Jelentkezz be Regisztrálj
Vázméret, vázméretezés
Posted 2011. March 21. - 19:54
Posted 2011. March 20. - 19:00
Posted 2011. March 20. - 18:55
Posted 2011. March 20. - 18:42
yep!
Posted 2011. March 12. - 08:28
2. Ha a kelleténél rövidebb a nyeregvázcsõ (kicsi a váz), akkor a nyeregcsövet jobban ki kell húzni, a nyereg magasabbra kerül, mélyebbre kell hajolni, hogy elérjem a kormányt. Ha mélyebbre hajolok, akkor messzebb is érek el, így ha nem akarom, hogy kényelmetlen legyen, akkor hosszabb kormányszárat is kell választani. Az én fejemben ez úgy él, hogy 110-120 mm-ig oké, ha ennél több kell, akkor már kicsi a váz.
3. A nyereg pozicionálása az rendben, csak azért írtam, hogy a térdemnek kényelmes állapot eredményeként sikerült egy kicsit távolodni a kormánytól, de még így is kell a hosszú stucni.
Az új vázra épülõ bringán nem akarok hasalni, szeretném ha kisebb terhelést kapna a karom (fõleg, hogy a javasolt felhasználási területnek megfelelõen nagy távolságú, csomagos túrákra is használnám majd a bringát).
Mindezektõl függetlenül lehet, hogy igazad van és még az 560 mm-es váz is kicsi lesz.
...de töprengek még egy kicsit
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Posted 2011. March 12. - 00:25
Egy kis segítségre lenne szükségem:
Lecserélném a mostani trekkingemet (elvileg 21"-os).
181 cm magas vagyok, kb. 79-80 cm a belül mért lábhosszam.
A jelenlegi bringán a nyeregvázcsõ hossza (tengely közepétõl a felsõcsõ-nyeregcsõ-támvilla találkozási pontjáig) 490 mm, a tetejéig 530 mm. Az effektív felsõcsõ hossza 560 mm. Picit hátratolt nyereggel és 110 mm-es kormányszárral használom.
A bringán felvett testhelyzetem elég sportos/országútis. Kicsinek is érzem a vázat.
Az új kiválasztottam ez a váz lenne, de egyenes kormánnyal. Azt nézegettem, hogy ha a felsõ vázcsõ effektív hosszát veszem alapul, akkor az 560 mm-es méretû vázat kellene választanom. Ami dilemmát okoz, az az, hogy ha a hosszabb nyeregvázcsõ miatt nem kell annyira "hasalni" a bringán, akkor a kissé meredekebb testhelyzet miatt rövidebb kormányszárra lehet szükségem ill. a nyerget sem kell annyira hátratolni és így talán nem is kellene ilyen hosszú váz. Ugyanakkor az egyenes kormány használata miatt elvész az eredeti felépítésnél lévõ pár cm-es plusz táv (az országúti kormány felsõ fogása).
Több dolgot nem értek a problémáddal kapcsolatban:
1. Hosszabb nyeregvázcsövet írsz, holott a mostanid 530mm, a kiszemelt meg 510mm (az 560 csak névleges méret, a C-T jelenti a középcsapágy-nyeregvázcsõ teteje méretet)
2. Mi köze a "hasaláshoz" a nyeregvázcsõ hosszának? A nyeregcsövet úgyis annyira húzod ki, hogy a nyereg megfelelõ magasságban legyen a pedálhoz képest
3. Az ülés elõre/hátra tologatását szintén a pedálhoz viszonyított pozíció kell hogy meghatározza, nem az hogy a kormány milyen messze van. Azt a stucni hosszával kell beállítani.
4. Ha az 560-as felsõcsövû vázadat 110-es stucnival rövidnek érzed, akkor miért nem az 590-est választod, aminek 585 a felsõcsõhossza? Szerintem inkább az a te méreted, fõleg egyenes kormánnyal használva.
Posted 2011. March 11. - 23:51
Lecserélném a mostani trekkingemet (elvileg 21"-os).
181 cm magas vagyok, kb. 79-80 cm a belül mért lábhosszam.
A jelenlegi bringán a nyeregvázcsõ hossza (tengely közepétõl a felsõcsõ-nyeregcsõ-támvilla találkozási pontjáig) 490 mm, a tetejéig 530 mm. Az effektív felsõcsõ hossza 560 mm. Picit hátratolt nyereggel és 110 mm-es kormányszárral használom.
