Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kerékpáros turizmus fejlesztései...

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
38 hozzászólás a témában

#1
MJani01

MJani01

    maximus

  • fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Nem teljesen ide tartozik, de azért elmesélem.
Múlt hét pénteken tekerek hazafelé, messzirõl látom, hogy rendõrök állnak az út szélén, nehogy belém kössenek inkább felmegyek a kerékpárútra, közelebb érek és mit látok, a megállítandó kocsikat a kerékpárútra állítják fel...
Másik ilyen eset, múltkor Agárd elõtt a kerékpárúton parkolva mértek... még jó, hogy ott nem használom a bringautat.


A sebesség mindent megold.

 


#2
kispapp87

kispapp87

    vendég

  • fórumtag
  • 123 hozzászólás
Igen, Balaton körül is sok helyen felnyomják a fák gyökerei. Meg nem egy helyen láttam már bringaúton autóst...

#3
tempest

tempest

    vendég

  • fórumtag
  • 31 hozzászólás
Ha csinálnak is kerékpárutat,azt is csak azért hogy mondhassák,csináltunk tessék.Pár év múlva a szántóföld simább mint a kerékpárút.
7005Heat Treated

#4
kispapp87

kispapp87

    vendég

  • fórumtag
  • 123 hozzászólás
Na ezaz... az a lényeg hogy megcsinálják. De azzal már nemfoglalkoznak hogy a bringaút mellett 1-1,5 méterre nagy fák vannak és alõbb utóbb azok kegyetlenmódon megrendezik az addig egyenes részt...
Ja és arról még nem is beszéltünk, hogy északiparton pár fahídon kivannak töredezve részek... ha nemfigyelsz oda könnyen baj lehet. Ilyen esetben ki a felelõs???:confused:

#5
MJani01

MJani01

    maximus

  • fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
A Velencei-tó körül feltörte a kerékpárutat a fû/gaz/gyökér, szinte használhatatlan, már csak a 7-es út melletti részt használom.


A sebesség mindent megold.

 


#6
kispapp87

kispapp87

    vendég

  • fórumtag
  • 123 hozzászólás
Ilyenkor nemlehetne szólni valakinek, hogy akkor valamit tenni kéne mert ez így nem OK?

#7
boca

boca

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.078 hozzászólás
A Tisza-tó körül 4 helyen nem lehet menni a kijelölt kerékpárúton, mert Magánterület táblával és kerítéssel le van zárva....
" A Cube el van vetve! "

#8
kispapp87

kispapp87

    vendég

  • fórumtag
  • 123 hozzászólás
Nemcsak az bringautak megépítésre kéne pénzt szánni hanem arra is hogy a már megépítettek karban legyenek tartva.
A kerékpárutak mentén, látványosabb helyeken (pl. Balaton körül) pihenõket kialakítani, asztal+pad. Az sem lenne hátrány ha kis tetõ lenne felette így esõ esetén lenne hova "menekülni".
Amit még nem találok korrekt dolognak, hogy azt hangoztatják: a Balaton körül kivan építve a bringaút. Ami neméppen jó kifejezés. Vannak olyan részek amik országutival elég zsibbasztóak --> csak alacsonyabb forgalmú, kijelölt k.utak...
Hétvégén meggyõzõdhetnek róla azok is akik jönnek balatonkörre

#9
zoozoo

zoozoo

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 857 hozzászólás
Ez vót mán?
http://www.gkm.gov.h...arosprogram.pdf
"Nice boys don't play rock and roll"



