség, és egy másik hatalmi csoportosulás, úgyhogy az amik kivonultak, Dél-Vietnám összeomlott, 1975-ben meg is szállta a kommunista Észak-Vietnám-i hadsereg.

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts

Mindenki a sárgák oldalán harcolt.

Akkor: Nem az amerikaiak mellett hanem ellen, nem feltétlen sárgagyilok volt a cél, hanem a "gonosz Ámerikánusok kizavarása" és ez volt az egyik legértelmetlenebb/haszontalanabb háború az utóbbi 100 évben. Gyakorlatilag senki nem tud értelmes választ adni minek is mentek oda usáék. Ismerõs pl. alig mesélt róla. Kemény ember, de a napalm emléke még ma is majdnem sírásra késztette...

Mondjuk van ennél abszurdabb, Ugye az Észak-Koreaiak állandóan támadják a Dél-Koreaiakat (meg a környezõ országokat) "Az egyesülésért" miközben északon éhezés van meg irgalmatlan elmaradottság, délen meg az egyik legfejlettebb ország a világon. Hogy északon ne legyen olyan szar, a déliek irgalmatlan sok lóvét nyomnak át nekik támogatásként, amit azok azonnal haditechnikára és hadsereg bõvítésre fordítanak, persze ezt Dél Korea inzultálására használják. Aki északon nem katona, az majdnem élõhalott.

Ride everywhere.

.

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
2008? Hmm... Mázsahúsz fölött kicsivel. :)

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts
Ne csináljátok már, kicsit ironikus akartam lenni. ;) De a képre kíváncsi vagyok :) Most találtam 2008-as orfûi képeket, jó nagy voltál még akkor. Hány volt az a kg?

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
Rendben, hétvégén elõásom õket! :) Jaja, a "kis" Petõfiben a Váci úton, a kikötõ mellett.

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts

jó volt a kaja (tiszti étkezdén voltam felszolgáló), meg sokat voltam itthon :)

Köszönjük, Emese! :)

Mire vagy kíváncsi, Barnus? :) Hajóztam, õrködtem, elvoltunk. Szkenneljek képet esetleg, amint matrózblúzban feszítek? :D

Légyszi. :D A Petõfiben voltál? :)

-=B.B.B.=-

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
Mire vagy kíváncsi, Barnus? :) Hajóztam, õrködtem, elvoltunk. Szkenneljek képet esetleg, amint matrózblúzban feszítek? :D

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,190 posts

Aki volt katona, az leírhatná a katonaélményeit.Legalább annyira érdekesek, mint az iskolás sztorik.

jó volt a kaja (tiszti étkezdén voltam felszolgáló), meg sokat voltam itthon :)
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

A magyarok a sárgák oldalán harcoltak ;)

(egy ismerõs kint volt)

Mindenki a sárgák oldalán harcolt.

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts
A magyarok a sárgák oldalán harcoltak ;)

(egy ismerõs kint volt)

Ride everywhere.

.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

jaja, mikor vietnámban vágtuk a sárgákat...

Én is emlékszem, elég kemény volt, de túléltük...

A sebesség mindent megold.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts

Aki volt katona, az leírhatná a katonaélményeit.Legalább annyira érdekesek, mint az iskolás sztorik.

jaja, mikor vietnámban vágtuk a sárgákat...
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts

-=B.B.B.=-

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
nálunk gimiben tesitanár évfolyamtársamnak (nem egy égimeszelõ srác) odaszólt, amikor késett, hogy "siessen már kis törpe". srácnak több se kellett, a magasságára nagyon be tud rágni - visszaszólt: "ne szólítson engem kis törpének, én se szólítom magát nagy faszkalapnak, pedig az"...na, hát ebbõl lett némi verekedés meg bordásfalnak fejcsapkodás.

a tanárnak felrepedt szemöldök + negyed év minimálbéres fizetés + 5 nap közmunka, srácnak repedt orr + igazgatói...de persze utána a tanári kar 80%-a kollektíve a diákot ítélte el, mondván: "ez a gyerek boxol 4 éve, meg nagy huligán, hirtelen haragú és tudta, hogy vissza tud élni a testi erejével"...azt kihagyták a jelentésbõl, hogy a tanár 190 magas, 90 kiló és 120-140 kilókkal kondizik naponta 1.5-2 órát

ja, a srác meg maga a megtestesült nyugalom és alázat volt már akkor is - most 3. éve pincérkedik, egy kis büfében kezdte, mostanra egy belvárosi hotel késõ esti/éjszakai fõpincére heti 4 napban, a BGF vendéglátóipari tanulmány mellett...

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts
áhhh:) nyugi, éjfél után max asszonyt szoktam, ha picit ittasabb vagyok. Bár, volt már, hogy majdnem lor-t sikerült xD

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts

Tigga': Holnapi nap folyamán hívhatlak valamikor?

gya
reggel 7 elõtt ne ha nem muszáj :)
éjfél után meg csak ha online vagyok itt
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts
Tigga': Holnapi nap folyamán hívhatlak valamikor?