tapasztalatokat majd megoszthatnád .)
respro city?
Nem, de elsõre majdnem azt vettem.
Tüdõgyógyászom, aki mellesleg sportoló, mondta még korábban, hogy szerinte kész öngyilkosság a városban tekerni minden nap, és, hogy a helyemben sürgõsen abbahagyná. Vagy maszk.
Aztán a kiállításon láttam ezeket a Resprokat, elég meggyõzõek voltak. Minap majdnem betértem a Velvártba venni egy Cityt, de zárva volt, így tolódott a dolog, viszont rákerestem neten, és a CM-es fórumokon egész sok infó volt ezekrõl. Pl, h érdemes nézni, h mi mit szûr, mert a legtöbb csak a szilárd részecskéket, és azokat is csak bizonyos méret fölött. Meg, h mekkora az ellenállása, milyen könnyû benne lélegezni. Ill. persze, h milyen jól illeszkedik. És ajánlottak egy munkavédelmi boltot a Mester utcában, ott vettem én is a maszkot.
A boltban tudták, h mit és miért keresek, és tudtak tanácsot adni. Respro-t nem tartanak, amit ajánlottak, az egy 3M maszk volt, és egy SupAir nevû. Mindkettõ eldobható annyiban, hogy nem cserélhetõ bennük a filter. Szénszûrõsek, mint a Respro. A meglepetés az ár volt; 10.000 Ft helyett 3000-be és 1000-be kerülnek, és az eladó mondta, h õ az olcsóbbat venné, ugyanazt tudja, ugyanazoknak a szabványoknak felel meg, csak épp kisebb márka, mint a 3M. Szóval a maszk ára tizede a Resproénak, és fele a Respro filterének, és azt mondta, h eddigi tapasztalatok alapján 2 havonta kell cserélni (ha futárkodsz, aka. nap mint nap 6+ óra az utcákon) és/vagy akkor, ha nehezebben veszed benne a levegõt (eltömõdik a filter).
Hátránya, hogy csak fehérben kapható, így úgy nézel ki benne, mint egy aneszteziológus, és gyorsan koszolódik, már az elsõ napi ~4 óra városi rohangálás is nyomott hagyott rajta...
Az arcomra jól illeszkedik, a pántok erõsek és rugalmasak. Ami fura, hogy régebben az orromon vettem a levegõt, és ahogy rajta ül, eléggé összenyomja, és ez azzal együtt, hogy van némi ellenállása a sima légzéshez képest, azt eredményezi, hogy muszáj valamennyire a szádon át lélegezned.
De még így is sokkal kevésbé meleg és fullasztó, mint amit vártam. Úgyhogy mostantól, ha városban tekerek, jön velem.
Remélem, ennyiben segítettem eligazodni