#10
Jankó

Jankó

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 2.030 hozzászólás
A kölcsönzõs flottákhoz visszatérve: Életem legnagyobb meglepetése Mexikóban ért. Ugyebár az ország nem a gazdagságáról híres. Ennek ellenére, partra szállás után kb. másfél órával találtam olyan kölcsöznõt Puerto Vallartában, ahol Trekekbõl és Konákból állt a flotta. Jó állapotú és jó minõségû gépek voltak. Életem egyik legjobb túráján vettem részt az egyikkel a Sierra Madreban.
Pár hónappal késõbb San Lucia mellett jártam egy kis szigeten. Valami õrült kibérelte az egyébként lakatlan szigetet. Csinált rá egy bringás bázist bolttal, szervízzel meg vagy 80 db komoly Cannondale cangával. Lerakott melléjük három lelkes arcot, és íme a bringaparadicsom... Kis motoros hajóval viszik át a bringázni vágyókat. Leteszik õket a fehér homokon, alájuk vágják a bringát. Ha kell, akkor rövid oktatást is kaphat az ember. Innentõl meg övék a dzsungel! Jó nagy hegyek, régi és elhagyott kakaó meg banánültetvények, állat ösvények (az egyik Tinker Juarezrõl elnevezve). Pára, forróság, miegymás. Ha meg kidöglesztetted magad, visszamész a bázisra, iszol valamit, leheveredsz a türkizkék víz közelébe a homokra, aztán várod, hogy estefelé visszajöjjön érted a rocsó...

Na ott pl. szívesen dolgoznék.:)

#11
málna

málna

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.117 hozzászólás
nem kell ehhez kanadába vagy barcelonába menni, bécsben is vannak ilyen bringa állomások. 1 óráig ingyenes, utána asszem 1 euro/óra... csak nem szerette a bankkártyánkat, így kipróbálni nem tudtuk sajnos.
nehéz lenne ezt nálunk is megcsinálni?

#12
zsizsi

zsizsi

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Megnyugtató! :D
Azért az ötlet életképes lehet itthon is. Én tavaj Kanadában találkoztam hasonlóval. Ott Vancouverben béreltünk cangákat, és ott volt ilyesmi, csak valami "bizományosi" üzemeltetésben. Annyi a különbség, hogy ott különféle bicók közül lehet választani, méretben, stb...
Nálunk ilyen váltás kéne, mert a külföldi látogatók igénylik. Tudom, mert évente nagyon sok ügyfelünk tölt itt 2-3 napot a fõvárosban, vagy valamely gyógyfürdõben, wellness központban és nem akarnak mindenhova autóval menni.

#13
Iceshark

Iceshark

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 2.036 hozzászólás
nem nekünk ilyen citybike volt, csak nem volt nálam fényképezõ, majd lenyúlom a csajok képeit, õk csináltak azokról fotót!

"Sose becsüld alá az emberi hülyeség hatalmát!"

hegyi kecske ; zõdcség ; városi vadász

a bringaszállító


#14
zsizsi

zsizsi

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Ice!
Azokon a vagány piros cangákon nyomtátok Barcelonában!?
Dögös! Majdnem lopás biztos a gép! :D

#15
Iceshark

Iceshark

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 2.036 hozzászólás
Gyá!
De jó, hogy nyílt egy ilyen topik pont most!
Nem tudom segít-e a szakdogában, de akkor én egy élménybezsámolóval gazdagítanám a topikot!

A hétvégén Barcelonában jártam és sikerült egy egész kellemes kerékpáros részt csempészni ebbe a 4 nappa.
Meglepõdtem mennyien járnak kerékpárral, gondoltam, hogy sokan, de a robogós népesség mellett is jelentõs a bicós társadalom.

Kezdjük ott, hogy szerveztünk itthonról egy kerékpáros túrát. Email-en egyeztetünk szombatra egy városnézét a bandának. 10 órára jött a srác meg az idegenvezetõ hölgyike egy nagyobb kisteherrel benne a 17 bicóval. Kapott mindenki egy cangát(jó kis helyi city bike-ok, full deore-al szerelve), amit furcsáltam hogy bukót nem adtak! Fõleg úgy hogy a spanyolok(igazábol ezért kifingatnának, szóval a katalánok) olyan "franciásan" közlekednek, mindenki minden felé 5 sávon keresztül kanyarodik, jobbra ballra kavarnak, szóval elmebetegnek tûnnek, de attól még hogy dudálnak rendesen, nem anyáznak!
Na vissza a bringázáshoz! Szóval szépen megmutogatták 3 óra alatt a nevezetességeket és kellemeset tekertünk!