A bringán felvett testhelyzetem elég sportos/országútis. Kicsinek is érzem a vázat.
Az új kiválasztottam ez a váz lenne, de egyenes kormánnyal. Azt nézegettem, hogy ha a felsõ vázcsõ effektív hosszát veszem alapul, akkor az 560 mm-es méretû vázat kellene választanom. Ami dilemmát okoz, az az, hogy ha a hosszabb nyeregvázcsõ miatt nem kell annyira "hasalni" a bringán, akkor a kissé meredekebb testhelyzet miatt rövidebb kormányszárra lehet szükségem ill. a nyerget sem kell annyira hátratolni és így talán nem is kellene ilyen hosszú váz. Ugyanakkor az egyenes kormány használata miatt elvész az eredeti felépítésnél lévõ pár cm-es plusz táv (az országúti kormány felsõ fogása).
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Posted 2011. March 08. - 22:01
Trekking/cross vázaknál ugyanazt a váz méretezést kell alkalmazni a nõieknél mint a férfiaknál?
gyártófüggõ
eleve sokkal kevesebb méret van általában
ha nem ragaszkodik nagyon a "szoknyás" vázhoz az illetõ, és nem nagyon alacsony lehet jobb egy pici vázas ffi bringa
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Posted 2011. March 08. - 18:50
Posted 2011. February 27. - 22:03
Posted 2011. February 27. - 18:18
Posted 2011. February 27. - 17:57
Olyan kérdésem lenen, hogy a 2009-es Kona Cowan vázba mekkora teleszkópot lehetne betenni 1,5-est vagy csak 1/8-ost ?
Elõre kössz!
Posted 2011. February 21. - 18:53
Amúgy a weboldalon ahonnét rendelni szeretném pont azt írták hogy néhány cc rider szándékosan kisebb vázat vesz versenyzésre, hogy agresszívabban lehessen vele menni. Akkor most mi az igazság versenyre hosszabbat vagy rövidebbet?
Posted 2011. February 21. - 01:44
Hello
Az ülésvázcsõ hosszának kiszámolását tudom már, de a felsõcsõ kiszámolásához hogyan kezdjek neki hogy el tudjam dönteni mi lenne jó?
merev CC váz lenne és 182 vagyok. 58,3cm az rövid?
Felsõcsõ hossza nagyban függ a felhasználástól, teljesítményorientáltabb gépeknél hosszabb, túrázós, kényelmesebb gépeknél rövidebb. Hogyha az 58,3cm effektív hossz (vízszintesen mérve) és nem versenyezni akarsz, csak bringázgatni a hegyen, akkor elég lehet. Stucni hosszával tudsz még játszani pár centit.
Posted 2011. February 21. - 01:26
Az ülésvázcsõ hosszának kiszámolását tudom már, de a felsõcsõ kiszámolásához hogyan kezdjek neki hogy el tudjam dönteni mi lenne jó?
merev CC váz lenne és 182 vagyok. 58,3cm az rövid?
Posted 2010. November 23. - 12:28
érdekes. a wmb és az mbuk nem tesz ilyet.
na itt egy mbr-es link,. ott a tábla az alsócsõhosszal, top tube meg nincs
http://cog.konaworld...bra_Cadabra.jpg
Posted 2010. November 04. - 10:18
A kérdésem az lenne, hogy a Cube LTD CC váznál az L-es méret jó lehet-e nekem, ha én 184 centi magas vagyok?
Posted 2010. November 03. - 20:56
Szeretnék átalakítani 1 országútit, idõfutam/triatlonra, na most én kb. 183-185 közötti vagyok perpillanat 58-as a bicajom, viszont azt olvastam, h. tt ill. triatlonra a megváltozott testtartás miatt érdemesebb kisebb vázat választani.
Tehát a kérdésem az lenne, h. 54 v. 56-os vázat nézegessek inkább.
Elõre is Köszönöm válaszotokat.
Posted 2010. November 01. - 18:54
Posted 2010. November 01. - 12:39
Köszönöm ezt én is megtaláltam. Akkor most már az a kérdésem, hogy a Team váz meg a sima geometriája megegyezik?
Köszi
az volt a piros fekete team ?
ha igen akkor,úgy rémlik hogy nem
hoszabb volt a team, a fejcsöve viszont rövidebb