Ami ide jó lehet, hogy pont egy új kerékpáros rendszer bevezetésének 1 éves évfordulójának hétvégéje volt. Bele is futottam a tengerparton a rendszer elõnyeinek életetésére felállított színpadi muriba.
A lényeg az, hogy a belváros teljes területét lefedték egy kerékpárkölcsönzõs rendszerrel. A rendszer lényege, hogy egyes helyeken 2-300 méterenként máshol kicsit távolabb vagy a frekventált helyeken kerékpártárolókat alakítottak ki. Ha jól értettem 4 euro egy éves bérlet, amiért bármikor bárhol 30 percre ingyé használhatod a bicót! Van egy parkolóautomata szerû oszlop, bedugod a kártyád, az megmondja hanyas számú kerékpárt oldott a fel, amit vihetsz is. Elgurulsz a kajáldához, butikhoz, munkahelyedre stb. ott leteszed a gépet és mész. Ha 30 percnél tovább használod a cangát felírja a masina a plusz idõt, aztán meg utólag perkálsz apróval! Képeken látni fogjátok hogy is mehet ez. Sokan használják már és nagyon jól mûködik. Egy cég tartja rendben az egészet, szervizel, ellenõriz stb.! Mielõtt azt mondjátok, hogy nálunk ezt nem lehetne megcsinálni, mert ellopnák a bringákat, ez nem feltétlenül igaz! Az elsõ amit mondott az idegenveztõ, hogy vigyázzunk minden cuccunkra, meg a bringákra is, mert iszonyúan enyveskezõek a helyiek. Amikor kávéztunk a túra közben ott álltak a cangák tõllunk 3 m-re, de a csaj úgy sasolta õket, mint egy security, mondta is hogy míg bemegy a wc-re 2!-en figyeljük a bringákat!
Rengeteg otthagyott bringa van, amik egy korláthoz vagy oszlophoz láncolva rohadnak el, mert anno otthagyták simán vagy mert eltûnt a kereke stb. :)
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

Szóval lehetne itt is próbálkozni valami hasonlóval, fõleg hogy ez a lopós téma ott is jelentõs!

"Sose becsüld alá az emberi hülyeség hatalmát!"

hegyi kecske ; zõdcség ; városi vadász

a bringaszállító


#16
zsizsi

zsizsi

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Sztem az egyes régiók weblapjain keressél elõször - pl. Mátra-lap, stb...- aztán a helyi vagy régiós Turinform irodáknál érdeklõdj ebben. Ez jó kiinduklás lehet, ert annó 2-3 éve nekünk is jó segítséget tudtak adni túraszervezésben.
Aztán jöhetnek a helyi szervezetek, bringás csapatok, klubok, túrista szervezetek. (Nem csak bringások.)
Így elsõre ennyi.

#17
kispapp87

kispapp87

    vendég

  • fórumtag
  • 123 hozzászólás
Szerintetek milyen lehetõségek adottak itthon a kerékpáros-turizmusban?
Túrákról csaknem írhatok 30oldalt :confused: Gondoltam hogy bemutatom az egyes turisztikai régiókat, azonban alig találtam valami anyagot. Aztán lehet hogy én keresgélek rossz helyen...

#18
lensver

lensver

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Zsizsi, és még mindig nem mentünk el oda! Azóta próbáltam erre rákeresni neten, de nem találtam. Nem tudnál megdobni esetleg egy netcímmel?? Szeretnék oda ellátogatni!
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

#19
zsizsi

zsizsi

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
..és milyen kellemes meglepetés ért engem és barátaimat tavaly a Mátrában, Galyatetõn! Zuhogó esõ, csatakos sáros kerékpáros túrázók, este beesnek egy elegáns panzióba, és szívesen fogadják Õket, még a csomagjaikért is közelharcot vívnak, hogy felvihessék a szobákba azokat. Nem, nem, nem volt üres a panzió.
És a konyhájuk fantasztikus volt!!!
Persze ez az üdítõ kivétel...

#20
Jankó

Jankó

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 2.030 hozzászólás
Továbbá: Nálunk például azért nem lehet szó négy csillagról (annak ellenére, hogy gyakran felül is múljuk a négycsillagos elõírásokat számos területen), mert két emeletes a hotel, és nincsen lift. Hozzáteszem, modern az épület, nem gigantikus belmagasságokról és maratoni lépcsõzésekrõl van szó. Ennél szerintem igenis fontosabb kritérium lenne egy fedett és zárható bringatároló.